• Sonuç bulunamadı

Karayolları Genel Müdürlüğü’nce Trakya Bölgesinde Planlanan Önemli Projeler

Denizyolu Hat Taşımacılığı Bağlanabilirlik Endeksi

2.3.2. Bölgenin Ulaştırma Altyapısı ve Erişilebilirliği

2.3.2.2. Uluslararası Projeler

2.3.2.2.1. Karayolları Genel Müdürlüğü’nce Trakya Bölgesinde Planlanan Önemli Projeler

KINALI-TEKİRDAĞ-ÇANAKKALE-SAVAŞTEPE OTOYOLU

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu, 2023 yılı hedef otoyol projelerinden biri olup, gerçekleşmesi du-rumunda, İstanbul’u Çanakkale’ye ve sonrasında Kuzey Ege’ye bağlayacak oldukça önemli bir proje konumun-dadır. Bilindiği gibi İstanbul, hem nüfus hem de ekono-mi bakımından Türkiye’nin en büyük şehri olduğundan İstanbul’un ülkemizin tarım ve sonrasındaki sanayi böl-gelerine otoyolla bağlanması, hem İstanbul’a, hem de bağlandığı şehirlere büyük değer katacak ve sosyo-eko-nomik katkılarda bulunacaktır. Proje, halen ihalesi ta-mamlanmış olan ve planlanan diğer otoyollar ile birlikte düşünüldüğünde, özellikle Ege, İç Anadolu’nun batısı, Adana-Konya aksı ve Batı Akdeniz Bölgeleri ile Trakya/

Avrupa arasındaki yolculuklar/taşımalar için İstanbul Bo-ğazı geçişine yeni bir alternatif oluşturacaktır. Proje sade-ce Türkiye için değil, aynı zamanda Avrupa Birliği ülkeleri ve özellikle komşularımız Bulgaristan ve Yunanistan açı-sından da önem taşımaktadır. Ortadoğu ile Avrupa ara-sındaki ekonomik ilişkilerin iyileşmesi durumunda da söz

konusu koridor, mevcut Edirne-İstanbul-Ankara otoyol kesimi üzerindeki bir bölüm trafiğin saptırılabileceği bir koridor olarak düşünülebilir.

Söz konusu otoyolun yap-işlet-devret yöntemiyle inşaat ihalesi yapılabilmesi amacıyla, proje çalışmaları 1/5000 ölçekli ön proje olarak 2 kesim (Kınalı-Çanakkale ve Ça-nakkale-Savaştepe) halinde Kasım 2009’da ihale edil-miştir. Her iki etap için de Ocak 2010’da sözleşme

imza-Kaynak: Karayolları Genel Müdürlüğü

Şekil 2-20

Kınalı‐Tekirdağ‐Çanakkale‐Savaştepe Otoyolu

lanarak proje çalışmalarına başlanmıştır. Proje çalışmaları hızla devam etmektedir (Şekil 2.20).

Otoyol Güzergâhının Yaklaşık Konumu ve Proje Hakkında Bilgiler

Otoyolun Trakya sınırlarından geçen kesimi olan Kına-lı-Çanakkale Otoyolu güzergâhı, mevcut O-3 (TEM) İs-tanbul-Edirne Otoyolu’nun Kınalı-1 Kavşağı bölgesinden

başlamaktadır. Daha sonra, Marmara Ereğlisi ve Çorlu yerleşmelerinin arasından geçerek batıya doğru ilerle-yen güzergah, Tekirdağ il merkezinin kuzeyinden devam etmekte, Malkara yerleşesinin güneyinden, Şarköy yer-leşmesinin ise kuzeyinden geçtikten sonra güzey batıya yönelerek Evreşe yerleşmesinin doğusundan Gelibolu Yarımadası’na ulaşmaktadır. Bolayır ve Gelibolu yerleş-melerinin kuzeyinden geçerek ilerleyen otoyol, Sütlüce-Şekerkaya mevkileri arasında planlanan Çanakkale Boğa-zı Köprüsü’ne ulaşmaktadır. 2023 metrelik asma köprü ile Çanakkale Boğazı geçilmektedir. Kınalı-Çanakkale Otoyo-lu güzergâhı yaklaşık 175 km’dir (Tablo 2.41).

Çanakkale Boğazı için planlanan köprü geçişi ile karayolu vasıtasıyla Avrupa’ya giden Batı Anadolu ve Ege bölge-si yükleri için yeni bir güzergah ortaya çıkacak, İstanbul trafiğini bypass etme şansı doğacaktır. Çanakkale köprü geçişi sonrası taşıtların Trakya Bölgesinde İpsala ve Kapı-kule sınır kapıları üzerinden Yunanistan ve Bulgaristan’a geçiş imkanı olacaktır. Çanakkale ve sınır kapıları arasında kalan güzergahın çok büyük kısmının bölünmüş yol olma-sı ve bu güzergahtaki trafik yoğunluğunun düşük olmaolma-sı Çanakkale boğazı köprüsünü kullanarak karşıya geçenle-rin yüklegeçenle-rini sınır kapılarına tahmin edilebilir bir zamanda ve daha kolay ulaşmalarını sağlayacaktır.

Kesim Ara Km Otoyol Km

Kınalı-Çanta 12 12

Çanta-Marmara Ereğlisi 7 19

Marmara Ereğlisi-Çorlu Havaalanı 6 25

Çorlu Havaalanı-Karatepe 13 38

Karatepe-Tekirdağ Doğu 14 52

Tekirdağ Doğu-Tekirdağ 6 58

Tekirdağ-Hayrabolu 7 65

Hayrabolu-Tekirdağ Batı 7 72

Tekirdağ Batı-Malkara 33 105

Malkara-Bolayır / Evreğe 36 141

Bolayır / Evreğe-Gelibolu Kuzey 19 160

Gelibolu Kuzey-Gelibolu Güney 15 175

Kaynak: Karayolları Genel Müdürlüğü

Tablo 2-41

Kınalı‐Tekirdağ‐Çanakkale‐Savaştepe Otoyolu Güzergahı Yaklaşık Konumu

EDİRNE-PAZARKULE OTOYOL BAĞLANTI YOLU

Türkiye’nin batı ülkeleri ile bağlantısını sağlayan 5 güm-rük kapısından biri olan Pazarkule Gümgüm-rük kapısı, bulun-duğu konum itibariyle, Edirne kent merkezine en yakın konumdaki gümrük kapısıdır. Edirne ile Pazarkule gümrük kapısını birbirine bağlayan mevcut yol, Osmanlı İmpara-torluğu döneminden kalma bir yol olup, geçtiği yerleşim bölgeleri ve tarihi yapılar nedeniyle; özellikle ihracata yö-nelik kamyon ve tırların geçişine imkan tanımamaktadır.

Mevcut yolun tarihi özelliğinin olması ve sık sık meydana gelen taşkınlar nedeniyle, ulaşımın aksaması, Karaağaç’a ve Pazarkule gümrük kapısına yeni bir yol yapımı ihtiyacı-nı doğurmuştur.

Edirne yerleşim alanı içerisindeki mevcut yollar kent içi ulaşım için yetersiz durumdadır. Artan toplu konutlarla birlikte ulaşım problemi gelecekte daha da büyüyecektir.

Bu nedenle yapılacak olan bu yolun Edirne kent içi ulaşı-mına büyük katkısı olacaktır. Projenin gerçekleşmesi ha-linde problemlerin tamamı çözülecektir.

Yunanistan ve Bulgaristan’ın liman kentleri, Romanya ve Rusya ile ulaşımı, Pazarkule Sınır Kapısı ve Hamzabey-li Sınır Kapısı yolu ile kısalacak (yaklaşık 100 km) ve bu gümrük kapıları transit ulaşım için önem kazanacaktır.

Edirne çevre yolu ile Pazarkule Sınır Kapısı arasına yapıla-cak olan bu yol, sadece sınır kapısına giden bir yol olmayıp, Edirne merkezini, ülkemiz için özel öneme sahip Karaağaç’a bağlanması açısından da büyük öneme sahiptir.

Proje Bilgileri:

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Türkiye tarafında ka-lan bağka-lantı yolunun ulaşım problemlerini çözebilmek için proje ihalesine 2006 yılında sözleşme imzalayıp işe

baş-lamış ve 2008 yılı itibari ile proje çalışmalarını tamamla-mıştır.

Yaklaşık 7.7 km olması planlanan otoyol bağlantı yolunun 2x2 şeritli yapılması öngörülen projede, Edirne çevre yolu ile Pazarkule Sınır Kapısı ulaşımı sağlanacaktır.

Hazırlanan projelerin imara işlenmesi ile ilgili olarak, KGM tarafından tüm kurumlardan görüşler alınmış, Edirne Be-lediye Meclisi’nce de onaylanmıştır. Hazırlanan projelerin, imara işlenmesi ile ilgili teknik çalışmalar, Edirne Bele-diyesi tarafından yapılan imar planı hazırlama ihalesi ile yapılmıştır. Hazırlanan imar planı askıya çıkarılmış ve ya-pılan itirazların değerlendirilmesini takiben Temmuz 2010 tarihinde, Edirne Belediye Başkanlığı tarafından onayla-narak yürürlüğe girmiştir.

Projenin Edirne-Karaağaç arası kesimi, 2012 yılı yapım ya-tırım programına teklif edilmiştir (Şekil 2.21).

KUZEY MARMARA OTOYOLU

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, İstanbul’un batısından Kocaeli’ye ve Garipçe-Poyraz boğaz geçişi ile Trakya’ya uzanan bir otoyol projesidir (Şekil 2.22).

İstanbul 3. Boğaz geçişi ve Yeni Çevreyolu Projesini Haya-ta Geçirilmesinde Rol Oynayan Faktörler

• Mevcut durumda 2x3 şeritli olan Boğaziçi Köprüsü’nün projelendirilen sıkıştırılmış günlük trafik kapasitesi 100-110 bin araçtır.

• 2x4 şeritli olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün pro-jelendirilen sıkıştırılmış günlük trafik kapasitesi 140-150 bin araçtır.

• Her iki köprünün projelendirilen sıkıştırılmış günlük tra-fik kapasitesi 240-260 bin araçtır. Yoğun tratra-fik nedeniy-le pik saatnedeniy-ler uzamakta ve geçen araç sayısı 50.000’i ağır taşıt olmak üzere 430-440 bin araca ulaşmaktadır.

Kaynak: Karayolları Genel Müdürlüğü

Şekil 2-21

Edirne-Pazarkule Otoyol Bağlantı Yolu

• Boğaz geçişlerindeki bu yoğun trafik, uzun araç kuy-rukları oluşturmakta ve beklemeler nedeniyle araçla-rın yaklaşık %50’si 45 dakikalık bir gecikme ile geçiş yapmakta; gecikmeden dolayı oluşan akaryakıt, iş gücü ve işletme kayıpları, yıllık 1.7 milyar dolar civa-rında ekonomik kayıplara sebep olmaktadır.

Projenin Yaratacağı Etkiler ve Faydalar

1. Kuzey Marmara Otoyol Projesi, Ankİstanbul ara-sını 17 km ve İstanbul-Edirne araara-sını da 10 km kısal-tarak bu yönlerden İstanbul’ a gitmek isteyen sürü-cülerin tercih edeceği bir güzergâh olacaktır.

2. İstanbul içinde ve İstanbul Boğazı üzerinde oluşan trafik sıkışıklıklarının giderilmesinde önemli katkı sağlayacaktır.

3. İstanbul üzerinde oluşan nüfus baskısının İstanbul civarındaki (Marmara Bölgesi’nin Güneyi) yeni çekim alanlarına kaydırılmasına katkı sağlayacaktır.

4. İstanbul’un doğusundaki 3, Gebze civarında da 6 or-ganize sanayi bölgesinin, hali hazırda hat safhada olan ulaşım problemlerine çözüm getirecektir.

5. Gebze-İzmir Otoyoluna ve Kınalı Çanakkale-Balıkesir

Otoyoluna bağlanması ile bölgenin dengeli kalkın-masına önemli katkı sağlayacaktır.

6. İzmit ve Kandıra bölgelerine doğrusal bağlantı sağla-ması nedeniyle bu kesimlerden İstanbul’a alternatif önemli merkezlerin oluşması muhtemeldir.

7. Bu otoyol projesinin etkileyeceği en önemli yerler-den birisi de TEM otoyoluna 18km uzak olan yeni Adapazarı’nın gelişimini hızlandırması olacaktır.

8. Kuzey Marmara otoyolu Karasu Bölgesine kurulmak-ta olan Liman ve Akçakoca üzerinden gelen sahil yolu ile bağlanarak bölge gelişimine önemli katkı sağla-yacaktır.

ÇERKEZKÖY-SUBAŞI YOLU

Çorlu ve Çerkezköy yerleşim yerleri ve bu ilçerlerin sınırları içerisinde bulunan yerleşim ve sanayi tesislerinin İstanbul ve Anadolu yönüne olan trafik hareketleri ağırlıklı olarak mevcut TEM Otoyolu ve göreceli olarak D100 yolu üzerin-den yapılmaktadır.

Bu karayolunun Çatalca ve TEM Otoyolu Çerkezköy (Bey-ciler) gişeleri arasında 2x3 şeritli olarak yapılması plan-lanmaktadır. 35 km uzunluğunda olması planan bu yeni karayolu vasıtasıyla Çorlu ve Çerkezköy ilçeleri yüksek standartlı bir yol ile İstanbul’a, 3. Köprü güzergahına ve İstanbul 3. Havalimanına doğrudan bağlanacaktır. Böyle bir yolun yapılması ile bu yol eksenli gelişen lojistik

hare-Kaynak: Karayolları Genel Müdürlüğü

Şekil 2-22

Kuzey Marmara Otoyol Projesi (İstanbul 3. Boğaz Geçişi Dahil)

ketliliğin bu yolun etki alanında olan hinterland üzerine kayması söz konusu olacaktır.

ÇORLU GÜNEY ÇEVREYOLU

Yaklaşık nüfusu 230.000 olan Çorlu, Trakya’nın en bü-yük ilçesi olma özelliğinin yanı sıra, mevcut yolların kent merkezinin içinden geçiyor olması nedeniyle, Çerkezköy, Saray, Velimeşe gibi sanayi alanlarının Tekirdağ Lima-nına ulaşımı için engel oluşturmaktadır. Bu bölgelerden Tekirdağ Limanına gitmek isteyen taşıtlar, Çorlu içinden geçerken kent içi trafiğin oluşturduğu gecikmelere maruz kalmaktadır.

Yapım ihalesi gerçekleştirilen bu proje ile bu bölgeden Te-kirdağ limanlarına gidecek trafik akımı için kesintisiz bir ulaşım sağlanabilecektir.

2.3.2.1.4 Bölge Karayollarında