• Sonuç bulunamadı

Savunma sanayiini özgün yurt içi çözümler sunabilecek ve uluslararasý alanda rekabet

edebilecek þekilde yapýlandýrmak

Küreselleþmenin ticarette sýnýrlarý kaldýrmasýyla uluslararasý alanda rekabet gücüne sahip olmak, firmalarýn hayatta kalmalarý için bir mecburiyet olarak karþýmýza çýkmaktadýr.

Günümüzde, savunma sanayii alanýnda ulusal kabiliyetlerin geliþtirilmesi uluslararasý pazarda söz sahibi olmanýn önemli koþullarýndan birini teþkil etmektedir. Uluslararasý alanda artan rekabet ulusal savunma sanayilerinin korunmasý yönünde bazý uygulamalarý da beraberinde getirmiþ ve birçok devlet kendi iç pazarlarýnda ulusal sanayilerini koruyarak firmalarýný uluslararasý rekabet ortamýna hazýr hale getirme yönünde politikalar benimsemiþtir.

SSM tarafýndan gerçekleþtirilen bir diðer önemli görev, ulusal savunma sanayinin geliþtirilmesi ve uluslararasý alanda ortaya çýkan deðiþim ve teknolojik geliþmeler paralelinde sektöre rehberlik etmektir. SSM faaliyetlerinin temelini proje faaliyetleri teþkil etmekle beraber, bu çalýþmalar sanayileþmeye yönelik birimlerin proje gruplarýna aktif katýlýmý ile yürütülmektedir.

Böylece bir taraftan Türk Silahlý Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduðu modern savunma teçhizatý en kýsa sürede ve en düþük maliyetle tedarik edilirken diðer taraftan ülkemiz sanayiinin savunma sanayiine yönlendirilmesi, yerli katkýnýn artýrýlmasý, döviz kaybýnýn asgari düzeye indirilmesi için offset uygulamalarýndan yararlanýlmasý mümkün olmaktadýr.

Bu stratejik amacýn gerçekleþmesi ile ulusal savunma sanayii imkan ve kabiliyetlerinin stratejik bir seviyeye çýkarýlarak, yurt dýþý baðýmlýlýðýn azaltýlmasý, yurt içinde mevcut olan kabiliyetler için yurt dýþýna kaynak akýþýnýn önlenmesi, savunma sanayiinde mevcut, geliþtirilebilir ve eriþebilir üretim, yatýrým ve teknoloji imkanlarýnýn analiz edilmesi ve deðerlendirilmesi mümkün olacak ve kendi kendine yeten ve uluslararasý pazarda rekabet gücüne sahip bir savunma sanayii oluþturulmasý yönünde önemli çalýþmalar yapýlacaktýr.

Savunma tedarik harcamasý milli savunma sanayiilerinin geliþtirilmesinin en önemli itici gücüdür. Ancak, yýllýk 3,5 milyar ABD Dolarýna yakýn savunma sistemi tedarik harcamasý ile önemli bir iç pazara sahip olan ülkemizde, ihtiyaçlarýn milli imkanlarla karþýlanma oraný ortalama % 25’ler seviyesinde kalmýþtýr.

Stratejik Yol Haritasý

Sanayi ve Teknoloji Yönetimi

2

Hedef 2.1:

2010 yýlý sonuna kadar savunma sistem ihtiyaçlarýnýn yurt içi karþýlanma oraný ortalama % 50’ye çýkartýlacaktýr.

% 25 olan bu eþik deðerin aþýlmasý ile,

• yurt içinde mevcut teknolojilerin kullaným alanlarýnýn ve yeterlilik durumlarýnýn belirlenmesi,

• mevcut yeteneklerin ulaþýlmasý amaçlanan teknolojik düzey açýsýndan deðerlendirilmesi,

• savunma sanayii firmalarýmýzýn yüksek kalitede ve güvenilir ürünler üretebilecek kabiliyete eriþtirilmesi,

• savunma sanayiinin gerektirdiði yüksek kalite ve teknoloji ile güçlendirilen yan sanayiinin oluþturulmasý ve

• Türk Silahlý Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarýnýn özgün tasarýmlarla karþýlanmasý

suretiyle mümkün olabilecektir.

Silahlý Kuvvetlerimizin ihtiyaçlarýnýn özgün tasarýmlarla karþýlanmasý hedefinin gerçekleþtirilmesi, savunma sanayii

içinde uygulanmasýný gerektirmektedir. Türk Silahlý Kuvvetleri ihtiyaçlarýnýn yurt içinde karþýlanma oranýný artýrmak amacýyla, SSM tarafýndan yürütülmekte olan tedarik projelerinde temel strateji üç ana yaklaþýmda ele alýnmaktadýr.

Bu çerçevede,

• özgün geliþtirme modelinde; savunma sanayiimizin kabiliyet alanlarýnda öncelikle özgün geliþtirme modellerinin uygulanmasý ve savunma sanayii ürün portföyünün zenginleþtirilmesi,

• ortak geliþtirme ve konsorsiyum modelinde; ulusal pazar için geliþtirmenin maliyet etkin olmadýðý durumlarda ortak geliþtirme veya konsorsiyumlara ortak olma ve tasarým ve risk ortaðý olma potansiyelinin geliþtirilmesi,

• hazýr alým ve ortak imalat modelinde ise; yukarýda bahsedilen önceliklerin saðlanamamasý durumunda hazýr alým yoluna gitme ve bu tür projelerde ortak imalat ve offset yoluyla ulusal sanayiimize iþ imkanlarý yaratýlmasý

Stratejik Yol Haritasý

Sanayi ve Teknoloji Yönetimi

Savunma Sanayii - KOBÝ Ýþbirliði Konferansý 13-14 Kasým 2006, Ankara

Stratejik Yol Haritasý

Sanayi ve Teknoloji Yönetimi

Diðer taraftan, ulusal savunma sanayiinin geliþtirilmesi konusunda atýlacak somut adýmlar, sektörel strateji ve öncelikler ýþýðýnda tespit edilecek teknoloji alanlarýna iliþkin fizibilite etütleri ile ortaya konabilecektir.

Teknoloji alanlarýna yönelik olarak gerçekleþtirilecek fizibilite etütleri ile, sanayileþme hedefleri ve teknolojik geliþmeler paralelinde en uygun çözüm önerilerinin ihtiyaç makamýnýn bilgisine zamanýnda sunulmasý da mümkün olacaktýr.

Bu kapsamda, savunmaya ayrýlan kaynaklarýn ülke içinde kalmasýný teminen özgün geliþtirmeye dayalý proje modellerine ve Ar-Ge faaliyetlerine öncelik verilmesi, Milli Savunma Bakanlýðý ve Müsteþarlýðýmýz tarafýndan gerçekleþtirilmekte olan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araþtýrma Kurumu (TÜBÝTAK) kaynaklý savunma ve uzay Ar-Ge projelerinin etkin bir yapýda hayata geçirilmesi hedeflenmektedir. Ayrýca, savunma sanayiinin günün gerektirdiði sanayileþme hedeflerine uygun olarak üretim imkan ve kabiliyetine sahip olmasý için alt sektör politikalarýnýn oluþturulmasý planlanmaktadýr.

Hedefe Yönelik Stratejiler

• Türk Silahlý Kuvvetleri’nin geleceðe yönelik ihtiyaçlarý çerçevesinde kritik önemde olduðu deðerlendirilen ve fizibilite etütleri gerçekleþtirilen teknolojiler ýþýðýnda savunma sanayiinin uzun vadeli geliþimini yönlendirecek politika dokümaný ve tedarik stratejisi hazýrlanarak, alt sektör hedef ve teknoloji yetenekleri tespit edilecektir.

• Savunma sanayii projeleri kapsamýnda küçük ve orta boy iþletmelere (KOBÝ) iþ payý verilmesi, sözleþme hükümleri çerçevesinde taahhüt altýna alýnacaktýr. Ayrýca, projeler kapsamýnda elde edilen ürün, teknoloji, kabiliyetlere iliþkin bir bilgi sistemi oluþturularak, geliþtirilen ürünlerin baþka projelerde de deðerlendirilmesi ile, yatýrým tekrarlarýnýn engellenmesi ve kaynak israfýnýn önüne geçilmesi saðlanacaktýr.

• Projeler kapsamýnda gerçekleþtirilen endüstri günleri düzenli hale getirilecek, teknoloji ve yetenek konularý ile kalite faaliyetleri kapsamýnda yüklenici ve altyüklenicilerle eþgüdüm ve iþbirliðini saðlamak üzere periyodik toplantýlar düzenlenecektir.

• TÜBÝTAK kaynaklý Ar-Ge projelerinin gerçekleþtirilmesine yönelik mekanizmanýn etkinleþtirilmesi ile ilgili giriþimlerde bulunulacaktýr. Ayrýca sistem projesi ile iliþkilendirilebilecek temel ve uygulamalý Ar-Ge projelerini gerçekleþtirmek üzere, sistem proje bütçelerinin % 2’sinin Ar-Ge projelerine ayrýlmasý saðlanacaktýr.

• Ülkemizde savunma sanayii konusunda yürütülen çalýþmalarýn akademik tabana yayýlýmýný saðlamaya yönelik olarak üniversite ve araþtýrma kuruluþlarýnýn savunma sanayii teknolojileri alanlarýnda çalýþma yapmasýný saðlamak üzere çeþitli düzeylerde bilgilendirmeler yapýlacaktýr.

Stratejik Yol Haritasý

Sanayi ve Teknoloji Yönetimi

Savunma sanayii faaliyetlerinin temel amacý, silahlý kuvvetlerin ihtiyaç duyduðu her türlü teçhizatýn yerli imkanlarýn devreye sokulmasý suretiyle karþýlanabilmesi ve dýþa baðýmlýlýðýn asgari düzeye indirilmesidir.

Bununla birlikte, ulusal savunma sanayii altyapýsýnýn geliþtirilmesinde sadece ulusal ihtiyaçlar paralelindeki faaliyetlere baðýmlý kalýnmasý çeþitli riskleri beraberinde getirmektedir. Uluslararasý alanda geliþmekte olan teknolojilerin takibinde güçlüklerle karþýlaþýlmakta, uluslararasý rekabet ortamýndan kopulmakta ve dolayýsýyla üretim maliyetlerinin yükselmesi tehlikesi ortaya çýkmaktadýr.

Ayrýca üretimin belirli bir arz dengesinde kalmasý; birim maliyetlerde artýþa ve ülke ekonomisinin ihtiyaç duyduðu

Savunma sanayii ihracatýnýn artýrýlmasýna yönelik olarak, Müsteþarlýðýmýz tarafýndan yürütülmekte olan faaliyetleri offset ticareti ve ihracata yönelik ulusal ve uluslararasý tanýtým olarak özetlemek mümkündür.

Offset; savunma projelerinden dolayý yurt dýþýna çýkan kaynaðýn, dýþ ödemeler dengesi üzerinde yarattýðý olumsuz etkinin, ülkemizden yapýlacak mal ve hizmet ihracatý, ihracata dayalý yatýrým, teknolojik iþbirliði, Ar-Ge ve eðitim ile telafi edilmesidir.

SSM tarafýndan yürütülen projeler kapsamýnda alýnan offset taahhütleri çerçevesinde bugüne kadar yaklaþýk 1 milyar dolarlýk savunma sanayii ürün ve hizmet ihracatý gerçekleþtirilmiþtir.

Söz konusu ihracat içerisinde, Birinci Paket Zýrhlý Muharebe Aracý (ZMA) projesi offset taahhüdü kapsamýnda, FNSS firmasý tarafýndan baþta Birleþik Arap Emirlikleri ve Malezya olmak üzere çeþitli ülkelere gerçekleþtirilen zýrhlý muharebe aracý, aksam ve yedek parçalarýndan oluþan yaklaþýk 404 milyon dolarlýk satýþ önemli bir yer tutmaktadýr. Diðer taraftan, Hedef 2.2:

2011 yýlýnda savunma ürün ve hizmet ihracatý yýllýk 1 milyar dolara çýkarýlacaktýr.

IDEAS 2006 Savunma Fuarý 21-24 Kasým 2006, Pakistan

Stratejik Yol Haritasý

Sanayi ve Teknoloji Yönetimi

ÝTHALAT/ÝHRACAT SIRALAMASI