• Sonuç bulunamadı

Renovasyon Sonrası Hich Hotel‟in Ġç Mekan Analizi

4. KONYA HĠCH HOTEL’ĠN RENOVASYON ANALĠZĠ

4.1. Konya Hich Hotel‟in Renovasyon Analizi

4.1.4. Renovasyon Sonrası Hich Hotel‟in Ġç Mekan Analizi

Konya Ģehir merkezinde bulunan Hich Hotel, toplamda 13 odadan oluĢmaktadır. 2013 yılında açılan Hich Otelin konspetini Serkan Vanlı; eski ile yeninin, doğu ve batı kültürünü mobilya, hizmet ve mutfak bakımından Konya‟da bu butik otelin çatısı altında buluĢturulması olarak tanımlamaktadır. Mevlana Müzesine komĢu olan otel birçok ülkeden gelen turistler için ev sahipliğini yapmaktadır. Doğu ve Batı kültürlerine özgü yemekleri, Konya mutfağında bir arada görmeniz de mümkündür. Serkan Vanlı oda isimlerinin hem soldan sağa, hem de sağdan sola okunduğunda anlamlı olmasına önem vermiĢtir. Örneğin; „Zaman‟ odasının tersten okunduğunda da „Namaz‟ anlamına gelmektedir. Hepsi bu Ģekilde birbirinden farklı isimlerden oluĢmaktadır.

A Blokta; ġifa, Karo, Zaman, Kaya, Kıta

B blokta; Araq, Asi, Hicret, KeĢif, Atlas, Metot, Hun, Kitaq

A blokta zemin katta resepsiyon, sofa ve 2 oda olarak planlanmıĢtır. 1. Katta ortada iç sofa ve 3 oda bulunmaktadır. Bu odaların ikisi suit oda olarak kullanılmaktadır. 1.kattan çatı katı arasında çalıĢma alanı yer almaktadır. Bodrum katta; mutfak, depo, teknik odalar, kahvaltı salonuna geçiĢ holü, WC ve Serkan Vanlı‟nın odası gibi fonksiyonlar A blokta planlanmıĢtır.

B blokta zemin katta, geniĢ orta sofadan açılan 4 oda yer almaktadır. Bir odası suit oda olarak kullanılmaktadır. 1. katta sofadan açılan 4 odadan iki odası suit odasıdır. Bodrum katta kahvaltı salonu ve depolar yer almaktadır. Toplamda 8 oda bulunmaktadır.

Yapının Ana GiriĢi; Celal Sokak‟ta bulunan A bloktan beĢ basamakla çıkılan

çift kanatlı ahĢap kapısından içeri girildiğinde, müĢterileri giriĢ holü karĢılamaktadır. Otelin önceki iĢlevi yapının ana giriĢi olarak kullanılmaktaydı. GiriĢte bulunan ikinci bir

çift kanatlı ahĢap kapı ile oluĢturulmuĢ sofa alanı bulunmaktadır. Bu Ģekilde mevcut yapının formu değerlendirilerek mekan ısı izolasyonu sağlanmıĢtır. Sofadan açılan 2 ayrı oda ve bahçeye açılan çift kanatlı ahĢap kapı bulunmaktadır.

ġekil.4.42. A blok giriĢi – GiriĢ holü

Kaynak: Ceylan, 2019

GiriĢ Kapısı

Resepsiyon/ danıĢma, giriĢ holün sağ tarafta, giriĢ kapısının arkasında kalan alanda konumlandırılmıĢtır. Mevcut yapıyı mümkün olduğunca formunu koruyarak dar alanda mekânsal çözümünü bu bölümde daha iyi görülmektedir. Daha önceki iĢlevi oda olan Z01 numaralı oda resepsiyon olarak yeni bir fonksiyona dönüĢmüĢtür (ġekil.4.43). Resepsiyon/danıĢma bölümü taĢıyıcı olmayan mevcut duvar kaldırılarak küçük bir alanda kullanım sağlanmıĢtır (ġekil.4.44). Kaldırılan duvarın kemer formunda bırakarak mekanın önceki iĢlevinin izlerini taĢımaktadır (ġekil.4.45). Resepsiyon alanı geri plana atılarak mekanın dokusunu ön plana çıkartılmıĢtır. Ancak mekana giren müĢteriler açısından resepsiyon gizli kalmaktadır. Mekanın tavan ve duvarı beyaz renkle boyanarak ferah bir ortam sağlanmıĢtır. Zemin kaplaması Selçuklu motifli karo seramik kaplama ile döĢenmiĢtir. Mekan içerisinde bulunan kot farklarından dolayı geçiĢleri rampa ile sağlanmıĢtır. Resepsiyonda kullanılan mobilyalar tamamen ahĢap malzemelerdir. Resepsiyon arkasında kalan klasik geniĢ çiçek motifli el oymalı ahĢap konsol bulunmaktadır. Mekanın dar olmasından dolayı iki ayrı ahĢap tabure ile mini bir bekleme alanı oluĢturulmuĢtur. Mekanın aydınlatması, Osmanlı dönemine ait desenli dekoratif aplik kullanılmıĢtır. GiriĢ holü diğer mekanlara dağılımı sağlayan geçiĢ mekanı olarak kullanılmaktadır. Resepsiyon küçük bir alana sahiptir.

ġekil.4.43. A blok zemin kat Z01 numaralı oda

ġekil.4.44. A blok Resepsiyon planı

Kaynak: Ceylan, 2019 ġekil.4.45. A blok Resepsiyon

Kaynak: Ceylan, 2019

GiriĢin sol tarafında ise ahĢap merdivenler yer almaktadır. Önceki iĢlevinde de merdiven olan alan korunarak sürekliliğini devam ettirilmiĢtir. Merdivenler 1. kata ve

bodrum kata geçilmektedir (ġekil.4.46). Anadolu geleneksel konut mimarisindeki zengin plan tiplerinin oluĢmasına kaynaklık eden iki göz bir mabeyin olarak bilinen plan tipi özelliği bulunmaktadır. Ortada iç sofa görevi gören giriĢ, bahçeye ve zemin katta bulunan karĢılıklı iki odaya geçiĢ sağlamaktadır. Sofa, konak iĢleviyle ile otel iĢlevi kullanımı aynıdır. Tavan ahĢap döĢemesi, oda kapıları, duvarları ve çift kanatlı ahĢap kapılı bölmeler tamamen temizlenerek korunmuĢtur. Kapı yanlarında yer alan dikdörtgen pencereler, farklı renklerde camlar kullanarak mekanı canlı ve dinamik olarak ortaya çıkarmıĢtır. Mekanda, gün ıĢığının değiĢimleriyle renkli camlar farklı bir iç mekan atmosferi oluĢturmaktadır.

ġekil.4.46. Merdiven – GiriĢ holü/ Aydınlatma

Kaynak: Ceylan, 2019

ġekil.4.47. Orta sofadan resepsiyona geçiĢ kapısı (restorasyondan önceki durumu)

ġekil.4.48. Orta sofa resepsiyona geçiĢ kapısı – bahçe kapısı

Kaynak: Ceylan, 2019

A blok zemin kat da bulunan sofadan açılan ġifa ve Karo odaları bulunmaktadır. Genel olarak otelin bütün odaları süsten ve abartıdan uzak, fonksiyona yönelik tasarımlar görülmektedir. Bazı odaların duvarları açık renkte duvar kağıdı bazılarında ise sadece boya kullanılmıĢtır. Tarihi konakların butik otel dönüĢümüne, iĢlev ve plan bakımından uygun olması, butik otel standartlarını karĢılanması için yeterli fonksiyonda olmadığından oda içerisinde bazı değiĢiklikler yapılması gerekmiĢtir. Bu değiĢikliklerin ilki otel odalarıdır. Otel odasına uygun fonksiyonda olacak Ģekilde yapı içerisinde eklenen duvar, taĢıyıcı olmayan duvarların kaldırılması ve en önemli sorun olan ıslak hacim alanların eklenmesidir. Butik otelin ihtiyaçlarını karĢılayarak gerekli destek ve düzenleme iĢlemleri yapılmıĢtır.

ġifa odasının; en önemli özelliği cephesi Mevlana Müzesine ve bahçe peyzajına bakan ve en iyi konumda olduğundan dolayı „Ģifa‟ adını buradan almaktadır. Bahçenin yeĢil bitki dokusu ile Mevlana yeĢil kubbesi ile bütünleĢen bir manzaraya sahiptir.

ġekil.4.49. A blok banyo-Z03 numaralı oda

Kaynak: Kudep ArĢiv, 2019

ġekil.4.50. A blok ġifa odası

Orta iç sofadan açılan WC-Banyo olarak kullanılan ıslak hacim, Ģifa odasının ihtiyacı fonksiyonu olarak kullanılmasını sağlanmıĢtır (ġekil.4.49). Islak hacim, konum olarak aynı kalarak kullanma yönü otel odasına uygun formda tasarlanmıĢtır (ġekil.4.50). AhĢap tavan döĢemesi ve duvarlar temizlenerek beyaz renkte boyanarak mekanı daha ferah ortam oluĢmuĢtur. Zemin döĢeme eskitme beyaz laminat parke kullanarak mekanın soft rengiyle uyum içerisindedir. Oda içerisinde mevcut yapıdan kalma dolapları temizlenip yenilerek kullanılmıĢtır. Gömme niĢler, gardırop ve kitaplık olarak yeniden iĢlevlendirilmiĢtir. Geleneksel Konya dolaplarında bulanan basık kemerli çiçeklik, devamı niteliğinde odada görsel açıdan desteklendiği görülmektedir.

ġekil.4.51. ġifa Odası

Kaynak: Ceylan, 2019

Oda sade, ferah ve aydınlık olarak tasarlanmıĢtır. Yatak baĢlığı beyaz ferforje, beyaz çarĢaflar, perdenin motifi ve ahĢap dolap kapakları uyumuyla odanın dolapları ile Türk kültürünü yansıtmaktadır. Oda içerisinde kullanılan renk, gözü yormayan süsten uzak dinlendirici soft bir renge sahiptir. Oda için tasarlanan konsol iĢletmecinin tasarımına aittir. Bavulluk, mini buzdolabı için özgün mobilya yer almaktadır. Özel bir tasarımcıdan alınan metal yüzeyi ile kaplı ahĢap ayaklı çalıĢma masası yer almaktır. Selçuklu motifli metal renkte sandalye tercih edilmiĢtir.

ġekil.4.52. Konsol-Masa

Kaynak: Ceylan, 2019

Odanın genel aydınlatması yatak baĢında yer alan üçlü spot armatürü ve koltuk yanında bulunan lambader kullanılmıĢtır. Yatak baĢında yer alan özel tasarımlı Mevlana konsepti olan pano çalıĢmasına yer verilmiĢtir.

ġekil.4.53. ġifa Odası yatak

Kaynak: Ceylan, 2019

Oda içerisinde ayrıca tercih edilen TV ünitesi önünde Retro konsol, metal yüzeyli masa ve aydınlatma armatürler geleneksel Türk odasının içinde modern kalmıĢtır. Bu da otelin konspeti olan eski ile yeni donatıların bir arada kullanıldığı görülmektedir.

ġekil.4.54. Gömme gardırop- banyo

Kaynak: Ceylan, 2019

Karo odası, önceki iĢlevinde gusülhane ve yüklük dolapları bulunmaktadır. Türk mimarisinde gusülhane banyo, yüklükte gardırop olarak kullanılmaktaydı. ġekil.4.55‟deki planda Z02 numaralı odanın yeniden iĢlevlendirilen otel odası için tüm fonksiyonelliğini karĢılamaktadır. Islak hacim için gusülhaneyi geniĢleterek yeniden kullanımındaki konforu sağlanmıĢtır. Yüklük dolap kapakları yenilerek gardırop olarak yeniden iĢlevlendirilmiĢtir. Masanın karĢısında bulunan orijinal iĢlevinde pencere bulunmamaktadır. Pencere kapatılarak niĢ Ģeklinde kitaplık olarak tasarlanmıĢtır.

ġekil.4.55. Karo odası Rölöve planı

ġekil.4.56. Karo Odası mevcut planı

Kaynak: Ceylan, 2019

AhĢap çıtalı tavan döĢemesi temizlenip yenilerek kullanımı tekrar sağlanmıĢtır. Karo odasının bir duvarı desenli duvar kâğıdı kullanılmıĢtır. Diğer odalarından farklı bir etkiye sahiptir.

ġekil.4.57. Karo Odası yatak – kitaplık

ġekil.4.58. Karo Odası – Gardırop

Kaynak: Ceylan, 2019

A blok merdivenlerinden çıkarak 1.kat orta sofaya çıkmaktadır. Sofadan açılan 3 ayrı oda bulunmaktadır. Bu odaların ikisi suit olarak hizmet vermektedir. Önceki iĢlevinde 3 oda, 1 mutfak ve geniĢ sofa alanı bulunmaktaydı. Otel olarak yeniden iĢlevlendirilerek 3 otel odası olarak planlanmıĢtır. Cumba alanını ve 101 numaralı oda birleĢtirilerek suit oda tasarlanmıĢtır. Sofa alanı daralttırılarak karanlık bir mekana dönüĢmüĢtür. 101 numaralı kapı yeni iĢlevinde kullanılmamaktadır (ġekil.4.61). Kapı yeni sofa alanı içerisinde dolap olarak değerlendirilmiĢtir (ġekil.4.62). AhĢap tavan üzerinde bulunan motif yenilerek korunmuĢtur. Sofanın genel aydınlatması dekoratif aplik ve kıta odasının kapı üzerinde bulunan aplikle sağlanmaktadır.

ġekil.4.59. A blok 1. Kat sofa

ġekil.4.60. A blok 1. Kat sofa-aplik

Kaynak: Ceylan, 2019

Sofa alanında tek olumsuzluk, genel aydınlatması yetersiz kalarak mekan algılanmakta güçlük çekilmektedir. Kapı üzerinde yazılı oda isimleri de net bir Ģekilde okunmamaktadır. Sofa, tasarım ve estetik olarak otelin genel konsepti açısından yeterli bir algı bırakmamaktadır. Mekan daha algılanabilir bir aydınlatma ile mobilya ve donatıların anlaĢılır bir izlenelim sağlanabilir.

ġekil.4.61. A blok 1.kat Zaman odası Rölöve projesi

Zaman odası, Ģekildeki planda da görüldüğü gibi ODA 102 ile mutfak alanları birleĢtirilerek suit oda oluĢmuĢtur (ġekil.4.61). Ġki mekan arasındaki taĢıyıcı olmayan ara duvar açılmıĢ ve duvar izlerini kemer formunda bırakılmıĢtır.

ġekil.4.62. A blok 1.kat Zaman odası

Kaynak: Ceylan, 2019

Oda iki alan içerisinde değerlendirilmiĢtir. Ġlk giriĢ bölümde yatma eylemi bulunmaktadır. Yan yana uzun 3 pencerenin birleĢim ardından Mevlana Müzesi manzarasına bakan bir odadır. Diğer bölümde ise çalıĢma, dinlenme ve giyinme alanı yer almaktadır. Bu alanın içinde ıslak hacim alanı da kapsamaktadır. MüĢterilerin en uzun vaktini konforlu bir bölüme ayrılmıĢtır. Otelin sadelik anlayıĢı bu büyük oda ile ortaya çıkarmıĢtır. Odanın büyüklüğü, formu ve konumu açısından da huzur verici bir suit odadır. ÇalıĢma masası diğer odalarından farklı bir sandalyesi bulunmaktadır. Sandalye, koltuk Ģeklinde ve deri kaplamalıdır. Ġki berjer, bir sehpadan ve TV‟den oluĢan donatılarla tasarlanmıĢtır. Ortada Anadolu motiflerinden oluĢan ince dokuma patchwork halı kullanılmıĢtır.

ġekil.4.63. Zaman Odası

Kaynak: Ceylan,2019

ġekil.4.64. Zaman Odası

Kaynak: Ceylan,2019

ġekil.4.65. Zaman Odası yatma ve dinlenme alanları

Masanın konumu ve dinlenme alanı, pencere kenarında gün ıĢığını iyi alan ve Mevlana Türbesi‟nin yeĢil kubbesine bakan oda olması dikkat çekicidir. Zaman odasının önceki iĢlevinde ıslak hacim bulunmamaktaydı. Otel odaların ihtiyacı olan ıslak hacim, Zaman ve Kıta odasının tesisatları aynı alanda kullanım sağlayarak iki odanın birleĢimde tasarlanmıĢtır. Mevcutta bulunan yüklük ve gömme niĢler ıslak hacim alanın olduğu bölümden taĢınarak, sonradan eklenen duvarda yeniden iĢlevlendirilmiĢtir. Yüklüğün dolap kapıları, ıslak hacimin kapısı olarak kullanılmıĢtır. Islak hacim alan yüksekliği oda yüksekliğinden düĢük kotta yapılmıĢtır. Odanın orijinal tavan dokusunu korumasını sağlamıĢtır. Bu Ģekilde eklenen alanın oda içerisinde hissedilmesi, iç mimari renovasyon projesinin en güzel örneklerden biridir. Ayrıca yapının sürdürülebilirlik açısından baĢarılı bir çalıĢmadır.

ġekil.4.66. Zaman Odası banyo giriĢ kapısı- çalıĢma masası

Kaynak: Ceylan, 2019

Banyo alan içerisinde kalan gömme niĢe lavabo yerleĢtirilerek hem alan kazanmıĢ hem de farklı bir iĢlevde kullanılmasını sağlamıĢtır (ġekil.4.67). Islak hacim alanın dar olmasından dolayı minimum ölçüden kullanılmıĢtır. Sade bir renk ve olabildiğince az desen kullanarak dar alan da banyoyu ferah bir mekan haline gelmiĢtir.

ġekil.4.67. Zaman Odası banyo

Kaynak: Ceylan, 2019

Kıta odası, 101 numaralı oda ve sofanın belli bölümü olan cumba çıkıntılı alanın bölücü duvar eklenmesiyle, butik otel iĢlevine uygun duruma getirilmiĢtir. 101 numaralı odanın taĢıyıcı olmayan ara duvarı açılmıĢ ve duvar izlerini kemer formunda bırakılmıĢtır (ġekil.4.68).

ġekil.4.68. Kıta odası Rölöve planı

ġekil.4.69. Kıta odası

Kaynak: Ceylan, 2019

Kıta odası, Asmalı Mescit Camii‟sine bakmaktadır. Oda iki ayrı bölümde tasarlanmıĢtır. Ġlk giriĢte çalıĢma-oturma bölümü yer almaktadır. Odanın diğer bölümde yatma eylemi arkada kalarak gizlenmiĢtir. Televizyon izleme gibi eylemler bu alanda gerçekleĢmektedir. Bu da mekanı daha konforlu hale getirmiĢtir. Islak hacim odada algılanmamaktadır. Yatma bölümü içerisinde gizli konumlandırılmıĢtır. Otel odası kapsamında en iyi çözümlenmiĢ odalardan biridir. Mekansal ayrımlar ve gizlilik bulunarak odanın kullanımı ve konforu sağlanmaktadır. Bu odada gömme niĢ bulunmamaktadır. Gardırop ihtiyacını küçük taĢınabilir bir dolapla sağlanmaktadır. Yatak alanın yan tarafına kitaplık tasarlanmıĢtır.

ġekil.4.70. Kıta Odası

ġekil.4.71. Kıta Odası

Kaynak: Ceylan, 2019

ġekil.4.72. Kıta Odası Banyo giriĢi- Gardırop

Kaynak: Ceylan, 2019

Kaya odasında yapılan renovasyon, ġifa odası ile benzerdir. Sofa‟dan açılan Banyo–WC‟nin kapısı kapatılmıĢtır. Buradaki ıslak hacmi otel odasına bağlantı verilerek odanın ihtiyacını sağlamıĢtır. Muhdes dolap kaldırılarak, ıslak hacimle bağlantı sağlanmıĢtır. Pencereler eski biçim ve oranında ahĢaptan yapılıp verniklenmiĢtir. Kapı ve dolap kapakların bakımı yapılarak yeniden kullanılmıĢtır.

ġekil.4.73. Kaya odası Rölöve planı

Kaynak: Kudep ArĢiv, 2019 ġekil.4.74. Kaya odası planı

Oda, sade ve ferah bir mekan olarak tasarlanmıĢtır. Odanın formundan dolayı yatma bölümü odanın merkezinde yer almaktadır. Islak hacim odanın sol tarafında bulunmaktadır. Oturma ve çalıĢma bölümü odanın en aydınlık yerine konumlandırılmıĢtır. Odanın manzarası, Mevlana Türbesi‟ne bakmaktadır. Televizyon yatma ve oturma alanından rahatça izleyebileceği Ģekilde tasarlanmıĢtır.

ġekil.4.75. Kaya odası

Kaynak: Ceylan, 2019

ġekil.4.76. Kaya odası

Kaynak: Ceylan,2019

Kapının tam karĢısında mevcutta yer alan gömme dolap, gardırop olarak yeniden iĢlevlendirilmiĢtir. Kapı arkasında bulunan dolap kapakları, önceki iĢlevinde muhdes dolaplardır. Oda içerisinde bulunan donatılar, diğer odalarla aynısıdır.

ġekil.4.77. Kaya odası kitaplık – Islak hacim alanı

Kaynak: Ceylan, 2019

Çatı katına çıkılan merdiven sonunda müĢteriler için çalıĢma alanı bulunmaktadır. Önceki iĢlevi mutfak olan dar alanı, oteli iĢlevine uygun fonksiyonda çalıĢma masası konumlandırılarak tasarlanmıĢtır. Yer kaybını en iyi Ģekilde değerlendirildiğinde bu alan içinde de görülmektedir. Duvarlarda farklı boyutlu panolarla mekanı daha da nitelikli hale getirilmiĢtir(ġekil.4.78).

ġekil.4.78. ÇalıĢma Alanı

Kaynak: Ceylan, 2019

B blok giriĢi, bahçeden girilmektedir. Ġlk giriĢte geniĢ uzun bir sofa ile karĢılaĢılmaktadır. Sofa tamamen beyaz renk boya ile olmasıyla mekan ferah ve aydınlık olmuĢtur. Kapı karĢısındaki duvar yüzeyinde kabartmalı dünya haritası ile kaplanmıĢtır. Diğer karĢı duvarında ise kabartmalı Dünya baĢkentlerin isimleri yazmaktadır. Sofadan 4 ayrı odaya açılmaktadır. Sofanın orta alanında 1.kata ve bodrum kata inen ahĢap merdiven bulunmaktadır. Önceki iĢleviyle tamamen örtüĢen plan otel iĢlevini de karĢılamaktadır.

ġekil.4.79. B blok giriĢ Sofa’nın önceki durumu

Kaynak: Kudep ArĢiv, 2019

ġekil.4.80. B blok giriĢ Sofa’nın sonraki durumu

ġekil.4.81. B blok zemin kat Sofa

Kaynak: Ceylan, 2019

Bu sofanın en göze çarpan yeri merdiven önlerinde bulunan ahĢap kapılardır. Kapı yüzeylerinde kitaplık raflar yapılmıĢtır. Sofa alanına bakan kapıların, ince metal çubuklar ile oluĢturulmuĢ raflar mekanda farklı bir ahenk katmıĢtır. Kapı üzerinde metal ince çubuk düzeneklerle raflar tasarlanmıĢtır. Sirkülasyon alanlarda farklı bir bakıĢla tasarlanan donatılar, mekanı cazip hale getirmiĢtir. Mekanın ortasında Anadolu motifli bordo renginde halı kullanılmıĢtır. Açık renk hakim olan bu mekanda halı algıyı netleĢtirmiĢtir. Zemin katta bulunan KeĢif ve Hicret odaları ıslak hacmi tesisat açısından konumları merdiven altındadır.

ġekil.4.82. B blok zemin kat Sofa –kapı / kitaplık

ġekil.4.83. B blok zemin kat KeĢif ve Hicret Odaların Renovasyon öncesi plan

Kaynak: Kudep ArĢiv, 2019

ġekil.4.84. B blok zemin kat KeĢif ve Hicret Odaların Renovasyon sonrası plan

Kaynak: Ceylan, 2019

KeĢif odası, otelin en küçük odasıdır. Oda giriĢi karĢısında ıslak hacim kapısı bulunmaktadır. Islak hacim alanın; 3 basamaklı merdivenle aĢağıya inerek lavaboya,

sağ tarafında 2 basamak merdivenle inilerek klozet ve duĢ donatıları bulunmaktadır. Bu mekanın en önemli özelliği de odayı keĢfetmesinden dolayı „keĢif odası‟ ismini almıĢtır. Islak hacim konumu merdiven altında bulunmaktadır. Bu dar alanı tasarlanarak sürprizli bir mekan ortaya çıkmaktadır. Oda, diğer odalar gibi aynı donatı ve mobilyalardan oluĢmaktadır. Manzarası Mevlana Kubbesini ve bahçe peyzajını görmektedir.

ġekil.4.85. KeĢif Odası

Kaynak: Ceylan, 2019

ġekil.4.86. KeĢif Odası Kitaplık ve Lavabo

Kaynak: Ceylan, 2019

Islak hacim için bölücü duvar ve kapı eklenmiĢtir. Duvar üzerinde yüklük dolap kapakları dekoratif olarak bırakılmıĢtır. Eklenen duvarın diğer kısmına ise mevcut duvarın örgü sistemini gösterilmiĢtir. Islak hacim alanı içerisinde bulunan gömme niĢ, lavabo olarak yeniden iĢlevlendirilmiĢtir. Kapı arkasında bulunan mevcut gömme dolap ise kitaplık olarak kullanılmaktadır.

ġekil.4.87. B blok zemin kat KeĢif odası ıslak hacmi

Kaynak: Ceylan, 2019

Hicret odası, yapının ana giriĢi ile Z02 numaralı odanın birleĢtirilerek oluĢturulan Asmalı Mescit Camii manzaralı bir suit odadır (ġekil.4.83). Oda geniĢ bir alana sahiptir. Kapının tam karĢısına yatak yer almaktadır (ġekil.4.84). Çift kanatlı kapının arkasında çalıĢma masası bulunmaktadır. Odanın ikinci bölümde dinlenme, giyinme ve banyo olarak çözümlenmiĢtir. Oda içerisinde mevcutta bulunan 2 ayrı oda kapıları kullanımı iptal edilmiĢtir. Fakat bu kapılar yerinde kapalı olarak bulunmaktadır. TV ise yatağın sol tarafında ve dinlenme alanına da uzak kalmaktadır.

ġekil.4.88. B blok zemin kat Hicret Odası

ġekil.4.89. B blok zemin kat Hicret Odası giriĢi

Kaynak: Ceylan, 2019

ġekil.4.90. B blok zemin kat Hicret Odası oturma alanı

Kaynak: Ceylan, 2019

ġekil.4.91. B blok zemin kat Hicret Odası

Otelin en geniĢ odasına rağmen oda, doğru planlanamamıĢtır. Mahremiyet alanı olarak kabul edilen yatma bölümü giriĢ bölümünden konumlandırılmıĢtır. Yatak; sessiz, sakin, hareketsiz bir alanda pencereden uzakta ve giriĢten görülmesini engelleyecek formda olmalıdır. ÇalıĢma alanı odanın en karanlık yerinde kalmaktadır. Odanın en aydınlık yerine çalıĢma masasını, mahremiyet olan yatağı da kapının hizasından olmadan daha kullanıĢlı ve konforlu bir anlayıĢ sergilenebilir. Ayrıca televizyon yatma veya dinlenme alanından rahatça izleyebileceği formda tasarlanabilir.

ġekil.4.92. B blok zemin kat Asi ve Araq Odası Renovasyon önceki planı

Kaynak: Kudep ArĢiv, 2019

ġekil.4.93. B blok zemin kat Asi ve Araq Odası Renovasyon sonraki planı

Planda (ġekil.4.93) Z05, Z06, Z07 numaralı WC ve Banyo mekanlarını otel iĢlevine uygun olarak Asi ve Arap odalarının ıslak hacimleri bu alanda çözülmüĢtür. Ġki oda içinde yeni kapılar eklenmiĢtir.

Asi odası, giriĢ bölümünde ıslak hacim holü karĢımıza çıkmaktadır. Islak hacim kapı yerine mekan içinde geçiĢ holü tasarlanmıĢtır. GiriĢ alanından lavabo ve duĢ donatıların ardından pencere görülmektedir. Islak hacim doğal aydınlatma ile sağlanarak mekanın içerisinde aydınlık ve ferah bir alana sahip olmaktadır. Oturma ve çalıĢma bölümü giriĢin sol tarafında orta alanda değerlendirilmiĢtir. ÇalıĢma masası pencereden gelen doğal ıĢıktan uzak kalmıĢtır. Yatak bölümü geri planda kalmıĢtır (ġekil.4.93). Mevcutta yer alan gömme gardırop camlı kapak tercih edilmiĢtir (ġekil.4.94). Bu oda diğer odalara göre farkı Ģeffaflık ortaya çıkmıĢtır. Mekan kullanımı

Benzer Belgeler