• Sonuç bulunamadı

Teknik ve Sosyal Altyapı Peyzaj GeliĢim Stratejileri

Belgede PEYZAJ PLANLAMA (sayfa 145-149)

I. BÖLÜM: Mekansal Planlama ve Peyzaj Planlama

1. Mekansal Planlama ve Peyzaj Planlama

2.7. Peyzaj GeliĢim Stratejileri ve Sektörel Peyzaj Rehberleri

2.7.7. Teknik ve Sosyal Altyapı Peyzaj GeliĢim Stratejileri

2.7.7.1. UlaĢım

Planlama alanı içinde karayolları ulaĢım açısından tek seçenektir. Plan kapsamında mevcut karayolu olanaklarının değerlendirilmesinin yanı sıra, alternatif karayolu projelerine yer verilmiĢ ve bazı öneriler getirilmiĢtir.

Planlama alanı içinden geçen en önemli karayolu SeydiĢehir-Bozkır karayoludur. Yol, alan içerisinde 41,7 km devam etmekte, Bozkır ilçe merkezinde ikiye ayrılarak Hadim-Ermenek-Mut-Silifke ve Karaman-Mut-Silifke güzergahları ile Doğu Akdeniz‟e ulaĢmaktadır. SeydiĢehir-Bozkır karayolu, BeyĢehir ve SeydiĢehir gibi iki önemli ilçe merkezini Doğu Akdeniz‟in önemli ilçe ve illerine bağlaması bakımından önemlidir.

Planlama alanı ve yakın çevresindeki TaĢağıl, Gölyüzü, Susuz, Çatmakaya ve Kuruçay yerleĢmeleri dıĢındaki tüm yerleĢmelere ulaĢım SeydiĢehir-Bozkır karayolu ile sağlanmaktadır. Bazı yerleĢmeler yol üzerinde, bazı yerleĢmeler ise yola 1 ile 5 km uzaklıkta bulunmaktadır. YerleĢmeler arasındaki bağlantıların sağlanması bakımından da büyük önem arz eden devlet karayolunun üç Ģerit olacak Ģekilde geniĢletilmelidir.

Planlama alanı içinden geçen bir diğer önemli karayolu bağlantısı da Bozkır‟ı SeydiĢehir-Akseki-Antalya karayoluna bağlayan yoldur. Ġl Yolu‟nun, Gölcük Yaylası‟na kadar olan 19,7 km‟lik bölümü geniĢletilmiĢtir. Yolun toplam uzunluğu 31,2 km‟dir. Bozkır, Belören, Güneysınır ve Karaman gibi yerleĢmeleri SeydiĢehir-Akseki-Antalya karayoluna bağlayan yolun geniĢletilmeyen 11,5 km‟lik bölümü de geniĢletilmelidir.

Planlama alanı sınırları içerisinde mevcut yol ağı, gereksinimi karĢılamakta yeterli olduğundan yeni yol açılmamalıdır. Ancak yol kalitesi iyileĢtirme çalıĢmaları yapılması gerekmektedir. Köy, belde ve ilçe yerleĢmelerini birbirine bağlayan tüm yollar asfalt kaplama olmalı, yaylalara ulaĢımı sağlayan toprak yollar ile diğer tüm toprak ve patika yollar ise mevcut durumları ile korunmalıdır.

Planlama alanının hemen güneyinden geçmekte olan SeydiĢehir-Akseki-Antalya karayolunun, planlama alanındaki habitat fonksiyonu üzerinde bazı önemli etkileri bulunmaktadır. Ġlgili karayolu, planlama alanının bulunduğu bölümle Toroslar arasında önemli bir sınır etkisi yaratmaktadır. Çünkü yolun her iki tarafında, yol ve çevre güvenliğinin oluĢturulması için engeller bulunmakta, belirli bölümlerde ise aydınlatma elemanlarına yer verilmektedir. Bu kapsamda daha önce bu bölgede geliĢme gösteren büyük omurgalı türlerin her iki bölümdeki lekeler içinde hareketi sınırlanmıĢ durumdadır. Daha önce beslenme, avlanma, üreme ya da farklı fonksiyonlara hitap eden alanlar özellikle Suğla Gölü‟nün güneyinde bulunan bölümde sınırlanmıĢ durumdadır. Bu bölümde Toroslara kadar olan tür hareketi sınırlıdır. Ayrıca bölge halkından alınan bilgilere göre, zaman zaman bu yoldan

karĢıya geçmek isteyen canlılar trafik kazalarına maruz kalmaktadır. Bu bağlamda Karayolları Genel Müdürlüğüne önemli görevler düĢmektedir. Bu tür iki büyük habitat lekesini birbirinden ayıran yerlerde canlı türlerin geçiĢi için ekolojik ağların devam ettirilmesi sağlanmalıdır.

2.7.7.2. Lojistik

Lojistik özelikle sanayinin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde çok önemli bir kavram olarak karĢımıza çıkmaktadır. Ancak planlama alanında sanayi tesislerinin olmaması bu konu baĢlığının tarım odaklı olarak geliĢtirilmesi sonucunu doğurmuĢtur. Bu kapsamda aĢağıda tarım için lojistik hizmetleri üzerinde durulmuĢtur.

Planlama alanında tarımsal üretime dayalı lojistik hizmetlerinin geliĢtirilmesi olanakları bulunmaktadır. Bu olanaklar açısından Ortakaraören ve Harmanpınarı yerleĢmeleri ön plana çıkmaktadır. Ortakaraören ve Harmanpınarı, planlama alanında lojistik merkezler olarak geliĢtirilmelidir.

Ortakaraören beldesi, Suğla Ovası‟nda en çok tarım arazisi olan yerleĢmedir. Beldenin göl çevresinde 5.000 ha arazisi bulunmaktadır. Belde ve yakın çevresinde tarım topraklarında üretimi yapılan baĢlıca ürünler buğday, arpa, patates, haĢhaĢ ve Ģeker pancarıdır. Beldede sulama birliği bulunmaktadır. Belde ayrıca bölgede organize besi hayvancılığının yapıldığı tek yerleĢmedir. Ortakaraören‟in alan içindeki konumu, nüfus büyüklüğü ve tarımsal üretim açısından olanakları değerlendirildiğinde, Suğla Ovası‟nda ürün depolama ve pazarlama fonksiyonlarının merkezi olabileceği görülmektedir. Bu kapsamda Ortakaraören yerleĢmesi önderliğinde tarım kooperatifleri kurularak depolama birimleri oluĢturulmalı ve pazarlama stratejileri belirlenmelidir (ġekil 34).

Harmanpınarı beldesi, Suğla Ovası‟nda meyve üretiminin merkezi konumundadır. Beldede elma ve kiraz üretimi oldukça geliĢmiĢtir. Beldede soğuk hava depoları kurularak, meyvecilik Harmanpınarı merkezli olarak planlı bir Ģekilde yapılmalıdır.

Planlama alanı içinde olmasa da SeydiĢehir-Akseki karayolunun da, lojistik bakımdan geliĢme olanağı bulunmaktadır. Manavgat, Alanya ve Antalya gibi turizm merkezlerine ulaĢımı sağlayan oldukça önemli bir karayolu olan SeydiĢehir-Akseki karayolu, Suğla Gölü çevresinde üretilen ürünlerin (elma, kiraz, tahin, pekmez vb.) satıĢının yapılabileceği bir yoldur. Yolun uygun bölümlerinde bu amaça için satıĢ birimleri oluĢturulmalıdır. Özellikle SeydiĢehir ilçesi giriĢi ve Tınaztepe mağarasının bulunduğu mevki “çiftçi marketleri” için ideal alan olarak görülmektedir.

2.7.7.3. Enerji

Planlama alanı, pek çok seçenekli ve yenilenebilir enerji kaynağının var olduğu bir bölgede yer almaktadır. Enerji stratejilerinin odağını seçenekli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı oluĢturmaktadır. Planlama alanında, biyodizel, biyoetanol ve güneĢ enerjisinin seçenekli enerji kaynağı olarak kullanılabilme olasılığı bulunmaktadır.

Biyodizel: Biyodizel, kolza (kanola), ayçiçek, soya, aspir gibi yağlı tohum

bitkilerinden elde edilen yağların veya hayvansal yağların bir katalizör eĢliğinde kısa zincirli bir alkol ile (metanol veya etanol) reaksiyonu sonucunda açığa çıkan ve yakıt olarak kullanılan bir üründür. Biyodizel araçlarda, ısınmada ve havacılık sanayinde kullanılmaktadır. Planlama alanında (aynı zamanda) Konya ilinde tarımı yapılan tek yağ bitkisi ayçiçeğidir. Ayçiçeğinin hem yağ hem de biyodizel amaçlı ekimi planlama alanında yaygınlaĢtırılmalı, bunun için Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ġl Müdürlüğü ile ortak çalıĢmalar (eğitim, bilgilendirme, tohumluk vb. konularda destek) yürütülmelidir.

Biyoetanol: Biyoetanol buğday sapı, sebze atıkları, mısır, patates, Ģeker kamıĢı gibi

biyokütleden üretilen bir üründür.

Planlama alanından biyoetanole dönüĢtürülebilecek ürünlerden ekimi yapılanlar Ģekerpancarı, buğday ve mısırdır. Biyoetanol üretimi için düĢük kalitede Ģekerpancarı, buğday ve mısırdan yararlanılması ve bu amaçla tesislerin kurulması teĢvik edilmeli ve gerekli teknoyapı ve planlamanın yapılması için Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ġl Müdürlüğü ile ortak çalıĢmalar yürütülmelidir.

GüneĢ Enerjisi: GüneĢ ıĢınlarından yararlanmak için pek çok teknoloji

geliĢtirilmiĢtir. Bu teknolojilerin bir kısmı güneĢ enerjisini ıĢık ya da ısı enerjisi Ģeklinde doğrudan kullanırken, diğer teknolojiler güneĢ enerjisinden elektrik elde etmek Ģeklinde kullanılmaktadır. GüneĢ enerjili sıcak su sistemleri, suyu ısıtmak için güneĢ ıĢınlarından yararlanır. Bu sistemler evlerde sıcak su ya da bir alanı ısıtmak için kullanılır. Bu sistemler çoğunlukla bir termal güneĢ paneli ile bir de depodan oluĢur.

Planlama alanı, güneĢlenme Ģiddeti ve güneĢlenme süresi oldukça fazla olduğu bir iklim kuĢağında bulunmaktadır. Bu nedenle alanda güneĢ enerjisinden yararlanma olanakları bulunmaktadır. SeydiĢehir ilçe merkezinde binalarda sıcak su elde etmek amacıyla güneĢ kolektörleri kullanılmaktadır. Bu sistemler kırsal yerleĢmelerde de yaygınlaĢtırılmalıdır.

2.7.7.4. Eğitim

Planlama alanı içinde yüksekokul veya üniversite bulunmamaktadır. Alana yakın yerleĢmelerden SeydiĢehir ve Bozkır‟da birer adet yüksekokul yer almaktadır. Eğitim bölgenin kalkınmasında en önemli araçlardan birisi olmalıdır. Su kaynaklarının verimli kullanımı, tarımda planlı bir üretim ile verimliliğin artırılması ve üretilen ürünlerin pazarlama koĢullarının iyileĢtirilmesinde eğitimin önemli bir rolü vardır. Planlama alanı değerlendirildiğinde SeydiĢehir ve Bozkır dıĢında yüksekokul kurulabilecek diğer yerleĢmeler Yalıhüyük ve Ahırlı ilçe merkezleridir. Bu yerleĢmelerde bölgenin kalkınmasına yönelik olarak tarım programları ağırlıklı yüksekokullar kurulmalıdır. Örneğin Ahırlı ilçesinin tarihi süreç içindeki rolü de değerlendirilerek atçılıkla ilgili bir yüksekokul kurulması önerilmektedir.

Belgede PEYZAJ PLANLAMA (sayfa 145-149)