• Sonuç bulunamadı

KAVRAMSAL ÇERÇEVE

2. Yenilenen ilköğretim programına dayalı öğrenme yöntemidir.

3.4. Veri Toplama Araçları

3.4.1. Webquest hazırlanması

Araştırmacı; Kuvvet ve Hareket ünitesine ilişkin webquesti hazırlamış, Türdü 100 Yıl. Ortaokulu internet sitesine ekleyerek öğrencilerin erişimine açmıştır.

3.4.2. Akademik başarı testi

19 kazanımı olan konuya ait, 150 maddelik soru havuzundan 40 soru Bloom Taksonomisi (Allen, & Tanner, 2002) dikkate alınarak, soruların bilişsel aşamanın bilgi, kavrama ve uygulama düzeyinde olması amaçlanmıştır. Araştırma, ilköğretim okulu öğrencileri ile gerçekleştirildiği için, testlerin kapsam geçerliliği çerçevesinde test maddelerinin öğretim programı kapsamında olmasına özen gösterilmiştir. Kapsam ve Görünüş geçerliliği için 3 öğretmen, 1 Araştırma Görevlisi, 2 Öğretim Görevlisine incelettirilerek 32 soruya indirilmiştir. Belirtke Tablosu ile testin kapsam geçerliliği incelenmiştir. Yapı geçerliliği için, 200 öğrenciye pilot uygulama yapılmıştır. Başarı testinin geçerlilik ve güvenirlik çalışmaları için pilot çalışmada güvenirliliği düşüren sorular çıkarılmıştır. 7 test maddesinin düzeltilmiş madde- toplam korelasyon katsayısı negatif ya da 0.20’nin altında olduğu için bu maddeler testten çıkarılmıştır. Kalan 25 maddelik başarı testinin, güvenirlik katsayısına bakılmış ve Cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0.83 olarak bulunmuştur. Cronbach alfa katsayısı .70’ten büyük olduğu için,önbilgi testinin bu araştırmada kullanılabilecek düzeyde yüksek bir güvenirliğe sahip olduğu söylenebilir (Nunnally, 1994). Ayırt ediciliği yüksek bir test hazırlanması amaçlanmıştır. Başarı testi 25 sorudan oluşturulmuştur. Testin ayırıcılık gücü indeksi 0,30 ile 0,40 arasında hesaplanmıştır. Madde güçlük indeksi 0,55 civarındadır. Test ortalama güçlükte sorulardan oluşmaktadır. Ortalama ayırıcılık gücü indeksi 0,54 olarak bulunmuştur.

Müfredata göre kazanılması gereken davranışlar aşağıda belirtilmiştir. Öğrenciler sarmal yaylarla ilgili olarak ;

1.1. Yayların esneklik özelliği gösterdiğini gözlemler.

1.2. Bir yayı sıkıştıran veya geren cisme, yayın eşit büyüklükte ve zıt yönde bir kuvvet uyguladığını belirtir.

1.3. Bir yayı geren veya sıkıştıran kuvvetin artması durumunda yayın uyguladığı kuvvetin de arttığını fark eder.

1.4. Bir yayın esneklik özelliğini kaybedebileceğini keşfeder.

1.5. Yayların özelliklerini kullanarak bir dinamometre tasarlar ve yapar. Kuvvet, iş ve enerji ile ilgili olarak öğrenciler;

2.1. Kuvvet, iş ve enerji arasındaki ilişkiyi araştırır. 2.2. Fiziksel anlamda işi tanımlar ve birimini belirtir.

2.3. Bir cisme hareket doğrultusuna dik olarak etki eden kuvvetin, fiziksel anlamda iş yapmadığını ifade eder.

2.4. Enerjiyi iş yapabilme yeteneği olarak tanımlar.

2.5. Hareketli cisimlerin kinetik enerjiye sahip olduğunu fark eder. 2.6. Kinetik enerjinin sürat ve kütle ile olan ilişkisini keşfeder.

2.7. Cisimlerin konumları nedeniyle çekim potansiyel enerjisine sahip olduğunu belirtir. 2.8. Çekim potansiyel enerjisinin cismin ağırlığına ve yüksekliğine bağlı olduğunu keşfeder.

2.9. Bazı cisimlerin esneklik özelliği nedeni ile esneklik potansiyel enerjisine sahip olabileceğini belirtir.

2.10. Sıkıştırılmış veya gerilmiş bir yayın esneklik potansiyel enerjisine sahip olduğunu fark eder.

2.11. Yayın esneklik potansiyel enerjisinin yayın sıkışma (veya, gerilme) miktarı ve yayın esneklik özelliğine bağlı olduğunu keşfeder .

2.12. Potansiyel ve kinetik enerjilerin birbirine dönüşebileceğini örneklerle açıklar. 2.13. Enerji dönüşümlerinden hareketle, enerjinin korunduğu sonucunu çıkarır. 2.14. Çeşitli enerji türlerini araştırır ve bunlar arasındaki dönüşümlere örnekler verir. Bu test, öğrencilerin kuvvet ve hareket ünitesiyle ilgili hazırbulunuşluk düzeylerini ölçmek amacıyla amacıyla öntest olarak (KHBTön), yapılan uygulama sonucunda öğrencilerin ünite ile ilgili kazanımlarını ölçmek amacıyla sontest olarak (KHBTson) uygulandı. Doğru seçeneği işaretleyen öğrenciler 1 puan, yanlış seçeneği işaretleyen veya o soruyu boş bırakan öğrenciler puan alamadılar.

3.4.3. Fen bilgisine yönelik tutum ölçeği

Yapılan araştırmada kullanılan tutum anketi, fen ve teknoloji dersine yönelik ilgiyi, tutumu ve kaygıyı ölçen, 20 maddeden oluşan bir ölçektir. Tutum anketi, 5'li likert tipinde olup güvenirliği α= 0.89 olarak tespit edilmiştir.(Mertoğlu 2002). Ankette, “Tamamen katılıyorum”, “Katılıyorum.”, “Kararsızım.”, “Katılmıyorum” ve “Hiç Katılmıyorum” ifadeleri kullanılmıştır.

3.4.4.Webquest” kullanımına ilişkin algı ölçeği

Webquest kullanımına ilişkin algıları ölçmek amacıyla 41 maddeden oluşan Likert tipi ölçek beşli dereceleme yapılan bu ölçekte derecelemeler; tamamen katılıyorum (5), katılıyorum (4), kararsızım (3), katılmıyorum (2) ve hiç katılmıyorum (1) şeklinde belirlenmiştir. Anketin güvenirlik katsayısı 0.91 olarak bulunmuştur (Öksüz, 2010). Bu değer 0.70 ten büyük olduğu için testin yeterli güvenirliğe sahip olduğuna karar verilmiştir.

3.4.5. Mantıksal düşünme yeteneği testi

Öğrencilerin düşünme yeteneklerini ve oluşturulan grupların düşünme yetenekleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek amacıyla uygulanan Mantıksal Düşünme Yeteneği Testi, Tobin ve Capie (1981) tarafından geliştirilmiş olup Türkçe’ye çevirisi ve uyarlaması Özkan, Aşkar ve Geban tarafından yapılmıştır. MDYT; değişkenleri tanımlama ve tanımlanan değişkenleri kontrol etme, nesneler arasında ilişki kurma ve kurulan ilişkiyi geliştirme, orantı kurabilme ve olasılık hesapları gibi kabiliyetleri ölçen 10 tane sorudan oluşmuştur. MDYT’nin Cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0.84 olarak hesaplanmıştır.Bu değer 0.70 ten büyük olduğu için testin yeterli güvenirliğe sahip olduğuna karar verilmiştir.

MDYT araştırmaya katılan bütün öğrencilere uygulanmıştır. Testin ilk 8 sorusu iki basamaklı olduğundan, her iki basamağı da doğru cevaplandırılan sorular 1 puanla değerlendirilmiştir. Basamaklardan birinin doğru fakat diğerinin yanlış olması durumunda, cevap yanlış kabul edilmiştir. Son iki soruda olasılıkların tümünün yazılmış olması halinde 1 puanla değerlendirilmiştir. Bu şekilde testten alınabilecek en yüksek puan 10 olarak belirlenmiştir.