• Sonuç bulunamadı

Çarşı, Beşiktaş futbol takımını desteklemek için kurulsa dahi, tesis edildiği 1980’li senelerden çağımıza, yerel ve uluslararası pek çok mevzuda fikirlerini tribünler aracılığıyla ifade etmiştir. Bu mevzular esas itibariyle tribün şiddeti ve Beşiktaş’la alakalı farklı meseleler olsa dahi, diğer pek çok konuda da fikirlerini açıklamaktan geri durmamışlardır. Çarşı grubu, pankartlarla ifade ettikleri mesajları “Pankartlar bizim hafızamızdır” ifadesiyle açıklamaktadırlar.

Şekil-16: Çarşı Grubu’nun Engellilere Yönelik Duyarlılık Mesajı İçeren İntro Görseli

Çarşı grubu; kan bağışı, hayvan hakları, savaş karşıtlığı, depremzedelere destek gibi pek çok konuda görüşlerini tribünler ve pankartlar ile açıklamıştır. Çarşı grubu tarafından yapılan eylemlerden birkaçı ise şöyledir:

- “Sokak Hayvanlarını Koruma Kampanyası”: Çarşı grubu tarafından yapıldığı bilinen ilk kampanyadır. 1980’li senelerin sonlarına doğru hazırladıkları pankartlarla, şehirleşmeyle birlikte değişen toplumsal hayatta sokak hayvanlarına yaşama imkanı vermenin ve onları korumanın gerekliliğine değinilmiştir.

66

- “Üç Büyükler Centilmenlik Anlaşması”: 1990’lı senelerde Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’tan oluşan üç büyükler arasında çoğalan tartışmalar ve tribün şiddeti sebebiyle, bahsedilen üç takımın taraftarları arasında kurulmuş bir anlaşmadır. Çarşı grubunun liderliğinde, 1997 senesinde imzalanan anlaşmaya üç takım da bağlı kalmıştır (Cengiz, 2015).

- “Orhan Pamuk’un Nobel’i Alması”: Türkiye’nin tek Nobel Edebiyat Ödülü’ne sahip yazarı olan Orhan Pamuk, ödüle hak kazanmasından sonra pek çok spekülasyona neden olmuştur. Orhan Pamuk’un Fenerbahçeli olmasının yanında Çarşı grubu tribünler aracılığıyla ödülü desteklediğini ve tebrik ettiğini iletmiştir. Böylece kurum yahut kişileri taraftarı oldukları takımlarla değil, faaliyetleri ile takdir ettiğini belirten bir hareket göstermişlerdir (Cengiz, 2015).

- “Çarşı Pluton’a Karşı Olanlara da Karşı” : 2006 senesinde Uluslararası Astronomi Birliği tarafından Pluton’un gezegen olmaktan çıkarılması üzerine, Çarşı grubu bir bildiri hazırlayarak “Hepimiz Plüton’uz” demiş ve söz konusu gezegeni sahiplendiklerini ifade etmişlerdir. Bu kampanyada verilmek istenen mesaj yalnızca Plüton’un gezegen olmaktan çıkartılmasına karşı oldukları değil, toplumsal hayatta yaşanan ötekileştirmeye de karşı olduklarıdır. Çarşı grubu, 25 Ağustos 2013’te yapılan Konyaspor – Beşiktaş karşılaşmasında “Hepimiz Plüton’uz” pankartı açarak Plüton’u gezegen olmaktan çıkartılmasının 7. Yıl dönümü olan 24 Ağustos 2013’te de unutmadığını göstermiştir (Cengiz, 2015).

68

- “Güneşin Çocuklarını Giydiriyoruz Kampanyası”: Öncelikle İstanbul’un varoş kesimleri olacak şekilde, Anadolu’nun pek çok yerinde, fakir çocuklara kırtasiye, giyecek ve yiyecek yardımında bulunmuşlardır. Okudukları bildiriyle çocukluğunda sokak futbolu kültürünü yaşamış ve bu kültürle yoğun paylaşımlarda bulunmuş kişilere çağrı yapmışlar, böylelikle kişileri sahip oldukları kimliklerle kampanyaya davet ederek katkıda bulunmaları hedeflemişlerdir (Cengiz, 2015). Şekil-19: Çarşı Grubu’nun Öğrencilere Yönelik Duyarlılık Çalışmasının İntro Görseli

Şekil-20: Köy Okulları Yardım Kampanyası Sonrasında Çarşı Grubu'na Çocuklardan Tepkiler

- “Nükleersiz Türkiye! Kampanyası” : Greenpeace’le kuruluşunun 25. senesinde beraber yaptıkları organizasyonda, “Nükleersiz Türkiye!” mesajıyla koca bir pankart hazırlamışlar ve aynı anda bir bildiri okumuşlardır. Çernobil Faciası’nın sonuçlarına ve çağımızda neden olduğu çevre kirliliği ve kanser gibi pek çok probleme dikkat çekilmiştir (Cengiz, 2015).

70

Şekil-21: Çarşı Grubu’nun “Nükleersiz Türkiye” Pankartı

Bunun yanı sıra, Çernobil Faciasının etkilerinin Türkiye’de en fazla görüldüğü yer olan Karadeniz’e ve kanser vakalarına da dikkatleri çekmiştirler. 2007 senesinde kanserden dolayı hayatını kaybeden Karadenizli Rock Sanatçısı Kazım Koyuncu’yu da her sene pankartlar açarak anmaktadırlar. Bununla ilgili en çok dikkatleri çeken pankartları ise “Kanserden Karadeniz ölmesin, yeter ulan!” olmuştur (Cengiz, 2015). Şekil-22: Çarşı Grubu’nun Kazım Koyuncu İçin Hazırladığı İntro Görselleri

- “Çarşı HES’lere Karşı”: Çarşı grubu, çevre duyarlılıkları sonucunda Hidroelektrik ve Nükleer Santrallerin kurulmasına karşı duruşlarını göstermişlerdir. 2012 senesinde “Karadeniz İsyandadır” eylemleriyle beraber, Karadeniz’deki nükleer santral yapımına karşı, Karadeniz’in takımı olan Trabzonspor’a “Trabzonspor, kendi kalene gol atma, Uzungöl’e HES yaptırma!” ifadesiyle çağrıda bulunmuşlardır (Cengiz, 2015).

- “Hepimiz Eto’o’yuz” : Barcelona’da oynadığı zamanlar ırkçı eylemlere maruz kalan Kamerunlu siyahi Samuel Eto’o için de Çarşı grubu “Hepimiz Eto’o’yuz” pankartı açarak ırkçılığın karşısında olduklarını belirtmişlerdir (bkz. Resim-23).

Şekil-23: Çarşı Grubu’nun Irkçılığa Karşı Hazırladığı Pankart

72

- “Hepimiz Everton Luiz’iz!”: Sırbistan’da Belgrad derbisinde, Partizan’ın Rad Beograf’ı 1-0 yendiği maçta ırkçı tezahüratlara maruz kalarak gözyaşlarına boğulan Everton Luiz’e Çarşı Grubu destek vermiş ve “Hepimiz Everton Luiz’iz” mesajını tüm sosyal medya kanallarında yayımlamıştır

Şekil-24: Çarşı Grubu’nun Irkçılığa Karşı Hazırladığı İntro Görseli

- “Kızılay’a Kan Bağışı”: 25. sene faaliyetleri bünyesinde, müsabaka önceleri Kızılay’ın bağış çadırlarına giderek toplu kan bağışları yapmışlardır. Öncelikle Beşiktaşlılar olacak şekilde, bütün insanlara da kan bağışı için çağrı yağmışlardır (Cengiz, 2015).

Şekil-26: Çarşı Grubu’nun Van Depremi İle İlgili Duyarlılık Çalışmasının Afişi

27 Ekim 2011 tarihinde yapılan Galatasaray müsabakası öncesinde taraftarlara “Maça gelirken atkını da getir” demişler ve Van’ın plakası olan 65’i temsilen, maçın 65. Dakikasında bütün taraftarlar atkılarını sahaya atmışlardır.

Böylelikle üşümenin empatisini yapmışlar ve anlatmışlar, aynı zamanda toplum arasında dikkat çekici bir eylem gerçekleştirmişlerdir. Bu eylem nedeniyle Beşiktaş Jimnastik Kulübü sahaya yabancı madde olan atkılar atıldığı için Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 20.000 TL ceza almıştır. Diğer taraftan tribünlerde yapılan bu organizasyon ile 2012 senesinde Türkiye Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği’nce verilen “Empati Ödülü” Çarşı’ya verilmiştir.

Van’da yaşanan ikinci depremde göçük altında kalması nedeniyle hayatını kaybeden Dr. Atsuşi Miyazaki için açılan “Çekik gözlü Japon kardeşim” pankartıyla kendisini unutmadıklarını ifade etmişlerdir. Yapılan bu eylemler ile kulüplerinin ceza almasını önemsemeyerek mühim derecede dikkat çekmişlerdir ve Van için gerçekleştirilen yardım çalışmalarının artmasına çok önemli bir etkide bulunmuşlardır.

74

Şekil-27: Çarşı Grubu’nun Dr. Atsuşi Miyazaki İçin Hazırladığı Pankart

Şekil-28: Çarşı Grubu’nun Van Depremine İlişkin Hazırladığı Görsel ve Pankart

Kaynak: Acarer, 2014.

- “Halkın takımıyız, hepimiz kapıcıyız”: Beşiktaş Teknik Direktörü olarak görev yapan Rıza Çalımbay’ın babasının kapıcılık yapması nedeniyle, Fenerbahçe taraftarlarınca açılan “İki ekmek bir süt” pankartına karşılık Çarşı grubu “Halkın takımıyız, hepimiz kapıcıyız” pankartı açmıştır (Cengiz, 2015).

- “Savaşa Hayır”: Çarşı grubu, yerel ve uluslararası alanda pek çok defa savaşa karşı olduğunu ifade etmiştir. Irak, Filistin ve Gazze’deki savaşlar adına pek çok defa değişik pankartlar açmışlardır (Açıksözlü, 2013).

76

Şekil-29: Çarşı Grubu’nun “Savaşa Hayır ve Mülteciler” İçerikli Afişi

Çarşı Grubu tarafından yapılan bazı diğer sosyal sorumluluk çalışmalarına ilişkin pankartlar ve afişler aşağıda sunulmaktadır.

Şekil-30: Çarşı Grubu’nun 15 Temmuz Darbe Girişimi Akabinde Darbe Karşıtlığına İlişkin İntro Görseli

Şekil-31: Çarşı Grubu’nun Kalp Nakli Bekleyen Fenerbahçe Taraftarı Zeynep Öykü Ertok İçin Hazırladığı Afişler

78

Şekil-32: Çarşı Grubu’nun Soma Faciasına İlişkin Hazırladığı İntro Görseli

Şekil-33: Çarşı Grubu’nun Ermenek’te Yaşanan Maden Faciasına İlişkin Hazırladığı İntro Görseli

Şekil-34: Çarşı Grubu’nun Engellilere Yönelik Duyarlılık İçin Hazırladığı Pankart

80

Şekil-36: Çarşı Grubu’nun LÖSEV İçin Hazırladığı Afiş

Benzer Belgeler