• Sonuç bulunamadı

MESLEK‹ TAZM‹NAT S‹GORTASI KOM‹TES‹

MESLEK‹ TAZM‹NAT S‹GORTASI KOM‹TES‹

KOM‹TE RAPORLARI

DEN‹Z TOPDEM‹R BAfiKAN

HÜSEY‹N TEPE BAfiKAN YARDIMCISI

DEMET ÖZSAVAfi SEKRETER

MET‹N GÜRSOY ÜYE

FETH‹YE DEM‹RSÖZ ÜYE

B‹RGÜL POLAT KOT‹L ÜYE

SEV‹M DEM‹R ÜYE

YILDIZ ‹RG‹N ÜYE

fiENER YALÇINKAYA ÜYE

AHMET fiEN ÜYE

Mesleki sorumluluk sigortas› ile genel flartlar› içeren düzenlemeler devlet bakanl›¤› tara-f›ndan haz›rlanarak 16 Mart 2006 Tarih ve 26110 say›l› resmi gazete ile yürürlü¤e girmifltir.

Bu düzenlemeyle;

• Sözleflme süresi içinde meydana gelen olay sonucu do¤an sorumluluk hükümleri uyar›nca tazmini sözleflme süresi içinde ya da sonras›nda talep edilen zararlara karfl› veya

• Sözleflme yap›lmadan önce veya sözleflme yürürlükteyken meydana gelen bir olay nedeniyle sadece sözleflme süresi içinde sigortal›ya karfl› do¤abilecek taleplere karfl› söz-leflmede belirtilen miktara kadar tazminat verilecektir denilmektedir.

Mesleki sorumluluk sigortas› genel flartlar›n› düzenleyen 03 May›s 2007 tarih ve 26511 say›l› resmi gazete ile yay›nlanan ikinci düzenlemeyle ise;

• Yarg›lama giderleri ve avukatl›k ücretlerini,

• Sigortal›n›n müteselsil sorumluluk gere¤i ödeyece¤i SSK pirimi, vergi,Vergi cezas›, gecikme zamm› ve gecikme faizini, Poliçede yazan limitler dahilinde temin edilece¤inden bahsedilmifltir.

Bu ba¤lamda Mesleki sigorta genel flartlar›na göre 2 y›l olarak belirlenen süre,Serbest Muhasebeci,Serbest Muhasebeci Mali Müflavir ve Yeminli Mali Müflavirler için 5 y›l ola-rak uygulanacakt›r.

‹lgili düzenlemeler ve geçen süre göz önüne al›nd›¤›nda, Sigorta flirketlerinin karfl›-laflaca¤› riskleri ve poliçe getirilerini hesaplayamad›¤›ndan poliçe üretmekten imtina et-tikleri,Yap›lan yasal düzenlemelerle genel flartlar›n belirlenmifl olmas›na ra¤men poliçe-lerde yer almamas›, ve sigorta flirketlerinin üretmifl oldu¤u poliçepoliçe-lerde çok ciddi fiyat farkl›l›klar› taraf›m›zdan tespit edilmifltir.

Örnek

Ayn› sigorta flirketinin ayn› teminat tutar› üzerinden yapm›fl oldu¤u bir sene arayla poliçedeki fiyat art›fl› %100’ün üzerindedir.

Komite olarak özellikle üzerinde durdu¤umuz;

SÖZLEfiMEDE ÖZEL HÜKÜMLERLE GEN‹fiLET‹LEB‹LECEK TEM‹NAT VE TAZM‹NAT TALEPLER‹:

K›sm›nda ise;Biz meslek mensuplar›n›n yaflad›¤› s›k›nt›lardan yola ç›karak…

a) Herhangi bir bilgisayar esasl› veya elektronik ortamda saklanabilir,yaz›l›,bas›lm›fl veya herhangi bir yöntem ile ço¤alt›lm›fl olsun veya olmas›n her tür belge kayb› veya sigortal›n›n bak›m,ve gözetim ve kontrolüne verilmifl bilgi ve malzemenin kayb›, suisti-mali veya imha edilmesi maddesine istinaden,

Bilgisayar ortam›ndaki veri kayb›n›n belirli bir süre ile s›n›rl› kalmak kayd›yla ifl gücü kayb› noktas›nda temin edilmesi hususunun poliçemizde olmas› gerekti¤i kan›s›nday›z.

2009 YILI ODA FAAL‹YET RAPORU

Örnek verecek olursak,

• Meslek mensubunun veri iflleme ünitesinden her 15 günde bir yedek ald›¤› varsa-y›m›yla bilgisayar›n çal›nmas› veya herhangi bir nedenle harddisk’te oluflacak veri kay-b›na iliflkin ilgili sürede göz önüne al›narak personele ücreti,meslek mensubuna ise ön-ceden belirlenecek tutar›n ödenmesi fleklinde temini.

• Harddisk’teki veri kayb›ndan dolay› program sat›c›lar› taraf›ndan program›n tekrar yüklenmesi amac›yla istenecek ücretlerin temini.(Harddisk’te oluflan veri kayb›ndan do-lay› baz› program flirketlerinin lisansl› olmas›na ra¤men meslek mensubundan lisans be-deline yak›n ücret istedikleri bilinmektedir.)

• Her türlü belge kayb›ndan dolay› sigorta flirketlerinin k›rtasiye anlam›nda giderle-ri ödemek istemesi taraf›m›zdan gözlemlenmifltir. Halbuki meslek mensubunun mükel-lefin genel kontrollerinin yap›lmas› veya ifllenmek üzere alm›fl oldu¤u faturas›n› kaybet-mesi durumunda karfl›laflaca¤› zarar›n sadece faturan›n yeniden bast›r›lmas›na dönük bir gider olmad›¤›,bu durumda idarece kesilebilecek cezan›n da sigorta flirketi taraf›ndan karfl›lanmas› hususunun da poliçede olmas› gerekti¤i kan›s›nday›z.

b) Genel hükümler ile belirlenmifl olmas›na karfl›n,Vergi kanunlar›na göre poliçe dü-zenlendi¤inde geriye dönük 5 y›l içinde yap›lan hatalardan dolay› poliçe döneminde ise gelen hasarlar ile sözleflme süresi içinde ya da sözleflme sona erdikten sonra 5 y›l içeri-sinde talep edilen zararlara karfl› teminat alt›na al›nmal›d›r.‹lgili durum SGK ve TTK ka-nunlar› aç›s›ndan ise 10 Y›l olarak uygulanmal›d›r.Yine V.U.K.mükerrer 227.maddesi ile 29.06.1997 tarih ve vergi beyannamelerinin S.M..Mali Müflavirlerce imzalanmas›na iliflkin 4 s›ra nolu tebli¤ uyar›nca verilen hizmetlerden kaynaklanan hasarlar ile müteselsil so-rumluluk gere¤i ödeyece¤i SGK pirimi,SGK gecikme zamm›

SGK gecikme faizi,SGK idari para cezas›,Vergi,Vergi gecikme faizi,Vergi cezas›,Vergi gecikme zamm›,TTK hükümlerine göre;Sanayi ve Ticaret bakanl›¤›,sanayi ve Ticaret Odalar› para cezalar› da teminat alt›na al›nmal›d›r.(Belirli k›s›mlar Sigorta flirketleri tara-f›ndan karfl›lanmaktad›r.)

c) Her türlü haks›z rekabet (21.11.2007 Tarih 26707 Say›l› Resmi Gazete)

Burada özellikle mesle¤imize iliflkin haks›z rekabetin tan›m›n›n tam olarak yap›larak bu konuda gerekli madde veya maddelerinde poliçede olmas› gerekti¤i kan›s›nday›z.

d) Mesleki sorumluluk sigortas› poliçelerinde sigorta flirketleri olabilecek de¤ifliklik-lere karfl› zeyilname yapmamaktad›r. Bu durumda mesle¤imizi ilgilendiren her türlü ka-nun,yönetmelik ve tebli¤ hükümleri sigorta kapsam›na al›nmal› ve sigorta süresi içinde kanunlarda meydana gelen de¤ifliklerin de sigortal› lehine olacak flekilde düzenlenme-si gerekti¤i kan›s›nday›z.

KOM‹TE RAPORLARI

e) Yine özel flartlarda Ek bir kloz ile meslek mensuplar›n›n hastal›k,yaralanma,ölüm vb. durumlarda mesle¤i icra edememesinden dolay› ifl gücü temini,vefat› halinde ise ge-ride kalanlara hayatlar›n› idame ettirebilmelerine dönük önceden belirlenen tazminat tu-tar›n›n ödenmesi.Meslek mensuplar›n›n varislerine üçüncü flah›slar taraf›ndan aç›lacak tazminat taleplerinin de karfl›lanmas› poliçemizde olmas› gerekenler aras›nda say›labilir.

Sigorta flirketlerinin birbirinden çok farkl› içeriklerde poliçe üretmesi biz meslek mensuplar›n› yan›ltaca¤›ndan,

Sorumluluk sigortas› yap›l›rken dikkat edilecek hususlar konusunda bir metin veya kitapç›k fleklinde bir düzenlemenin de yap›lmas› gerekti¤i kanaatindeyiz. Bu konuya iliflkin çal›flmalar›m›zda devam etmektedir.

Dikkat edilecek hususlardan bir kaç›n› sayacak olursak,

a) Düzenlenen poliçelerde geçmifle yönelik mi,yoksa ileriye yönelik mi teminat

verildi-¤i ve kaç seneyi içerdiverildi-¤inin göz önünde bulundurulmas›

b) Sigorta poliçesinde bafllang›ç tarihinin dönemsellik kavram› gere¤i y›lbafl› olmas›

hususuna dikkat edilmesi gerekti¤i,

c) Muafiyetler k›sm›nda; limitlerin belirlenmesi ve tutar›n yaz›lmas› gerekti¤i. Aksi halde ciro üzerinden belli bir oran olarak verilen muafiyetlerin ileride meslek mensup-lar›n› zarar›n tazmini konusunda s›k›nt›ya düflürecektir.

d) Sigorta flirketlerinin Poliçenin yenilenmemesi durumunda geçmifle dönük teminat vermedi¤i göz önünde bulundurulmal›d›r. Meslek Mensuplar›n›n poliçe yenilemesini unutmaya karfl› otomatik yenileme garantisi olan sözleflmeleri tercih etmesi gerekti¤in-de hat›rlat›lmal›d›r.

e) Poliçe teslim tarihinde peflinat›n ödenmemesi halinde veya peflinat›n ödenip tak-sitlerin ödenmemesi durumunda poliçenin Borçlar kanunun 107 maddesinin 3.bendi uyar›nca Herhangi bir mehile gerek kalmadan fesh olaca¤›ndan konuya iliflkin meslek mensubunun ödemelerini talimatla kredi kart›na ba¤latmalar› gerekti¤i

f) Meslek mensubunun haberdar oldu¤u andan itibaren rizikonun gerçekleflti¤ini, poliçede öngörülen süre içerisinde bildirmesi gerekti¤i aksi halde poliçenin teminat kap-sam› d›fl›nda kalaca¤› hususunun bilinmesi gerekti¤i,(Poliçelerde bu süre 5 gün olarak bildirilmektedir.)ilgili süreninde çok k›sa oldu¤u kan›s›nday›z.

g) Meslek mensubunun Müteselsil sorumluluk gere¤i ödeyece¤i SSK pirimi,Ver-gi,Vergi cezas›,gecikme zamm›, ve gecikme zamm› ibaresinin mutlak poliçede geçmesi gerekti¤i

h) Serbest Meslek Mensubunun mutlak suretle mükellefleri ile aras›nda sözleflme yapm›fl olmas› hususu da gözden kaçmamal›d›r.

2009 YILI ODA FAAL‹YET RAPORU

Dikkat edilecek hususlara iliflkin daha bir çok husus taraf›m›zdan tespit edilerek ka-y›t alt›na al›nmaktad›r.

Önümüzdeki süreçte;

• Özel hükümlerin gelifltirilmesi

• Türkiye deki tüm sigorta flirketlerinin tek tip poliçeleri incelenerek dikkat edilecek hususlar›n zenginlefltirilmesinin sa¤lanmas›,

• Sigorta flirketlerinin hasar durumlar›n›n teminin nas›l yap›ld›¤› konusunda örneklerin ha-z›rlanmas›,

• Sigorta konusunda uzman bir Avukat’dan poliçenin incelikleri ve özellik arz eden hususlar›n tespiti hakk›nda gerekli bilgilerin temini.

• Di¤er Serbest meslek mensuplar›na iliflkin poliçe örneklerinin gözden geçirilmesi.

• Sigorta flirketleri taraf›ndan yap›lan poliçelere iliflkin istatistiki bilgilerin temini(ya-sa ç›kt›ktan bu güne kadar kaç poliçenin üretildi¤i,Üretilen poliçelerin bölgeler baz›n-da baz›n-da¤›l›m›, Üretilen poliçelere iliflkin ne kabaz›n-dar hasar›n karfl›land›¤› ve vb.hususlar›n araflt›r›lmas›,gibi konular hedefledi¤imiz çal›flma program›n›n aras›nda say›labilir.

Çal›flmalar›m›z›n Tüm Meslek Mensubu arkadafllar›m›za Faydal› olmas› dile¤iyle…

MESLEK‹ TAZM‹NAT S‹GORTASI KOM‹TES‹

Nisan 2009

KOM‹TE RAPORLARI