• Sonuç bulunamadı

3.1. TÜRKİYE’DEKİ AFET KURULUŞLARININ ÖRGÜT YAPISI

3.1.2. Taşra Teşkilatlanması

Bu kısımda, bölge kriz merkezleri ve il ve ilçe kriz merkezleri konularına yer verilecektir.2011 yılına kadar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı teşkilatı görevleri içinde bulunan planlama, afet ve yapı konularındaki görevlerini taşra teşkilatı olarak illerde bulunan il Bayındırlık ve İskan Müdürlükleri vasıtasıyla yürütmekteydi. Ancak 2011 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığının kaldırılmasından sonra planlama ve yapı ile ilgili görevleri yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devredilmiştir. Ayrıca bakanlığının afetler konusundaki görevleri ise Başbakanlık bünyesinde yeni kurulan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına devredildiği anlaşılmaktadır111.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığının kaldırılarak yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kurulmasından sonra, bakanlığın afetlerle ilgili görevleri Başbakanlık bünyesinde kurulan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına devredildiği görülmektedir. Bu nedenle kapatılan taşradaki illerde bulunan görev ve sorumlulukları da afet ve acil durum yönetimi başkanlığının il müdürlükleri tarafından yürütülmektedir. İllerdeki varlıklarda afetlerle ilgili görevlilerinin yerine getirilmesi hususunda il afet ve acil durum müdürlüklerinin hizmetlerinden faydalanmaktadır.

Ülkemizde afetlerden tek bir merkezden yönetilmesi amacıyla gerek çıkarılan konularla ve gerekse kanun hükmündeki kararnamelerle idari değişiklikler yapılarak Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 2009 yılında çıkarılan 5902 sayılı kanunla kurulmuştur. Ayrıca ülkemizde afetlerden sorumlu olan 3 genel müdürlük kapatılarak görev ve yetkileri Başkanlığa bağlanmaktadır. Bunlar Bayındırlık ve İskan Bakanlığına bağlı Afet İşleri Genel Müdürlüğü,İçişleri Bakanlığına bağlı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Başbakanlığa bağlı Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü ’dür.

76 3.1.2.1. Bölge Kriz Merkezleri

Başbakanlık kriz merkezi yönetmeliği ve yönergesi esaslarına göre; İl kriz merkezleri ile Başbakanlık kriz merkezleri arasındaki koordinasyonu sağlamak üzere mevcut veya muhtemel kriz bölgesinde “bölge kriz merkezlerinin” kurulmasının öngörüldüğü görülmektedir. Bölge kriz merkezleri merkezden gönderilen ve görevlendirilmeleri yapılan personellerden oluşan bu merkezler İl- ilçe kriz merkezlerinin üzerinde bir konumda görev yapmaktadırlar, krizin özelliği veya büyüklüğüne göre gerekirse birden fazla olarak kurulabilmektedir112.

Bölge kriz merkezlerinin kurulması ile ilgili Başbakanlık kriz yönetim merkezi yönetmeliği ve yönergesinin incelendiğinde; bu merkezlerin daha çok afetlerle ilgili çıkabilecek krizlerde uygulanmak üzere örgütlenmesinin yapılabileceği görülmektedir. Bölge kriz merkezi uygulaması 1999 depremi sonrasından kurulan “afet bölge valiliği” ve bu yapılanmanın içindeki “afet bölge koordinatörlüğü” sistemi ile uygulamaya konulduğu anlaşılmaktadır.

Bölge kriz merkezi niteliğinde, 1999 depreminden sonra kurulan “afet bölge valiliği” ve “afet bölge koordinatörlüğü” sisteminin uygulanmasında bazı aksaklıkların görüldüğü anlaşılmaktadır. Bu aksaklıklar şöyle özetlenebilir;. Merkezden bölgeye gönderilen personelin yeterince profesyonel olmaması, bölgesel idari ve teknik örgütlenmenin niteliklerinin açık olarak belirtilmemiş olması, afetlerle ilgili yasalarda mülki idare amirlerinin 1.derecede yetkili olarak belirtmesine rağmen, onlarla aynı yetkileri kullanacak ikinci bir organın oluşturulmasının yetki kargaşasına yol açtığı anlaşılmaktadır.

Bölge kriz merkezlerinin kurulması ile ilgili Başbakanlık kriz yönetim merkezi yönetmeliği ve yönergesi incelendiğinde; bölge kriz merkezlerinin il kriz merkezleri ile Başbakanlık kriz merkez arasındaki koordinasyon ve işbirliğini sağladığı ayrıca bölgedeki kurum ve kuruluşlar arasındaki hizmet bütünlüğünü sağlama bakımından işbirliğini ulaştırılması ve yerinde kullanılmasının sağlanması bakımından vali ve kaymakamlara yardımcı olduğu anlaşılmaktadır113.

Bölge kriz merkezinin oluşturulması daha çok afetle nedeniyle meydan gelen kriz durumlarında kurulacak merkezler olarak ifade edilmektedir. Kurulmasındaki temel amaç, merkez ile taşra arasındaki koordinasyonu sağlamak ve merkezden gönderilecek her türlü yardımın bölgeye ulaşmasını temin etmek olarak görülmektedir. Bölgesel idari yapılanmasının açık olarak belirtilmemesi ve merkezden gönderilen personelin profesyonel niteliklerinin

112Baydaş,a.g.e.,ss. 221-223. 113 Kahraman,a.g.e., ss. 78-79.

77

olmaması nedeniyle fonksiyonel çalışmalarında bazı aksaklıkların ortaya çıktığı görülmektedir.

Türk kamu yönetimi sisteminin bölgesel idari yapıya uygun olmaması nedeniyle bölge kriz merkezlerinin fonksiyonel halde çalışmasında birçok yetki karışıklıklarının meydan geldiği görülmektedir. Taşrada Vali ve Kaymakamlara verilen yetkilerinin aynı özelliklere sahip ikinci bir organ olan bölge kriz merkezleri yöneticilerine de verilmesinin yetki ve görev çatışmalarına neden olacağı anlaşılmaktadır.

3.1.2.2. İl ve İlçe Kriz Merkezleri

İl-ilçe merkezleri yönergeleri esaslarına göre, kriz merkezleri; mülki idare amirlerinin başkanlığında Genelkurmay Başkanlığı temsilcisi, bakanlıkların temsilcileri ile krizin meydana geldiği bölgedeki kamu kurum ve kuruluşların en üst amirlerinin katılımları ile kurulur. Ayrıca krizin gerektirdiği duruma göre ilgili kuruluşların temsilcileri de kriz merkezine dahil edilebilir114.

İl ve ilçelerde kriz yönetim hizmetlerini düzenlemek ve planlamak üzere il ve ilçe kriz merkezleri yönergeleri hazırlamaktadır. İl ve ilçe kriz merkezleri normal zamanlarda fonksiyonel değillerdir. Kriz veya krizi gerektiren bir durumda yönerge esaslarına göre toplanarak görev yapan bir yönetim şekli olarak görülmektedir. Kriz merkezlerinin idari yapılanma şekli olarak görülmektedir. Kriz merkezlerinin idari yapılanma şekli olarak üç temel özellik karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan birincisi “karar organı”, ikincisi karar organı tarafından alınarak kararların uygulanacağı “kriz değerlendirme ve takip kurulu”, üçüncüsü ise “sekretarya” bölümüdür. Bu üç organın çalışma şekil ve esasları yönerge ile belirlenmektedir.

İl ve ilçelerde olağanüstü durumlarda kurulacak olan kriz merkezlerinin afetlerdeki görev ve yükümlüklerine ilişkin yasal mevzuatta açık hükümlerin bulunmadığı görülmektedir. Bu sebeple kriz merkezleri afetlerde sadece bir üst karar organı şeklinde teşkilat yapısı oluşturmaktadır. Afetlerle çalışma ve faaliyetler il veya ilçe afet planları esaslarına göre yürütülmekte, afet sırasındaki faaliyetler ise müdahale planına göre icra edilmektedir. Burada kriz merkezleri sadece bir üst karar organı olarak çalışmaktadır. Kriz merkezlerinin faaliyete geçmesi için kriz veya krizi gerektiren olağanüstü bir durumun ortaya çıkması ve Başbakanlık kriz yönetim merkezi tarafından kriz merkezlerinin faaliyete geçmesi kanununda talimat verilmesinin gerekli olduğu görülmektedir.

İl ve ilçe kriz merkezleri yasal kurulma esasları Başbakanlık kriz yönetim merkezi yönetmeliği ve yönergesinde belirtmektedir. Bu yönergelere göre

114 Ömer Peten, Kriz Yönetimi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,

78

hazırlanan il-ilçe kriz merkezleri yönergelerinde görev tanımlamaları yapılmaktadır. Buna göre görevleri şunlardır: 1. Meydana gelen krizin takip edilmesi, değerlendirilerek gerekli kararların alınması, 2. Kriz ile ilgili mevcut ihtiyaçların belirlenmesi, temin edilenlerin temini, daha büyük ve kapsamlı ihtiyaçların üst merkezlerden talebi, 3. Kriz merkezine bağlı kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonun sağlanması, 3. Alınan karar ve uygulamaların bölge veya Başbakanlık kriz yönetimi merkezlerine bildirilmesi, 5. Düzenlenecek tatbikatlara katılımın sağlanması olarak belirtilebilir115.

İl ve ilçe kriz merkezleri yönergelerini Valilik ve İçişleri Bakanlığı tarafından onaylayarak yürürlüğe girmektedir. İl ilçe kriz merkezleri krizin meydana gelmesinden sonra üst makamlardan gelecek talimat esaslarına göre toplanır ve faaliyetlerine başlar. Aldığı kararların il veya ilçelerde uygulanmasını kamu kurumlarından talep eder. Toplanması için belirli bir zaman dilimi belirlenmemektedir. Genellikle 24 esasına göre merkez ve alt birimleri görev yapar kriz veya afet halinin faaliyetini sonlandırır.

Başbakanlık kriz yönetim merkezi yönetmenliği b-ve yönergesi esaslarına göre faaliyet gösteren il-ilçe kriz merkezlerinin, kriz veya afet durumunda toplanma ve karar alma durumlarında idari yapılanmadan kaynaklanan bir takım sorunların ortaya çıktığı görülmektedir. Kriz merkezlerinin ve alt çalışma organlarının çalışmalarını düzenleyen yönergelerin bir birleriyle çalışmaları nedeniyle kurumsal nitelikte kararlar alarak uygulamaya koyamadıkları görülmektedir. Bu nedenle bu merkezleri düzenleyen idari metinler düzenlenerek talimat haline getirilmesi uygun olacaktır.