• Sonuç bulunamadı

Eşya Taşımacılığı Projeleri ve Anlaşmaları

2.3.2.5.3. Ulusal Projeler

TCDD’nin Trakya Bölgesi’nde birlikte bölgedeki fabrika, li-man, OSB ve lojistik merkezlerden iltisak hattı talepleri ile Tekirdağ-Muratlı Demiryolu (30 km) ikinci hat yapımı projesi ve Halkalı-Bulgaristan yüksek hızlı tren projesi bu-lunmaktadır. Gelen iltisak hattı taleplerinin tümü planla-ma ve fizibilite aşaplanla-masındadır.

Tekirdağ-Muratlı Demiryolu Altyapı ve Üst Yapı İnşaatı

Toplam uzunluğu 31 km ve işletme sistemi karma (yük+yolcu) olan bu proje 2010 yılında işletmeye açıl-mıştır. Yatırım programında yer alan Tekirdağ Limanının mevcut demiryolu ağına, bağlanması suretiyle Derince ve İstanbul limanlarındaki sıkışıklığın önlenmesi Bandırma-Tekirdağ feribot taşımacılığı sayesinde öncelikle Ege böl-gesinin Avrupa’ya bağlantısı noktasında yaklaşık 600 km yolun kısalması amacıyla yapımı planlanmıştır.

Bölge Kodu Bölge Adı Anahat

Tek Hat 2.3.4 Hat Toplam

TR Türkiye 8.712 882 9.594

TR21 Trakya 318 3 321

TR211 Tekirdağ 112 3 115

TR212 Edirne 96 0 96

TR213 Kırklareli 110 0 110

Kaynak: TCDD 2006-2010 İstatistik Yıllığı

Tablo 2-80

Demiryolu Anahat Uzunlukları

Şekil 2-31

Trakya Bölgesi Demiryolu Ağı

Liman’da Vagon Ro-Ro gemisinin yanaşacağı yeni de-miryolu ve rampa yatırımı Eylül 2010 tarihinde tamam-lanmıştır. Demiryolu ve rampa yatırımı, Tekirdağ-Derince ve Tekirdağ-Bandırma arasında çalışacak olan “demiryolu trenferisi”ne hizmet verecektir. Limanın yılda en az 55 bin vagon hareketine ev sahipliği yapması hedeflenmektedir.

Bu proje ile ülkemizin batı kesimindeki yük taşımacı-lığı Edirne-İstanbul demiryolu hattı+İstanbul Boğazı geçişi+Haydarpaşa-Arifiye demiryolu hattı kullanılma-dan Tekirdağ-Derince ve Tekirdağ-Bandırma arasında feribot taşımacılığı ile sağlanabilecektir. (En çok motorlu araç ve iş makinesi yüklemesi yapılan limanların başında TCDD Derince Limanı gelmektedir.)

Halkalı-Bulgaristan Demiryolu hattı da açılarak

Tekirdağ-Muratlı Demiryolu hattı ile birleştirilecektir. Tekirdağ- Muratlı-Bü-yükkarıştıran arası 17 km’lik ikinci kısmın yapımına henüz başlanmamıştır. (Şekil 2.33)

Halkalı-Bulgaristan Hudut (Kapıkule) Demiryolu Projesi

230 km uzunluğunda olan ve 2013 yılında işletmeye açıl-ması planlanan hatta 250 km/sa hıza ulaşılabilecektir.

Hızlı trenin devreye girmesi ile mevcut konvansiyel hat daha fazla yük taşımacılığında kullanılabilecek ve ticari hızda artış sağlanacaktır. Proje ile ilgili bilgiler aşağıdaki gibidir: (Şekil 2.34)

Halkalı-Bulgaristan Hudut (Kapıkule) Demiryolu Projesi Yatırım Programında izbedelli olarak yeralmaktadır. Öde-nek tefrik edildiği takdirde ihalesi yapılabilecektir.

Şekil 2-32

Muratlı-Tekirdağ Liman Feribot Bağlantısı

Şekil 2-33

Tekirdağ-Muratlı-Büyükkarıştıran Demiryolu

Şekil 2-35

Halkalı-Bulgaristan Hudut (Kapıkule) Demiryolu Projesi Güzergahı M. Ereğlisi Martaş Limanı-Kaptan Demir Çelik Fabrikası ve Diğer Sanayi Tesisleri İle Çorlu Arası Demiryolu Hattı Projesi

M. Ereğlisi’nde demir çelik tesisi ve limanı bulunan Kap-tan Demir Çelik firmasının talebi üzerine Martaş Lima-nından 7 km. içeride bulunan fabrikasına ve oradan da Çorlu’da mevcut demiryolu hattına bağlanacak şekilde 30 km. lik bir demiryolu yapılması talebinde bulunmuş ve bu hatta yılda 2 milyon ton taşıyacağını belirtmiştir.

TCDD, bu hat için çevredeki sanayi tesislerini de içine ala-cak şekilde bir ön fizibilite çalışması yapmıştır. Konu TCDD Genel Müdürlüğünce değerlendirme aşamasındadır.

Havsa Uluslararası Endüstri ve Lojistik Merkezi İltisak Hattı Talebi

Edirne Havsa’da 2500 dönüm alanda, özel sektör tarafın-dan tüm altyapı ve parselizasyonu yapılmış olan Havsa Endüstri ve Lojistik Merkezi’nden Abalar İstasyonu’na demiryolu bağlantısı talep edilmektedir. (Şekil 2.36)

Şekil 2-34

Halkalı-Bulgaristan Hudut (Kapıkule) Demiryolu Projesi

İSTASYONLAR 1. Halkalı, 2. Çatalca, 3. Çerkezköy, 4. Büyük Karıştıran, 5. Lüleburgaz, 6. Babaeski, 7. Edirne, 8. Kapıkule PROJE Toplam Uzunluk: 230 km Proje Hızı (Vp): 250 km/sa Min. Yatay Kurp Yarıçapı: 3500 m

Max. Boyuna Eğim: %15 Min. Düşey Kurp Yarıçap: 20000 m Yaklaşık Seyahat Süresi: 65 dk.

(Başlama-Bitiş)

Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) Projesi

Demiryolu, ülkemizde sadece çok az bir pay ile yurtiçi taşı-malarda ve boğaz geçişi sorunu olmadığı için Türkiye’nin Av-rupa bölgesinde AvAv-rupa taşımalarında kullanılabilmektedir.

Anadolu’da faaliyet gösteren sanayiciler, ithal/ihraç yükleri-ni demiryolu ile taşıtmak istediğinde mevcut TCDD parku-runun uzun olması, İstanbul boğazından vagon geçişlerini sağlayan tren feribotlarının eski model, düşük kapasiteli ve yetersiz olmasından dolayı bu hattı kullanamamaktadırlar.

Mevcut demiryolu hattının efektif kullanılamaması, yeni güzergah ve çözüm ihtiyaçlarını beraberinde getirmiştir.

Bu kapsamda geniş bir katılım ile BALO (Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar) projesi gelişmiştir. Batı ve Orta Anadolu’daki yük toplama merkezlerinden (İzmir, Manisa, Denizli, Bursa, Kütahya, Eskişehir, Ankara, Konya, Kayse-ri) Okçugöl Tren İstasyonuna (Konsolidasyon Merkezi)

ge-lecek olan 45’’ HC Konteynerler, bu merkezde varış bölge-sine göre teşkil edilecek olan blok trenlere yüklenecektir.

Mevcut durumda demiryolu ile Ege Bölgesi’nden Avrupa’ya ulaşım mesafesi 1187 km iken, BALO projesi kapsamında oluşturulacak parkur ile birlikte bu mesafe 600 km kısalacaktır (Şekil 2.37)

17 vagon ve 34 adet 45’’ HC’den oluşan blok tren Bandırma Limanı’na ulaşacak, proje kapsamında alınacak olan tren feribotları ile Bandırma Limanı’ndan, Tekirdağ Limanı’na ulaşacak blok trenler, Tekirdağ-Muratlı arasında yeni ya-pılan 32 kilometrelik bağlantı yolu ile uluslararası demir-yolu şebekesine bağlanacaktır. Kapıkule sınır kapısından çıkış yapacak olan blok trenlerin planlanan varış noktaları Viyana, Nürnberg, Stuttgart, Köln ve Lyon’daki lojistik köyler olacaktır. Lojistik köylere varan yükler nihai varış noktasına iç taşıma araçları ile teslim edilecektir. Proje

Şekil 2-36

Havsa Uluslararası Endüstri ve Lojistik Merkezi-Abalar İstasyonu İltisak Hattı Talebi

Şekil 2-37

BALO Türkiye Güzergahı ve Yük Toplama Merkezleri

Şekil 2-38

BALO Blok Tren Varış Noktaları

faaliyete başladıktan sonra Avrupa’daki noktalar arttıra-bilecektir. (Şekil 2.38)

Proje kapsamında Avrupa-Türkiye arasında çalışacak olan blok trenlerin 4 numaralı demiryolu taşıma koridorundan işletilmesi planlanmaktadır.

Tekirdağ-Muratlı arasında yapılan 32 kilometrelik demir-yolu bağlantı hattı Ağustos 2010 tarihinde hizmete açıl-mış ve böylelikle Tekirdağ Limanı Türkiye ve Uluslararası demiryolu şebekesine bağlanmıştır.

BALO projesi, Trakya Bölgesi’ndeki yük hareketliliğini doğrudan etkileyecektir. Trakya Bölgesi’nde oluşturulacak yük toplama merkezleri ve bunların konumu planlama önem taşımaktadır. Demiryollarının daha etkin kullanımı ile bölgedeki sanayi işletmelerinin dış ticaret taşıma ope-rasyonlarını proje kapsamındaki blok trenler ile gerçek-leştirmeleri taşıma maliyetlerinde indirim sağlayacaktır.

Ayrıca, demiryolu taşımacılığının karbon ve sera gazı salınımı düşük, çevreci bir taşıma türü olması sebebi ile ekolojik çevre yük taşımalarının olumsuz etkilerinden ko-runacaktır.