• Sonuç bulunamadı

3.4.1. Pilot Uygulama

Pozitif Psikolojik Sermaye (PSYCAP) Ölçei ilk kez Türkçeye çevrildiinden, anket maddelerinin anlalabilirliini ve ölçein güvenilirliini saptamak amacyla bir pilot uygulama yaplmas uygun görülmütür. Pilot çalma öncesi 24 sorudan oluan ölçek, aratrma konusuna hâkim bir akademisyen ve konu ile ilgisi olmayan bir ngiliz Dili ve Edebiyat son snf örencisi ile bir baka akademisyen tarafndan birbirinden bamsz olarak Türkçeye çevrilmitir. Çeviriler birbirleriyle karlatrldktan sonra uygun görülen ifadeler, Türkçeden ngilizceye çevrilmek üzere iki ngilizce öretmenine iletilmitir. Çeviriler sonucunda orijinal ölçek ile Türkçeden ngilizceye çevrilmi ölçekler karlatrlm ve tutarszlklar giderilmeye çallmtr. Bunu takiben anket formu 51 bireylik bir beyaz yakal çalan grubuna iletilmi, anketin doldurulmas esnasnda anlalmayan ifadelerin belirtilmesi istenmitir.

70 Anket uygulamas sonucunda yaplan güvenilirlik analizi ve anketi cevaplayanlardan alnan geribildirimler sonucunda 2 maddenin doru anlalmad ve güvenilirlii olumsuz etkiledii anlalmtr. Bu 2 madde üzerinde çallarak, söz konusu maddeler ana çalmada güncellenerek kullanlmtr. Pilot uygulamada kullanlan ölçeklerin anlalmayan 2 maddeyle birlikte güvenilirlik analizine ilikin alfa deerleri u ekildedir:

Tablo 4: PSYCAP Ölçei ve Alt Boyutlarnn Güvenilirliine likin Pilot Çalmada Elde Edilen Cronbach Alpha Deerleri

Ölçek Madde Says Cronbach Alpha Deeri

Umut 6 ,599

yimserlik 6 ,642

Dayankllk 6 ,755

Öz-yeterlilik 6 ,873

PSYCAP 24 ,784 3.4.2. Aratrmann Evren ve Örneklemi

Aratrmann evrenini zmir ili snrlarnda faaliyet gösteren alt firmada istihdam edilen beyaz yakal çalanlar oluturmaktadr. Dört firma Ege Serbest Bölge’de, bir firma Aliaa’da, bir firma ise Torbal’da faaliyet göstermektedir. Baz firmalar beyaz yakal çalan saylarn net olarak bildiremediinden, söz konusu firmalarda çalan toplam beyaz yakal çalan saysnn 850 dolaynda olduu tahmin edilmektedir. Firmalarn 3’ü büyük, 3’ü ise orta ölçekli olarak deerlendirilebilir. A firmas enerji, B firmas petrokimya, C firmas radyatör, D firmas hizmet, E firmas toz boya ve F firmas tekstil imalat sektöründe faaliyet göstermektedir.

Örnekleme yöntemi olarak iradi (bilinçli, rastgele olmayan) örnekleme yöntemi kullanlmtr. Bir baka deyile, evrendeki tüm birimlere örnekleme dâhil olma ans verilmemitir. Bu yöntem bulgularn evrene genellenmesinin önemli olmad durumlarda kullanlabilmektedir (Ural ve Klç, 2006:43). Bu yöntemin kullanlmasnn nedeni, baz firmalarda anket sorularnn firma yetkililerince

71 incelenmesi sonucunda anket formlarnn sadece uygun görülen çalanlara ulatrlabileceinin belirtilmi olmasdr.

Böylece aratrma kapsamnda toplam 174 çalana anket formlar ulatrlmtr. Bu formlarn 119’u geri dönmütür. Geri dönen formlardan 12’si sorularn önemli ksmnn yantsz braklm olmas nedeniyle analize tabi tutulmamtr. Bu nedenle aratrmann örneklemi 107 çalandan olumaktadr.

3.4.3. Aratrmann Kstlar

Aratrmann kstlarnn büyük ölçüde evren ve örnekleme ilikin olduu söylenebilir. Bu kstlardan en önemlisi, aratrma örnekleminin tesadüfî olmayan bir yöntemle ve aratrmaya katlmaya gönüllü olan çalanlarn katlmnn salanarak gerçekletirilmi olmasdr. Bu kst sosyal bilimlerde skça karlalan bir sorundur ve genel olarak iletme yöneticilerinin önyarglarndan ve ankete katlan çalanlarn örgütsel ballk ile ilgili sorulara kuku ile yaklamalarndan kaynakland düünülmektedir. Bu yüzden örneklemin evreni temsil etme yetenei kstldr.

Bir dier kst, anket formlarnn geri dönüünün uzun bir zaman dilimine yaylmasdr. Bu durum, çalanlarn ülke koullarndan, ekonomiden veya o anki gündemden etkilenmelerine ve anket formunu bu koullarda doldurmalarna yol açabilir. Ayrca ankete katlmn gönüllü olmas, ankete katlmayanlarn düük özgüven sahibi olmasndan veya iletme için bir ey yapmak istememesinden kaynaklanm olabilir ve bu da sonuçlarn genellenebilirliiyle ilgili bir baka ksttr.

Evren olarak seçilen firmalar deerlendirildiinde, farkl sektörlerde faaliyet gösterdikleri anlalmaktadr. Bu yüzden aratrmaya dâhil edilen çalanlara ilikin kiileraras farklarn, sektörlerin özelliklerinden etkilenerek biçimlenmi olma olasl göz önünde bulundurulmaldr.

Aratrlacak deikenler belirlenirken, mümkün olduunca ksa bir anket formunun oluturularak katlmclarn cevaplarn sklmadan ve samimi bir ekilde vermelerinin salanmas istenmitir. Bu yüzden aratrmaya pozitif psikolojik

72 sermaye ve örgütsel ballk dnda arac etkiye sahip olabilecek olas deikenler (i doyumu gibi) eklenmemitir. Bu da pozitif psikolojik sermaye ve örgütsel ballk arasndaki ilikinin arac deikenlerden etkilenme olasln test etme imkânn ortadan kaldrmaktadr.

3.4.4. Aratrmada Kullanlan Ölçekler

Aratrmada kullanlan anket formu, iki ölçek ve demografik sorularn yer ald bir bilgi formu olmak üzere 3 bölümden olumaktadr. lk ölçek Luthans, Youssef ve Avolio tarafndan gelitirilen ve 24 maddeden oluan PSYCAP Ölçei’dir (Luthans, Youssef ve Avolio, 2007:237-238). Bu ölçek kendi içinde 4 boyuttan olumaktadr. Bu boyutlar umut, iyimserlik, öz-yeterlilik ve dayankllktr. Umut boyutu Snyder vd. (1996) tarafndan, iyimserlik boyutu Scheier ve Carver (1985) tarafndan, öz-yeterlilik boyutu Parker (1998) tarafndan ve dayankllk boyutu Wagnild ve Young (1993) tarafndan gelitirilen ölçeklerden esinlenilerek uyarlanmtr. Umut, iyimserlik, öz-yeterlilik ve dayankllk boyutlarnn her biri 6 maddeden olumaktadr. Ölçein orijinali 6’l likert ölçei olmakla birlikte, örgütsel ballk ölçeiyle uyumlu olmas açsndan 5’li likert olarak hazrlanmtr. 5’li likert ölçei 1-“Hiç Katlmyorum”, 5-“Tamamen Katlyorum” olacak ekilde kodlanmtr. Ölçek ilk kez Türkçeye çevrildiinden, ön hazrlk sonras yaplan bir pilot çalma ile güvenilirlik analizi yaplm, anlalmayan maddeler tespit edilmeye çallm ve asl çalma öncesi ölçekteki baz maddeler güncellenmitir. Bu sürece “pilot çalma” ksmnda daha detayl deinilmitir.

Anket formunun ikinci ksmnda Allen ve Meyer tarafndan gelitirilen Örgütsel Ballk Ölçei’nin (Allen ve Meyer, 1990) Wasti (2000:406-407) tarafndan Türkçeye uyarlanm hali, Bolat ve Bolat (2008:91) tarafndan baz maddelerde yaplan deiiklikler ile birlikte kullanlmtr. Ölçek duygusal ballk, devamllk ball ve normatif ballk olmak üzere 3 boyuttan olumakta ve her bir boyutu temsil eden 6’ar madde olmak üzere toplam 18 madde bulunmaktadr. Ölçek 5’li likert olarak hazrlanmtr ve 1-“Hiç Katlmyorum”, 5-“Tamamen Katlyorum” olacak ekilde kodlanmtr.

73 Anket formunun son bölümünde ya, cinsiyet, eitim düzeyi ve iletmedeki kdem olmak üzere 4 bilginin istendii demografik bilgiler yer almaktadr. Cinsiyet deikeni 1-“bayan”, 2-“bay” olarak kodlanmtr. Ya deikeni için doum yl sorulmu, analiz aamasnda ya hesaplanarak 1- “30 ve aas”, 2- “31 ile 40 aras”, 3- “41 ile 50 aras”, “4- 51 ve üzeri” eklinde kodlanmtr. Eitim düzeyi deikeni 1- “Lise ve alt”, 2- “Lisans”, 3- “Yüksek Lisans”, 4- “Doktora” eklinde kodlanmtr. Kdem deikeni ise 1- “1 yldan az”, 2- “1-3 yl aras”, 3- “4-10 yl aras”, 4- “10 yldan fazla” eklinde kodlanmtr.

3.4.5. Veri Toplama Süreci

Veri toplama arac olarak anket belirlendikten sonra, anket formu kât ve elektronik olmak üzere 2 ekilde dizayn edilmitir. Kât formda, arkal önlü bir A4 kadn ön yüzünde anket ile ilgili ksa bilgi ve 24 maddeden oluan PSYCAP Ölçei, arka yüzünde ise 18 sorudan oluan Örgütsel Ballk Ölçei ve 4 adet demografik soru yer almaktadr. (Bkz. EK)

Elektronik formda ise bir link oluturulmu, link tklandnda anket ile ilgili ksa bilginin verildii bir web sayfasnn açlmas salanm, burada yer alan devam butonuyla sonraki sayfada yer alan PSYCAP ve Örgütsel Ballk Ölçei ile demografik sorulara ulalmas tasarlanmtr.

Uygulama aamasnda belirlenen firma yetkililerine 2 formdan uygun olannn çalanlarna ulatrlabilecei belirtilmitir. 4 firma elektronik formu tercih ederken, 2 firmada yazl formlar kullanlmtr. Veri toplama ilemi firmalarn younluuna ve gerekli izinlerin alnma zamanna bal olarak farkl dönemlerde gerçekletirilmitir. lk soru formlar 2010’un Mart aynda elektronik formatta ilgili iletmedeki beyaz yakal çalanlara gönderilip 1 hafta içerisinde geri dönüler tamamlanmtr. 2011’in Mays aynda ise bir grup soru formu elden datlm ve ayn gün toplanm, 2011’in Haziran aynda ise soru formlar elden ve elektronik ortamda çalanlara aktarlm, geri dönüler 10 gün sürmütür.

74

3.4.6. Veri Analizinde Kullanlan statistiksel Yöntemler

Verilerin analizinde SPSS Statistics 17 program kullanlmtr. Anketlerden elde edilen veriler programa girildikten sonra aratrma örneklemi için tanmlayc istatistikler hesaplanmtr.

Aratrmada parametrik testlerin kullanmnn uygun olup olmadn saptamak amacyla faktör analizi sonucu belirlenen faktör deerlerinin normal dalp dalmad Tek Örneklem Kolmogorov Smirnov Testi ile belirlenmitir. Daha sonra demografik özellikler ile PSYCAP ve alt boyutlar arasndaki olas ilikiler, homojenliin snanmasnn ardndan t-testi ve varyans analizi yöntemleriyle test edilmitir. Bunu takiben ayn ilem demografik özellikler ile örgütsel ballk ölçei ve alt boyutlar için de tekrarlanmtr.

Ardndan aratrma hipotezlerini test etmek amacyla korelâsyon analizi gerçekletirilmitir. Aralarnda anlaml iliki bulunan kavramlar regresyon analizine tabi tutularak, birbirleri üzerindeki etkileri aratrlmtr.

Benzer Belgeler