• Sonuç bulunamadı

ÝTHALAT/ÝHRACAT SIRALAMASI (2001-2005) 1

1. Çin 1. Rusya

2. Hindistan 2. ABD 3. Yunanistan 3. Fransa 5. Ýngiltere 4. Almanya 7. Ýsrail 5. Ýngiltere 8. Türkiye 11. Çin

11. ABD 12. Ýsrail

16. Ýtalya 17. Güney Kore 32. Almanya 28. Türkiye 60. Fransa 51. Yunanistan

dolarlýk savunma sanayii ürün ve hizmet ihracatýnýn gerçekleþtirilmesi öngörülmektedir.

Bu çerçevede, projeler kapsamýnda alýnan offset taahhütleri doðrultusunda; B-787 uçaðýnýn çeþitli parçalarýnýn TAI’de, Boeing ticari uçaklarý parçalarýnýn Kalekalýp ve TAI’de ve Black Hawk ve Sea Hawk helikopterleri uçuþ kontrol sistemleri ve kuyruk pervane döndürme þaft asamblelerinin Alp Havacýlýk tarafýndan üretilerek, ihraç edilmesi öngörülmektedir Diðer taraftan, Türk savunma sanayiinin uluslararasý alanda desteklenmesi ve yönlendirilmesine yönelik olarak, savunma sektörünün önde gelen uluslararasý fuarlarý ile hedef bölge ve ülkelerde düzenlenmekte olan fuarlara Müsteþarlýðýmýz himayesinde savunma sanayii firmalarýmýzýn “Milli Katýlým”ý gerçekleþtirilmektedir.

Bu çerçevede, düzenli olarak IDEX (Abu Dhabi/Birleþik Arap Emirlikleri), DSA (Kuala Lumpur/Malezya) ve EUROSATORY (Paris/Fransa) savunma fuarlarýnda savunma sanayii imkan ve kabiliyetlerimizin tanýtýmý gerçekleþtirilmektedir.

2000’li yýllardan itibaren uygulanmaya baþlanan özgün geliþtirme projeleri ile savunma sanayiinin geliþimi yönünde önemli adýmlar atýlmýþ ve bu projeler ihracat imkanlarýný da beraberinde getirmiþtir.

ÝTHALAT ÝHRACAT

DSA 2006 Uluslararasý Savunma Sanayi Fuarý 24-27 Nisan 2006, Malezya

Bu itibarla, Aselsan firmasý tarafýndan özgün olarak geliþtirilen 9600 frekans atlamalý telsizler teknoloji transferiyle Pakistan’a ihraç edilmiþtir. Roketsan tarafýndan 122 mm çok namlulu roketatar sisteminin Birleþik Arap Emirlikleri’ne, Otokar tarafýndan geliþtirilen zýrhlý personel taþýyýcý Cobra’nýn Birleþik Arap Emirlikleri, Cezayir ve Bahreyn’e satýþý gerçekleþtirilmiþtir.

Yonca-Onuk tarafýndan ülkemizde tasarlanýp geliþtirilen Onuk MRTP 15 ani müdahale botlarýnýn Pakistan’a ve Havelsan firmasý tarafýndan geliþtirilen Elektronik Harp Test ve Eðitim Sahasý’nýn (EHTES) Güney Kore’ye ihracatý gerçekleþtirilmiþtir.

Ýhracatýn desteklenmesine yönelik olarak sürdürülen çalýþmalar ve savunma sanayii firmalarýmýzýn gayretleri neticesinde, 2005 yýlýnda savunma sanayii ihracatý bir önceki yýla göre

% 72’lik bir artýþ göstererek 340 milyon dolar seviyesine ulaþmýþtýr. 2

Bu hedef ile ihracat potansiyeline sahip ürünler, iþbirliði yapýlabilecek firma ve ülkeler ile hedef pazarlarýn tespit edilmesi, savunma sanayii ürünlerinin yabancý müþterilerin ihtiyaçlarýný karþýlayacak þekilde geliþtirilmesi, pazarlama faaliyetlerinin etkinleþtirilmesi ve ihracat faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik bir kredi mekanizmasýnýn oluþturulmasý suretiyle Türk savunma sanayiinin uluslararasý alanda tanýtýlmasý ve desteklenmesi mümkün olacaktýr.

Hedefe Yönelik Stratejiler

• Savunma sanayii ürün ve hizmet ihracatýnýn desteklenmesine iliþkin bir eylem planý ve ihracat yönetmeliði hazýrlanarak, finansman kaynaðý sýkýntýsý içinde olan dýþ pazarlara ihracat yapýlabilmesi ve bu kapsamda, ihracat faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik bir kredi mekanizmasý oluþturulacaktýr.

• Proje faaliyetleri kapsamýnda alýnan offset taahhütlerinin savunma ürün ve hizmet ihracatýna yönlendirilmesi için 2007 yýlýndan itibaren iki yýlda bir uluslararasý offset

Stratejik Yol Haritasý

Sanayi ve Teknoloji Yönetimi

500 400

• Ýhracat hedefimizde olan ülkelerdeki savunma ve güvenlik sistem ihtiyaçlarý ve bu ihtiyaçlara yönelik projeler takip edilecek ve bu doðrultuda savunma sanayii firmalarýný yönlendirecek yapý tesis edilecektir.

Kullanýcýlarýn, üründen beklentilerinin kullaným amaçlarýna baðlý olarak farklýlýk göstermesi ve üreticilerin aðýr rekabet þartlarý altýnda ürünlerini pazarlamak zorunda kalmalarý, ürünlerin tasarýmýndan baþlayarak ömür devri boyunca sistematik ve disipliner bir kalite sistemi içerisinde takip edilmelerini gerekli kýlmýþtýr.

Bu ihtiyaçtan hareketle, kalite yönetim sistem standartlarýný oluþturmak, uygulama yöntemlerini belirlemek ve deðiþen þartlara uyumunu saðlamak üzere uluslararasý kalite organizasyonlarý teþkil edilmiþ; söz konusu kalite organizasyonlarýnca kalite sistem standartlarý hazýrlanmýþ ve ilk uygulamalarý Batý ülkelerindeki firmalarda gerçekleþtirilmiþtir.

Kalite yönetim sistem uygulamalarýnýn, ürün üzerinde yarattýðý güven nedeniyle pazarlarda bu sistemlere sahip firma

ürün” terminolojisi oluþmuþtur. Ayný yýllarda Japonya’nýn Toplam Kalite Yönetimi felsefesi doðrultusundaki kalite uygulamalarý, pazarlarda mevcut geleneksel anlayýþý yýkýp müþteri, paydaþ odaklý hizmet üretme anlayýþýný beraberinde getirmiþtir.

Kaliteye yönelik özel sektördeki bu geliþmeler paralelinde savunma sektöründe de; ürünlerin karmaþýklýðý, kritik teknolojileri ihtiva etmeleri, operasyonel çevre þartlarýna uygun ve sürekli fonksiyonel olma ile harekat ortamýnda müþterek kullanýlabilirliði saðlayacak ortak malzeme/üretim standartlarý oluþturma gerekliliði, NATO’ya üye ülkeler arasýnda da ortak bir kalite anlayýþýný tesis etmeyi zorunlu kýlmýþtýr.

Bu hedef ile savunma sanayiinin, yüksek kalitede ve güvenilir ürünler üretebilecek kabiliyete eriþmesi, SSM kalite politikasý ile uyumlu ve uluslararasý standartlarda sektörel bir kalite anlayýþýnýn yerleþtirilmesi ve savunma ürünlerinin özelliklerine uygun olarak, kalite, sertifikasyon ve sanayi güvenliði metodolojileriyle güvenilirliklerinin saðlanmasý amaçlanmaktadýr.

Hedefe Yönelik Stratejiler

• Uluslararasý kalite organizasyonlarý ile uyumlu olarak

Stratejik Yol Haritasý

Sanayi ve Teknoloji Yönetimi

Hedef 2.3:

Savunma sanayii firmalarýnýn kalite yönetim sistemlerinin 2009 yýlý sonuna kadar SSM kalite politikasýyla uyumlu hale getirilecek ve yönlendirilecektir.

Birinci Savunma Sanayi Kalite Kurultayý 20 Eylül 2006, Ankara

Stratejik Yol Haritasý

Sanayi ve Teknoloji Yönetimi

• Kalite yönetim sistemlerindeki geliþmelerle ilgili olarak savunma sanayii firmalarýnýn bilgilendirilmesi amacýyla her yýl düzenli olarak kalite kurultaylarý düzenlenecektir.

Kalite kurultaylarýnda tespit edilen hedefler doðrultusunda, yerli firmalarýmýzda gerçekleþtirilecek uygulama esaslarý belirlenecek ve savunma sanayii firmalarýnýn kalite yönetim sistemlerine iliþkin yýlda bir defa inceleme ve denetleme faaliyeti gerçekleþtirilecek ve uygun bulunanlara uyumluluk sertifikasý verilecektir.

• Çok uluslu projelerde yerli sanayi firmalarýnýn NATO Standardizasyon Anlaþmasý (STANAG 4107), Devlet Kalite Güvence Yetkilendirmesi için NATO Rehberi (AQAP-2070) ve muadillerine uygun faaliyet göstermesi için bilgilendirme ve yönlendirme yapýlacaktýr.

• Hava araçlarýnýn uçuþa elveriþlilik ve sertifikasyon ihtiyaçlarýný karþýlamak amacýyla, uluslararasý organizasyonlara benzer bir alt yapý oluþturulacak ve yürütülmekte olan projelerde uygulanacaktýr.

Uluslararasý iþbirliðini gözeten çok taraflý sanayi,