• Sonuç bulunamadı

1.3. POZTF PSKOLOJK SERMAYE

1.3.2. Pozitif Psikolojik Sermayenin Boyutlar

1.3.2.3. Dayankllk

Dayankllk, eilen, gerilen, bask uygulanan ya da bu gibi deformasyon ilemlerine maruz kalan cisimlerin, eski hallerini koruyabilme, eski formlarna geri dönebilme yetenei olarak tanmlanmtr. nsanlar söz konusu olduunda ise dayankllk, yaanan oklar, hastalklar veya çeitli zorluklar çabuk atlatabilme anlam tamaktadr (Wilkies, 1979:1241; Zunz, 1998:40). Dayankl olarak deerlendirilen bir kimse, bask altna alnamayan, metanetli, esnek, deiimlere uyum salayabilen kimsedir. Nitekim dayankllk, özellikle deiimin yaand organizasyonlarda daha fazla önem kazanmaktadr, çünkü deiim öncesinde, srasnda ve sonrasnda ii kaybetme ve kariyer deiiklii endiesi artmaktadr.

Akademik alanda ve uygulamada, önleyici ve problem odakl yaklamlardan, güçlendirici yaklamlara doru gerçekleen paradigma deiimi, dayankllk kavramnn önemini artrmtr. Dayanklln zorluklarla beslenen bir kiilik özellii olmasndan dolay, son yllarda bu kavrama verilen önem giderek artmaktadr (Richardson, 2002:307). Tanmsal olarak dayankllk, yaanan güçlüklere göre pozisyon alr; bir baka deyile, dayankllk gösterilebilmesi için, zor bir durumla karlalmas gerekir.

3. derece yanklara sahip çocuklar üzerine yaplan aratrmalarda, dayankllk düzeyi düük çocuklarla kyaslandnda, dayankl çocuklarn özsayg düzeylerinin daha yüksek, daha iyi kiileraras iletiim yeteneklerine sahip, dier insanlar daha ibirlii yaplabilir olarak gören, stresi daha rahat tolere edebilen çocuklar olduu görülmütür (Holaday ve McPhearson, 1997:346).

Dayankllk, genel olarak iddetli stres ve sknt durumlarn atlatabilme ya da bu durumlara adapte olabilme yetenei olarak tanmlanmtr. Bu tanmlarn ortak özellii, dayankll bir çkt olarak nitelemeleridir (Holaday ve McPhearson,

23 1997:348). Krizleri atlatma sonucunda, önceliklerin yeniden gözden geçirilmesi, uzmanlk kazanma hissi, güçlenme ve cesaretin artmas, daha problem odakl çözüm stratejileri gelitirebilme yetenei gibi pek çok olumlu çkt elde edilebilmektedir (Vickers ve Kouzmin, 2001:106).

Pek çok teorisyen dayankll yanl anlam ya da hafife alm, onu patolojik bir durum veya çok az insann sahip olduu bir yetenek olarak nitelendirmitir. Ancak mevcut gözlemsel yazn, farkl bir duruma iaret etmektedir. Dayankllk sanlann aksine pek çok bireyde bulunmakta, patolojiye deil sala iaret etmekte ve gecikmi aclara sebep olmamaktadr (Bonanno, 2004:20).

Dayankllk kavram, koruyucu faktörlerin risk faktörlerine üstünlük salad pozitif bir çkt olarak da tanmlanmtr. Bu bakmdan dayankllk, skntl bir durumdan daha güçlü olarak geri dönmek olarak tanmlanan bir kavramdr (Sandau-Beckler, Devall ve De la Rosa, 2002:312).

Dayankllk kavram akademik alanda incelenmeye balamadan önce, zorlu koullar baaryla atlatm, genelde genç ve yüksek riske sahip bir yaamlar olan bireylerin karakter özelliklerinin analizi ile ortaya çkmtr. Daha sonra bu kiilik özelliklerinin nasl kazanldna odaklanlm, son olarak kavram bugünkü anlamyla teorik olarak incelenmi, elde etme, koruma ve artrma yollarna yönelik aratrmalar hz kazanmtr (Richardson, 2002:308).

Bireylerin çalma hayatnda karlatklar zorluklar nasl karladklar da, dayanklln bir fonksiyonudur (Harland vd., 2005:2). Dünya, genellikle örgütlerin uyum salama hzlarndan daha büyük bir hzla deimektedir ve baar son derece krlgan hale gelmitir. Pek çok iletme baardan baarya komaktan ziyade, kimi zaman düüler yaamakta ve bu düülerden daha güçlü çkabilenler varlklarn sürdürebilmektedirler (Hamel ve Valikangas, 2003:1). Bu deiim ve bask, gelime ve dayankll tetikleyebilecek unsurlardr. Bu anlamda dayankllk umut düzeyinin artrlmasna yardmc olabilir, öz-yeterlilik düzeyini artrarak bireylerin hayatlarna daha fazla hükmetmelerine yardmc olabilir, ilaç ve çeitli desteklere ihtiyac azaltabilir (Richardson, 2002:319).

24 Özellikle sava veya askeri iddet gibi travmatik olgularda dayankllk, psikolojik uyum açsndan son derece önemli bir kavramdr (Quota, Eyad ve Punamaki, 2001:1). Sürekli travmatik olaylarla karlalan itfaiyecilik, polislik, postaclk gibi mesleklerde de dayankllk kavramnn önemi artmaktadr. Travmatik olaylar sonrasnda bu tür meslek mensuplarnn bu durumu atlatp ilerine konsantre olmalarnn önemli zaman ald ortaya konmutur. Ayrca dayankllk düzeyinin düüklüünden kaynaklanan bu durumun, çeitli yollarla tüm çalma arkadalarna yansyabildii gözlemlenmitir (Freeman ve Carson, 2006:115).

Bu anlamda dayankllk, travmatik bir olaya maruz kalan ya da yaayan çalanlarn, ilerine tam anlamyla ve ksa sürede dönebilmelerini salayan, çalma ortamndaki travmatik olaylar ve benzeri zorluklarla daha iyi mücadele edilebilmesini mümkün klan yetkinliklerin kazanlmas ile gerçekleebilir (Freeman ve Carson, 2006:116).

Bu travmatik olaylar “önemli” ve “kritik” olarak ikiye ayrlmaktadr. Önemli olaylar, iyerinde normal karlanan, beklenen ancak çalanlar üzerinde duygusal bask yaratan olaylardr (örgütsel deiim, terfi, transfer vb.). Kritik olaylar ise, soygun veya yangn gibi, aniden ortaya çkan ve youn stres yaratan olaylardr. Çalma ortamnda yönetici pozisyonunda olan çalanlara verilen eitim sayesinde, hem kendilerinin hem de astlarnn travmatik olaylar sonucu ie dönü sürelerinin ksald, devamszln azald, bir baka deyile dayankllk seviyelerinin artt belirlenmitir (Freeman ve Carson, 2006:113).

Aratrmalar, sosyal destein yetersizlii, düük eitim düzeyi, aile yaps, psikiyatrik geçmi gibi faktörlerin, dayankll olumsuz yönde etkilediini, bu yüzden bu faktörlerin tersine çevrilmesinin de dayankll artracan göstermektedir (Bonanno, 2004:25).

Bireyler çalma ortamnda kendi dayankllk düzeylerini gelitirebilir ve güçlendirebilirler. Herkesin potansiyel bir dayankllk düzeyi vardr ancak bu düzeye ulama ihtimali; yaanan deneyimlere, niteliklere, çevreye, koruyucu faktörler ile risk faktörlerinin dengesine göre deiebilmektedir. Koruyucu faktörler

25 bireylerin risklerden etkilenmeden hedeflerine ulamalarn salarlar (Tusaie ve Dyer, 2004:3). Dayanklln bir dier gereklilii, bakalaryla güvenilir ve dayanmaya dayal ilikiler kurabilme yeteneidir (Wilson ve Ferch, 2005:48). Liderlerin davranlarnn da, astlarn dayankllklar üzerinde önemli rol oynad bilinmektedir (Harland vd., 2005:11).

Çalma yaamnda dayankllk düzeyini artrmak ve çalma ortamndaki zorluklarla baa çkabilmek için çeitli stratejiler önerilmektedir. Bunlardan ilki, çalma ortamnda profesyonel iliki ve alarn kurulmasdr. Bireyin ihtiyaç duyduu anda yardmna koabilecek ve sosyal destek salayabilecek arkadalarna sahip olmas, risk faktörlerini azaltacaktr. Olumlu düünmenin tevik edilip sürdürülmesi, bir dier stratejidir. Bunun anlam, zorluklarn da olumlu yanlarnn olduunun kabulünün ve zorluklarla mücadele ederken dahi umutlu ve iyimser olmann tevik edildii bir çalma ortam salamaktr. Bireylerin duygusal zekâlarnn farkna varmalarnn ve bunu gelitirmelerinin salanmas, stres ve zorlukla ba ederken duygular anlayabilmelerini salar ve sorunlarn çözümünü kolaylatrr.  ve yaam dengesinin salanmas ve bireyin profesyonel hayat dnda hayatna anlam katan inanç ve uralarnn olmas, dayankllk açsndan çok önemlidir. Edinilen deneyimlerden kazanç salama ve bunlar izleyen deneyimlerde kullanabilme yetenei de önemli bir faktördür. Bu yetenein kazandrlmas için, yaanan deneyimlerin kaleme alnmas etkili bir yöntem olabilir (Jackson, Firtko ve Edenborough, 2007:6).

Benzer Belgeler