• Sonuç bulunamadı

Türkiye ve İngiltere’deki Okullarda Okul Yöneticilerinin Kişisel Mesleki Gelişimleri İçin Ne Yaptıklarına İlişkin Görüşleri

DEĞERLENDİRİLMESİ

5.15. Türkiye ve İngiltere’deki Okullarda Okul Yöneticilerinin Kişisel Mesleki Gelişimleri İçin Ne Yaptıklarına İlişkin Görüşleri

Türkiye’deki okullarda okul yöneticilerinin kişisel mesleki gelişimleri ile ilgili ne yaptıklarına ilişkin görüşleri incelendiğinde okul yöneticilerin en yaygın olarak katıldığı mesleki gelişim etkinliğinin “kurs ve seminerlere katılmak” olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, “eğitimle ilgili basında yer alan haberleri ve eğitim sitelerini takip etme”, “yüksek lisans, doktora eğitimi almak”, “TÜBİTAK ve AB projeleri yürütmek”, “eğitimle ilgili kurs/konferans/ seminerlere konuşmacı olarak katılma” gibi etkinliklerde de yer aldıkları görülmektedir. Ayrıca çalışmaya katılan yöneticilerinin özellikle resmi evrak sorumluluğundan dolayı kendi mesleki gelişimlerine çok fazla vakit ayıramamaktan şikâyet ettikleri dikkati çekmiştir.

116 Görüşme yapılan üç okul yöneticisinin kişisel mesleki gelişimleri ile ilgili ne yaptıklarına ilişkin görüşleri aşağıda verilmiştir;

“Öncelikle 30 yıllık bir tecrübem var. Bu tecrübemi öğretmen arkadaşlara aktarmaya çalışıyorum. Ayrıca burada bir sıkıntımızı da dile getireyim. Biz evrak işinden ve okulun ihtiyaçlarından eğitim öğretimin kalitesini yükseltecek diğer işlere çok vakit bulamıyoruz. Ben mümkün olduğu kadar eğitimle ilgili bilimsel yayınları takip ediyorum. Avrupa Birliği projelerine bir ilgim var. Onunla ilgili makaleler okumaya çalışıyorum.” (TY-1)

“Ben şu an yüksek lisansımı bitirdim. Doktoraya da başlayacağım inşallah. Şu an ilgili olduğum alanlardan biri de mental aritmetik ile ilgili zekâ oyunları. Ayrıca hızlı okuma, drama gibi kurslara katıldım.”

(TY-3)

“Kendi mesleki gelişimimle ilgili yaptığım çalışmaların beni hep taze tuttuğunu söyleyebilirim. Sonuçta idareciliğe başlayınca eğitimden ister istemez eğitimden uzaklaşıyorsun. Ama ben en azından her yıl seminerlere konuşmacı ve eğitmen olarak eğitimle ilgili bilgilerimi gözden geçirip kendi kendimiz revize etmiş oluyorum. Normalde tabii eğer idarecilik yapıyorsanız mesleki gelişim anlamında çok fazla bir şey yapamıyorsun. Çünkü işin farklı oluyor. Ama ben bu konuda bir nebze şanslıyım. Bu seminerler sayesinde kendimi taze tutabiliyorum.” (TY-7)

İngiltere’deki okullarda okul yöneticilerinin kişisel mesleki gelişimleri için ne yaptıklarına ilişkin görüşleri incelendiğinde, “kurs ve seminerlere katılmak” gibi etkinliklerin yanı sıra “bilimsel çalışmaları okumak”, “online kurslara katılım”,

“diğer okulların yöneticileriyle fikir paylaşımı”, “araştırma projelerinin yürütülmesi”,

“yüksek lisans/doktora eğitimi” ve “eğitimle ilgili kurs/konferans/ seminerlere konuşmacı olarak katılma” gibi etkinliklerde de yer aldıkları görülmektedir.

Görüşme yapılan üç okul yöneticisinin kişisel mesleki gelişimleri adına ne yaptıklarına ilişkin görüşleri aşağıda verilmiştir;

117

“Şu an için yönetim kurslarına katılıyorum. Ayrıca eğitimle ilgili bilimsel makaleleri ve gelişmeleri takip etmeye çalışıyorum. Şu an itibariyle de okuduğunu anlama, heceleme, vurgulama ve dilbilgisi gibi alanlarda çocukların nasıl değerlendirilebileceği ile ilgili bir eğitim alıyorum. Bu yönüyle buradaki öğretmenlerimize bu konuyla ilgili bir seminer de vereceğim.” (İY-5)

“Aslında liderlik ekibinin bir üyesi olarak, koçluk ve mentorlük yapıyorum. Ayrıca araştırma projeleri yürütüyoruz. Ayrıca doktora eğitimini de tamamladım. Burada da hem SMG etkinlikleri için hem de öğretmen adayları için seminer ve kurslar veriyorum ve en çok keyif aldığım şeylerden biri diyebilirim.” (İY-7)

“Bilimsel çalışmaları okuyorum. Hata şunu söyleyebilirim ki; bir insan sadece 7 dakika içerisinde birçok şey öğrenebilir. Ayrıca online kurslara katılıyorum. Araştırmaları okuyabilmek için her zaman vakit ayırmaya çalışıyorum. Gerçekten meraklı bir kişiliğe sahibim. Fakat sadece bir alana odaklanamıyorum. Nöroloji, bilimsel uygulamalar, çocuk diyeti, beslenme ve sağlık konularına karşı bir ilgim var. Kurslara, seminerleri katılıyorum. Özellikle diğer insanlarla konuşmak ve onları dinlemek de hoşuma gidiyor.” (İY-8)

Ayrıca Türkiye ve İngiltere’deki okul yöneticilerinin kişisel mesleki gelişimleri için ne yaptıklarına ilişkin görüşleri Tablo 23’tekarşılaştırmalı şekilde özetlenerek gösterilmiştir.

118

Tablo 23. Okul Yöneticilerinin Kişisel Mesleki Gelişimleri İle İlgili Ne Yaptıklarına İlişkin Görüşleri

Türk Okul Yöneticileri İngiliz Okul Yöneticileri

Kurs ve seminerlere katılma

 Eğitimle ilgili basında yer alan haberleri ve eğitim sitelerini takip etme,

Yüksek lisans, doktora eğitimi alma

TÜBİTAK ve AB projeleri yürütme

Eğitimle ilgili kurs/konferans/

seminerlere konuşmacı olarak katılma

Kurs ve seminerlere katılma

 Bilimsel çalışmaları okumak

Online kurslara katılım

Diğer okulların yöneticileriyle fikir paylaşımı

Araştırma projelerinin yürütülmesi

Yüksek lisans/doktora eğitimi

 Eğitimle ilgili kurs/konferans/

seminerlere konuşmacı olarak katılma

119 6. SONUÇ ve TARTIŞMA

Öğretmenler için sürekli mesleki gelişim bilgi, beceri ve davranışlarında olumlu değişiklikler oluşturmak suretiyle hem öğretmenin hem okulun hem de öğrencinin başarısını artırıcı tüm etkinliklerdir. Bu yönüyle her alanda hızlı değişimin yaşandığı 21. yüzyılda öğretmenlerinde bilgi, beceri ve davranışlarını her an güncellemeleri gerekmektedir. Sürekli mesleki gelişim etkinlikleri öğretmenlere, mesleki bilgi ve becerilerini geliştirme, deneyim ve tecrübe kazandırma ve sınıf yönetimi becerilerini geliştirme konularında yardımcı olurken, öğrencilerin başarısını artırma ve okulun genel kalitesini yükseltme konusunda etkilidir (Powell vd.,2003) .

Bu araştırmada, Türkiye ve İngiltere’deki öğretmenlere yönelik sürekli mesleki gelişim etkinliklerinin öğretmen ve okul yöneticilerinin perspektifinden incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, bu konuda yapılan çalışmalar ve ilgili literatür bulgulara ilişkin sonuç ve tartışma araştırmanın amaçlarına göre düzenlenmiştir.

6.1. Türkiye ve İngiltere’deki Öğretmenlerin Son 18 Ayda Düzenlenen

Outline

Benzer Belgeler