• Sonuç bulunamadı

Araþtýrma Geliþtirme (Ar-Ge) Süreci Savunma Sistemi Geliþtirme Süreci

ÝHTÝYAÇ BELÝRLEME

PLANLAMA PROGRAMLAMA

VE BÜTÇELEME SÝSTEMÝ (PPBS)

TEDARÝK YÖNETÝMÝ (Tasarým, Prototip,

Üretim)

KULLANIM DESTEK

GENKUR GENKUR/MSB/SSM SSM TSK

TEMEL

Stratejik Yol Haritasý

Tedarik Yönetimi

Bu stratejik amaç ile kullanýcý ihtiyaçlarý ve ülkemiz sanayileþme hedeflerinin uyumlaþtýrýlmasý, her bir proje ve sanayileþme modeline uygun bir standart dahilinde savunma sistem tedarikinin daha hýzlý, daha düþük maliyetle ve tanýmlý performans, bütçe ve takvimlere göre yürütülmesi öngörülmüþtür. Böylelikle, bir yandan modernizasyon ihtiyaçlarýnýn etkin bir yapýda karþýlanmasý diðer yandan ise tedarik faaliyetlerinin ülke sanayinin geliþiminde bir araç olarak kullanýlmasý saðlanacaktýr.

saðlanabilmektedir. Fizibilite, genel hatlarý ile bir ihtiyacýn karþýlanmasý amacýyla belirlenen sistem veya karma sistemlerin kullanýmýna, geliþtirilmesine ve üretimine esas hususlarýn incelenmesidir.

Fizibilite etüdü; tedarik edilecek bir sistemin geliþtirilmesine yönelik yurt içi imkan ve kabiliyetlerin ve geliþtirme planýnýn belirlenmesi, sistemin geliþtirme, envantere girme ve tam operasyonel kabiliyete eriþme takviminin oluþturulmasý, sistemin vazgeçilmez teknik ve taktik özelliklerinin belirlenmesi, lojistik ve kullaným konseptlerinin tanýmlanmasý, tesis ve altyapý ihtiyaçlarýnýn ve tedarik paketinin tespit edilmesi gibi konularý kapsayabilmektedir.

Þekil 4: Tedarik Projelerinin Ana Yönetim Safhalarý

Konsept Tasarým Geliþtirme Üretim Kullaným Elden

Çýkarma

Hedef 1.1:

Roketsan - Stinger Projesi Ýmza Töreni 20 Haziran 1989

Stratejik Yol Haritasý

Tedarik Yönetimi

Halihazýrda fizibilite etütleri; SSM tarafýndan yürütülen projeler kapsamýnda ihtiyaç duyulmasý halinde savunma sanayii firmalarý, üniversite ve araþtýrma kuruluþlarýnýn bilgi birikimi ve tecrübelerinden yararlanmak suretiyle yaptýrýlmaktadýr.

Bu itibarla; Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü, Köprücü Tanký, Milli Ýmkanlarla Tank Üretimi, Hava ve Füze Savunma Sistemi, Uydu Sistemleri, Taktik Keþif Sensörleri, Milgem Savaþ Yönetim Sistemleri, Dost Düþman Tanýma Sistemi (IFF), Su üstü Platformlar Milli Komuta Kontrol Sistemi ve ATAK Projesi kapsamýnda; Dünya Taarruz Helikopteri Envanteri, Taarruz Helikopteri Görev ve Kullaným Konseptleri, Taarruz Helikopteri Üretici Firmalara Ait Bilgiler, Halen Üretilmekte olan Taarruz Helikopteri Modelleri ve Taarruz Helikopteri Lojistik Destek Konseptlerine iliþkin çalýþmalar ilgili savunma sanayii firmalarýna yaptýrýlmýþtýr.

Bu kapsamda söz konusu etütlerin, ihtiyacýn belirlenme aþamasýnda, SSM koordinasyonunda sistematik bir þekilde sanayii, üniversite ve araþtýrma kuruluþlarýnýn katýlýmý ile gerçekleþtirilmesi ülkemizin sahip olduðu kýt kaynaklarýn etkin ve verimli kullanýmý açýsýndan önem arz etmektedir.

Hedefe Yönelik Stratejiler

• Fizibilite etütlerinin belirli bir plan ve standart dahilinde yapýlmasý veya yaptýrýlmasý amacýyla rehber dokümanlar hazýrlanacaktýr.

• Fizibilite etüdü yapýlacak projeler ilgili taraflarla koordinasyon içinde tespit edilerek çalýþmalar gerçekleþtirilecektir.

• Fizibilite etütlerinin Türk Silahlý Kuvvetleri ihtiyaçlarý paralelinde gerçekleþtirilmesi ve SSM’nin, sahip olduðu uzmanlýk ve bilgi birikiminin tüm paydaþlar ile paylaþýlmasýný saðlamak amacýyla ihtiyaç belirleme süreci baþta olmak üzere ilgili platformlara programlý bir þekilde katýlým saðlanacaktýr.

Tedarik yönetiminin temel amaçlarýndan biri de müþteri beklentilerine uygun olarak tedarik hizmetini hýzlý bir þekilde gerçekleþtirmektir. Bu çerçevede, Türk Silahlý Kuvvetleri’nin sistem ihtiyaçlarýnýn yaklaþýk % 70’i ile diðer kamu kuruluþlarýnýn da benzer sistem ihtiyaçlarýný karþýlayan SSM, söz konusu sistemleri ihtiyaç sahiplerine en kýsa sürede teslim edebilmek için sözleþme imzasýna kadar olan süreçleri hýzlandýrmak suretiyle tedarik faaliyetlerini etkinleþtirmeyi hedeflemektedir.

Hedef 1.2:

Ýhtiyacýn SSM’ye bildirilmesinden sözleþmenin imzalanmasýna kadar geçen süre 2011 yýlýna kadar ortalama %10 azaltýlacaktýr.

SSM tarafýndan yürütülen projelerde, ihtiyacýn SSM’ye bildirilmesi ile sözleþmenin imzalanmasý arasýnda, bilgi istek dokümanýnýn hazýrlanmasý ve yayýnlanmasý, söz konusu dokümana gelen cevaplarýn deðerlendirilmesi sonucu teklife çaðrý dosyasýnýn hazýrlanmasý ve yayýmlanmasý, tekliflerin alýnmasý ve deðerlendirilmesi, firma seçimi ve seçilen firma ile sözleþme görüþmelerinin yürütülmesi faaliyetleri gerçekleþtirilmektedir.

Bu kapsamda, tedarik edilecek sistemlerin üretimine iliþkin faaliyetlerin ancak bu süreçlerin tamamlanmasýný müteakip baþlatýlmasý nedeniyle söz konusu süreçlerin hýzlandýrýlmasý önem arz etmektedir.

SSM tarafýndan bugüne kadar yürütülen proje faaliyetleri;

yurt içi geliþtirme, ortak geliþtirme ve üretim (ikili ortaklýklar, çok uluslu katýlým), yurt içi üretim, lisans altýnda yurt içi üretim, ortak yatýrým þirketinde yurt içi üretim ve yurt dýþý alým gibi çok farklý modellerle gerçekleþtirilmiþtir.

Bu durum, SSM tarafýndan yürütülen proje faaliyetlerinde

edilmiþ belirli bir plan dahilinde tanýmlý süreçler ýþýðýnda rehber dokümanlara göre yürütülmesi hedeflenmektedir.

Ýkinci aþamada ise, sürece iliþkin bir iyileþtirme planýnýn hazýrlanarak, uygulamaya geçirilmesi ve böylelikle, gereksiz tekrarlardan arýnmýþ, yalýn bir proje yönetimi yaklaþýmýnýn hayata geçirilmesi planlanmaktadýr. Ayrýca, biliþim çaðýnýn sunduðu imkanlardan azami oranda faydalanýlarak iþ ve iþlemlerde sürat kazanýlmasý ve zaman kayýplarýnýn önüne geçilmesi amaçlanmaktadýr.

Hedefe Yönelik Stratejiler

• Bugüne kadar gerçekleþtirilen proje faaliyetleri kapsamýnda proje modellerine göre ortalama süreler tespit edilecektir.

Söz konusu sürelerin tespit edilmesinde tedarik süreci, ihtiyacýn bildiriminden teklife çaðrý dosyasýnýn yayýmý ve teklife çaðrý dosyasýnýn yayýmýndan sözleþme imzasýna kadar iki aþamada ayrý ayrý deðerlendirilecek ve sürelerin tespitinde bazý varsayýmlar dikkate alýnacaktýr.

• Tedarik sürecine iliþkin iyileþtirme planý hazýrlanacak,

Stratejik Yol Haritasý

Tedarik Yönetimi

Stratejik Yol Haritasý

Tedarik Yönetimi

SSM tarafýndan yürütülen projelerde bugüne kadar sabit fiyatlý sözleþmeler yapýlmýþtýr. Sabit fiyatlý sözleþmeler, ihtiyacýn net olarak tanýmlanabildiði, performans ve maliyet risklerinin kontrol edilebilir olduðu durumlara uygun sözleþme tipidir

Önceden belirlenmiþ bir fiyata karþýlýk olarak, takvim, performans ve maliyet riskini yüklenici üstlenir. Buradaki temel risk, sözleþme sonucunda tedarik makamýnýn ancak tarif edebildiði ürüne ulaþabilmesi veya yüklenicinin sistemi üretmek için öngördüðünden çok daha fazla harcama yapmasýdýr. Yine sabit fiyatlý sözleþmeler çerçevesinde, ekonomik gerçekleþmelerden kaynaklanan kazanç veya kayýplarýn sözleþme fiyatýna yansýtýlmasý mümkündür. Bu mekanizma “eskalasyon” olarak adlandýrýlmakta olup, kur,

telafi edici düzenlemeleri içermektedir.

Tek taraflý olarak belirsizlikleri kaldýrma çabasý ve riski yüklenicinin üstlenmesi yaklaþýmý, maliyetlerde artýþ olarak geri dönmektedir.

“Maliyet +” sözleþmelerde ise, maliyetler geriye dönük olarak tespit edilmekte, proje riskleri karþýlýklý olarak paylaþýlmakta ve çýktýnýn performansý yüklenicinin kazancý ile iliþkilendirilmektedir.

Ar-Ge ve yurt içi geliþtirme gibi teknik belirsizliklerin yüksek olduðu projelere uygun olan bu sözleþme tipi; firmalarýn riski yüksek projelere girmesini teþvik etmek, proje öncesi faaliyetleri azaltmak, en uygun yükleniciyi maliyet baskýsý olmaksýzýn belirleyebilmek açýlarýndan tercih edilmektedir.

SSM tarafýndan bugüne kadar yönetilen projelerde aðýrlýklý olarak sabit fiyatlý sözleþmeler yapýlmýþtýr. Ancak, son yýllarda yurt içi geliþtirme ve Ar-Ge projelerine aðýrlýk verilmesinin bir sonucu olarak, Ar-Ge 2004 ve Baþlangýç ve Temel Eðitim Uçaðý Projelerinde “Maliyet +” sözleþme tipi uygulanmaya baþlanmýþtýr.

“Maliyet +” Sözleþme

Fiyatýn geriye dönük olarak belirlendiði, riskin paylaþýldýðý ve çýktý performansýnýn yüklenicinin kârýný etkilediði sözleþme tipidir.

Hedef 1.3:

2008 yýlýndan itibaren, belirlenecek Ar-Ge ve yurt içi geliþtirme projelerinde “Maliyet +” sözleþme tipi uygulanacaktýr.

Sabit Fiyatlý Sözleþme

Yüklenicinin sabit bir bedeli veya üretim birimi baþýna sabit bir tutarý kabul ettiði ve riski devraldýðý sözleþmedir.

Kesin sabit fiyatlý veya eskalasyona tabi sabit fiyatlý tipte uygulamalarý bulunmaktadýr.

Ýlk Milli Tasarým Gemi Komuta Kontrol Sistemi

Bu uygulamanýn risk analizi gerçekleþtirilecek Ar-Ge ve yurt içi geliþtirme projelerine yaygýnlaþtýrýlmasý ile proje faaliyetleri kapsamýnda bir yandan maliyetlerin saðlýklý denetimi saðlanacak, diðer yandan maliyetlere iliþkin verilerin etkin ve düzenli bir þekilde derlenmesi saðlanarak, geleceðe yönelik saðlýklý veri setlerinin derlenmesi mümkün olacaktýr.