• Sonuç bulunamadı

3238 sayýlý Kanun, tamamýyla yeni bir savunma sanayii anlayýþýnýn

yaný sýra, esnek ve etkin iþleyen bir sistem getirmiþtir.

Teþkilat

Þekil 19: 3238 Sayýlý Kanun ile Getirilen Sistem

Tedarik ve savunma sanayiinin geliþtirilmesi görevlerinin birleþtirilmesini öngören geliþmiþ ülke örneklerine benzer bu sistemin beþ temel mekanizmasýný; Savunma Sanayii Yüksek Koordinasyon Kurulu, Savunma Sanayii Ýcra Komitesi, Savunma Sanayii Müsteþarlýðý, Savunma Sanayii Destekleme Fonu ve Denetleme Kurulu oluþturmaktadýr.

Denetleme

• Saðlanacak modern silah, araç ve gereçlerin araþtýrýlmasý, geliþtirilmesi, prototip imali, avans verilmesi, uzun vadeli sipariþler ile diðer mali ve ekonomik teþviklerin tespiti istikametinde SSM’ye talimat vermek,

• Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nun kullaným esaslarýný tespit etmek

þeklinde özetlemek mümkündür.

3. Savunma Sanayii Müsteþarlýðý (SSM)

3238 sayýlý Kanun ile oluþturulan sistemin yürütme mekanizmasý, Milli Savunma Bakanlýðý’na baðlý, tüzel kiþiliði haiz, özel bütçeli bir kuruluþ olan Savunma Sanayii Müsteþarlýðý’dýr.

3238 sayýlý Kanun’un 10 uncu maddesi ile Müsteþarlýða tevdi edilen baþlýca görevleri þu þekilde sýralamak mümkündür:

Teþkilat

MüsteþarlýðýMSB

Milli Savunma Bakaný

Müsteþar Yardýmcýðý (Tedarik ve Ýnþaat) Müsteþar Yardýmcýlýðý

(Ýdari)

Savunma Sanayii Müsteþarlýðý

Müsteþar Yardýmcýlýðý (Ýdari ve Mali Hizmetler)

Müsteþar Yardýmcýlýðý (Sanayi Hizmetleri)

Müsteþar Yardýmcýlýðý (Savunma Hizmetleri) Müsteþar Yardýmcýlýðý

(Teknoloji ve Koordinasyon)

Teþkilat

• Gerektiðinde özel, kamu veya karma nitelikli yeni yatýrýmlarý dýþa açýk olmak kaydýyla desteklemek,

• Modern silah, araç ve gereçleri araþtýrmak, geliþtirmek, prototiplerin imalini saðlamak, avans vermek, uzun vadeli sipariþler ve diðer mali ve ekonomik teþvikleri tespit etmek,

• Savunma sanayii ürünleri ihracatý ve offset ticareti konularýný koordine etmek,

• Fondan kredi vermek veya yurt içinden ve yurt dýþýndan kredi almak ve gerektiðinde yerli ve yabancý sermayeli þirketler kurmak ve iþtirak etmek,

• Üretilen malýn sözleþme muhteviyatýna uyup uymadýðýný, kalite kontrolleri ile sözleþme þartlarýnýn yerine getirilip getirilmediðini takip etmek.

SSM; kendine tevdi edilmiþ bulunan görevleri Müsteþar’a baðlý Ýdari ve Mali Hizmetler, Sanayi Hizmetleri ve Savunma

Hizmetleri Müsteþar Yardýmcýlýklarý ile bunlara baðlý 14 Daire Baþkanlýðý ve Hukuk Müþavirliði vasýtasýyla ihtisas birimleri ve proje yönetimine dayalý bir organizasyonel yapý içerisinde yerine getirmektedir.

Bu yapý içerisinde, Türk Silahlý Kuvvetleri ve diðer güvenlik kurumlarýnýn ihtiyaçlarýný karþýlamaya yönelik tedarik faaliyetleri Kara Araçlarý, Hava Araçlarý, Deniz Araçlarý, Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri, Elektronik Harp ve Algýlayýcýlar ve Roket-Füze ve Mühimmat Daire Baþkanlýklarý tarafýndan yürütülmektedir. Diðer taraftan, projelere paralel olarak yürütülen sanayileþme faaliyetleri Sanayileþme ve ÝTEP, Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi, Uluslararasý Ýþbirliði ve Kalite-Test ve Sertifikasyon Daire Baþkanlýklarý tarafýndan gerçekleþtirilmektedir. Müsteþarlýkta ihtiyaç duyulan uzmanlýk desteði ise Personel ve Eðitim, Strateji Geliþtirme ve Tedarik Yönetimi Daire Baþkanlýklarý tarafýndan saðlanmaktadýr.

Müsteþarlýðýn destek hizmetlerine yönelik faaliyetleri ise, Ýdari ve Mali Ýþler Daire Baþkanlýðý tarafýndan yürütülmektedir.

Teþkilat

Müsteþar

Müsteþar Yardýmcýlýðý

(Ýdari ve Mali Hizmetler) Müsteþar Yardýmcýlýðý

(Sanayi Hizmetleri) Müsteþar Yardýmcýlýðý (Savunma Hizmetleri)

Daire Baþkanlýðý (Personel ve Eðitim)

Daire Baþkanlýðý (Ýdari ve Mali Ýþler)

Daire Baþkanlýðý (Strateji Geliþtirme)

Daire Baþkanlýðý (Sanayileþme ve ÝTEP)

Daire Baþkanlýðý (Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi)

Daire Baþkanlýðý (Kalite - Test ve Sertifikasyon)

Daire Baþkanlýðý (Kara Araçlarý)

Daire Baþkanlýðý (Deniz Araçlarý)

Daire Baþkanlýðý (Hava Araçlarý)

Özel Kalem Müdürlüðü Hukuk Müþavirliði

Teþkilat

SSM personeli, 3238 sayýlý Kanunun 8 inci maddesine göre 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu hükümlerine tabi olup, yine ayný Kanunla, deðiþik unvan, sýnýf ve derecelerde olmak üzere Müsteþarlýða toplam 220 adet kadro tahsis etmiþtir.

Ancak, 18 Mayýs 1994 tarih ve 527 sayýlý Kanun Hükmünde Kararname’nin 1 inci maddesi gereðince Yardýmcý Hizmetler Sýnýfý kadrolarýndan 14’ünün iptali ile 206’ya düþmüþtür.

Daha sonra 5018 sayýlý Kamu Mali Yönetimi Kontrol Kanunu’nda deðiþiklik öngören 5436 sayýlý Kanun ile Müsteþarlýða bir adet Strateji Geliþtirme Daire Baþkaný, beþ

adet Ýç Denetçi, dört adet Mali Hizmetler Uzmaný, iki adet Mali Hizmetler Uzman Yardýmcýsý ile özelleþtirme kapsamýnda verilen beþ adet Araþtýrmacý kadrosu tahsis edilmiþtir. Diðer taraftan, 29 Haziran 2006 tarihinde kabul edilen 5534 sayýlý Genel Kadro ve Usulü Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamede Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun ile Müsteþarlýða deðiþik unvan, sýnýf ve derecelerde 111 adet ilave kadro tahsis edilmiþ ve böylece toplam kadro sayýsý 334 olmuþtur.

Müsteþarlýða ayrýca, 3238 sayýlý Kanunla, 657 sayýlý Kanun ve diðer kanunlarýn sözleþmeli personel çalýþtýrýlmasýna dair hükümlerine baðlý kalmaksýzýn, özel bilgi ve ihtisas gerektiren konularda “Sözleþmeli Personel” çalýþtýrabilme imkaný verilmiþtir. Ýlaveten, 3238 sayýlý Kanun, diðer kamu kurum ve kuruluþlarý personelinin de maaþsýz izinli ve sözleþmeli olarak SSM’de çalýþtýrýlabilmesine olanak saðlamaktadýr.

Bu esaslar çerçevesinde Aralýk 2006 itibariyle SSM’de istihdam edilen kadrolu personel mevcudu 230 kiþi, 3238 sayýlý Kanuna göre istihdam edilen kadrosuz sözleþmeli personel 16 kiþi olup, Müsteþarlýkta çalýþan kadrolu ve kadrosuz toplam personel sayýsý 246’dýr.

140

Ortaokul Lise Önlisans Lisans Yüksek

Lisans Doktora

Þekil 20: Personel Eðitim Durumu

Teþkilat

Uzman 50%

657 Tabi Personel 12%

Yönetici 15%

4. Savunma Sanayii Destekleme Fonu (SSDF) 3238 sayýlý Kanunun 12 inci maddesi ile, Türk Silahlý Kuvvetleri’nin modernizasyonunun saðlanmasý ve Türkiye’de modern savunma sanayiinin kurulmasý için gerekli kaynaðýn, genel bütçe dýþýnda devamlý ve istikrarlý bir þekilde temini amacýyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý nezdinde ve Müsteþarlýk emrinde Savunma Sanayii Destekleme Fonu kurulmuþtur.

Fon’dan yapýlan harcamalar, Savunma Sanayii Ýcra Komitesi kararlarý doðrultusunda; kredi, sermaye iþtiraki ve proje bedellerinden oluþmaktadýr. Her ne kadar, SSM sorumluluðunda yürütülen projelerin finansmanýn esas itibariyle Savunma Sanayii Destekleme Fonu’ndan karþýlanmasý amaçlanmýþsa da 3238 sayýlý Kanunla, büyük ölçüde finansman gerektiren projeler için yurt dýþýndan devlet destekli kredi temini imkaný da getirilmiþtir.

5. Savunma Sanayii Denetleme Kurulu Kamu personel sýnavlarýna ilave olarak alan ve yabancý dil

sýnavlarýnda baþarýlý olan adaylar, SSM uzman yardýmcýlýðý kadrolarýna atanmakta, üç yýl uzman yardýmcýsý olarak görev yapmasýnýn ardýndan bir uzmanlýk tezi hazýrlayarak baþarýlý olmasý halinde uzmanlýk kadrosuna atanmaktadýr.

Bugüne kadar Müsteþarlýðýmýzda hazýrlanan uzmanlýk tezleri ana hatlarý ile, Uluslararasý Savunma Sanayii Ýliþkileri ve Ýhracat, Savunma Sistemleri, Savunma Sanayii Sektörü, Proje Yönetimi ve Organizasyonu, Offset ve Yerli Katký, Savunma Teknolojileri, Kalite, Test ve Deðerlendirme, Tedarik Yönetimi ve Lojistik ile Fon Yönetimi ve Ekonomik Etkiler baþlýklarý altýnda toplamak mümkündür.