• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM VIII. İHRACAT STRATEJİK PLANI

4. STRATEJİK AMAÇLAR

Stratejik planın genel amacına ulaşmak için belirlenen stratejik amaçlara ilişkin ayrıntılı bilgi aşağıda sunulmaktadır.

Stratejik Amaç 1. "Kaliteli Türk ürünlerinin, başta hedef ü ke er olmak üzere,

yurtdışı pazarlarda müşteri odaklı ve dinamik tekniklerle tanıtım ve pazarlamasını sağlamak"

Ulaşılması öngörülen hedefler

1.1. Olumlu Türk Malı İmajı Oluşturulması

Başta tüketici bilincinin yüksek olduğu gelişmiş ülkeler olmak üzere, ulusla- rarası pazarlarda, kaliteli ürünlerle kalıcı olunabilmesi ve global düzeyde güçlü markalar yaratılabilmesi için bir altyapı oluşturacak "Olumlu Türk Malı İmajı"nın oluşturulması zorunludur.

1.2.Tanıtım ve Pazarlama Faaliyetlerinin, Hedef Pazar ve Sektör Anlayışı İçerisinde, Etkin ve Verimli Hale Getirilmesi.

1.3.Başta Off-Set Olmak Üzere, Karşılıklı Ticaret Mekanizmalarının Geliştirilmesi

Türk ürünlerinin yurt dışında pazarlanması faaliyetine yönlendirmeyi ve yüksek teknoloji ihtiva eden sektörlere yabancı sermaye yatırımlarının özendirilmesini hedefleyen offset sistemi, sanayici ve ihracatçılarımıza mevcut bağlantılarının ötesinde ilave imkanlar yaratacaktır.

Lojistik hizmetlerinin, serbest bölgelerimizin sunabileceği imkanlar da dikkate alınarak yaygınlaştırılması, bu konuda kendi şirketini kurma imkanı olmayan ve bünyelerinde uzmanlaşmış eleman istihdam edemeyen KOBİ'lerin ihracata yönlendiril- melerine katkı sağladığı ölçüde stratejik planın genel amacına ulaşmamıza yardımcı olacaktır.

Stratejik Amaç 2. "İhracata ilişkin her türlü bilginin eşgüdüm içinde, güncel,

etkileşimli ve küresel standartlara uygun olarak kullanımını sağlamak ve Türkiye'nin ihracat potansiyelinin tanıtılması için gerekli altyapıyı oluşturmak"

Ulaşılması Öngörülen Hedefler

2.1. Pazara Giriş Veri Tabanı'nın Faaliyete Geçirilmesi

İhracatçı firmaların dış pazarlar hakkında bilgilendirilmelerinin yanı sıra, elekt- ronik haberleşme ortamının dünya ticaretine sağladığı katkı da göz önünde bulundu- rularak, dış pazarlardaki alıcı firmalara da Türk ihraç ürünleri ve firmaları hakkında kapsamlı bilgi aktarımını sağlayacak etkin bir sistemin geliştirilmesi dünya tica- retindeki payımızın arttırılması açısından önem taşımaktadır.

2.2. İhracatta e-Ticaret Yöntemlerinin Kullanımında Artış Sağlanması

Çok geniş bir yelpazede yer alan konuları içeren bu uygulama için gerekli hukuki, idari ve teknik altyapının, güvenlik kriteri esas olmak üzere, hazırlanması ve etkin hale getirilmesi, ve bu sayede 21. yüzyılda önemli bir ticaret türü haline gelecek olan e-ticaretin genel ihracatımız içindeki payının arttırılması önem kazanmıştır.

2.3. İhracatçılara Yönelik "Bilgi Merkezleri" Oluşturulması

İhracat bilincinin tüm firmalarımız nezdinde yaygınlaştırılabilmesini teminen, nasıl ihracatçı olunabileceğinden başlamak üzere, firmalarımızı yönlendirici ihracat mevzuatı, pazarlama, dağıtım kanalları, dış pazar koşulları, tüketici tercihleri, stan- dartlar, gümrük işlemleri gibi uygulamaya yönelik konularda ülke ve/veya pazar perspektifi verebilecek etkin bir bilgi akışı sağlanması ihtiyacı vardır.

2.4. Bilişim ve Yazılım Alanındaki Teknoloji Üretimlerinin Gelişmesi ve Dış Pazarlara Açılması

Tüm dünyada yıllardır bu alana yapılan yatırımlar o ülkelere çok ciddi katkılar ve geri dönüşler sağlamaktadır. Bu noktada, ulaşılan bilgi birikimi ve nitelikli işgücü ile gelişim gösteren ülkemiz yazılım ürün ve hizmetlerinin, ülkemizde sahiplenilerek tercih edilmesi, başta KOBİ'ler olmak üzere kullanımının yaygınlaştırılması, aynı zamanda bu alandaki yatırımların arttırılarak standartlarının yükseltilmesi büyük önem taşımaktadır.

Stratejik Amaç 3." Sektörel öncelikler de dikkate alınarak, ihracatçılara

uluslararası rekabetçi fiyatlardan girdi temin etmek, üretim ve ihracat aşamasında yeterli ve etkin destek sağlayacak mekanizmaları geliştirmek."

3.1 KOBİ’lerin İhracata Yönlendirilmesi

İmalat sanayii üretimindeki ağırlıklarına karşın, KOBİ'lerin ihracattaki payları oldukça düşük bir seyir izlemektedir. Bu nedenle, KOBİ'lerin ihracata yönlendiril- meleri sürdürülebilir ihracat artışına ulaşmada önemli bir rol oynayacaktır. Bu çer- çevede, KOBİ'lerin ve bu nitelikteki diğer firmaların biraraya gelerek ihracata yönelik olarak örgütlenmeleri ve ihracat destek mekanizmalarından yararlanma koşullarının geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir.

3.2. Eximbank Kredi, Sigorta ve Teminat Programlarının Kullanım Koşullarının İyileştirilmesi, Yeni Programların Geliştirilmesi ve Eximbank'ın Orta ve Uzun Vadeli Programlara Ağırlık Verecek bir Yapıya Kavuşturulması

Sürdürülebilir ihracat artışının sağlanmasında ihracatın finansmanı konusu bü- yük önem arz etmektedir. Doğrudan, nakdi ve performans kriterlerine dayalı ihracat teşviklerinin büyük oranda kaldırılmasıyla birlikte ihracatımızın desteklenmesinde çok önemli bir rol oynamaya başlayan Eximbank'ın mevcut programlarının, ihracatçılarımızın ihtiyaçları ve uluslararası kurallar da dikkate alınarak iyileştirilmesi ve gerekli olduğu durumlarda yeni programlar uygulamaya konulması gerekmektedir.

Öte yandan, ihracatın finansmanı tüm bankacılık sisteminin görevi olup, finansal destek mekanizmalarının oluşturulmasında ticari bankaların da önemli rolü bulunmaktadır. Eximbanklar vasıtasıyla ihracat finansman kavramı uluslararası uygulamada esas itibariyle ihracatçıları, alacaklarının ödenmemesi riskine karşı korumaya yönelik olanaklar olarak tanımlanmaktadır. Gelişmiş ülkelerde ihracatçıların kısa vadeli kredi talepleri uygun koşullarla tamamen ticari bankalar tarafından karşılanmakta ve ihracat finansman kuruluşları ticari bankalara ve ihracatçılara garanti ve sigorta desteği sağlamaktadır. Bir başka deyişle, ihracat kredi kuruluşlarının görevi fon sağlamak değil, sadece ihracatçılara ve bankalara riskten arındırılmış bir ortam sağlamaktır. Ancak, Türkiye'de durum farklı bir yapıda gelişmiştir. uluslararası fiyatlardan kredi teminini zorlaştırmaktadır.

3.3. Girdi Maliyetlerinin Rekabetçi Düzeylere Çekilmesi ve İhracatta Maliyet Arttırıcı Unsurların Ortadan Kaldırılması

Uluslararası piyasalarda ihracatçımızın rekabet gücünü etkileyen en önemli un- surlarından biri olan enerji, hammadde, istihdam giderleri gibi girdi maliyetlerinin rakip ülkelerdeki seviyelere çekilmesi önem arz etmektedir. Benzer şekilde, ihracatta KDV iadelerinin geç ödenmesi gibi çoğunlukla kamu kaynaklı sorunların giderilmesi, ihracatçıların finansman maliyetlerini arttıran unsurların asgari düzeye indirilmesi, halihazırda finansman kaynakları kıt olan ihracatçılarımıza önemli bir destek unsuru olacaktır.

3.4. Ar-Ge Faaliyetlerinin Yaygınlaştırılması ve Ar-Ge'ye Verilen Desteklerin Etkin Hale Getirilmesi

Ülkemizde ise, son yıllarda verilmeye başlanan desteklere rağmen, Ar-Ge harcamalarının hem GSMH hem de toplam ürün maliyeti içindeki payı olması gereken düzeylere gelememiştir. 21. yüzyılda uluslararası pazarlardaki payını arttırmayı hedefleyen ülkemizin, Ar-Ge faaliyetleri sonucu üretilecek özgün, teknolojik açıdan gelişmiş, rekabet gücü fazla ve yüksek katma değere sahip ürünlere yönelmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu nedenle, Ar-Ge faaliyetlerinin yaygınlaştırılması ve bu faaliyetlere verilen desteklerin etkin hale getirilmesi stratejik bir öneme sahiptir.

Statejik amaç 4. "İkili ve çok taraflı ticari ilişkiler kapsamında; ihracatçıların

Pazara giriş olanaklarını geliştirmek ve mevcut pazar paylarını arttırmak."

Ulaşılması Öngörülen Hedefler

4.1. Gümrük Birliği'nin işleyişinde karşılaşılan sorunların ortadan kaldırılması ve AB ile yürütülecek katılım müzakerelerine hazırlık ile müzakerelerin yürütülmesine destek sağlanması

Türkiye ile AB arasında oluşturulan Gümrük Birliği'nin ülkemiz üretim yapısı ve ihracatında önemli yapısal dönüşümleri beraberinde getirdiği ve bu dönemdeki genel ihracat artışımıza önemli katkı sağladığı bilinmektedir. Gümrük Birliği'nin işleyişinde karşılaşılan ve ihracatımızı olumsuz sorunların ortadan kaldırılması, gerek AB'ne gerekse AB ile tercihli rejim tesis etmiş ülkelere yönelik ihracatımızın artmasına ve bu ülkelerle ticari ilişkilerimizin daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasına katkı sağlayacaktır.

4.2. İkili ve Çok Taraflı Ticaret Anlaşmalarının Hazırlanmasında İhracatçılarla Etkin Koordinasyon Sağlanması

Ülkemizin ikili ve çok taraflı ticaret anlaşmalarından azami faydayı sağlayabil- mesi, müzakere sürecinin başarısına bağlıdır.

4.3. Hedef Pazarlara Yönelik İhracatın Artması

İhracatımızın bölgesel dağılımında yeni açılımların gerçekleştirilmesi, mevcut pazarların daha etkin şekilde değerlendirilmesi ihracatımızın gelişimine önemli kat- kılar sağlayacaktır. Ancak, bu yöndeki faaliyetlerin etkinliğinin sağlanması için dış pazarlar arasında bir önceliklendirme yapılarak bölgesel açılım stratejileri çerçevesinde potansiyel arz eden hedef pazarlarımızın belirlenmesi gereği ortaya çıkmaktadır.

Stratejik Amaç 5. "İhracatın geliştirilmesi ve önündeki engellerin kaldırılması

amacıyla kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyonu sağlayacak yapıları ve işleyişleri geliştirmek."

Ulaşılması Öngörülen Hedefler

5.1.Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın Yurtiçi ve Yurtdışı Teşkilatının Güçlendirilmesi ve Daha Etkin Hale Getirilmesi

Hızla değişen ve küreselleşen dünya ekonomisi ve buna bağlı olarak serbestleşen uluslararası ticaret neticesinde artan rekabet ortamında, ekonomik ve ticari gelişmeleri yakından takip etmek, uluslararası örgütlerin karar alma mekanizmalarında daha etkin bir rol oynamak, yeni fırsatları değerlendirmek ve oluşan tehditleri ortadan kaldırmak için, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın yurtiçi ve yurtdışı teşkilatının yeniden yapılandırılması ve bununla eş zamanlı olarak çalışma koşullarının, uluslararası uygulamalar doğrultusunda iyileştirilmesi gerekmektedir.

5.2. İhracatı engelleyici-geciktirici mevzuatın yeniden düzenlenmesi, bürokratik engellerin kaldırılması ve kamu kurumlarında ihracata öncelik verecek anlayışın yerleştirilmesi

Kamu kurumlarında ihracata öncelik verecek anlayışın yerleştirilmesi, ihracatçıların ve dolayısıyla ihracatımızın karşı karşıya bulunduğu başta bürokratik engeller olmak üzere kamu kaynaklı birçok sorunun çözüme kavuşturulması bakımından önem kazanmaktadır. Tüm bu düzenlemeler sadece rekabet gücümüzü arttırmamıza yardımcı olmayacak, aynı zamanda ihracatçılarımızla kamu sektörü arasındaki güvenin arttırılmasına da önemli katkılar sağlayacaktır.

5.3.Kamu, Özel Sektör ve Sivil Toplum Örgütleri Arasındaki İşbirliği ve Koordinasyonu Arttırıcı Mekanizmaların Oluşturulması

Bu işbirliği ve koordinasyonun, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları arasında gerçekleştirilmesi ve gerekli görüldüğü takdirde, bu koordinasyon ve işbirliğini sağlayacak mekanizmaların ve modellerin oluşturulması, planın başarıya ulaşması açısından önemli bir işlevi yerine getirecektir.

5.4.Kamuoyunda İhracat Bilincinin Oluşturulması ve İhracatla İlgili Tarafların Eğitimi

İhracat ile ilgili alınan kararlar, toplumun birçok kesimini etkileyeceğinden, yaratılacak ihracat bilinci ve kamuoyu desteği, bu kararların daha etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayacaktır. Bu çerçevede, ihracatla doğrudan ilgili kesimlerin yanısıra toplumun tüm kesimlerinde ihracat bilincinin oluşturulması gerekmektedir.

5) STRATEJİK PLANIN UYGULANMASI, İZLENMESİ VE