• Sonuç bulunamadı

Alan araştırması bulgularına geçmeden önce, Torku markası ile ilgili markayı tanıtıcı bilgilerin verilmesi araştırmanın daha iyi anlaşılması açısından yararlı olacak- tır. Torku markası ile ilgili genel bilgiler başlığı altında, Torku markasının tarihçesi, vizyonu, misyonu, Torku’nun gerçekleştirmiş olduğu sosyal sorumluluk faaliyetleri ve spor sponsorluğu uygulamaları hakkında markayı tanıtıcı bilgiler açıklanacaktır.

3.1.1. Torku’nun Tarihçesi

Gerek ürün çeşitliliği gerekse de kalite bakımından adını geniş kitlelere du- yurmayı başarmış bir Anadolu Birlik Holding kuruluşu olan Torku markasının tarih- sel gelişimi şu şekilde açıklanmaktadır:

Geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Torku ismi kayıtlara Türkçenin en eski sözlüğü olarak geçen Kaşgarlı Mahmut’un ünlü eseri Divanı-ı Lügat’ı Türk’ten gel- mektedir. Kelime anlamı "ipeksi, ipek gibi sağlam" olan Torku, Torku markası adıy- la 2007 yılında tüketicisi ile buluşmaya başlamıştır. 900 çiftçinin desteğini arkasına alan Torku, ilk başlarda şeker ürünleri üretimi yapmış ve daha sonraları ürün yelpa- zesine çikolata, bisküvi, lokum, helva, et ve süt ürünleri ve hatta dondurulmuş gıda- ları ekleyerek hem yerel hem de ulusal bazda tanınan ve tercih edilen bir marka hali- ne gelmiştir. Torku markasının ürün yelpazesini bu derece geniş tutmasının altında yatan iki ana neden bulunmaktadır. Bu nedenlerden biri, üretici ortakların refahını artırmaktır. Diğer bir neden ise, ürünlerin üretiminin en temel aşamalarından tüketi- ciye sunulmasına kadar olan tüm aşamalarda kontrolü sağlayarak, tüketicilere, %100 doğal, kaliteli ve güvenli ürünler sunmaktır. Recep Konuk’un 1999 yılında başkan seçilmesiyle birlikte tarım ve sanayi alanında önemli adımlar atılmaya başlanmış ve hedeflenen amaçlar tek tek gerçekleştirilmeye çalışılmıştır (http://www. tor- ku.com.tr/#!Kurumsal).

Günümüzde Torku olarak tanınan Konya Şeker markasının kurulması ile ilgili ilk girişimler 1950’li yılların zor ekonomik koşullarında atılmaya başlanmıştır. Dün- yanın en modern şeker fabrikalarından biri olan 11 tesise sahip olan Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nin 2003 yılında yapımına başlanmış ve bu tesis 2004 yılında faali- yete geçirilmiştir. Üretim aşamasından dağıtım aşamasına kadar %100 doğallağın sağlanması birinci amaç olan Konya Şeker markası adı altında üretilen ürünler son- raki yıllarda Torku markası adı altında üretilmeye başlanmıştır (http://www. tor- ku.com.tr/#!Kurumsal).

Torku markası adı altında üretim yapan Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nde 2010 yılından itibaren çikolata ürünleri ve 2012 yılından itibaren unlu mamüller üre- timi yapılmaya başlanmıştır. 2013 yılından itibaren ise, Torku markasıyla organik ürünlerin yetiştirildiği seralar geliştirilmiştir (http://www.torku.com.tr/#!Kurumsal).

Et ve süt ürünleri alanında da önemli bir marka olan Torku markası adı altında 2011 yılında dünyanın en büyük et ve süt ürünleri entegre tesisi olan Panogra’nın yapımına başlanmış ve 2013 yılında bu tesis tamamlanarak üretime başlanmıştır ((http://www.torku.com.tr/#!Kurumsal).

Birçok alanda üretimin yapıldığı, Torku markasıyla üretilen ürünler, Ortadoğu, Asya, Avrupa ve Amerika’da olmak üzere toplam 41 ülkeye ihraç edilmektedir (http://www.abholding.com.tr).

3.1.2. Marka Vizyonu

Bir Anadolu Birlik Holding kuruluşu olan Torku markasının vizyonu," tarım- sal kalkınma ile tarım ve sanayi entegrasyonunda küresel ölçekte sürdürülebilir bir model olmak" (http://www.abholding.com.tr/TR-tr/kurumsal/vizyon--misyon) şek- linde ifade edilmektedir.

3.1.3. Marka Misyonu

Torku’nun marka misyonu: "Ortaklarımızın bulunduğu bölge öncelikli olmak üzere, ülkemizin ve dünyanın sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmak, doğal

ve sosyal çevreyi geliştiren yatırımlar yapmak ve tüketicilerimize sürekli gelişen üretim ve tedarik zinciriyle tohumdan sofraya güvenilir, doğal ve lezzetli ürünler sunmak" (http://www.abholding.com.tr/TR-tr/kurumsal/vizyon--misyon) şeklinde ifade edilmektedir.

3.1.4. Torku’nun Gerçekleştirdiği Sosyal Sorumluluk Faaliyetleri

Tarım-sanayi entegrasyonunda önemli bir başarıya imza atan Torku sosyal so- rumluluk faaliyetleriyle de ön plana çıkarak toplumda yardımlaşma ve dayanışmayı arttırmaktadır. Hedefi dünyanın en büyük gıda üreticileri arasında yer almak olan Konya Şeker, bu amacına uygun olarak sosyal sorumluluk faaliyetlerinde bulunmak- tadır. Konya Şeker’in spor, sağlık, çevre ve eğitim gibi alanlarda sosyal sorumluluk faaliyetlerinde bulunduğu söylenebilir (http://www.torku.com.tr).

Konya Şeker’in gerçekleştirmiş olduğu sosyal sorumluluk faaliyetlerinin birka- çı şu şekilde açıklanabilir (http://www.abholding.com.tr/TR-tr/kurumsal/sosyal- sorumluluk):

Kan ve organ bağışı kampanyası: Konya Şeker, bir sosyal sorumluk faaliyeti olarak periyodik aralıklarla sürekli olarak kan ve organ bağışı kampanyaları düzen- lemektedir. Konya Şeker’in Kızılay ile birlikte yürüttüğü bu kampanyalardaki bağış- ların miktarı bir önceki kampanya dönemindeki bağışlara göre daha fazladır. Son kampanya 2014 yılında gerçekleştirilmiş olup bu kampanya döneminde Konya şeker çalışanları tam olarak 370 ünite kan bağışı yapmıştır. Konya Şeker yapmış olduğu kan bağışı kampanyalarında %80’e varan bir başarıya ulaşmıştır. Aynı zamanda Konya Şeker, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi ile iş birliği içerisinde gerçekleştirdiği "Üretene Sağlık" projesi ile köylerde yapılan sağlık taraması sonucu ihtiyaç sahiplerine tıbbi malzeme yardımında bulunmuştur. Bunun yanında Konya Şeker, 2000’e varan organ bağışçı sayısına sahip olup, ilk defa Sağlık Bakanlığı tara- fından bu alandaki başarısından dolayı sertifika ile ödüllendirilmiştir

Konya Şeker ağaç dikme kampanyası: Doğadan aldığını doğaya verme ilkesi ile hareket eden Konya Şeker, bu ilke doğrultusunda ağaç dikme kampanyaları ger- çekleştirmektedir. Bu kampanya doğrultusunda toplamda 18,3 milyonun üzerinde

ağaç dikilmiş olup, hedefin Türkiye nüfusu kadar ağaç dikilmesine katkıda bulunma olduğu ifade edilmektedir. Ağaç dikme kampanyalarındaki ana hedef, üreticinin aleyhine gerçekleşen iklim koşullarının tekrar üreticinin lehine olacak şekilde ger- çekleşmesini sağlamaktır.

2005 yılında ağaç dikme kampanyalarına başlayan Konya Şeker, bu tarihten beri köyler, ilçeler ve illeri Konya’ya bağlayan yollarda 4515 kilometrelik bir mesa- fede ve 273 farklı alanda toplamda 18.3 milyon ağaç dikimine katkı sağlamıştır. Bu- nun yanında 66 ayrı yerde ve 9 dekarlık bir alanda orman alanının oluşturulmasına katkıda bulunmuştur. Ayrıca çiftçilere 425 adet meyve fidanı dağıtılmıştır.

Ana-kız okuldayız kampanyası: "Geleceğimiz için eğitime destek oluyoruz" sloganı ile hareket eden Konya Şeker, Konya Şeker İlkokulu’nun tüm masraflarını üstlenmekte ve ayrıca ihtiyaç sahibi olan öğrencilere de eğitim desteğinde bulunmak- tadır. Konya Şeker, Konya Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa gerçekleştirdiği kampanya çerçevesinde Konya genelinde okuma yazma kurslarına katılan kursiyerle- re destek vermektedir. Bu kampanya çerçevesinde Konya Şeker, Konya ilinde okuma yazma bilmeyen en az 116.962 kişinin okuma yazma öğrenmesi için gereken desteği sağlamakta ve okuma yazma öğrenen her bir kişi için ağaç dikilmesine katkı sağla- maktadır.

Gıda tarım üniversitesi kampanyası: Bu çalışmanın hazırlandığı dönemde, gı- da tarım üniversitesi kurma yolunda önemli adımlar atan Konya Şeker, bu alanda önemli başarıları olan birçok üniversiteyi incelemiştir. Hollanda, Japonya, Almanya ve ABD gibi ülkelerde bu alanda faaliyette bulunan üniversiteler ile işbirliğinde bu- lunarak resmi girişimlerde bulunmuştur. Konya Şeker’in bu alandaki çalışması YÖK tarafından olumlu karşılanmış ve hükümetin onayına sunulmuştur.

3.1.5. Torku’nun Gerçekleştirdiği Spor Sponsorluğu Uygulamaları

Konya Şeker A.Ş. markası olan Torku, spora destek vermek ve gençlerin spor- tif faaliyetlere katılarak sağlıklı yetişmelerine katkı sağlamak için sponsorluk faali- yetlerinde bulunmaktadır. Torku, daha önce Konya Torku Şekerspor bünyesinde faa-

liyet gösteren ve 2012 yılından itibaren Torku Konyaspor Futbol takımı ile birleşen basketbol, bisiklet ve güreş takımlarına sponsor olmuştur Konyaspor’a isim sponsoru olan Torku markası 3 Kasım 2014 tarihinde imzalanan yeni bir sponsorluk anlaşma- sıyla Konyaspor futbol takımı için yapılan Torku Arena’nın isim sponsorluğunu elde etmiştir (http://www.abholding.com.tr/TR-tr/kurumsal/sosyal-sorumluluk).

Torku’nun sponsor olduğu Konyaspor bisiklet takımı 2012 ve 2013 yıllarında Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nda ferdi genel klasmanda Türkiye şampiyonluğu elde etmiştir (http://www.abholding.com.tr/TR-tr/kurumsal/sosyal-sorumluluk).

Konyaspor basketbol takımının ana sponsoru olan Torku, basketbol takımının spor salonu olan Torku Arena’nın isim hakkına da sahiptir (http://www. konyaspor- basket.org/).

Benzer Belgeler