• Sonuç bulunamadı

4.6. Eşgüdümleme Sürecine İlişkin Bulgular

4.6.3. Toplumsal/Ortak Değerler

Temel eğitim kurumu müdürlerine “Okulda paylaşılan ortak değerler nelerdir” sorusu yöneltilmiş ve cevapları alınmıştır. Milli ve manevi değerler, ahlaki değerler, saygı, adalet, görev bilinci ve Atatürk ilkeleri en çok paylaşılan değerler olarak öne çıkmaktadır. Bunların dışında bazı okul müdürleri öğretmen ve öğrencinin mutlu olmasını ortak değer kabul etme yönünde görüş bildirmiştir. Aşağıda katılımcı görüşlerine yer verilmiştir.

(Y1, D, O): “Bizim burada en büyük yaptığımız iş ve doğru yaptığımızı düşünüyoruz. Her ne hususta çalışırsak çalışalım, hangi konuyu masaya yatırırsak yatıralım, adaletli olmaya çalışıyoruz. Kişinin inanç değerlerine, sendikasına, memleketine kesinlikle

bakmıyoruz. Biz kurumsal olarak böyle bir kurumuz. Öyle olduğumuzu düşünüyoruz en azından. Eğitimin sınırları içerisinde bakanlığın hedeflerine ulaşma noktasında katkı sağlayan herkesi bir adım önde görüyoruz biz. Bizim buradaki en büyük artımız adaletli davranmamız, personelin bize karşı güvenini artırıyor. Hangi görüşten olursa olsun bu noktada takdir ediliyoruz. İsterse kardeşiniz olsun hiç önemli değil. Yaptığı iş, ürettiği emek doğrultusunda biz değer veriyoruz, el üstünde tutmaya çalışıyoruz o personelimizi. Bu da bizi birbirimizle uyumlu çalışmamıza itiyor. Aksi takdirde uyumlu çalışamayız, çok farklı kültürlerden gelen bir aileyiz. Farklı görüşler de var. Birbiriyle çatışmadan bir arada durabilmemizin yolu adaletli şekilde hükmetmek.” (Y1, D, O): “Öğrencilerde istediğimiz ortak değer vatan millet sevgisi. Milli manevi değerler. Bunlar bizim ortak değerimiz olması gerekiyor. O ortak değerler etrafında, yani bizi bir arada tutan un, su gibi, bir arada tutan bir hamur gibi olmak milli ve manevi değerler ile olur. Bu değerler etrafında birleşebilirsek o zaman koordinasyon burada mükemmel şekilde uyum sağlar. Fakat sadece bir grubun değerleriyle kendimize yön vermeye çalışırsak o zaman çocuklar kaybeder. Yani biz öğretmeni kaybetmiş oluruz. Öğretmeni kaybettiğimizde de sınıf içerisindeki öğrenciyi de kaybetmiş oluruz. Sonuçta öğrenciler bizim geleceğimizse, hepimiz geleceğimize emin adımlarla yürümek istiyor isek uyumlu çalışmak zorundayız. Burada da adil olmak zorundayız. Milli ve manevi değerlerin etrafında kenetlenmek zorundayız.” (Y2, D, İ): “Gündemde en çok tutmaya çalıştığımız değerlerimiz ahlaki değerler. Biz ilkokuluz, temeli nasıl atarsak o şekilde devam eder. Yani eğitim öğretim kısmını tabi ki yapıyoruz ama eğitim kısmı da çok önemli. Yani çocuğumuza kazandıracağımız alışkanlıklar, ilkokulda nasıl atarsanız temeli o şekilde devam eder. Bunun üzerinde çok duruyorum ben. Özellikle şunu da söylüyorum eğer annesi, babası çocukla ilgilenmiyorsa, velinin iletişimi yoksa velinin ilgisi yoksa diyorum ki arkadaşlar bu çocuklar öksüz, yetim, biz okulda ne verebilirsek o çocuk onu alacak. Yani ortak değerimiz bunlar, ahlaki değerler. Ahlaki değerlerden sonra eğitim öğretim, tertip düzen. Bunlar bizim temel değerlerimizdir.”

(Y4, D, A): “Birlikte olma. Birlikte etkinlik yapma. Sevgi. Herkes birbirine saygı duymak zorunda. Bu çocuklarımız için de geçerli. Herkes özgür ama karşı tarafa bir zarar vermemesi gerekiyor. Bunu çocuklarımıza her defasında tekrarlıyoruz.”

(Y7, D, O): “Bir, adalet; iki, saygı. Bu ortak değerler üzerinde hareket etmeye çalışıyorum. Çünkü adaletin olmadığı yerde saygı da olmaz. Çünkü adil davranamıyorsanız kişinin size saygısı kalmaz. Saygı için adalet zorunlu bir kavram. Ben diğer kavramlar üzerinde çok fazla durmuyorum. Çünkü şahsi kanaatim adaleti tesis edebiliyorsanız ya da etmeye çalışıyorsanız ki kurum yönetirken özellikle bizim branşların olduğu yerde ders programı gibi bir etken varken, %100 adaleti sağlamanız imkânsız. Çünkü herkesin kendi kişisel çıkarları söz konusu oluyor. Siz 80 kişiye ders programı yapıyorsunuz ve 80 kişinin kendi kişisel çıkarlarını tamamen göremeyebilirsiniz. Ama siz maksimum adaleti sağlamaya çalışıyorsanız, saygının da, sevginin de ve hoşgörünün de hepsinin önü açılır diye düşünüyorum.”

(Y8, D, İ): “Biz vizyonumuzu yeniledik aslında. Dedik ki: ‘Üretken ve mutlu bireyler.’ Her çocuğun mutlu olmasını istiyoruz. Değerimiz bu: ‘Mutlu çocuklar.’ Okul yönetimi anlamında adil olacağız. Saygıyı esas alacağız. Kişisel haklara hiçbir zaman müdahale etmeyeceğiz. Siyasi görüşümüz ne olursa olsun biz bunu asla okul içerisinde kullanmayacağız. Herkes görev bilinciyle hareket edecek. Sevgi iklimini oluşturmak için çaba sarf edeceğiz.”

(Y17, D, İ): “Biz bunu bir belgeye dönüştürdük. Bu okulda nelerin önemli olduğu, nelere dikkat edilmesi gerektiğini beyanname olarak hazırladık. Adalet değeri mesela bizim için önemlidir. Her öğrenci bizim gözümüzde aynıdır. Her öğrenci insan olduğu için kıymete değerdir. Bu okulda kesinlikle şiddete taviz yoktur. Bunun haricinde herkes görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalışır. Bunları belgeye dönüştürdük. Paylaştık arkadaşlarla. Herkeste benimsemiş durumda.”

(Y20, Ö, O): “Biz çağdaş bir eğitim kurumuyuz. Atatürk ilke ve inkılapları, cumhuriyet kazanımları bizim için önemlidir. Hem velimiz, hem öğrencimiz, hem çalışanlarımız bunun etrafında toplanıyoruz.”

(Y22, Ö, İO): “Vizyon ve misyonumuzda zaten şöyle diyoruz: “Milli ve manevi değerlerine bağlı, geleceği inşa edecek, vatan millet sevgisi ön planda olan çocukları yetiştirmek”. Hem çalışan hem veli hem de öğrenci anlamında baktığınızda manevi değerler bizim için önemli.”

(Y27, Ö, İO): “Eğitim felsefemizde üç tane ortak değer var. Allah sevgisi, vatan-millet sevgisi ve anne-baba sevgisi sorumluluğu. Bunu öğrencilere tam olarak vermeye çalışıyoruz. Bizim okulumuzda mezun olan bir öğrenci yaratıcısına karşı sorumluluklarını bilen, vatanına milletine karşı sorumluluklarını bilen ve anne- babasına karşı sorumluluklarını bilen biri olmasını arzu ediyoruz. Bunları sürekli ifade ediyoruz.”

(Y28, Ö, O): “İnsanlarla güzel bir iletişim kurarsanız bunun içine değeri de katarsınız. Ciddi dinlemek bile değer vermektir. Kurumun hedefi belli. Kurumun hedefini gerçekleştirebilmek için buradayız biz. Bu hedefleri gerçekleştirebilmek için de bazı değerlere sahip olmamız gerekiyor. Yalan söyleyen bir öğretmen aramızda barınamaz. Hedefi gerçekleştirebilmek için gerekli davranışları hepimizin sergilemesi gerekiyor. Veli iletişimi, öğrenci iletişimi, yönetici iletişimi, zümre ile iletişim, verilen görevleri zamanında yapma, birbirine saygı, oturuşun bile bir değerdir. Bunlar da aslında takip altındadır. Öğretmenlerin sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlara bile bakarız. Orada içki içip içkisini paylaşıyorsa o bizim için çok büyük problemdir. Bu tür şeyler bir nevi işe alımda da hatırlatılıyor, bizim kurallarımız, değerlerimiz vardır. Bunlara uymanızı bekleriz diye.”