• Sonuç bulunamadı

Taraftar grupları ve kulüplerin, taraftarlarına hitap ederken yararlandığı en önemli araçlardan biri olan sosyal medyada da aktif bir tutum sergileyen Çarşı, bu alanda yaptıklarıyla da sıklıkla gündeme gelmektedir. İnternet aleminde ilk olarak “Forza Beşiktaş” ismini kullandıkları forumda bir araya gelen grup, daha sonra Facebook, Twitter ve İnstagram gibi yaygınlıkla kullanılan sosyal medya ağlarında da yer alarak hitap ettikleri kişi sayısını artırdılar. Forza Beşiktaş sitesi ve sosyal medya hesaplarında yayınladıkları bildiriler, siteye girişteki intro görselleri ile toplumun tüm sorunlarını ilgilendiren aktüel açıklamalar ve paylaşımlarda bulunmaktadırlar.

Yalnızca sosyal medya ağlarında gerçekleştirdiği eylemler ile de gündeme gelmeyi başarabilen Çarşı’nın bu anlamdaki en büyük başarısı, 2017/18 sezonu öncesi yaz transfer döneminde başlattığı “Come to Beşiktaş” etkinliği oldu. Kulübün transfer girişimlerinde bulunduğu futbolcular arasından gelmesini istedikleri futbolcuyu teşvik etmek amacıyla, bu futbolcuların sosyal medya ağlarındaki hesaplarına ve paylaştıkları fotoğrafların altına “Come to Beşiktaş” (Beşiktaş’a gel)

yorumu bırakıldı. Bu şekilde yüzlerce yorum yapılması ve bu yorumun futbol ile hiç alakası olmayan yahut futbolu bırakmış olan ünlü kişilerin (Ronaldo Nazario de Lima, Barack Obama gibi) ya da Beşiktaş’a gelme ihtimali bulunmayan dünyanın en iyi futbolcuları arasında gösterilen futbolcuların (Cristiano Ronaldo, Lionel Messi gibi) profillerinde de mizah amaçlı yapılması nedeniyle dünya genelinde ilgi toplamayı başardı (Milliyet, 2017).

Öte yandan “Come to Beşiktaş” etkinliği, Beşiktaş’a transfer olan ünlü futbolcuların transfer sonrası beyanlarıyla da doğruladığı üzere, Beşiktaş’a transfer olma ihtimali olan futbolcular üzerinde oldukça olumlu bir etki uyandırmıştı. Bu anlamda ilk olarak Real Madrid kulübünün Portekizli ünlü savunma oyuncusu Pepe’nin Beşiktaş’a transferinde “Come to Beşiktaş” sloganı önemli bir rol oynamıştır. Sloganın başarısının altında yatan neden, yüzlerce taraftarın futbolcuyu kendi takımlarında görmeyi istediklerini kısa, öz, samimi ve sempatik bir şekilde ifade etmesidir. Yine bu mesaj ile taraftarlar futbolcuya, takıma katıldığı takdirde kendisini benimseyeceğini ve destekleyeceğini de iletmiş olmaktadır (Milliyet, 2017).

Beşiktaş iki sezon üst üste şampiyon olduktan sonra renklerine yeni isimler bağlamak için uzun süredir çalışmaya devam ediyordu. Dijitalleşmenin etkisini gören ve bunu başarılı bir şekilde kullanmak için çalışan Beşiktaş son dönemlerde sesini #ComeToBeşiktaş etiketiyle duyurmayı başardı. Bu başarının ardından hızını alamayan Beşiktaş taraftarı transferi gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz belli olmayan “Diego Costa” için #cometobesiktas kampanyası başlattı. Bu kampanya ile yaklaşık bir haftalık gibi bir sürede Diego Costa’nın İnstagram’daki bir paylaşımına Beşiktaşlı taraftarlar tarafından 3.8 milyon mesaj bırakıldı. Bu rakam Instagram açısından bir fotoğrafa gelen en çok yorum olarak bir rekor niteliği taşımaktadır.

82

Şekil-37: Diego’nun 3.9 Milyon Yorum Alan Instagram Paylaşımı

Instagram yorum rekorunun kırılmasından sonra dünya basınında da Beşiktaş taraftarının örgütlenmesi birçok kez haber olmuştur. Özellikle pozitif PR değeri taşıyan bu kampanya ile Beşiktaş taraftarı aslında kulübünün marka değerini arttırdığı gibi ülkemiz açısından da tanıtım kampanyası gerçekleştirmiş olmaktadır. Çünkü bu kampanyaya ülkemizin sanat, spor, işletme alanlarındaki ünlü isimler de destek sağlamış ve bu organizasyonun dünyada ses getirmesine yardımcı olmuşlardır.

Bu haberin etkileri Pepe transferiyle konuşulmaya devam ederken, Beşiktaş son olarak Valencia’dan Alvaro Negredo’yu da renklerine bağladı. Son şampiyon Beşiktaş, resmi Twitter hesabından bu önemli haberi taraftarlarına “Come to Beşiktaş” sloganı etrafında şekillenen basit, eğlenceli ve yaratıcı bir video ile duyurdu. Transferi duyurma haberi 140 karakterlik bir tweet yerine bir hayli değişikti. Çok konuşulan bu tweet 2 saatlik kısa bir süre içerisinde 49 bine yakın RT alarak dünya çapında viral etkisi yarattı (Milliyet, 2017).

Daha sonra İtalya’nın Roma Kulübü de Türk oyuncu Cengiz Ünder’in transferini aynı formatta bir video aracılığıyla duyurarak, Beşiktaş kulübü ve Çarşı grubunun uluslararası basında haberlere konu olmasını ve itibar kazanmasını sağladı. Şekil-38: Sosyal Medyadan "Come to Beşiktaş" Paylaşımları

84

Alvaro Negredo'yu “Come to Beşiktaş” temalı eğlenceli bir video ile duyuran Beşiktaş'ın bu açıklaması dünya basınında geniş yankı uyandırmıştır. Dünyanın pek çok ülkesinden pek çok haber kuruluşu Beşiktaş’ı haber yapmıştır (Ajansbeşiktaş, 2017).

Dünyanın en büyük ikinci sosyal medya ağı Twitter attığı tweet ile şöyle dedi: “Eğer bugün telefonunuz çalarsa, bir futbol yıldızı size ‘Come to Beşiktaş’ diyebilir.” Şekil-40: Twitter’ın "Come to Beşiktaş" Tweeti

İspanya’nın Marca gazetesi ve ChiringuitoChampions haber sitesi, İngiltere’nin Football Daily gazetesi, Portekiz’in B24 medya kuruluşu ve @FCPortoBrazil fan hesabı, Internasyonel futbol sitesi Mundial Magazine, Almanya’dan DW Sports, 1 milyondan fazla sosyal medya takipçisi olan SporF hesabı bunlardan bazıları.

Şekil-41: “Come to Beşiktaş”ın MARCA TV’de Haber Olması

Pepe, Lens, Negredo ve Medel… Bu isimler transfer dönemi Beşiktaş’ı konuşmak için yeterliydi. Ancak bu transferleri ve Beşiktaş’ı konuşmak için bir sebep

daha vardı: Diego Costa ile başlayan ve transfer videoları ile devam eden “Come to Besiktas” akımı.

Causerie Magazine  - Negredo transferi için yapılan video  -  Bir Kitsch Örneği: Beşiktaş yeni transfer açıklama yarışını bitirdi. Alvaro Negredo’nun gelişi için Türk kulübü, Pepe ve Ricardo Quaresma’nın da oynadığı biraz utanç verici bir video yayınladı. Türkiye transferde liderliğini sürdürüyor. Tanınmış birçok ismi kadrosuna katan kulüpler aynı zamanda transferlerin açıklama şekliye de gündemi belirleyen taraf oluyor. Başakşehir’in Mevlüt Erdinç’i açıklamasından sonra, Beşiktaş sosyal medyaya ihtimal veremeyeceğimiz bir video yükledi. Videonun başında Ricardo Quaresma Pepe’yi arayıp onu Beşiktaş’a çağırdıktan sonra Pepe de Negredo’yu çağırıyor. Tekno müzik ve müthiş video becerileri ile hazırlanan videoda aynı zamanda karikatür efektleri de kullanılmış. Cesaret, evet.

Şekil-42: Quaresma ve Pepe’den Negredo’ya “Come to Beşiktaş” Talebi

Sofoot  - Beşiktaş taraftarı Şampiyonlar Liginde eşleştikleri Monaco’nun en değerli oyuncusu Mbappé’ye, PSG’ye imza atsın diye yalvarıyor: “Come to PSG”: Geçen sezon Lyon’u fetheden Beşiktaş taraftarları, bu deneyimlerini Mbappé’nin Instagram hesabında tekrarladılar. Her ne kadar Monaco, Şampiyonlar

86

Ligi kurasından memnun olsa da grubun diğer takımları öyle düşünmüyor. Beşiktaşlılar arasında bile Monaco’ya karşı galibiyet şansı konusunda endişe yaşayanlar var. Takımlarının Monaco’ya karşı kazanma ihtimallerini arttırabilmek için yeni hedef belli: Mbappé’nin PSG’ye imza atmasını sağlamak ve böylece Monaco’yu zayıflatmak. En azından Nasser Al-Khelaïfi’nin görevlendirdiği bir hacker grubu olmadığı belli.

Şekil-43: Beşiktaş’tan İlham Alınarak Gönderilen “Come to PSG” Yorumları

FootballStories — Beşiktaş, Twitter’da Negredo’nun gelişini retro bir video ile duyurdu: Bam! Bam! Bam! Hayır, 50’lerin Batman çizgi romanından bir efekt değil. Beşiktaş yeni oyuncularını açıklamak için biraz retro bir video seçti. Baş rollerde ise Ricardo Quaresma, Pepe ve Alvaro Negredo yer alıyor. Konsept basit: takımın en eski yıldızı Ricardo Quaresma, önce çaylak yıldız Pepe’yi, Pepe de Alvaro Negredo’yu takıma çağırıyor. Taraftarların ortaya çıkardığı “Come to Besiktas” artık onlara yeni oyuncuları açıklamak için kullanılıyor. Bu video sırada başka transferlerin olduğuna mı işaret? Bam! Bam! Bam!

Şekil-44: Negredo'nun Gelişine İlişkin Videonun Dış Basında Yer Alması

2017-2018 UEFA Şampiyonlar Ligi kura çekimi öncesi Bayern Münih Futbol Kulübü resmi Twitter hesabı da #ComeToBesiktas akımına katıldı. Beşiktaş ile aynı grupta olmak istediklerini sosyal medya hesaplarından yayınladıkları #ComeToBeşiktaş videosu ile duyurdu. Ayrıca Bayern Münih sosyal medya direktörü Cristian Nyari Beşiktaş’ı tebrik ettiğini ve yapılan tanıtımı çok beğendiğini söyledi (haberkarakartal, 2017).

88

Şekil-45: Bayern Münih’in “Come to Beşiktaş” Hakkındaki Tweeti

Beşiktaş Kulübü İletişimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Candaş Tolga Işık, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde RB Leipzig karşısında alınan galibiyet sonrası yaptığı açıklamada UEFA yetkililerinin ''Come to Beşiktaş'' için kendilerini tebrik ettiğini, Beşiktaş'ın herkes tarafından tanındığını dile getiren Işık, ''Bugün UEFA yetkilileri, 'Come to Beşiktaş' için tek tek tebrik etti. 'Artık dünyada herkes, Beşiktaş'ı tanıyor' dediler. 'Barcelona, Real Madrid, PSG'nin parayla, pulla yapmadığı işi yaptınız' dediler'' ifadelerini kullandı (sporx, 2017).

“Come to Besiktas” ile gündemden düşmeyen Çarşı, şampiyonluk kutlamalarıyla da hem yerli hem de yabancı basının ilgisini çekmiştir.

2016-2017 Spor Toto Süper Lig Turgay Şeren Sezonu’nun bitimine bir hafta kala şampiyonluğunu ilan eden Beşiktaş, Osmanlıspor maçı öncesi İstanbul Boğazı'nda teknelerle şov yaptı. Siyah-beyazlı takıma yüzlerce tekne eşlik ederek, boğazı adeta siyah-beyaz renklere bürüdüler.

Şekil-46: İstanbul Boğazı’nda Şampiyonluk Kutlamaları

Fransızlar, Türk taraftarlarının, ama özellikle de Beşiktaşlıların çılgın ve ateşli olduğunu, İstanbul’daki deplasmanların zor geçeceğini bilirler. Tribünden görüntüler onları heyecanlandırır ama şaşırtmaz. Ancak, Beşiktaş Donanması tüm dünyada olduğu gibi Fransa’da da şaşkınlıkla beraber geniş yankı uyandırdı. Önemli gazete ve internet sitelerinden öne çıkan başlıklar aşağıda verilmiştir:

L’Equipe gazetesi internet sitesi — Beşiktaş’ın Taç Giyme Töreni için İnanılmaz Kutlama: Beşiktaş hayranları, kulübün şampiyonluğunu kutlamak için boğazı işgal etti. Türk taraftarlar Avrupa’nın en ateşli taraftarı. Bu bilinir… Eğer şüphe eden varsa, Beşiktaş taraftarlarının şampiyonluğu nasıl kutladığına bir göz atsın. Bu sefer Boğaz’ı istila etmeye karar verdiler! İstanbul kulübü taraftarları, Kara Kartalların son zaferini kutlamak için boğazı tekne ile toplu halde geçti.

90

Şekil-47: Beşiktaş Donanmasının Fransız Basınına Yansıması

FootballStories — Beşiktaş ve taraftarlarının inanılmaz kutlaması… Tekne ile geçit töreni: Otobüs ile yapılan geçit törenlerini unutun. Beşiktaş Türkiye şampiyonu unvanını kazandıktan sonra, bugüne kadar yapılan kutlamaları unutturdu. Kalabalık caddelerde yapılan geleneksel geçit yerine Boğazı bir tekne ile geçerek eşi benzeri görülmeyen bir kutlamaya sahne oldular. Oyuncuları taşıyan tekneyi, bir anda içinde taraftarların olduğu birçok tekne takip etmeye başladı. Dolayısıyla, hafta sonu şampiyonluğu kutlamak için boğazdan siyah beyaz bir donanma geçti. Muhteşem.

Maxifoot.fr — Beşiktaş’ın Muazzam Kutlaması: Beşiktaş’ın Türkiye Ligi’ndeki şampiyonluğunu kutlamak için taraftarlar sevinçlerini sadece sokaklarda göstermek istemedi. İnanılmaz bir gösteri sunmak için Boğazı birçok tekne ile istila etmeye karar verdiler. Figaro gazetesi internet sitesi   Beşiktaşlı oyuncularının ve taraftarlarının etkileyici geçit töreni: 77 puan ile üst üste ikinci kez Türkiye şampiyonu olan İstanbul Beşiktaş kulübü, Boğaz üzerinde büyük bir deniz töreni düzenleyerek kutlama yaptı. Sezon sonunda kulüplerin şampiyonluklarını geçit töreni ile kutlanmasına alışığız. Şehir merkezlerinde yapılan törenler taraftarların

oyuncularla iletişim kurmaları ve mutluluklarını paylaşmaları için önemli bir fırsattır. Osmanlıspor ile oynanacak son maçı için Vodafone Arena’ya gitmeden önce Beşiktaşlılar binlerce taraftarı ile boğazdan geçti. Sonuç bizlere çarpıcı bir kare sundu. Boğaz’dan geçen düzinelerce tekne… Sosyal medyadan yapılan paylaşımlara bakacak olursak, Beşiktaşlı futbolcular yaşadıkları bu anı ve taraftarları takdir ettiler. Şekil-48: Şampiyonluk Kutlamalarının Yabancı Basına Yansıması

FootMercato — Beşiktaş hayranlarının deli kutlaması: Bu sezon şampiyon olan Beşiktaş, taraftarlarına büyük mutluluk yaşattı. Onlar da bu şampiyonluğu kendi yollarıyla kutladı. Sokaklarda kutlamak yerine, Beşiktaşlılar İstanbul’u ayıran boğazı istila ederek kutlama yapmayı tercih ettiler.

SportsOrange  - Türkiye: Beşiktaş taraftarı Boğaz’da fırtına estirdi: Aşırı tutkuyla tanınan Beşiktaş taraftarları, kulübün 15. Şampiyonluğunu kutlarken itibarlarına sadık kaldılar. Normalde otobüsle yapılan geçit törenleri yerine teknelerle boğazda kutlama yapmaya karar verdiler. Bu orijinal kutlama birçok çarpıcı kare ortaya çıkardı.

92

Şekil-49: Şampiyonluk Kutlamalarının Yabancı Basına Yansıması

The Sun- Binlerce Beşiktaş taraftarı son maça teknelerle gelerek şampiyonluğu kutluyor.

Sporf- Çılgın! Beşiktaş taraftarları şampiyonluğu İstanbul Boğazında kutladı. Şekil-51: Şampiyonluk Kutlamalarının Yabancı Basına Yansıması

Çarşı grubunun yarattığı diğer hashtag’ler, mizah içerikli eylemleri ve diğer faaliyetleri de bu alanda gündem oluşturmaktadır. Daha önce izah edilmiş olan Çarşı grubunun takımlar üstü niteliği nedeniyle, diğer takım taraftarları da grubun sosyal medya hesaplarını ve Çarşı’nın desteklediği kampanyaları, organizasyonu ilgiyle takip etmektedir.

Çarşı’nın spor ile ya da günlük yaşamla ilgili tribünlerde, sokaklarda ya da dijital ortamda vermiş olduğu mesajlar ülke ve dünya çapında ses getirebilmektedir. Çarşı ulusal ya da global kamuoyunda haber olmayı başardığı her etkinlikte Beşiktaş ismini duyurmuş ve yüceltmiştir. Dünyanın birçok ülkesinde Beşiktaş ilgi ile takip edilmekte ve lisanslı ürünlerini satabilmektedir. Bu noktada marka topluluklarının marka imajı üzerindeki etkisi açıkça görülmektedir. Çarşı Grubu’nun faaliyetleriyle Beşiktaş JK’nın marka imajı üzerinde yarattığı etki, yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: BEŞİKTAŞ TARAFTAR GRUBU ÇARŞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Benzer Belgeler