• Sonuç bulunamadı

Ticarete Yönlendirme Deste¤i Deste¤in Amac› ve Kapsam›

KOB‹LER‹ ‹ZLEME KOM‹TES‹ ARA RAPOR ARA RAPOR

GENEL E⁄‹T‹M PROGRAMLARI Deste¤in Amac› ve Kapsam›

E- Ticarete Yönlendirme Deste¤i Deste¤in Amac› ve Kapsam›

KOSGEB ile koordinasyon içerisinde kurulan Sinerji Odaklar›n›n (KOSGEB Yard›m-c› Birimleri) biliflim altyap›lar›n› güçlendirmek için Bilgisayar, yaz›Yard›m-c›, taray›Yard›m-c› ve internet ba¤lat›s› donan›mlar›n›n (modem, Hub) ve yaz›l›mlar›n›n

(‹flletim sistemi, antivirus program›) desteklenmesidir.

Destekten Beklenen Yararlar

Internet eriflimi olmayan iflletmelerin, sinerji odalar› bünyesinde tesis edilen biliflim altyap›s›n› kullanarak gerek KOSGEB ile olan ifl süreçlerinin görülmesi, gerekse e-tica-ret uygulamalar›n›n gelifltirilmesi için oluflturulmufl bir destek modelidir.

Destekten Kimler Yararlanabilir?

KOSGEB ile Sinerji Odas› kurulufl Protokolü imzalayan kurum ve kurulufllardan da-ha önce internet K›raatda-hanesi deste¤i almam›fl olanlar yararlanabilir.

Destek Oran› ve Üst Limiti Nedir?

Destek üst limiti 3.000,- (Üçbin) TL. olup bu tutar % 100 oran›nda desteklenir.

Baflvurular Sinerji odalar› taraf›ndan ba¤l› olunan Uygulama Merkezlerine yap›lmak-tad›r.

Genel Test -Analiz-Kalibrasyon ve CE ‹flaretlemesine ‹liflkin Test-Analiz ve Sistem Belgelendirme Deste¤i

Deste¤in Amac› ve Kapsam›

‹flletmelerin ürün kalitelerinin art›r›lmas›, yeni ürün gelifltirmeleri, uluslararas› pazar larda talep edilen ürün belgelerinin temini için; KOSGEB laboratuarlar› d›fl›nda belirle-nen kriterler çerçevesinle KOSGEB taraf›ndan uygun bulunan yurtiçi/yurtd›fl› kamu ve-ya özel sektör kurum/kurulufl laboratuarlar›na ve-yapt›rd›¤› test-analiz, kalibrasyon hizmet-leri ve CE iflaretlemesi uygunluk de¤erlendirme faaliyethizmet-leri kapsam›ndaki test-ahaliz ve denetim giderlerine ve ‹flletmelerin TSE/TURKAK'tan alacaklar› Yönetim Sistem Belgele-ri giderleBelgele-rine destek veBelgele-rilmesidir.

Destekten Beklenen Yararlar

‹flletmelerin kalitelerinin yükseltilmesi ile ihracatlar›n›n ve rekabet güçlerinin art›r›lmas›

Destekten Kimler Yararlanabilir?

KOSGEB KOB‹ tan›m›na uyan iflletmeler Destek Oran› ve Üst Limiti Nedir?

Genel test, analiz ve kalibrasyon için iflletme bafl›na sa¤lanacak deste¤in üst limiti 10.000 (on bin) TL, CE iflaretlemesi test ve analizleri için iflletme bafl›na sa¤lanacak des-te¤in üst limiti 20.000 (yirmi bin) TL,

Destekleme oranlar›:

Geliflmifl Yörelerde : % 50 Normal Yörelerde : % 60 K. Ö.Y. : % 70 c) Sistem Belgelendirme Deste¤i

KOSGEB taraf›ndan G‹GPSYH veya SYH Planlar› onaylanm›fl Yararlan›c›lar›n, Genel Sözleflmelerinde yer alan Sistem Belgelendirme deste¤i talepleri do¤rultusunda yapacak-lar› TS-ISO 9000, TS-ISO 14000, TS-ISO 22000, TS EN ISO/IEC 17020, TS EN ISO/IEC 17025 ve benzeri sistem belgelendirme çal›flmalar› neticesinde Türk Standartlar› Enstitü-sü (TSE) ve Türk Akreditasyon Kurumu'ndan (TÜRKAK) alacaklar› sistem belgesi/belge-leri karfl›l›¤›nda, Uygulama Birimi taraf›ndan uygun görülenler için bu destek verilir.

2009 YILI ODA FAAL‹YET RAPORU

KOM‹TE RAPORLARI

Her bir belge türü için 2.500 (ikibin beflyüz) TL olmak üzere, toplam azami 10.000 (onbin)TL geri ödemesiz destek verilir. Destekleme oran› yöre fark› gözetilmeksi-zin:%100'dür.

Yurtiçi Sanayi Fuarlar›na Kat›t›m Deste¤i Deste¤in Amac› ve Kapsam›

Bu destek iki ana bafll›ktan oluflur 1- Yurtiçi Sanayi ihtisas Fuarlar› 2- Yurtiçi Genel Sanayi Fuarlar› Türkiye Odalar ve Borsalar Birli¤i Web sayfas›nda yay›nlanan fuar tak-viminde yer alan ve fuar düzenleyicileri (Organizatör Kurulufllar) taraf›ndan baflvuruda bulunulan fuarlar içerisinden konusu, türü ve ürün ve ürün gruplar› baz›nda KOSGEB Hedef kitlesi olan KOB‹'lerin faaliyet alanlar› ile örtüflen fuarlar incelenir de¤erlendirilir ve destek kapsam›na al›n›r.

Destekten Beklenen Yararlar

‹flletmelerin yurtiçi pazar paylar›n› art›rma, rakiplerini tan›ma, yeni ürünler ve tekno-lojiler hakk›nda bilgi edinme, marka imaj› oluflturma.

Destekten Kimler Yararlanabilir?

KOB‹ tan›m› içerisine giren ve imalat sanayiinde faaliyet gösteren iflletmeler Destek Oran› ve Üst Limiti Nedir?

*YURT‹Ç‹ SANAY‹ ‹HT‹SAS FUARLARI: Geliflmifl, normal ve kalk›nmada öncelikli yö-relerde düzenlenen bu fuarlara kat›lacak olan her iflletmeye en az 6 en fazla 40 m2 için, kapal› alan kat›l›mlar›na metrekare ücreti destek üst limiti 60TL/M2; aç›k alan kat›l›mla-r›na metrekare ücreti 40 TL/M2 olmak üzere, %60 oran›nda geri ödemesiz destek sa¤la-n›r.

Bu nitelikteki fuarlar için fuar›n toplam ürün sergileme alan›n›n %40 m› aflmamak kayd› ile KOSGEB toplam stand alan› 1500m2 yi geçemeyecek flekilde destek sa¤lan›r.

*YURT‹Ç‹ GENEL SANAY‹ FUARLARI:Sadece kalk›nmada öncelikli yörelerde

düzen-lenen bu fuarlara kat›lacak olan her iflletmeye en az 6 m2 en fazla 40 m2 için, kapal›

alan kat›l›mlar›na metrekare ücreti destek üst limiti 50TL/M2; aç›k alan kat›l›mlar›na met-rekare ücreti 35 TL/M2 olmak üzere, %50 oran›nda geri ödemesiz destek sa¤lan›r.

Bu nitelikteki fuarlar için fuar›n toplam ürün sergileme alan›n›n %40 m› aflmamak kayd› ile KOSGEB toplam stand alan› 1000m2 yi geçemeyecek flekilde destek sa¤lan›r.

Yurtiçi Uluslar aras› Sanayi ‹htisas Fuarlar›na Kat›l›m Deste¤i Deste¤in Amac› ve Kapsam›

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli¤i Web sayfas›nda yay›nlanan fuar takviminde yer alan ve fuar düzenleyicileri (Organizatör Kurulufllar) taraf›ndan baflvuruda bulunulan fu-arlar içerisinden konusu, türü ve ürün ve ürün gruplar› baz›nda KOSGEB Hedef kitlesi olan KOB‹'lerin faaliyet alanlar› ile örtüflen fuarlar incelenir, de¤erlendirilir ve destek kapsam›na al›n›r.

Destekten Beklenen Yararlar

‹flletmelerin yurtiçi ve yurtd›fl› pazar paylar›n› art›rma, rakiplerini tan›ma,yeni ürünler ve teknolojiler hakk›nda bilgi edinme, marka imaj› oluflturma.

Destekten Kimler Yararlanabilir?

KOB‹ tan›m› içerisine giren ve imalat sanayinde faaliyet gösteren iflletmeler Destek Oran› ve Üst Limiti Nedir?;

Her iflletmeye kapal› alan en az 6m2 en fazla 40 m2 olmak üzere,ürün sergileme üc-reti olarak KOSGEB Destek üst limiti 110 TL/m2 olmak üzere fuar kat›l›mlar›na %70 ora-n›nda geri ödemesiz destek sa¤lan›r.

Bu nitelikteki fuarlar için; fuar›n toplam ürün sergileme alan›n›n %40 m› aflmamak kayd› ile ve KOSGEB toplam stand alan› 1500m2 yi geçmeyecek flekilde destek sa¤la-n›r.

2009 YILI ODA FAAL‹YET RAPORU

KOM‹TE RAPORLARI

Milli Kat›l›m Dahilinde Yurtd›fl› Fuarlara Kat›l›m Deste¤i Deste¤in Amac› ve Kapsam›

‹flletmelerin; uluslararas› pazarlara girifl, yurtd›fl› pazar paylar›n› art›rma, rakiplerini tan›ma, yeni ürünler ve teknolojiler hakk›nda bilgi edinme ve ürünleri için marka imaj›

oluflturmalar›n› teminen! ülkemiz milli kat›l›m›n›n gerçeklefltirilece¤i ve kendileri için he-def pazar olarak öngördükleri ülkelerde düzenlenen milli kat›l›m düzeyindeki yurtd›fl›

fuarlar aras›ndan, KOSGEB taraf›ndan y›ll›k olarak belirlenen yurtd›fl› fuarlara kat›l›mla-r›na destek verilir.

Destekten Beklenen Yararlar

Uluslararas› pazarlara girifl, yurtd›fl› pazar paylar›n› art›rma, rakiplerini tan›ma, yeni ürünler ve teknolojiler hakk›nda bilgi edinme ve ürünleri için marka imaj› oluflturmala-r›n› teminen, ülkemiz milli kat›l›m›n›n gerçeklefltirilece¤i fuarlara kat›lma imkan›.

Destekten Kimler Yararlanabilir?

KOB‹ tan›m› içerisine giren ve imalat sanayinde faaliyet gösteren iflletmeler Destek Oran› ve Üst Limiti Nedir?

Destek unsurlar› ve üst limitleri;

Her iflletmeye ürün sergileme deste¤i olarak en az 9 (dokuz) m2 ve en fazla 50 (el-li) m2 için destek verilir.

KOSGEB taraf›ndan destek sa¤lanacak metrekare bafl›na fuar kat›l›m ücretine veri-lec'ek deste¤in üst limiti 400 (dörtyüz) TL'dir. Bu fuar kat›l›m ücretine; bofl kapal› alan (yer) kiras›, standart stand könstrüksiyonu, standart stand dekorasyonu, fuar alan›n›n ge-nel düzenlemesi ile ilgili gege-nel güvenlik, gege-nel temizlik hizmetleri, fuar›n yurtd›fl› tan›-t›m giderleri, ürünlerin organizatör kuruluflun bildirece¤i yurtiçindeki depo ile fuar stand alan› aras› gidifl-dönüfl nakliyesi, ürünlerin yurtd›fl› indirme-depolama-yükleme giderle-ri, ürünlerin gümrük ifllem giderleri ile yurtd›fl› nakliye sigortas› giderleri dahildir. Des-tek üst limiti en fazla 16.000 TL'dir.

re en fazla iki defa yararlanabilir. Ancak, ayn› yurtd›fl› fuara kat›l›m için baflka bir kamu kuruluflu taraf›ndan destek almas› halinde KOSGEB'in bu deste¤inden faydalanamaya-cakt›r.

Yukar›daki (a) ve (b) bentlerinde belirtilen faaliyetler ekteki KOSGEB destekleri tab-losunda belirtilen oranlarda desteklenir."

Milli Kat›l›m D›fl›ndaki Yurtd›fl› Fuarlara Kat›l›m Deste¤i Deste¤in Amac› ve Kapsam›

‹flletmelerin, uluslararas› pazarlara girme ve yurtd›fl› pazar paylar›n› art›rma, rakiple-rini tan›ma, yeni ürünler ve teknolojiler hakk›nda bilgi edinme ve ürünleri için marka imaj› oluflturmalar›n› sa¤lamak amac› ile kendileri için hedef pazar olarak öngördükleri ülkelerde organizatör kurulufllar taraf›ndan düzenleneln milli kat›l›m d›fl›nda kalan yurt-d›fl› fuarlara kat›l›mlar›na destek verilir.

Destekten Beklenen Yararlar

Uluslararas› pazarlara girme ve yurtd›fl› pazar paylar›n› art›rma, rakiplerini tan›ma, ye-ni ürünler ve teknolojiler hakk›nda bilgi edinme ve ürünleri için marka imaj› oluflturma-lar›n› sa¤lamak

Destekten Kimler Yararlanabilir?

KOB‹ tan›m› içerisine giren ve imalat sanayinde faaliyet gösteren iflletmeler Destek Oran› ve Üst Limiti Nedir?

‹flletmeler, milli kat›l›m düzeyindeki yurtd›fl› fuarlara bu destekten yararlanmak üze-re kat›lamazlar.

‹flletmeler, bu destekten ayn› takvim y›l› içerisinde; ayn› ülkeye bir defa olmak üze-re eh fazla iki defa faydalanabilir.

Destek unsurlar› ve üst limitleri;

a) Her iflletmeye ürün sergileme deste¤i olarak en az 9 (dokuz) m2 ve en fazla 50 (elli) m2 için destek verilir. Metrekare bafl›na verilecek deste¤in üst limiti 400 (dörtyüz)

2009 YILI ODA FAAL‹YET RAPORU

KOM‹TE RAPORLARI

TL olmak üzere KOSGEB taraf›ndan destek sa¤lanacak fuar kat›l›m ücretine; bofl kapa-l› alan (yer) kiras›, standart stand könstrüksiyonu, standart stand dekorasyonu, ürünle-rin yurtiçindeki depo ile fuar stand alan› aras› gidifl-dönüfl nakliyesi, ürünleürünle-rin yurtd›fl›

indirme-depolama-yükleme giderleri, ürünlerin gümrük ifllem giderleri ile yurtd›fl› nak-liye sigortas› giderleri dahildir. Destek üst limiti en fazla 16.000 TL'dir. Ekteki KOSGEB destekleri tablosunda belirtilen oranlarda destek gerilir."

Tan›t›m Deste¤i

Deste¤in Amac› ve Kapsam›

‹flletmelerin; iflletmelerini ve ürünlerini, özellikle yurtd›fl›nda tan›tmalar› için gerçek-lefltirecekleri faaliyetlerine destek verilmesidir.

Destekten Beklenen Yararlar

‹flletmelerin; iflletmelerini ve ürünlerini tan›tmalar›, marka imaj›n›n oluflturulmas›

Destekten Kimler Yararlanabilir?

KOB‹ tan›m› kapsam›nda yer alan ve imalat sanayinde faaliyet gösteren iflletmeler Destek Oran› ve Üst Limiti Nedir?

Tan›t›m Deste¤i kapsam›nda de¤erlendirilecek olan Broflür, Katalog ve Etiket Bask›-l› Bandrollü CD nin en az afla¤›daki kriterlere sahip olmas› gerekmektedir.

Broflür: En az 2 sayfa, iste¤e ba¤l› k›r›ml›, renkli bask›l›; içeri¤inde Yararlan›c›n›n un-van›, logosu, adresi, telefon ve faks numaralar›n›n varsa internet ve e-posta adresinin, Yararlan›c›n›n ifltigal konusu hakk›nda özet bilginin olmas›, bas›m tarihi ve Tedarikçinin ad›n›n bulunmas› gerekmektedir.

Katalog: En az 8 sayfa, 4 renk bask›l› içeri¤inde Yararlan›c›n›n tan›t›m bilgileri, de-tayl› ‹ürün bilgileri, logosu, adresi, telefon ve faks numaralar›n›n varsa internet ve e-pos-ta adresinin olmas›, bas›m e-pos-tarihi ye Tedarikçinin ad›n›n bulunmas› gerekmektedir.

Etiket Bask›l› Bandrollü CD: Etiket Bask›l› Bandrollü CD de; Yararlan›c›n›n tan›t›m bilgileri, detayl› ürün bilgileri ve tan›t›m filmi, çekimli, müzikli ve seslendirilmifl, en az

90 sn lik film, Yararlan›c› logosu, ladresi, telefon ve faks numaralar›n›n e-posta adresi-nin, varsa internet adresinin olmas›, ana sayfalar›nda haz›rlan›fl tarihi bulunan, etiket bask›l› ve interaktif olmas› gerekmektedir.

Destek unsurlar› ve üst limitleri;

a) Türkçe/yabanc› dilde iflletme ve ürün tan›t›m› amaçl›; broflür, ürün katalogu gider-lerji için üst limit 3.000 (üç bin) TL,

Türkçe/yabanc› dilde iflletme ve ürün tan›t›m› amaçl›, etiket bask›l› bandrollü CD gi-derleri için üst limit 4.000 (dört bin) TL,

Türkçe/yabanc› dilde iflletme ve ürün tan›t›m› amaçl›, web sayfas› haz›rlama KOS-GEB taraf›ndan iflletilen ve www.kobinet.org.tr. adresinde yay›nlanan KOB‹NET e-tica-ret portal›nda üce-tica-retsiz olarak verilir.

Tan›t›m Deste¤inin toplam› 7.000 (yedi bin) TL olup, %50 oran›nda destek sa¤lan›r.

Markaya Yönlendirme Deste¤i Deste¤in Amac› ve Kapsam›

‹flletmelerin kendi markalar› ile ulusal ve uluslararas› pazarlarda marka imaj› olufltur-malar›n›n özendirilmesi amac› ile yurtiçi ve yurtd›fl›nda markaya yönlendirilmeleri için gerçeklefltirecekleri çal›flmalara iliflkin giderlere destek verilmesidir.

Destekten Beklenen Yararlar

Markaya Yönlendirme Deste¤inin verilmesi ile ‹flletmelerin kendi markalar› ile ulusal ve uluslararas› pazarlarda marka imaj› oluflturmalar›n›n özendirilmesi sa¤lanm›fl olacakt›r.

Destekten Kimler Yararlanabilir?

KOB‹ tan›m› kapsam›nda yer alan ve imalat sanayinde faaliyet gösteren iflletmeler ya-rarlanabilir.

Destek Oran› ve Üst Limiti Nedir?

Destek unsurlar› ve üst limitleri;

2009 YILI ODA FAAL‹YET RAPORU

KOM‹TE RAPORLARI

Yurtd›fl› Marka Tescil Belgesi için ilgili kuruma yap›lan ödemeler,

Yurtd›fl›ndaki üretim iflkolu ile ilgili periyodik dergilere reklam verme giderleri, Uluslararas› Havayollar›na ait periyodik dergilere reklam verme giderleri, Yurtiçi ve yurtd›fl›ndaki hava limanlar›ndaki Bilboardlar›n kira bedeli giderleri için verilecek deste¤in toplam› 20.000 (yirmi bin) TL'dir. Her bir destek unsuru için verilecek deste¤in üst limiti 10.000 (on bin) TL' yi geçmeyecektir.

ihracat Amaçl› Yurtd›fl› ‹s Gezisi Deste¤i Deste¤in Amac› ve Kapsam›

‹flletmelerin hedeflerine yönelik ve uluslararas› iflbirli¤i gelifltirme amaçl› olarak ihra-cat, teknik/teknolojik, ortak yat›r›m, mali ve benzeri iflbirli¤i imkanlar› için araflt›rma, po-tansiyel ithalatç› iflletme temsilcileri ile do¤rudan ikili ifl görüflmeleri yapma, tüketici ter-cih ve ürün fiyat düzeyi hakk›nda yerinde tespit, ekonomik yap› ve sanayi durumu ile ilgili bilgi edinme ve böylece uluslararas› ortama aç›labilmeleri amac› ile; uygun ülkele-re, sektörel kurulufl/meslek kurulufllar›nca organize edilen ihracat amaçl› yurtd›fl› ifl ge-zisi programlar›na kat›l›mlar›na destek verilmesidir.

Destekten Beklenen Yararlar

‹flletmelerin ihracat, teknik/teknolojik, ortak yat›r›m, mali ve benzeri iflbirli¤i imkan-lar› için araflt›rma, potansiyel ithalatç› iflletme temsilcileri ile do¤rudan ikili ifl görüflme-leri yapma, tüketici tercih ve ürün fiyat düzeyi hakk›nda yerinde tespit, ekonomik yap›

ve sanayi durumu ile ilgili bilgi edinmelerini sa¤lar.

Destekten Kimler Yararlanabilir?

KOB‹ tan›m› kapsam›nda yer alan ve imalat sanayiinde faaliyet gösteren iflletmeler Destek Oran› ve Üst Limiti Nedir?

Destek unsurlar› ve üst limitleri;

Ulafl›m deste¤i: Her iflletmeden bir yetkili temsilcinin, program›n düzenlendi¤i yere

ekonomik tarife üzerinden havayolu / karayolu / demiryolu / denizyolu ile gidifl-dönüfl ulafl›m bileti ücretine verilecek deste¤in üst limiti;500 (Beflyüz)TL olup, geri ödemesiz ve %50 oran›nda desteklenir,

Konaklama deste¤i: Her iflletmeden bir yetkili temsilcinin program›n düzenlendi¤i ül-kedeki program süresini kapsayan en fazla 4 (dört) gece olmak üzere, bir gecelik ko-naklama ücretine verilecek deste¤in üst limiti; 70 (Yetmifl) TL olup geri ödemesiz ve %50 oran›nda desteklenir.

‹flletmeler; bu destekten ayn› takvim y›l› içerisinde, ayn› ülkeye bir defa olmak üze-re en fazla iki defa yararlanabilir. Bilgi Almak ve Destek Baflvurusu ‹çin ‹Y‹G Program›

Kat›l›m Deste¤i kapsam›nda ‹Y‹G Talebi Sektörel Kurulufl/Meslek Kuruluflu taraf›ndan Uygulama Birimine teslim edilir.Sektörel Kurulufl/Meslek Kuruluflu baflvurusu uygun bu-lunan velonaylanan ‹Y‹G program›na kat›lmak isteyen yararlan›c›lar taraf›ndan baflvuru için gerekli belgeler haz›rlanarak Uygulama Birimine teslim edilir.

Efllefltirme Deste¤i

Deste¤in Amac› ve Kapsam›

Efllefltirme Merkezi Modelleri; büyük ölçekli sanayi ve ticaret iflletmelerinin yapt›kla-r› uluslararas› iflbirliklerini KOB‹'ler düzeyinde yayg›nlaflt›rmay› amaçlamaktad›r. ‹fllet-melerin; ihracat, Türkiye'de ortak üretim/yat›r›m ve benzeri uluslararas› iflbirli¤ine yö-nelmeleri, uluslararas› pazarlarda rekabet edebilmeleri ve pay alabilmeleri için hizmet vermek üzere çeflitli ülkelerde kurulan, uzun vadeli ticari iflbirlikleri için zeminlhaz›rla-yan ve bu kapsamda faaliyet gösteren Efllefltirme Merkezlerine üye olan KOB‹ lere al-d›klar› hizmet karfl›l›¤› verilecek geri ödemesiz deste¤i kapsar.

Destekten Beklenen Yararlar

‹flletmelerin; d›fl ticaret, ortak üretim/yat›r›m ve benzeri uluslararas› iflbirli¤ine yönel-meleri, uluslararas› pazarlarda rekabet edebilmeleri ve pay alabilmeleri için hizmet ver-mek üzere KOSGEB Efllefltirme Merkezi modelleri kapsam›nda yurtd›fl›nda aç›lan ve KOSGEB taraf›ndan onaylanan efllefltirme merkezlerinden alacaklar› hizmetlere iliflkin giderlere destek verilmesidir.

2009 YILI ODA FAAL‹YET RAPORU

KOM‹TE RAPORLARI

Destekten Kimler Yararlanabilir?

KOB‹ tan›m› kapsam›nda yer alan ve imalat sanayiinde faaliyet gösteren iflletmeler Destek Oran› ve Üst Limiti Nedir?

‹flletmeler; KOSGEB'e efllefltirme deste¤i talebi ile baflvurdu¤u tarihten itibaren,

afla-¤›da belirlenen destek üst limitlerini doldurana kadar, üyesi oldu¤u efllefltirme merkez-leri hizmetmerkez-lerinden yararlanabilirler. Ancak, iflletmelere her bir efllefltirme merkezi için ödenecek en fazla destek tutar› 3.000 ( üç bin)TL.yi aflamaz.

Destek unsurlar› ve üst limitleri;

Temel hizmetler deste¤inin üst limiti 250 (iki yüz elli) TL,

Organizasyonel hizmetler deste¤inin üst limiti 1.250 (bin iki yüz elli) TL, I Dan›flmanl›k hizmetleri deste¤inin üst limiti 5.000 (befl bin) TL,

Daimi sergi/showroom hizmetleri deste¤inin üst limiti 2.000 (iki bin) TL,

olmak üzere, toplam destek üst limiti 8.500 (sekiz bin befl yüz) TL olup, ekteki KOS-GEB destekleri tablosunda belirtilen oranda destek verilir.

Bu f›kran›n (d) bendinde belirtilen destek için, her iflletmeye en fazla 6 (alt›) m2 için destek verilir.

‹flletmelerin ürünlerinin daimi sergi/showroom'da en az 6 (alt›) ay süreyle sergilen-mesi gerekmektedir.

Daimi sergi/showroom kat›l›m ücretine; bofl kapal› alan (yer) kiras›, standart stand konstrüksiyon giderleri, standart stand dekorasyon giderleri, ürünlerin yurtiçindeki de-po ile daimi sergi/shovvroom alan› aras› gidifl-dönüfl nakliye giderleri, ürünlerin yurtd›-fl› indirme-depolama-yükleme giderleri, daimi sergi/showroom alan›n›n genel güvenlik ve genel temizlik giderleri, ürünlerin gümrük ifllem giderleri ve yurtd›fl› nakliye sigorta-s› giiderleri dahildir.(KOSGEB

Bütçe k›s›tlar› içinde; Destek Limitleri ve Destek oranlar›n› de¤ifltirme yetkisini elin-de tutar.)

Yerel Ekonomik Araflt›rma Deste¤i Deste¤in Amac› ve Kapsam›

Yörelerdeki do¤al kaynaklar, mevcut altyap› ve üstyap›, ekonomik durum, sanayi en-vanteri benzeri çal›flmalarla, analizlerin yap›lmas› ve uygun yat›r›m alanlar›n›n tespit edi-lerek, uygun ve karl› yat›r›mlar›n gerçeklefltirilmesi, ekonomik, sosyal geliflme ile ulusal ve bölgesel kalk›nmaya esas teflkil edecek planlar›n oluflturulmas› ile ilgili araflt›rmalara destek verilmesidir.

Destekten Beklenen Yararlar

Meslek kurulufllar›n›n tedarikçi firmalara yapt›racaklar› yerel ekonomik araflt›rmalar için verilecektir.Bu sayede yörenin potansiyelleri, problemleri ortaya koyulacak ve iyi-lefltirme ve gelifltirme için çözüm önerileri ortaya koyulacakt›r.

Destekten Kimler Yararlanabilir?

KOB‹ tan›m›na uyan, imalat sanayisinde faaliyet gösteren iflletmeler Destek Oran› ve Üst Limiti Nedir?

Bu destek kapsam›nda yap›lacak olan araflt›rmalar için verilecek deste¤in üst limiti 15.000 (onbeflbinTL'dir.)

Ortak Kullan›m Amaçl› Makine ve Teçhizat Deste¤i Deste¤in Amac› ve Kapsam›

Ayn› ifl kolunda ve/veya birbirini tamamlay›c› ifl kollar›nda faaliyet gösteren iflletme-lerin ve meslek kurulufllar›n›n iflletmeler ile müfltereken kuracaklar› bir iflletici kurulufl marifeti ile, tek bafllar›na veya topluca alamad›klar› üretimin ve/veya tasar›m›n bir/bir-kaç ifllemini gerçeklefltirecekleri, seri üretime geçifli veya yeni ürünleri, kalite gelifltirme-ye yönelik ihtiyaçlar›n› karfl›lamak üzere kuracaklar› ve müfltereken yararlanacaklar›

or-2009 YILI ODA FAAL‹YET RAPORU

KOM‹TE RAPORLARI

tak kullan›m atölyeleri (ORTKA) ve ortak kullan›m laboratuarlar› (ORTLAB) için sat›n alacaklar› makine ve teçhizat giderlerine destek verilmesidir.

Destekten Beklenen Yararlar

Bu destek ile biraraya gelen KOB‹'ler, en az 5 ortak ile kurduklar› ORTKA ve ORT-LAB ile deste¤in sa¤lad›¤› bir çok imkandan ve ileri teknolojiden yararlanarak, üretim ve istihdamlar›n› artt›rm›fllar, seri, düflük maliyetli ve yüksek kaliteli ürünleri ile dünya pazarlar›nda yerlerini alm›fllard›r.

Destekten Kimler Yararlanabilir?

KOB‹ tan›m›na uyan ve imalat sanayii de faaliyet gösteren firmalar yararlanabilirler.

Destek Oran› ve Üst Limiti Nedir?

Bu destek, ortak kullan›m amaçl› ORTKA ve ORTLAB tesislerinin iflletici kurulufllar›na;

Finansal kiralama yolu ile alacaklar› makine-teçhizat için; kiralama süresi en fazla 4 (dört) y›l olacak flekilde, faturada yer alan peflin bedeli ve KDV d›fl›nda kalan kiralama giderlerine geri ödemesiz olarak,

Sat›n al›nacak makine-teçhizat için,

Geliflmifl yöre 1. y›l ödemesiz, 2. y›l % 40, 3. y›l % 60,

Normal yöre 1. y›l ödemesiz, 2. y›l % 20, 3. y›l % 30, 4. y›l % 50,

Kalk›nmada öncelikli yöre 1. y›l ödemesiz, 2. y›l ödemesiz, 3. y›l % 20, 4. y›l % 30, 5, y›l % 50 10 oran›nda geri tahsil edilecek flekilde, KOSGEB taraf›ndan faiz uygulama-dan teminat karfl›l›¤› geri ödemeli olarak, verilecek olan deste¤i kapsar.

Destekle ilgili di¤er hususlar;

a) ikinci f›kran›n (a) ve (b) bendinde yer alan iki seçenekten birisi tercih edilir.

b) Makine-teçhizat deste¤i kapsam›nda iflletmelerin bir araya gelmesi ile kurulacak olan ORTKA ve ORTLAB: tesislerinin kurulmas›na destek verilebilmesi için; en az ortak iflletme say›s› 5 (befl) olacakt›r.

iflletmeler taraf›ndan ORTKA'lar için kurulacak olan iflletici kuruluflta; ayn› iflkolu ve-ya birbirini tamamlay›c›; iflkolunda yeterli say›da iflletme bulunamamas› halinde en az 3 (üç) iflletmenin ayn› iflkolu veya birbirini tamamlay›c› iflkolunda faaliyet göstermesi

ko-flulu ile ORTKA'ya ortak olmak isteyen di¤er iflkollar›nda faaliyet gösteren iflletmelerin ortakl›¤› KOSGEB taraf›ndan uygun görülmesi halinde kabul edilebilir.

ORTLAB'larda ise tüm ortaklar›n ayn› iflkolu veya birbirini tamamlay›c› iflkolunda fa-aliyet göstermeleri esas olup, di¤er iflkollar›ndan ortak kabul edilmez.

Bu ortakl›klarda yer alacak iflletmelerin ortakl›k hisse oranlar›nda; en az %5, en çok

%30 olmas› flart› aran›r.

Meslek kurulufllar› taraf›ndan bölgelerindeki iflletmelerin kat›l›m› ile müfltereken ku-racaklar› iflletici kurulufllarda ise; bünyelerinde ayn› iflkolu veya birbirini tamamlay›c› ifl-kolunda en az 5 (befl) ortak say›s› olmas› koflulu aranacak olup, bunun d›fl›nda ortakl›k

Meslek kurulufllar› taraf›ndan bölgelerindeki iflletmelerin kat›l›m› ile müfltereken ku-racaklar› iflletici kurulufllarda ise; bünyelerinde ayn› iflkolu veya birbirini tamamlay›c› ifl-kolunda en az 5 (befl) ortak say›s› olmas› koflulu aranacak olup, bunun d›fl›nda ortakl›k