• Sonuç bulunamadı

MESLEK‹ TAZM‹NAT S‹GORTASI KOM‹TES‹ ARA RAPOR ARA RAPOR

MESLEK‹ TAZM‹NAT S‹GORTASI KOM‹TES‹ ARA RAPOR ARA RAPOR

Bilgi teknolojilerinde gerçekleflen bafl döndürücü geliflmeler ve idarenin buna para-lel olarak hayata geçirdi¤i internet vergi dairesi uygulamalar›, biz meslek mensuplar›n›n ifl yükünü azaltmam›fl, aksine sürekli bir koflturma can›n ve kargaflan›n içerisinde mes-le¤i ifa etmemize neden olmufltur. ‹darenin yap›lan hatalara karfl› düzeltmeyi bile hofl görmeyen anlay›fl› ve uygulad›¤› para cezalar› ise meslek mensubunun bu anlamda çok büyük s›k›nt›lar içerisinde mesle¤i sürdürmelerine neden olmaktad›r.

Tüm bunlar›n sonucunda, komite olarak meslek mensuplar›m›z üzerindeki bu bas-k›y› en aza indirecek ve mesle¤i icra ederken ortaya ç›kabilecek cezai durumlara karfl›

kendisini güvende hissetmelerini sa¤layacak bir poliçenin hayata geçirilmesi amac›yla yapt›¤›m›z çal›flmalarda öne ç›kan hususlar› afla¤›da k›saca özetledik.

1) Meslek Mensubunun Poliçe yapt›r›rken dikkat etmesi gereken hususlar:

a) Düzenlenen poliçelerde geçmifle yönelik mi, yoksa ileriye yönelik mi teminat ve-rildi¤i ve kaç seneyi içerdi¤inin göz önünde bulundurulmas› gerekir. Yapt›r›lacak poliçe-lerde özellikle geriye yürürlülük tarihinin 5 y›l olmas› hususuna dikkat edilmesi gerekir.

b) Sigorta poliçesinde bafllang›ç tarihinin dönemsellik kavram› gere¤i y›lbafl› olmas›

hususuna dikkat edilmesi gerekir.

c) Muafiyetler k›sm›nda; limitlerin belirlenmesi ve tutar›n yaz›lmas› hususu önemli-dir. Aksi halde ciro üzerinden belli bir oran olarak verilen muafiyetler ile yüksek tutar-l› verilen muafiyetler zarar›n tanzimi konusunda s›k›nt›lara neden olacakt›r.

Örnek: Yapt›r›lacak poliçede muafiyetin 2.000 TL olmas› durumunda beyanname ve-rememe dolay›s›yla kesilecek idari para cezalar›n›n sigorta flirketince karfl›lanmas› söz konusu olamayacakt›r.

d) Poliçenin yenilenmemesi durumunda geçmifle dönük teminat al›namayaca¤›ndan poliçe yapt›r›l›rken özellikle otomatik yenileme garantisi olan sözleflmelerin tercih edil-mesi gerekir.

e) Poliçe teslim tarihinde peflinat›n ödenmemesi halinde veya peflinat›n ödenip tak-sitlerin ödenmemesi durumunda poliçenin Borçlar kanunun 107 maddesinin 3.bendi uyar›nca herhangi bir mehile gerek kalmadan fesih olaca¤›ndan konuya iliflkin meslek mensubu nun ödemelerini talimatla kredi kart›na ba¤latmalar› gerekir.

2009 YILI ODA FAAL‹YET RAPORU

f) Meslek mensubunun haberdar oldu¤u andan itibaren rizikonun gerçekleflti¤ini, poliçede öngörülen süre içerisinde (5 gün) bildirmesi gerekti¤i aksi halde poliçenin te-minat kapsam› d›fl›nda kalaca¤› hususunun bilinmesi gerekir.

g) Meslek mensubunun müteselsil sorumluluk gere¤i ödeyece¤i SSK pirimi, Vergi, Vergi cezas›, gecikme zamm› ve gecikme zamm› ibaresinin mutlak poliçede geçmesi ge-rekir.

2) Üretilen Poliçelerdeki Genel Farkl›l›klar :

a) Poliçe fiyatlar›n›n sigorta flirketleri aras›nda anormal farkl›l›k göstermesi ve ayn› si-gorta flirketinin ise bir er y›l arayla yapt›¤› poliçelerdeki fiyatland›rma konusundaki tu-tars›zl›klar dikkat çekmektedir.

b) Poliçeler aras›ndaki muafiyet tutarlar› 150 TL ile 2.500 TL aras›nda de¤iflmektedir.

Ayr›ca ayn› sigorta flirketinin birer y›l arayla yapm›fl oldu¤u poliçelerdeki muafiyet tuta-r›ndaki art›fllar›n % 600 ün üzerinde de¤iflebildi¤i görülmektedir.

c) Poliçelerdeki yürürlülük tarihleri aras›nda farkl›l›klar dikkat çekmektedir.5 y›l ge-riye dönük veya 1 y›l gege-riye 3 y›l ilege-riye dönük poliçeler üretilebilinmektedir.

d) Özellikle raporlar›m›zda bahsetti¤imiz ve poliçelerde mutlaka olmas› konusunda görüfl bildirdi¤imiz; ölüm, Kazaen sürekli sakatl›k, yang›n, sel ve su bask›n›, h›rs›zl›k gi-bi durumlar›n poliçede teminat alt›na al›nmas› gerekti¤i hususu tüm sigorta flirketleri ta-raf›ndan uygulanmamaktad›r.

e) Poliçenin ayn› sigorta flirketi taraf›ndan yenilenmemesi durumunda geçmifle dö-nük teminatlar›n verilip verilmeyece¤i hususu sigorta flirketleri aras›nda farkl›l›k göster mektedir.

f) Baz› poliçelerde; müteselsil sorumluluk gere¤i meslek mensubunun ödeyece¤i SSK pirimi, Vergi, Vergi cezas›, gecikme zamm› ve gecikme zamm› veya SSK ifle girifl bildir-ge sinin bildir-geç verilmesinden kaynaklanan zararlar›n istisna kapsam›nda de¤erlen-

dirildi-¤i veya poliçelerde hiç bahsedilmedidirildi-¤i görülmektedir.

g) Sigorta flirketlerinin bir k›sm› hasars›zl›k durumunda yeni yapt›r›lacak poliçede ha-sars›zl›k indirimi uygularken kimi sigorta flirketlerinin bundan imtina ettikleri tespit edil-mifltir.

h) Manevi tazminat taleplerinin bir k›s›m sigorta flirketlerince poliçede teminat alt›na alt›na al›n›rken, kimi sigorta flirketlerince ise teminat›n d›fl›nda tutuldu¤u görülmüfltür.

KOM‹TE RAPORLARI

3) Sözleflmede Özel Hükümler ile Geniflletilebilecek Teminat ve Tazminat Talepleri:

a) Herhangi bir bilgisayar esasl› veya elektronik ortamda saklanabilir, yaz›l›, bas›lm›fl veya herhangi bir yöntem ile ço¤alt›lm›fl olsun veya olmas›n her tür belge kayb› veya sigortal›n›n bak›m ve gözetim ve kontrolüne verilmifl bilgi ve malzemenin kayb›, suiis-timali veya imha edilmesi maddesinden yola ç›karak.

Bilgisayar ortam›ndaki veri kayb›n›n belirli bir süreyle s›n›rla kalmak kayd›yla ifl gü-cü kayb› noktas›nda temini sa¤lanmal›d›r.

Örnek verecek olursak,

Meslek mensubunun veri iflleme ünitesinden her 15 günde bir yedek ald›¤› varsay›-m›yla bilgisayar›n çal›nmas› veya herhangi bir nedenle hard disk’te oluflacak veri kayb›-na iliflkin çal›flan personele tahakkuk eden ücret kapsam›nda meslek mensubukayb›-na ise ön-ceden belirlenecek ücretin ödenmesi fleklinde temini sa¤lanmal›d›r.

Her türlü belge kayb›ndan dolay› sigorta flirketlerinin k›rtasiye anlam›nda giderleri ödemek istemesi taraf›m›zdan gözlemlenmifltir. Hâlbuki meslek mensubunun mükelle-fin genel kontrollerinin yap›lmas› ve ifllenmek üzere alm›fl oldu¤u faturas›n› kaybetme-si durumunda karfl›laflaca¤› kayb›n sadece k›rtakaybetme-siye gideri olmad›¤› bundan dolay› ida-rece kesilebilecek cezan›n da sigorta flirketi taraf›ndan karfl›lanmas› sa¤lan- mal›d›r.

b) Her türlü haks›z rekabet

Burada özellikle mesle¤imize iliflkin haks›z rekabetin tan›m›n›n tam olarak yap›larak bu konuda gerekli madde veya maddelerin poliçelerde yer almas› sa¤lanmal›d›r.

Tüm bu uygulamalar›n belirli bir standarda kavuflturulmas› ve tutars›zl›klar›n gideril-mesi ile poliçelerde olmas› gerekenler hususundaki çal›flmalar›m›z devam edecektir.

MESLEK‹ KAL‹TE YÖNET‹M‹ STANDARTLARI KOM‹TES‹

Aral›k 2009

2009 YILI ODA FAAL‹YET RAPORU