• Sonuç bulunamadı

Temel Yetenek Tabanlı Yönetim Modeli ve Yenilik Performansı Arasındak

4.2. Y ÖNTEM VE A RAŞTIRMANIN M ETODOLOJİSİ

4.2.4. Temel Yetenek Tabanlı Yönetim Modeli ve Yenilik Performansı Arasındak

Araştırmada, firma ve kişi ile ilgili bilgiler kısmında, yöneticilerin; cinsiyet, yaş, öğrenim durumları, yöneticilik düzeyleri, kurumda hizmet süreleri ile işletmenin faaliyet sahası ve çalışan sayısı ile ilgili sorular bulunmaktadır. Ankette yöneticilerin cinsiyet, yaş, öğrenim durumları, yöneticilik düzeyleri ve kurumda hizmet süreleri ile ilgili sorular, anketi cevaplayan yöneticilerin demografik özelliklerinin “Temel Yetenek Tabanlı Yönetim Modeli” ve “Yenilik Performansı” faktörleri üzerinde

D eğe rl en d ir il en T Y T ü rl er i

İnsan Kaynakları Yönetim Yetenekleri

Pazarlama Yetenekleri

Finansal Yetenekleri

Üretim Yetenekleri

Ar-Ge Yetenekleri

Bilgi Yönetimi Yetenekleri

TY Belirleyicileri Müşteri Değeri Taklit Edilemezlik Yaygınlaştırılabilirlik Y en il ik P er for m an

herhangi bir etkisinin olup olmadığını değerlendirmek amacıyla bulunmaktadır. Ayrıca, ankette işletmenin faaliyet sahası ve çalışan sayısı ile ilgili sorular, “Temel Yetenek Tabanlı Yönetim Modeli” ve “Yenilik Performansı” faktörlerinin sektörel farklılıklardan etkilenip etkilenmediğini ve çalışmaya katılan işletmelerin ölçeklerini belirlemek amacıyla yer almaktadır.

Araştırmada “temel yetenek belirleyici” 12 soru yer almaktadır. Genel olarak bu konuyla ilgili araştırma yapan tüm araştırmacılar, Hamel ve Prahalad’ın temel yetenek tanımından yararlanmaktadır. Bu tanıma göre, temel yeteneklerin en önemli özellikleri; taklit edilemezlik, yaygınlaştırılabilirlik ve müşteri değeridir. Bu özelliklere sahip yetenekler “temel yetenek” olarak adlandırılmaktadır ve işletmelere yeni pazarlara giriş, yeni ve farklı ürünler üretebilme imkânları sağlamaktadır.

Araştırmada “temel yetenek türleri” ile ilgili 46 ve “yenilik performansı” ile ilgili ise 10 soru bulunmaktadır. Temel yetenek türleri, temel yetenek belirleyicileri ve yenilik performansı arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla geliştirilen aşağıdaki hipotezlerin, istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü olarak sonuçlanacağı beklenmektedir.

H1: Temel yetenek türlerinden üretim yeteneği ile temel yetenek belirleyicilerinden yaygınlaştırılabilirlik arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H2: Temel yetenek türlerinden üretim yeteneği ile temel yetenek belirleyicilerinden taklit edilemezlik arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H3: Temel yetenek türlerinden üretim yeteneği ile temel yetenek belirleyicilerinden müşteri değeri arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H4: Temel yetenek türlerinden pazarlama yeteneği ile temel yetenek belirleyicilerinden yaygınlaştırılabilirlik arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H5: Temel yetenek türlerinden pazarlama yeteneği ile temel yetenek belirleyicilerinden taklit edilemezlik arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H6: Temel yetenek türlerinden pazarlama yeteneği ile temel yetenek belirleyicilerinden müşteri değeri arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H7: Temel yetenek türlerinden insan kaynakları yönetim yetenekleri temel yetenek belirleyicilerinden yaygınlaştırılabilirlik arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H8: Temel yetenek türlerinden insan kaynakları yönetim yetenekleri ile temel yetenek belirleyicilerinden taklit edilemezlik arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H9: Temel yetenek türlerinden insan kaynakları yönetim yetenekleri ile temel yetenek belirleyicilerinden müşteri değeri arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H10: Temel yetenek türlerinden finansal yetenekler ile temel yetenek belirleyicilerinden yaygınlaştırılabilirlik arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H11: Temel yetenek türlerinden finansal yetenekler ile temel yetenek belirleyicilerinden taklit edilemezlik arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H12: Temel yetenek türlerinden finansal yetenekler ile temel yetenek belirleyicilerinden müşteri değeri arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H13: Temel yetenek türlerinden Araştırma ve Geliştirme yetenekleri ile temel yetenek belirleyicilerinden yaygınlaştırılabilirlik arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H14: Temel yetenek türlerinden Araştırma ve Geliştirme yetenekleri ile temel yetenek belirleyicilerinden taklit edilemezlik arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H15: Temel yetenek türlerinden Araştırma ve Geliştirme yetenekleri ile temel yetenek belirleyicilerinden müşteri değeri arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H16: Temel yetenek türlerinden Bilgi Yönetimi yetenekleri ile temel yetenek belirleyicilerinden yaygınlaştırılabilirlik arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H17: Temel yetenek türlerinden Bilgi Yönetimi yetenekleri ile temel yetenek belirleyicilerinden taklit edilemezlik arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H18: Temel yetenek türlerinden Bilgi Yönetimi yetenekleri ile temel yetenek belirleyicilerinden müşteri değeri arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır. H19: Temel yetenek belirleyicilerinden yaygınlaştırılabilirlik ile yenilik performansı

arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H20: Temel yetenek belirleyicilerinden taklit edilemezlik ile yenilik performansı arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H21: Temel yetenek belirleyicilerinden müşteri değeri ile yenilik performansı arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H22: Temel yetenek türlerinden üretim yeteneği ile yenilik performansı arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H23: Temel yetenek türlerinden pazarlama yeteneği ile yenilik performansı arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H24: Temel yetenek türlerinden insan kaynakları yönetim yeteneği ile yenilik performansı arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H25: Temel yetenek türlerinden finansal yetenekler ile yenilik performansı arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H26: Temel yetenek türlerinden araştırma ve geliştirme yeteneği ile yenilik performansı arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.

H27: Temel yetenek türlerinden bilgi yönetim yeteneği ile yenilik performansı arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır.