• Sonuç bulunamadı

Sumahan Butik Otel (Ġstanbul / Çengelköy)

2.4. Butik Otellerde Renovasyon Örnekleri

2.4.3. Sumahan Butik Otel (Ġstanbul / Çengelköy)

Çengelköy‟de boğazın kıyısında 842 ada 13 parselde bulunan, eski suma fabrikası olarak bilinen yapı restore edilerek, Kuleli Caddesi No 51, Çengelköy, Ġstanbul adresinde Sumahan Hotel ismiyle, butik otel olarak hizmet vermektedir.

19.yüzyılın ortalarında rakı yapımında kullanılan katkısız ispirto (suma) üretimi amacıyla kullanılan yapı, boğazın kıyısında el değiĢtirmeden nesiller süresince aynı ailede kalmıĢ ender mülklerden biridir (URL 23).

Yapı yapılırken sanayi kullanımında olması sebebiyle teknik altyapısının yeniden gözden geçirilerek yeni iĢlevine uygun olarak revize edilmesi gerekmiĢtir. Eski fabrika üzerinde restorasyon ve renovasyon çalıĢmaları yapılırken yapının plan Ģemasına bağlı kalınmıĢ ve iç mekanın otel iĢlevine geçiĢ kısmında plana herhangi bir eklenti yapılarak orijinallik bozulmamıĢtır. Orijinalliğinin korunmasına uygulama iliĢkin baĢka örnekler olarak ise yapının çelik kostrüksiyon ile güçlendirilmesini ve güçlendirilirken yüksek tavanların tarihi atmosferinin gölgelenmesini engellememek amacıyla kapatılmaması ve orijinal malzemeye sadık kalınması verilebilir (YarıĢ, 2012). Yapının çevre ile iliĢkisinde Çengelköy; ahĢap evlerin, balık restoranlarının, yiyecek pazarlarının ve Ġstanbul‟un en gösteriĢli yapıt örneklerinden olan yalıların bulunduğu boğaz kıyısı olan semtlerindendir. Butik otelin konum olarak iĢlevi uygunluğun dezavantajı; kendine ait otopark bulunmamasıdır.

Tarihi fabrika yapısı 4 ayrı bloktan oluĢur, B blok oldukça hasarlı olduğundan, restorasyon çalıĢmaları sırasında aslına uygun olarak onarılmıĢtır. Yapının restorasyonu sırasında orijinal plan Ģemasına sadık kalınmıĢ, yeni iĢleve cevap verirken herhangi bir eklenti ya da müdahale yapılmamıĢtır (URL 24).

Yapının güçlendirilmesi için kullanılan çelik konstrüksiyon sistemi (yapının orijinalliğinin bozulmaması adına) kapatılmamıĢ, asma tavan yapılarak yapının yüksek tavanlı tarihi atmosferi yok edilmemiĢtir.

Yapının restorasyon çalıĢmaları sırasında eski iĢlevlerde hasar görmüĢ olan tüm taĢ duvarlar orijinaline uygun olarak tamamlanmıĢ, fakat günümüze kadar gelememiĢ olan bazı duvarlar aslına uygun olarak yeniden yapılmıĢtır (URL 24).

ġekil.2.25. Sumahan Hotel dıĢ cephe görünüĢü

Endüstriyel bir yapının butik otele dönüĢtürülmesi aĢamasında ana mekanının ve odaların bulunduğu binalar mevcut dıĢ kabuğa sadık kalınarak renove edilmiĢtir. Ġç mimari tasarımında restoranın iç mekanından esinlenilerek yapılmıĢtır. Üç katlı butik otelin, odalara açılan koridorlar farklı özelliklerde bulunmaktadır. Ġki katta ise ahĢap kaplamalı koridor duvarları bahçe katında orijinal tuğla ile inĢa edilmiĢtir. Otel‟in 5 farklı oda tip olmak üzere 18 oda bulunmaktadır. Odalardan 4 tanesi mevcut binada yer almaktadır. Odalardan 6 standart, 3 executive suit, 3 junior suit, 7 loft suit olarak ayrılmaktadır. Loft suit odaların 3 tanesi „Family Loft‟ olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca odaların kapıları bahçeye açılmaktadır. Odaların isimleri, üst kattakiler Anadolu, alt kattakiler ise Avrupa yakasındaki birbirinden güzel, özelliğini kaybetmemiĢ semtlerin isimleri bulunmaktadır. Odalarda uyuma, dinlenme, çalıĢma ve ıslak hacimler bulunmaktadır. Islak hacimler, 19 yy. ait Osmanlı dönemi yapısı olan otelin banyolarında mermer kullanımı ile Osmanlı hamamları anımsatılmak istenmiĢtir. Marmara mermer taĢı ile yapılmıĢ kaplamalar ve kurnalar kullanılmıĢtır. Yatak örtüleri, perde, koltuk gibi kumaĢlar tamamen doğal ürünlerle tasarlanmıĢtır.

ġekil.2.26. Suit Oda

ġekil.2.27. Suit oda

Kaynak: https://www.etstur.com/Sumahan-On-The-Water ġekil.2.28. Loft Suit oda – Bahçe çıkıĢ kapısı

Kaynak: https://www.etstur.com/Sumahan-On-The-Water

Butik otel tasarım konspeti, geleneksel çizgiler taĢıyan doğal malzemelerin günümüze modern bir tasarımla uygulanması olmuĢtur. Mekanik ve altyapı alanları, personel odalar gibi alanlar için bodrum katta çözülmüĢtür.

Sumahan otelin giriĢi, bina ile aynı hizada ve ana kapı arasında kısa bir mesafe vardır. Otelin ana mekanı tasarımı, tarihi yapının izlerini yansıtmaktadır. Özellikle aĢağıya kata inen merdiven ve asansör çözümlerinde tarihi mekanın izleri olan taĢ duvarlar, çelik ve cam malzemeleri açık gösterilmesi mekanın odak yeri olmaktadır.

Resepsiyon ve açık büro sade bırakılarak ana mekanın tarihi dokusunun gerisinde bırakılması iyi bir çözüm olmuĢtur. Lobi bölümde en önemli etken boğaz

manzaralı olmasıdır. Bu bölümün tasarımında Ģömine ve kütüphanenin bulunduğu farklı oturma grupları yer almaktadır. Renove yapılan binalarda yapıyı bozmadan inĢa edilen kot farkı olan yerlerde engelli rampası da bulunmaktadır.

ġekil.2.29. Otel GiriĢ Alanı- Asansör ve Çelik Konstrüksiyon

Kaynak: Ceylan, 2015 ġekil.2.30. Lobi

Kaynak: Ceylan, 2015

Ġç mimari tasarımında dıĢ kabuğun etkeniyle mevcut ve modern malzemelerin birleĢimiyle bir bütünlük içerisinde en iyi Ģekilde kullanılmıĢtır. Mekanın bütünsel düzeneği içinde bir araya gelen öğelerin biçimi, boyutu, rengi ve dokusuyla görsel bir uyum sağlanmaktadır. Mekanda endüstriyel yapı etkileri çelik makaslarla daha da vurgulanmıĢtır. Tavanlardaki taĢıyıcı çatı elemanları açıkta bırakılarak tavan yüksekliği daha belirgin ortaya çıkmaktadır. Çatıda merdiven ve asansörde çelik konstrüksiyon

kullanılarak bütünlük göstermektedir. Mevcut taĢ duvarlar ve modern malzeme çelik ve cam birleĢerek yapının fabrika havasını yansıtmaktadır. Donatıların da kullanılan kumaĢ, doku ve renk seçimlerindeki sadelik ile mekanın bütünlüğünü sağlamıĢtır.

ġekil.2.31. Otel Odası Islak hacim

Kaynak: Ceylan, 2015

19.yy Osmanlı sanayi mimarisinin son örneklerinden biri olan yapının butik otel olarak iĢlevsel dönüĢümünde sade, kütlesel ve modern görünümde bırakılmıĢtır. Mevcut yapının izlerini taĢıyan malzemeleri ve özelliklerini yansıtacak bir strüktür ve dokusunu modern malzemeleri ile bütünleĢtirilmiĢtir. Ortaya çıkan tasarımın uyumu ve dengesi ortaya çıkmaktadır.

ġekil.2.32. Sumahan Otel dıĢ cephe gece görünümü

ġekil.2.33. Sumahan Otel’in boğaza bakan manzarası

Kaynak: Ceylan, 2015

Benzer Belgeler