• Sonuç bulunamadı

Bu tez çalıĢmasında butik otel iĢlevi kazanmıĢ tarihi yapıların, buna bağlı olarak da koruma, restorasyon, renovasyon ve butik otel gibi teorik konular irdelenmiĢtir.

Butik otel tasarımı ve olması gereken kriterleri bilimsel verilerle açıklanarak, eski yapılarda butik otel iĢlevi verilen yapı uyumuna dikkat edilmektedir. Türkiye‟de bulunan örnek üç butik otel incelenmiĢtir. Üç farklı iĢleve sahip tarihi yapıların yaĢam tarzı ve malzeme gibi faktörler değiĢse de tasarım öğeleri açısından ortak bir dile sahiptir. Farklı iĢlevlerde olan eski yapıların, butik otel standartlarına uygun olarak yeniden değerlendirilmesiyle topluma kazandırılmıĢtır. Bu sayede turistler ziyaret ettikleri yerlerde gezip görmekle kalmıyor. Tarihi yapının yerinde mekanı yaĢayabilmeyi, dönemin ait olduğu zamanı hissedebilmeyi tercih etmektedir.

Tez çalıĢmasında, iç mekanda renovasyon baĢlığı adı altında farklı bir iĢlevle kullanılacak yapıların iç mimari çözümlemelerinde minimum müdahaleler de bulunarak tasarlanması gerektiği sonucuna varılmıĢtır. Yapı geçmiĢin izlerini sadece cephede değil iç mekanda da görmelidir. Yapının mimarisi cephe ile beraber iç mekanla da uyumla tasarlanarak sürdürebilirliğini sağlanmalıdır.

Dünyanın en eski yerleĢim merkezlerinden biri olan Konya kültürel birikimi barındırmaktadır. Tarihsel ve mimari özellikler açısından korunarak gelecek nesillere aktarılması gereken yapılar fazlasıyla bulunmaktadır. Konya-Karatay‟da Mevlana Müzesine komĢu olan iki tarihi konağın kültürel değiĢimlerden dolayı kaybolmasına izin verilmemektedir. Kaybolmaya yüz tutmuĢ eski Konya evlerinin çürütülmek yerine onları hayata yeniden döndürmek adına yapılan en iyi renovasyon uygulamalarından biridir.

Tarihi konakların iĢlevini kaybetmesi ile yeniden iĢlevlendirilerek butik otele dönüĢtürülmüĢtür. Yapının Mevlana Müzesi ve Asmalı Mescit Camisi‟ne komĢu konumda olması yapıya ayrı bir önem katmıĢtır. Ġki bitiĢik konağın yapısının karakteristik kimliğini koruyarak kent dokusu ile uyum içinde toplumsal fayda sağlayarak, mevcut mekan özelliğine uygun iĢlevle sürekliliğini sağlamaktadır. Butik otel olarak iĢlevlendirilen yapı tasarım açısından sağlıklı bir yaklaĢım sağlanmıĢtır. Yapının orijinal değeri ve özelliklerini korunmasını ve nitelikli olarak da sürekliliğini sağlamaktadır. Yapının dönüĢümünde butik otel tasarım ilkeleri dikkate alınarak yapının özgün görünümü korunmaktadır. Yapının mekânsal dönüĢümüne bakıldığında konak iĢlevi ile butik otel iĢlevinin kullanımlarının birbiriyle örtüĢtüğü görülmektedir.

Tez kapsamında incelenen Hich Otel, araĢtırmalar sonucunda butik otel odalarının mekansal dönüĢüm analizleri Ģu Ģekildedir;

 Hich Otel‟in mekânsal özellikleri analizinde; odanın nitelikleri, mekansal kurguları, donatı ve malzemelerin tasarım ve planlama ilkeleri ele alınarak incelenmiĢtir. OluĢturulan yeni oda formlarında mümkün olduğunca orijinaline sadık kalınarak yeni mekanlar yeniden düzenlenerek eklemeler yapılmıĢtır. Ayrıca oda formları oluĢturulurken bazı duvarlar ihtiyacı karĢılamak amacıyla mevcut taĢıyıcı olmayan duvarlar kaldırılmıĢ veya yeni bölme duvarlar eklenmiĢtir.

 Butik otel olarak yeniden iĢlevlendirilen yapı; konsepte uygun tefriĢ, dekorasyonunda tarihi yaĢatılmıĢ ve yapının dokusuna zarar verilmemiĢtir. Kullanılan malzeme, nitelikli mekan tasarımında mimari karakterini yansıtan önemli bir kriterdir. Yapının karakterine uygun kullanılan malzemeler net ve yalın bir Ģekilde kullanılma sunulmaktadır. Ġç mekan tasarımda kullanılan renk, doku, malzeme ve donatılar özgün tasarımı yapının kimliğine uyumunu baĢarılı Ģekilde yansıtmıĢtır. Oda içlerinde kullanılan antika niteliğinde malzemeler, kullanılarak mekanın tarihi değeri müĢterilerine hissettirmiĢtir. Konakların sofaları, ahĢap giriĢ kapıları, merdivenleri, odalardaki gömme dolapları gibi tarihi değerlerin korunmasıyla geçmiĢin izleri müĢterilere yansıtılarak cazibe merkezi olmasını sağlamıĢtır. Butik otelin mimari yapısı incelendiğinde; tarihi yapının kimliğini iç mekan tasarımda baĢarı bir Ģekilde yansıtmaktadır.

 Tarihi yapılardaki yaĢantı ile günümüz yaĢantının ihtiyaçları değiĢmektedir. Butik otel ihtiyaç fonksiyonu olan mekanik ve teknik sistemler mevcut yapıda bulunmamaktadır. Bu ihtiyaçların uygulamaları minimum derece değiĢiklikle uygulanması gerekmektedir. Hich Otel‟in konfor Ģartlarını karĢılayacak formda gerekli elemanlar yenilenmiĢtir. Tesisat sisteminde yenileme çalıĢmaları yapılmıĢ ve modern malzeme ile bütün sistemler yeniden eklenmiĢtir. Tesisat ve donatılar mümkün olduğunca mevcut yapıya zarar vermeden ve kendini ön plana çıkartmadan ihtiyaçlarını sağlayarak ekleme yapılmıĢtır. Mekanik iĢlevlendirilen yapının tasarım etkilerinden biride mekanik ihtiyacıdır. Ġhtiyaçları yapının her katında proje uygun olarak düzenlenmiĢtir.

 Bir diğer mekanik ihtiyaç olan ise asansördür. Mevcut olan yapının asansör boĢluğu için uygun bir alana sahip değildir. Asansör boĢluğu yapı içerisine ilave edilebilir fakat bu uygulama yapının döĢemelerine ve planın bozulmasına sebep verebilmektedir. Hich Otel‟de yapının özgün halini koruyarak asansör eklenmemiĢtir.

 Eski Konya evlerin yüksek giriĢli olmasından dolayı yapının özgün dokusunu bozulmaması için engelli rampası bulunmamaktadır. Bina içerisinde sağlayacağı sirkülasyon alanlar içinde kot farkları bulunmaktadır. Asansör ve engellilerin kolaylıkla ulaĢım sağlayabileceği engelli rampası gibi alanların olmaması engelliler tarafından tercih edilememektedir. Bu imkanların sağlanmaması iĢletmeciden kaynaklanmamaktadır. Tarihi yapıların müdahaleleri Anıtlar Kurulu ve Kudep gibi kurumların onayı doğrultusunda yapılan eklentilerdir.

Sonuç olarak; geleneksel Türk evinin butik otele dönüĢümü koruma ve sürdürülebilirlik öğeleri değerlendirilmesi sağlanmıĢtır. Çevresi kültürel zenginliklerle dolu olan, fiziksel ömrünü hızla tükenen yapıların yeniden iĢlevlendirilerek, geleceğe güvenli aktarmak temel amaçtır. Restorasyon yapılarak bırakılan dondurulmuĢ tarihi binaların çevreyle buluĢturulup turizme kazandırılmalıdır. Bu yapılar Ģehir içerisinde hayata yeni bir iĢlevle kazandırılmayı beklemektedir. Tarihi yapıların mekansal dönüĢümü korunarak butik otel olarak tasarlanması oldukça önemlidir. Butik otellerin, farklı kurgularda ve kimliklerde tasarım yöntemlerine göre mekansal analizleri yapılarak düzenlenmelidir. Butik otel tasarım standartları, konsept, kurgu ve konforu uygulanırken yapının mimari kimliğini koruyarak dengeyi sağlamalıdır. Yeniden iĢlevlendirilen yapıların iç mekansal dönüĢümü, yapının bütünün ile beraber uyumlu tasarlanmalıdır. Yapının mimari ile iç mimari kimlikleri birbirleriyle örtüĢmelidir. Eski yapılar bize hangi döneme ait olduğunu cephesiyle vermektedir. Ġç mekanda da bize geçmiĢin izlerini hissettirilmelidir. Butik otel olarak iĢlevlendirilmek istenilen eski yapılar, mekansal analiz yapılarak değerlendirilmelidir. Aksi takdirde butik otel olarak yeniden iĢlevlendirilerek mekansal dönüĢümde, yapının dokusunu bozabilir.

Renovasyon sadece mimari ile değil, mekansal dönüĢümüyle de olmalıdır. Bu tezimde de yeniden iĢlevlendirilen butik oteller üzerinde analiz çalıĢmasıyla değerlendirildi. Bu tez çalıĢması, tarihi veya iĢlevi yitirmiĢ yapıların, renovasyon kapsamında kılavuz ve öneri olabilecek nitelikte bir butik otel mekansal analiz çalıĢmasıdır.

KAYNAKLAR

A. LĠRATÜR KAYNAKLAR

ALTINOLUK Ü. (1998), Binaların Yeniden Kullanımı, YEM Yayın, Ġstanbul.

AHUNBAY, Z.,Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon. Ġstanbul: Yem Yayınları, 2007. AKÇAKAYA, E., 2014, Kent Otellerinin Güncel Tasarım Kriterleri. Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

ARCAN, E. F., EVCĠ, F., 1999. Mimari Tasarıma YaklaĢım. Tasarım Yayın Grubu,

Ġstanbul, 199s.

AYDINCI, B. G., 2009, Kent Otellerinde Ortak Kullanım Alanlarının İncelenmesi:

Talimhane Bölgesi Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen

Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

APAYDIN B., «Yapıların otel olarak yeniden kullanım bağlamında mekansal dönüĢümlerinin kavramsal ve kuramsal analizi.» Sanatta Yeterlilik Tezi, Mimar Sinan

Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İç Mimarlık Anabilim Dalı. 2007.

BEKTAġ, C., Koruma Onarım,2.Basım,Ġstanbul:Y.E.M Yayınları,1992

CAN, EDA & ONUR ERMAN, 2015, Aralık, Butik Otellerin Karakteristik Özelliklerinin

Saptanması. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 30(2), 163-175.

CEYLAN, H., KiĢisel Fotoğraf ArĢivi, 2015 – 2019. CEYLAN, H., 2019, Hich Otel Proje çizimi.

ÇAVUġ, M.,2013, Korumada Otantiklik; Cezaevlerinin Yeniden ĠĢlevlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

ÇELĠK, E. 2010, Butik Otellerin Alaçatı Örnekleri. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.

DURSUN, M., 2016, Butik Otel Sektörü ve Rekabet Analizi: Daphnis Otel Örneği.

Yaşam Bilimleri Dergisi, 6(2), 162-182.

ERDEM, O., 2006. Ġstanbul BüyükĢehir Belediyesi Boğaziçi Sahilhaneleri I:Anadolu Yakası, Kültür Yayınları Serisi III.

ĠLDENĠZ, F.,1991, Otellerin Genel İç Mekanlarının Tasarlama İlkeleri. Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

KARABURUN, A. VE DÖNÜġ Ç., Otel İşletmelerinde Dekorasyon Hizmetleri. Ankara: Detay Yayıncılık, 2014.

KARPUZ, HaĢim, Türk Ġslam Mesken Mimarisinde Erzurum Evleri, Ankara, 1993, KAġLI, B., “Ġstanbul‟da Yeniden ĠĢlevlendirilen Korumaya Değer Endüstri Yapıları ve Ġç mekan Müdahaleleri: Santral Ġstanbul Örneği”, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi. Ġstanbul Teknik Üniversitesi SBE, 2009.

KUBAN, D., (2001). Türkiye'de Kentsel Koruma: Kent tarihleri ve koruma yöntemleri. Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, 116.

KUDEP ARġĠV, 2019, Koruma Uygulama Denetim Bürosu, Konya.

KÜÇÜKDAĞ, Yusuf; ARABACI, Caner, Selçuklular ve Konya, Konya, 1994, s.226- 229

OPAK, B. V., 2009, Beş Yıldızlı Kent Otellerinde Lobi Tasarım İlkerleri (İstanbul

Örneğinde Bir İnceleme). Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen

Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

ÖKTEM, D., «OTEL ĠÇ MĠMARĠ TASARIMINDA MEKÂN ALGILAMA VE KĠMLĠK OLUġUMU ve ÖRNEKLER ÜZERĠNDE ANALĠZĠ.» Yüksek Lisans Tezi,

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. 2007.

ÖTER A.H., (1996), Kullanım Dısı Kalmıs binaların Dönüstürülmesi Sorununa İliskin

Bir Deneme, _.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayımlanmamıs Yüksek Lisans Tezi,

Ġstanbul

ÖZÜEKREN, Y., (1997), “Cezaevinden Otel‟e”, Yapı Dergisi, Sayı:187, Ġstanbul. ÖZKAN, A. (2007). İç Mekan Tasarımı Kuram ve Yöntemleri Işığında Günümüz Türk

İç Mekan Tasarımcıları ve Tasarım Anlayışlarına Bir Yaklaşım . Yüksek Lisans Tezi,

Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

TABAN, M., 2014, Koruma Sorunlarımız Mimarlık ve Kentleşme, Cumhuriyet Kitapları.

TUGAY, Ġ., 2011, «BeĢ Yıldızlı Otel Odalarının Mekansal Analizi, Manavgat Örneği.»

Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Anabilim Dalı. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri

Enstitüsü.

TUNALI, S., 2009, «Zincir Otellerde Konaklama Amaçlarına Göre Yatak Odası Nitelikleri Ve Tasarım Uygulama Ġçin EndüstrileĢme YaklaĢımı.» Yüksek Lisans Tezi. SELÇUK, M., “Binaların Yeniden ĠĢlevlendirilmesinde Mekansal Kurgunun Değerlendirilmesi”, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi FBE, 2006.

UÇAR, B., “Endüstriyel Miras Ve Yeniden ĠĢlevlendirme Kavramları Kapsamında Beykoz Deri Ve Kundura Fabrikası‟nın Ġrdelenmesi”, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi FBE,2013.

ÖZÜERKEN, Y., 1997, „Cezaevi‟inde Otel‟e‟ Yapı Dergisi, Endüstri Merkezi, Sayı:187, Ġstanbul, Haziran, s.104.

YARIġ, S. Ġstanbul‟un 100 Sanayi KuruluĢu,1.Basım,Ġstanbul:Kültür,2012

YOLCU, E., 2006, Şehir Otelleri, Çevre, Mekan, Tasarım İlkeleri Üzerine. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Ġstanbul.

YÜCE, B., «BEġ YILDIZLI OTEL YATAK ODALARINDA AKILLI SĠSTEMLERĠN KULLANIMI.» Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. 2015.

ZEREN T., M. Tarihi Çevrede Yeni Ek ve Yeni Yapı Olgusu, 1.Basım,Ġstanbul:Yalın

Yayıncılık,2010

T.C. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu: 15.09.1989 tarihli raporda belirtilen karar.

Konya Ġl Merkezi TaĢınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Envanteri, Konya, 2010, s.586-587.

SÖZLÜ GÖRÜġMELER:

VANLI S. (2019), Hich Hotel sahibi, Konya

BUTLER N. (2015), Sumahan Hotel Sahibi, Ġstanbul

B. ĠNTERNET KAYNAKLAR (URL 1) http://ne-demek.net/anlam%C4%B1/yenileme-ne-demek.html (URL 2) http://www.nedirnedemek.com/yenileme-nedir-yenileme-ne-demek (URL 3) http://www.eskiistanbul.net/5521/sultanahmet-cezaevi (URL 4) http://m.istanbulairporttaxis.com/four-seasons-hotel-istanbul-at-sultanahmet- airport-transfer (URL 5) https://www.otelfiyat.com/otel/four-seasons-hotel-at-sultanahmet-istanbul (URL 6) https://www.otelfiyat.com/otel/four-seasons-hotel-at-sultanahmet-istanbul (URL7)https://www.otelfiyat.com/otel/four-seasons-hotel-at-sultanahmet- istanbul#&gid=1&pid=35

(URL 8) http://www.yoldasin.com/four-seasons-hotel-istanbul-at-sultanahmet/ (URL 9) Cezaevi‟nden otel‟e, Yapı Dergisi, s.97

(URL 10) http://metexdesign.com/en/project/four-seasons-hotel-sultanahmet-istanbul (URL 11) http://metexdesign.com/en/project/four-seasons-hotel-sultanahmet-istanbul (URL 12) http://metexdesign.com/en/project/four-seasons-hotel-sultanahmet-istanbul (URL13)https://www.otelfiyat.com/otel/four-seasons-hotel-at-sultanahmet- istanbul#&gid=1&pid=35 (URL 14) https://www.tripadvisor.com.tr/LocationPhotoDirectLink-g293974-d294663- i222964426-Four_Seasons_Hotel_Istanbul_at_Sultanahmet-Istanbul.html (URL 15) https://www.otelfiyat.com/otel/four-seasons-hotel-at-sultanahmet-istanbul (URL 16) https://www.otelfiyat.com/otel/four-seasons-hotel-at-sultanahmet-istanbul (URL 17) http://www.ekavacik.com/ajia-hotel-724.html (URL 18) http://www.degisti.com/index.php/archives/6563 (URL 19) https://bts.com.tr/referanslar/ajia-hotel/ (URL 20) https://www.setur.com.tr/ajia-hotel (URL 21) https://www.setur.com.tr/ajia-hotel (URL 22) http://www.ajiahotel.com/tr (URL 23) http://www.istanbulburda.com/Cengelkoy-Sumahan-Otel-80131 (URL 24) http://www.gustology.com/?sayfa=post-38-suyun_uzerindeki_vaha (URL 25) https://www.etstur.com/Sumahan-On-The-Water (URL 26) http://www.sumahan.com/default-tr.html (URL 27) http://www.konyadayatirim.gov.tr/konya.asp?SayfaID=6 (URL 28) https://www.neredekal.com/pasapark-hotel- selcuklu/?gclid=Cj0KCQjw2v7mBRC1ARIsAAiw34_6uj4CILIxgaR3t3dAwb8jZNqfr CXwgJgjJsthwyp6mTjHMEN2N4AaAi7TEALw_wcB&kisi-sayisi=2 (URL 29) https://www.tatilvitrini.com/otel/araf-hotel (URL 30) https://gezipgordum.com/konya-da-nerede-kalinir-otel-tavsiyeleri/ (URL31)https://www.tripadvisor.com.tr/LocationPhotoDirectLink-g298014- d11743232-i298737069-Safa_Royal_Muze_Otel-Konya.html

ÖZGEÇMĠġ

KĠġĠSEL BĠLGĠLER

Adı Soyadı : Halime CEYLAN

Uyruğu : T.C.

Doğum Yeri ve Tarihi : Konya - 1984

Telefon : 05533146566

Faks :

e-mail : halimeceylan53@gmail.com

EĞĠTĠM

Derece Adı, Ġlçe, Ġl Bitirme Yılı

Lise : Konya Atatürk Lisesi 2001

Üniversite : Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Ġç Mimarlık ve Çevre Tasarımı

2011

Yüksek Lisans : Selçuk Üniversitesi-Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

---- Doktora :

Ġġ DENEYĠMLERĠ

Yıl Kurum Görevi

2012- Devam

Ediyor Konya BüyükĢehir Belediyesi

Ġç Mimar ve Çevre Tasarımcısı

UZMANLIK ALANI

YABANCI DĠLLER Ġngilizce

BELĠRTMEK ĠSTEĞĠNĠZ DĠĞER ÖZELLĠKLER

Kent mobilyası, mobilya tasarımı ve ahĢap malzemelere mimari yapı çizimleri yapıyorum.

YAYINLAR

Köse Doğan Rabia, Ceylan Halime (2014), Rediscovering Turkey-Konya City Centre/ Konya Kent Merkezini Yeniden KeĢfetmek, 26. Uluslararası Yapı ve YaĢam Kongresi, Bursa/Türkiye.

Benzer Belgeler