• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde araştırma ile ulaşılan sonuç ve önerilere yer verilmektedir.

5.1. Sonuç

Araştırma sonucunda elde edilen bulgular incelendiğinde, katılımcılar için “spor örgütünün nasıl yapılanması gerekliliği” hakkındaki görüşlerinde ilk sırada “eğitim ve spor bakanlıklarının ayrı bakanlıklar olması” görüşünün yer aldığı anlaşılmaktadır. Şöyle ki; günümüzde KKTC’de spor ve eğitim işlerinin Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından sevk ve idare edildiği ve bunun ülke içinde bazı temel sorunların oluşumunda etkili olduğu düşünülmektedir. Katılımcıların bu temel sorunun ortadan kaldırılması için temel önerisi ise; spor örgütünün yapısının eğitim ve sporun ayrı bakanlıklar şeklinde yapılanması gerekliliğidir.

Katılımcıların “spor örgütünün nasıl yapılanması gerekliliği” hakkındaki görüşlerinde ikinci sırada ise “spor örgütü yönetici ve personelinin donanımlı ve alanında uzman olması” ve “federasyonların arşivleri yapılmalı” görüşlerinin yer aldığı belirlenmiştir. Bu sonucun ortaya çıkmasında günümüzde var olan yönetici ve uzman kişilerin spor alanında uzman olmamasının KKTC’de spor gelişimine yeterli ölçüde katkı sağlayamayacağı düşüncesinin olduğu düşünülmektedir. Çalışmada yer alan katılımcılar ayrıca Milli Olimpiyat Komitesi’nin yapısının değişmesi gerektiğini ve federasyonların arşivlerinin oluşturulmasının önemini vurgulamışlardır.

Çalışmanın örneklem grubunda yer alan katılımcılara yöneltilen bir diğer soru ise “spor hizmetlerinde devletin yeri neresi olmalıdır” sorusudur. Katılımcıların bu soruya spor hizmetlerinde devletin her zaman destekleyici olması gerektiği konusunda

görüşlerin yoğunlaştığı görülmektedir. Katılımcıların bu soruya ilişkin cevaplar içerisinde en az oranda “devlet denetleyici olmalıdır” seçeneği yer almaktadır.

Çalışma sonucunda ortaya çıkan bir diğer durum ise; beden eğitimi öğretmenlerinin ilgisizliğidir. Katılımcıların bu duruma çözülmesi için getirdiği çözüm önerisi beden eğitimi ve sporun gelişmesi için özellikle ilköğretimde beden eğitimi bölümlerinden mezun kişilerin görev yapması gerektiğini belirtmişlerdir. Ayrıca, katılımcılar beden eğitimi derslerinin içerik ve ders saati olarak yetersiz olduğunu ve artırılması gerektiğini de vurgulamışlardır.

KKTC’de spor eğitim faaliyetlerinin(kurs, seminer vb) daha çok federasyonlar tarafından yürütüldüğü ve bu durumunda devam etmesi gerektiği katılımcılar tarafından belirtilen görüler içinde ilk sırada yer almaktadır. Ancak, yürütülen bu eğitim faaliyetlerin daha etkin ve verimli olmasında var olan bakanlık ve Türkiye’deki ilgili kurumlardan alınan desteğin artırılmasında önemli olduğu görüşü ortaya çıkmıştır. KKTC’de var olan spor teşkilatı yapısı içinde “eğitim dairesi başkanlığının” olmadığı ve böyle bir yapılanmanın olmasının bu tür faaliyetlerin başarısının artırılmasında önem teşkil edeceği görüşü de belirtilmektedir.

Çalışmada yer alan katılımcıların büyük bir çoğunluğu KKTC’de var olan spor tesisleri politikasını yetersiz bulduklarını belirtmişlerdir. Katılımcıların bu görüşü belirtmesinde ise, var olan tesislerin yer planlamasında yanlışlıkların yapılmasının etkili olduğu düşüncesinin yer aldığı da anlaşılmaktadır.

Katılımcılar ayrıca, federasyon ve kulüplerin okullar ile işbirliği yapmalarının önemine değinerek, okullardaki çocukların kulüp ve federasyonların alt yapılarının olması gerektiğini de belirtmişlerdir. Katılımcılar ayrıca, okul sporlarında başarıya ulaşmak için federasyon ve kulüplerin okul sporlarına sponsor olmasının da etken faktör olduğunu vurgulamışlardır. Koçluk sisteminin getirilmesinin ise başarının ve verimliliğin artırılmasında çok fazla etkili olmayacağı görüşü de ağırlık kazanmıştır.

Siyasetin ülke sporu üzerinde etkili olduğunu, sporcular açısından bakıldığında ülkede profesyonelliğin olmamasının sporcuların gelişim ve motivasyonunu etkilediğini

aktarmışlardır. Katılımcılar, ilköğretimde branş öğretmen eksikliğinin olmasının ve ülke sporunda profesyonelleşmenin olmamasının önemli bir sorun olduğu görüşünde birleşmişlerdir.

Ambargodan dolayı katılımcıların rahatsızlıkları bariz şekilde görülürken federasyonlarımızın, kulüplerimizin ve sporcularımızın Türkiye’deki müsabakalara ya da Türkiye Milli Takımları’nda oynamaları sporcularımız ve ülke sporu açısından önemli olduğu ifade edilebilir. Bunun yanında devletin beden eğitimi ve spor faaliyetlerine ayırdığı bütçeyi yetersiz bulan katılımcılar, yerel yönetimlerin spora daha fazla katkı sağlayabilmesi için yasal düzenlemelerin yapılması; federasyon, kulüp ve okullarla işbirliği halinde olunması gerektiğini ifade etmişlerdir.

Katılımcılar doğal şartlarımızı kullanarak spor turizmini ön plana taşımamız için spor örgütü ile Turizm Bakanlığı’nın birlikte çalışma alanları yaratmaları konusunda da ortak görüş bildirmişlerdir. Ayrıca, turizm ve spor arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi için gerekli stratejik planlamaların yapılması ve politikaların oluşturulması gerekliğinin önemli olduğunu belirtmişlerdir.

Bu sonuçlardan hareketle çalışmaya yönelik aşağıdaki öneriler verilebilir.

5.2. Öneriler

Sporu örgütünün daha fonksiyonel hale gelmesi için bakanlık yapısının spor ve eğitim diye ayrılması gerekmektedir.

Ambargoların kaldırılması için güçlü bir lobi oluşturulmalıdır.

Uluslararası Federasyonlara üye olup da şimdi üyelikleri dondurulan veya sona eren federasyonların üyeliklerini yeniden kazanabilmesi için yasal girişimler dahil çalışmalar yapılmalıdır.

Özellikle ilköğretimde Beden Eğitimi öğretmenliği kadrolarına beden eğitimi öğretmenliği bölümlerinden mezun olan kişilerin atanması için yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Uluslararası düzeyde sporcular yetiştirebilmesi için okulların spor tesisi eksikliği giderilmelidir.

KKTC Milli Olimpiyat Komitesi ile federasyonlar arasındaki sorunların giderilmesi ve kurumların daha etkin çalışması için aralarındaki koordinasyonun artırılması sağlanmalıdır.

Belediyelerin sporla ilgili yasal görevlerini yerine getirebilmesi için, yerel yönetimlerde sporla ilgili idari birimler oluşturulmalıdır.

KKTC’nin bir ada devleti olması ve iklimsel özellikleri dikkate alınarak, spor turizmini ve turizm sektörü içinde sporun yerini artıracak tedbirlerin alınması gerekmektedir.

KAYNAKÇA

A'dan Z'ye K.K.T.C. Rehberi, Tempo Dergisi, 12 Mayıs 2004.

Akat, İ., ve Budak, G. (1994). İşletme Yönetimi, İstanbul: Beta Basım Yayın Dağıtım. Altınay, M. (1999). 21.Yüzyıla Girerken Eğitim Stratejileri Planı. KKTC Milli Eğitim ve

Kültür Bakanlığı Yayını, Lefkoşa

Aracı, H. (2006). Okullarda Beden Eğitimi. Ankara: Nobel Yayıncılık.

Araç, E., ve Yenel, F. (2005). Gençlik Spor Genel Müdürlüğü Yönetici Personelinin Örgütteki İş Analizi Ve Uygulamalarına İlişkin Görüşleri Üzerine Bir Araştırma. Spormetre Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 3 (2): 67 - 76 Arıkan, N.A., Göktaş, Z., ve Yıldıran, İ. (2004). Farklı Branşlardaki Spor Seyircilerinin

Spor Ortamına İlişkin Görüşleri, Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, 12 (2): 551 - 560

Aydın A. D., Demir H., ve Yetim A. A. (2007) Türk Spor Politikalarında Öngörülen Hedeflerin Gerçekleşme Düzeylerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Niğde Üniversitesi. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi.1( 2 ): 87- 96. Bahadır, M. (2011) Spor Performans Dergisi, (15): 55 Lefkoşa

Baloğlu, N., Taşdemir, M., ve Topcan, C. (2000). Milli Eğitimin Temel Yasaları. Ankara: Ocak Yayınları

Bendeşan, H.(1995). Kıbrıs Coğrafyası. Lefkoşa.

Biçer, T. (2008). Sporda Toplam Kalite Yönetimi ve Futbol Uygulamaları. İstanbul: Beyaz Yayınları.

Burgul, S. N. (1995). K.K.T.C’de Sporu Geliştirme Çalışmaları, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Ankara.

Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. A., Karadeniz, Ş., ve Demirel, F. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Cem. C. (1971), Yönetim Biçimleri Amme İdaresi Dergisi, 4, (1) 91-103

Çimen, Z., ve Gürbüz, B. (2007) Spor Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi, Alp Yayınevi, Ankara

Çoban, B. (2006). Spor Lisesi Öğrencilerinin Tercih Ettikleri Alana İlişkin Tutum ve Beklentileri. Milli Eğitim Dergisi (172), 322 333-Ankara.

Çoban, B., ve Devecioğlu S. (2006), Türkiye’deki Belediye Başkanlarının Spor Hizmetlerine İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 6 (1) 49 - 60

Çolakoğlu, T. (2004) Sporun Topluma Yaygınlaştırılması Açısından Okul Sporları, “Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Görüşleri Üzerine Bir Araştırma”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Daniels, Allen. (1969). The Study Of Sport As An Elemenet Of Culture And Society A Reader On The Sociology Of Sport, The MC. Millian Company, USA.

Demirci, N. (1986). Sporda Yönetim-Teşkilatlanma ve Organizasyonlar. Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı, Beden Terbiyesi Spor Genel Müdürlüğü, Ankara, Milli Eğitim Basımevi.

Deniz, S. (2000). Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Spor Yönetiminin Yapısal Analizi Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Ankara.

Doğu G. A., ve Sunay, H. (2010). Uluslararası İlişkiler ve Spor, Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 8 (3) 93-100

Eralp, F., Burgul, S, N., Kepoğlu, A., ve Yorulmazlar, M. (2001) KKTC’ndeki Spor Politikaları ve Sporun Yaygınlaştırılması Üzerine Spor Kamuoyunun Görüşleri, Lefkoşa, Devlet Basımevi.

Erdağ, D. (2004). Genel Ortaöğretiminde Görev Yapan Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Durumlarının Betimlenmesi ve Beden Eğitimi Derslerinin Genel Profili, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yakındoğu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Lefkoşa

Erkal, M. (1981). Sosyolojik Açıdan Spor.: İstanbul, Filiz Kitabevi.

Eskioğlu, F. (2009). İngiltere'deki Kıbrıslı Türkler. Açık Gazete. http://www.acikgazete.com/ozel-dosyalar/2009/03/24/ingiltere-deki-kibrisli- turkler.htm. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2009

Federasyonlar. (Okçuluk Federasyonu) Kıbrıs Gazetesi, s.37, 25 Kasım 2011 Federasyonlar. (Futbol Tenisi Federasyonu) Kıbrıs Gazetesi s. 37,21 Temmuz 2011 Fehmi, H. (1995). Kıbrıs Rehberi. Lefkoşa: Birinci Eğitim, Kültür ve Spor Vakfı.

Fevzioğlu, B., ve Atun, S. (2003). Kıbrıslı Türklerde Sportif Etkinliklerin Başlangıcı ve Kıbrıs Türk Futbolundan Tarihi Kesintiler, KKTC Çalışma Sosyal Güvenlik Gençlik ve Spor Bakanlığı Lefkoşa, Yayını, Samtay Vakfı.

Fikretoğlu, O., ve Serter, V. Z. (1991). Kıbrıs Türk Mücadele Tarihi. Lefkoşa: Kema Matbaacılık.

Fişek, K. (1998). Devlet Politikası ve Toplumsal Yapıyla ilişkileri Açısından Spor Yönetimi, Ankara. Bağırgan Yayınevi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Dergisi. (1991). KKTC‘de Spor 1 (1), 4-9 Lefkoşa.

Gökçe, Z. (2005). Spor Yönetiminin Farklı Boyutlarında Yer Alan Spor Yöneticilerinin Liderlik Tiplerinin Araştırılması (Ege Bölgesi Örneği) Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi, Sağlık Bilimleri, Manisa.

Güçlü, M., ve Yenel, F. (1998). Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünde İş Akımı: Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü‘nde Faaliyet Gösteren Gazi Üniversitesi Spor Kulübüne Ek Branş Açma Örneği. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1 (4), 22-29

Güngörmüş A., Yılmaz B. ve Yenel F. (2004). Parliamentaris Opinions About Problems of Turkish Sport, The The 10th ICHPER-SD Europa Congress & The TSSA 8th İnternational Sport Science Congress, November 17-20 2004, Antalya, 105 Gümüş, M. (2002). Profesyonel Futbol Takımlarında Puan Sıralamasına Göre

Durumluk Kaygı Düzeylerinin Ġüncelenmesi,Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Hasgüler, M. (2007) Kıbrıs'ta Enosis ve Taksim Politikalarının Sonu;. İstanbul, Alfa Yayınları.

Howard, M. C. (1976). Management Concepts and Situations, Puplished Science Research Associates, Chicago.

İlseven, H, K. (2009). Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ortaoöğretim Kurumlarındaki Beden Eğitimi ve Spor Eğitimine ilişkin Bir Değerlendirme Girne İlçesi Örneği Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Girne Amerikan Üniversitesi Sosyal ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Girne

İmamoğlu, A. F. (1992). Fonksiyonel Açıdan Spor Yönetiminin Anlam ve Önemi. Gazi Eğitim. Fakültesi Dergisi, 8 (l): 24-25, Ankara.

İmamoğlu, A. F. (1991). Üniversitelerde Beden Eğitimi ve Spor Faaliyetlerine Bir Bakış. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7,(2): 59-76, Ankara.

İmamoğlu. A. F., Çimen. Z. (1999) Türkiye’de Spor Federasyonlarında Örgütsel Değişme ihtiyacı ve Bazı Uygulamalar Üzerine Düşünceler. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 4, (2): 59-76, Ankara.

İnal, A. N. (2009). Beden Eğitimi ve Spor Bilimi. Ankara, Nobel Yayıncılık.

İnci, H. (2011). Avrupa Birliği Ülkeleri Ve Türkiye’de Yerel Yönetimlerin Spora Katkıları Ve Spor Politikalarının Karşılaştırılması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi. (10 Aralık 1994). Kıbrıs Gazetesi, s.18.

İsmail, S. (1992). 100 Soruda Kıbrıs Sorunu. Lefkoşa: Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Yayınları Lefkoşa, Devlet basımevi.

Kıbrıs Türk Tarihi Ders Kitabı. (2009). Milli Eğitim Gençlik Ve Spor Bakanlığı Yayını. Lefkoşa

KKTC Anayasası. (1983) Sporun Gelişmesi, Madde 61, s.19,

KKTC Devlet Planlama Örgütü. (1996). Genel Nüfus Sayımı Bildirisi, Lefkoşa. Devlet Planlama Örgütü.

KKTC Devlet Planlama Örgütü. (2010). Makroekonomik ve Sektörel Gelişimler, Lefkoşa. KKTC Devlet Basımevi.

KKTC Devlet Planlama Örgütü.(1993). III . Beş Yıllık Kalkınma Planı Özel İhtisas Komisyonu Raporu, s 2-3, Lefkoşa: Devlet Planlama Örgütü Yayını. KKTC Devlet Planlama Örgütü (2009) Ekonomik ve Sosyal Göstergeler s. 2-3.

KKTC Gençlik ve Spor Bakanlığı IX Spor Şurası (3-5 Ekim 2005). Ferdi Sabit Soyer’in şuradaki konuşmasından alınmıştır.

KKTC Gelir Vergisi Değişiklik Yasası (2002). Sponsorluk.

KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi. (1979). Sports And Sporting Organizations In The Turkish Federated State Of Cyprus And Memorandum On The Legal Status Of The Turkish Community In Cyprus. Girne.

KKTC Turizm Tanıtma Dairesi Dergisi (1996) Devlet Basımevi. Lefkoşa

KKTC Spor Dairesi Arşivi. (2012). Dış İlişkiler Amirliği Federasyonlar Dosyası

Kurtzman, J. and Zahuar, J. (2001). Virtual Sport Tourizm in Hudson, Sport and Adventure Tourizm, New York, Haworth Press Binghamton,

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlik Yetiştirme ve Eğitim Genel Müdürlüğü, (1996) 22. 8. 1996 Tarih ve 3608 Sayılı Yazılarına Ekli Taslak Programı, “Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Eğitim Programı Taslağı”, 1, Temmuz 1996, Ankara. Monuments and Sites. Monuments and Sites Cyprus, Cyprus; National Committee of

ICOMOS, 1996,

Mor, A. ve Çiftçi, D. (2006). Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Ekonomik Etkinlikler. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 16 (1) 33-61, Elazığ.

Nam, D. H. A (1997) .Descriptive Study Of College Students' Opinions On The Link Between Sports And Politics In The Republic Of Korea. Doctor Thesis. Daphne-Alabama: United States Sports Academy.

Necatigil, M. Z.(1989) : Greek Cypriot Embargo In The Field Of Sports, Lefkoşa, Nort Cyprus Almanack (1996). Monuments and Cites, Osmanlı İdaresinde Kıbrıs,

http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C4%B1br%C4%B1s_Cumhuriyeti

Northern Cyprus - Freedom in the World, (2011) Freedom House Erişim tarihi: 5 Haziran 2012.

Osmanlı İdaresinde Kıbrıs (2000) Nüfusu-Arazi Dağılımı ve Türk Vakıfları, Ankara; T.C. Başbakanlık Yayınları.

Özmen, Ö. (1999). Çağdaş Sporda Eğitim Üçgeni.(2. Baskı). Ankara: Bağırgan Yayımevi.

Öztürk, F. (1998). Toplumsal Boyutlarıyla Spor. Ankara: Bağırgan Yayımevi. Rüstem, K. (1987). North Cyprus Almanack, London: K.Rustem &Brother, p.86.

Seraraslan, Z.M, ve Kepeoğlu, A. (2005). Spor Örgütlerinde Toplam Kalite Yönetimi. İstanbul: : Morpa Kültür Yayınları.

Serter,V. Z. (1978). Kıbrıs Tarih.(11. Baskı). Lefkoşa: Kema Matbaacılık.

Sivrikaya, Ö. (2009) “Düzce Belediyesinin Spor Hizmetleri İçin Örnek Bir Yönetim Modeli” Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu,

Sönmez, V. (1985). Program Geliştirmede Öğretmen El Kitabı.(1. Baskı). Ankara: Özen Matbaacılık.

Star Kıbrıs, (2009). "UBP 1’inci". http://www.starkibris.net/index.asp?haberID=26321. Erişim tarihi: 20 Nisan 2009.

Sunay H. (2003) Türk Spor Politikasına Analitik Bir Bakış, Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 1 (1). 39-42, Ankara

Sunay, H., ve Saracaloğlu, A.S. (2003). Türk Sporcusunun Spordan Beklentileri İle Spora Yönelten Unsurlar . Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 1, (1): 43-48, Ankara

Sunay, H. (2009). Spor Yönetimi. Ankara: Gazi Kitabevi

Sunay, H. (2010). Sporda Organizasyon. Ankara: Gazi Kitabevi.

Spor Dairesi Arşivi, (2012) Dış İlişkiler Amirliği Federasyon Bilgileri Dosyası Lefkoşa Stemler, S. (2001). An overview of content analysis. Practical Assessment, Research &

Evaluation.Retrived,May18,2012from http://pareonline.net/getvn.asp?v=7&n=17

Şahin M. Y. (2011) Spor Siyaset Etkileşimi ve Türkiye’deki Referans Gruplarının Algılamaları Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi. Yayınlanmamış Doktora Tezi Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara

Şahin, M. Y., ve İmamoğlu, A. F. (2011) Akademisyenlerin ve Milletvekillerinin Spor Siyaset Etkileşimine Yönelik Görüşleri, Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 16 (2): 25-45 Ankara.

Taşmektepligil, M Y., Albay, F., Ağaoğlu, Y. S., Ağaoğlu S.A. ve Karakuş S. (2005) Milletvekili Adaylarının Genel Seçim Öncesi Türkiye’deki Spor Uygulamaları Hakkındaki Düşüncelerinin Değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi: 6 (2); 93-101.

Topcan, A.,S.(1989). The Sports – Writers Of The Greek And Turkish Cypriot Communities, Lefkoşa.

Tortop, N., İspir, E., ve Aykaç, B. (1993). Yönetim Bilimi. Ankara: Yargı Yayınları. KKTC Turizm ve Planlama Dairesi. (2009). Turizm İstatistikleri Yıllığı.

Yaman. M., ve Yenel, F. (1996). Turizm Faaliyetleri İçerisinde Sporun Yeri, İller Bankası Dergisi, (4), 23-26, İller Bankası Vakfı Matbaası, Ankara.

Yetim, A. A. (2000). Sporun Sosyal Görünümü. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 5(1): 63–72

Yetim, A. A. (2010). Spor Sosyolojisi, Ankara, Berikan Yayınevi.

Yetim, A. A., ve Şenel, Ö.(2001). Türkiye’de Spor Yöneticisi Yetiştirme Faaliyetlerinin Görünümü. Milli Eğitim Dergisi, (2), 39-45, Ankara.

Yıldıran, İ., ve Yetim, A. A.(1996) Orta öğretimde Beden Eğitimi Dersinin Öncelikli Amaçları Üzerine Bir araştırma, GÜ BESYO Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 1 (3): 36-43 Ankara

Yıldız E., ve Bitirim, S. (2008) Kültürlerarası İletişim Açısından Universiade (Dünya Üniversite Oyunları) İzmir 2005, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi: (32): 165-186

http://www.trncinfo.com/tanitmadairesi/2002/TURKCE/KKTCHAKKINDA/genelbilgil er.htm#3. Erişim tarihi: 15Haziran 2012

http://turkteam.tripod.com/Yunan/Kibris_kurulus.htm adresinden alınmıştır. Erişim tarihi: 3 Aralık 2011.

http://www.trncinfo.com adresinden alınmıştır. Erişim tarihi: 11 Ocak 2012.

http://www.tbmm.gov.tr/komisyon/insanhaklari/pdf01/203-208.pdf Erişim tarihi. 7 Mayıs 2012.

http://www.mahkemeler.net/yasalar/67/99sayılı beden eğitimi ve spor yasası. Erişim tarihi. 12 Aralık 2011.

http://www.mahkemeler.net/cgi-bin/default.aspx adresinden alınmıştır. Erişim tarihi:13 Ocak 2012.

http://www.kktcsecim2009.com/secim_sonuclari.rar. Erişim tarihi: 20 Nisan 2009. http://www.yeniduzen.com/haber_detay2.asp?a=48885&print=yes Erişim tarihi: 2 Eylül

2012

http://www.kktctaekwondo.org.tr/tarihce.html Erişim tarihi: 15 Ağustos 2012.

http://www.trncinfo.com/tanitmadairesi/2002/TURKCE/KKTCHAKKINDA/telekomun ikasyon.htm. Erişim tarihi: 15 Mart 2009-

.http://www.islamansiklopedisi.org/index.php/D%C3%BCnyadaki_M%C3%B Csl%C3%BCman_N%C3%BCfus."Dünyadaki Müslüman Nüfus". (Türkçe) Erişim tarihi: 13 Şubat 2012.

http://www.trncinfo.com/tanitma/tr/index.asp?sayfa=cms&dmid=0&cmsid=189&ssid= 90897018 KKTC Tanıtma Dairesi. Üniversiteler Erişim tarihi: 25 Mayıs 2012. tr.wikipedia.org/wiki/Kuzey_Kıbrıs_Türk_Cumhuriyeti Hakkında, (Türkçe),

(http://www.cografya.gen.tr /siyasi/devletler/kuzey-kibris-turk-cumhuriyeti.htm Erişim tarihi: 14 Ağustos 2012.

tr.wikipedia.org/wiki/Kuzey_Kıbrıs_Türk_Cumhuriyeti hakkında (Türkçe), KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı. Erişim tarihi: 25 Nisan 2010

http://www.mebnet.net/sites/default/files/KibrisTurkEgitimsistemi.pdf. Erişim tarihi: 21 Eylül 2010.