• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde spor örgütünün sahip olduğu illerdeki tesis sayıları belirtilmiştir. Tablo 3

KKTC Milli Eğitim, Gençlik Ve Spor Bakanlığı Spor Dairesi Müdürlüğüneait Spor Tesisleri

LEFKOŞA GİRNE MAĞUSA GÜZELYURT İSKELE TOPLAM KAPALI SPOR SALONU 7 4 2 2 2 17 ÇİM MAÇ SAHASI 8 8 14 9 3 42 ÇİM ANTREMAN SAHASI 6 6 - 5 1 18 TOPRAK MAÇ SAHASI 10 12 20 6 6 54 SENTETİK ÇİM FUT. SAHASI 1 - - - - 1 ATIŞ POLİGONU 2 1 - 1 - 4 AÇIK TENİS KORTU 16 - - 1 - 17 KAPALI TENİS KORTU 1 - - - - 1 BEACH VOLLEY TESİSİ 1 - - - - 1 KAPALI YÜZME HAVUZU 1 - - - - 1 SPORCU KAMP VE EĞİTİM MERKEZİ 1 - - - - 1 HALI SAHALAR 6 6 4 - 6 22 TARTAN ATLETİZM PİSTİ 1 - - - - 1 KİREMİT TOZU ATLETİZM PİSTİ 2 1 2 2 - 7

3.YÖNTEM

Bu bölümde araştırmanın modeli, çalışma grubu, kullanılan veri toplama araçları, verilerin çözümlenmesi ve yorumlanmasında kullanılan yöntemlerle ilgili bilgiler sunulmuştur.

3.1. Araştırmanın Modeli

Bu araştırma, elde edilen verilerin çözümlenmesinde kullanılan teknikler açısından nitel bir çalışmadır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından geliştirilmiş yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler içerik analiz tekniği ile analiz edilmiştir. İçerik analizi, nitel araştırmalarda tanımlayıcı; açıklayıcı ya da tahmin etmeyi amaç edinmiş çalışmalarda kullanılabilmektedir (Büyüköztürk, Çakmak, Akgün, Karadeniz, ve Demirel, 2008).

3.2. Çalışma Grubu

Araştırmanın çalışma grubunu nitel yöntemde çalışmanın amacına uygun olarak, KKTC’de spor yönetiminden ve beden eğitimi faaliyetlerinden sorumlu olan kurum ve kuruluş yöneticileri, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı, Dışişleri Bakanı, Spor Koordinatörü, Spor Dairesi Müdürü, Milli Günleri Anma ve Spor Etkinlikleri Amiri, KKTC Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı, 4 Federasyon Başkanı, 2 emekli beden eğitim öğretmeni, 1 çalışan beden eğitimi öğretmeni, olmak üzere toplam 13 kişi çalışma grubunu oluşturmaktadır.

Araştırmaya katılan 13 kişinin isimleri ve görevleri Tablo 4’te verilmiştir. Katılımcılardan isimlerinin araştırmada açık olarak kullanılması için sözlü izin alınmıştır.

Tablo 4

Araştırmaya Katılan Kişilerin İsimleri Ve Görevleri Görüşülen Kişi

No Adı /Soyadı Görevi

1 KEMAL DÜRÜST Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı 2 SÜLEYMAN GÖKTAŞ Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor

Koordinatörü 3 HÜSEYİN ÖZGÜRGÜN Dışişleri Bakanı 4 HÜSEYİN CAHİTOĞLU Spor Dairesi Müdürü

5 SALİH TARCAN Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı Milli Günler ve Spor Etkinlikleri Amiri

6 EYÜP ZAFER GÖKBİLEN Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı 7 HASAN SERTOĞLU Futbol Federasyonu Başkanı 8 ŞEVKET SONGUR Futbol Tenisi Federasyonu Başkanı 9 HÜSEYİN KAVAZ Güreş Federasyonu Başkanı 10 ORÇUN KAMALI Engelliler Spor Federasyonu 11 HALİL OKTUNÇ Beden Eğitimi Öğretmeni

12 GÜNAY CAYMAZ Emekli Beden Eğitimi Öğretmeni, Eski Bakan

13 GÜVENÇ ERSEVEN Emekli Beden Eğitimi Öğretmen

3.3. Verilerin Toplanması

Araştırmanın veri toplama aracı olarak, katılımcıların düşüncelerini ortaya koyacak, görüşme yöntemi kullanılmıştır. Görüşme en az iki kişi arasında sözlü olarak sürdürülen bir iletişim aracıdır. Görüşme, araştırmada cevabı aranılan sorular çerçevesinde ilgili kişilerden veri toplama şeklinde elde edilebilir. Görüşme belirli bir araştırma konusu veya bir soru hakkında derinlemesine bilgi sağlar (Büyüköztürk, vd, 2008).

Araştırmada veriler araştırmacı tarafından geliştirilen ve alanlarında uzman üç akademisyenden gelen dönütlerle şekillenen ve geçerlik değerlendirilmesi yapılan 13 soruyu kapsayan yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılarak yüz yüze görüşme yapılarak elde edilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşmeler, hem sabit seçenekli cevaplamayı hem de ilgili alanda derinlemesine gidebilmeyi birleştirir (Büyüköztürk, vd, 2008).

Kullanılan yarı yapılandırılmış görüşme formunun hazırlanma sürecinde ;

a. Çalışma alanı ile ilgili literatür taranmış ve incelenmiştir.(konuya ilişkin sistematik bir çerçeve oluşturulurken literatür çalışmaları sırasında KKTC federasyonlarının birçoğunun arşivlerinin olmaması ve yazılı kaynaklarının yetersiz olması nedeniyle federasyonlar hakkındaki bazı bilgilere sözel ulaşılmıştır)

b. Çalışma kapsamına yönelik 13 sorudan oluşan görüşme formu oluşturulmuştur. c. Hazırlanan görüşme formu üç uzman tarafından incelenmiş ve uzmanlardan

olumlu dönüt alınmıştır. Buna göre uzman görüşleri ile hazırlanan içerik analizi ölçeğinin maddeleri aşağıdaki gibidir.

1. Spor örgütünün nasıl bir yapıda olması gerektiğini düşünüyorsunuz? 2. Spor hizmetlerinde devletin yeri neresi olmalıdır?

3. Beden eğitimi ve sporu örgün eğitim açısından değerlendirir misiniz?

4. Spor teşkilatı tarafından yürütülen eğitim faaliyetlerini değerlendirir misiniz? 5. Spor Tesisleri politikasını değerlendirir misiniz?

6. Federasyonlar ve kulüpler açısından beden eğitimi ve sporu değerlendirir misiniz?

7. Spor Federasyonlarının ve spor kulüplerinin yönetim kademelerinin seçimlerinde siyasetin etkisi konusunda düşünceleriniz nelerdir?

8. Sporcular açısından beden eğitimi ve sporu değerlendirir misiniz?

9. Uluslararası faaliyetler açısından beden eğitimi ve sporu değerlendirir misiniz?

10. Devletin beden eğitimi ve spor faaliyetlerine ayırdığı bütçe hakkında ne düşünüyorsunuz?

11. Ülkenin spor politikası hakkında ne düşünüyorsunuz?

12. Yerel yönetimlerin beden eğitimi ve spora sizce nasıl katkıları olabilir? 13. Ülkemizde Turizm ve Spor arasında sizce nasıl bir ilişki olmalıdır?

Görüşmeler Olympus digital WS 200 S ses kayıt cihazı kullanılarak kayıt altına alınmıştır. Katılımcılardan ses kaydı için izin istenmiş; kaydın sadece araştırmacı tarafından kullanılacağını taahhüt ederek katılımcıların onayını almıştır. Ses kayıt cihazı katılımcıların görebilecekleri bir noktaya yerleştirilmiş ve yalnızca görüşme süresince açık tutulmuştur.

Görüşmelerde elde edilen kayıtlar görüşmenin yapıldığı gün içerisinde ses dosyaları olarak bilgisayara aktarıldıktan sonra araştırmacı tarafından deşifre edilmiştir. Böylece görüşmelerin hem ses kayıt dosyaları hem de elektronik ortamda metin belgeleri oluşturulmuştur. Oluşturulan metin belgelerinde ortaya çıkabilecek olan eksiklik ya da hataların önüne geçmek için ses dosyaları yazılı görüşme metni okunur halde iken bir kez daha dinlenmiş; böylece metin dosyalarının eksiksiz olmaları sağlanmıştır.

3.4. Verilerin Analizi

Çalışmada elde edilen veriler yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin analizi içerik analizi yöntemi kullanılarak çözümlenmiştir.

İçerik analizi ile insanların ya da grupların inançları, tutumları, değerleri ve düşünceleri ortaya çıkarılabilir (Stemler, 2001). Bu bağlamda bu çalışma, yapılan mülakatlarla KKTC’de Beden Eğitimi ve Sporun mevcut durumunu ortaya koyup, sorunlar ve çözüm yollarını bulacak yapısal analizini ortaya çıkaracağından ve sporla ilişkili kişilerin düşüncelerini belgelemeyi amaçlandığından ötürü tanımlayıcılık ve tahmin etme özelliğine sahiptir.

Görüşme sonucunda elde edilen veriler, içerik analizinin aşamalarına uygun olarak değerlendirilmiştir. Görüşmeler yapılmadan önce, konu ile ilgili amaçlar belirlenmiş ve ölçekteki her soruya verilen cevaplar değerlendirilerek bu amaçlar şekillenmiştir.

Görüşmeler sonucunda elde edilen metinler teker teker çözümlenerek, KKTC’de beden eğitimi ve sporun yapısal analizini ortaya koyacak kategoriler oluşturulmuş ve bu kategoriler ilgili temalar altında toplanmıştır.

Görüşme yapılan deneklerin her soru için verdikleri cevaplar, araştırmacı ile birlikte başka bir alanda uzman kişi tarafından incelenerek, deneklerin bilgilerinden ve görüşlerinden ortaya çıkan düşünceler kategorilere ayrılmıştır. Bu iki değerlendirici, nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizini kullanarak, önce bağımsız bir şekilde deneklerin düşüncelerinin frekanslarını belirlemişler ve kodlamalar yapılmıştır.

4. BULGULAR ve YORUM

Bu bölümde araştırmaya katılanların yarı yapılandırılmış görüşmelerde sorulan sorulara verdikleri cevapların incelenmesi sonucunda elde edilen bulgular ve bu bulgulara ilişkin yorumlara yer verilmiştir.

4.1. Spor örgütünün nasıl bir yapıda olması gerektiğini düşünüyorsunuz