• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM V. SONUÇ, TARTIŞMA VE ÖNERİLER

5.1. Sonuçlar

Ankara İli Yenimahalle İlçesinde İlkokullarda farklılık algısı ve farklılıkların yönetimine ilişkin yönetici ve öğretmenlerin görüşlerini belirlemek amacıyla yapılan araştırmada ulaşılan sonuçlar aşağıda verilmiştir:

1. Yöneticiler ve öğretmenler, ilkokullarda farklılıklar konusunda olumlu bireysel tutum ve davranışlar sergilendiği görüşündedirler. Bu boyutta yöneticiler en çok “Çalışanların bilgi ve becerilerini geliştirme çabaları desteklenir.” ifadesini, öğretmenler ise “Çalışanlar, bireysel sorunlarını çözerken meslektaşlarının farklı deneyimlerinden yararlanırlar.” ifadesini benimsemişlerdir. Yöneticiler “Çalışanlar, bireysel sorunlarını çözerken meslektaşlarının farklı deneyimlerinden yararlanırlar.” İfadesine en az katılım gösterirken öğretmenler “Çalışanlar arasındaki farklı düşünme eğilimleri hoş karşılanır.” ifadesine en az katılım göstermişlerdir.

2. Yöneticiler ve öğretmenler, ilkokullarda farklılıkların örgütsel değerler ve normlar boyutunda iyi yönetildiği görüşündedirler. Bu boyutta hem yöneticiler hem de öğretmenler en çok “Meslektaşları arasındaki farklı yaşam biçimlerine saygı duyarlar.” ifadesine katılmışlardır. Yöneticiler ve öğretmenler “Önyargılardan çok bilimsel kanıtları esas alırlar.” ifadesine en az katılım göstermişlerdir.

3. Yönetici ve öğretmenlerin, ilkokullarda farklılıkları yönetme yeterliliklerinin yönetsel uygulamalar ve politikalar boyutunda olumlu görüşlere sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Yöneticiler ve öğretmenler bu boyutta en çok “Çalışanlar arasında cinsiyet ayırımı yapılmamasına özen gösterirler.” ifadesine katılım göstermişlerdir. Yöneticiler en az “Çalışanlara bilgi ve becerilerini sergileyebilecekleri bir ortam yaratmaya çalışırlar.” öğretmenler ise “Eğitim ve yönetim etkinliklerini, çalışanların farklı beklentilerini karşılayacak biçimde yürütmeye çalışırlar.” görüşünü benimsemişlerdir.

4. İlkokul yöneticilerinin farklılıkları yönetme yeterlilik görüşlerinin hem bireysel tutum ve davranışlar boyutunda hem de yönetsel uygulamalar ve politikalar boyutunda öğretmen ve okul yöneticilerinin, yapılan görevlere göre görüşlerinin farklı olduğu görülmektedir. Ancak örgütsel değerler ve normlar boyutunda öğretmen ve okul yöneticilerinin, yapılan görevlere göre görüşlerin farklı olmadığı görülmektedir. 5. İlkokul yöneticilerinin farklılıkları yönetme yeterlilik görüşlerinin (bireysel tutum ve

davranışlar, örgütsel değer ve normlar, yönetsel uygulamalar ve politikalar) bütün boyutlarında öğretmen ve okul yöneticilerinin, cinsiyetlerine göre görüşlerin farklı olduğu şeklinde bir sonuç ortaya çıkmıştır. Kamu kurumlarının farklılıkların yönetimi anlayışına bakış açılarını inceleyen araştırmalara bakıldığında, yöneticilerin farklılıkları desteklemesinin motivasyon, verimlilik, iletişim ve kurumsal çıktıları olumlu etkilediği ve işgörenlerin cinsiyetleri bakımından bu görüşlerin farklılaştığı sonuçlarına ulaşmak mümkündür. Özelde eğitim kurumlarında farklılıkların yönetilmesi araştırmaları incelendiğinde, Memduhoğlu ve Ayyürek (2014), okul öncesi eğitim kurumu olan anaokullarında çalışanların farklılıklarına ilişkin öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin görüşlerini belirlemeyi amaçladığı araştırmasında anaokullarında farklılıkların yönetimine ilişkin görüşlerinin anlamlı bir şekilde farklılaştığını göstermektedir. Balyer ve Gündüz (2010), öğretmenlerin kurumlarındaki farklılıkların yönetimine ilişkin algı düzeyleri yönetsel uygulamalar ve politikalar alt boyutunda cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılıklar göstermektedir. Farklı bir bulgu olarak, Devlet liselerinde farklılıkların yönetimini yönetici ve öğretmenlerin algılarına göre inceleyen Memduhoğlu (2007), yöneticilerin ve öğretmenlerin görüşlerinin bireysel tutum ve davranışlar, örgütsel değerler ve normlar ile yönetsel uygulamalar ve politikalar boyutlarında cinsiyete göre değişmediği sonucuna ulaşmıştır. Bir önceki araştırma bulgularına benzer olarak, Çetin ve Bostancı (2011), yöneticilerin öğretmenler arasındaki farklılıkları yönetme durumlarına yönelik görüşlerinin farklılıkları fark etme, farklılıkları kabul etme, farklılıkları yönetme ve farklılıklardan yararlanma alt boyutlarında öğretmenlerin cinsiyetlerine göre görüşlerinin değişmediği sonucuna ulaşmışlardır. Genel olarak değerlendirildiğinde gerek eğitim kurumları olarak okullarda gerekse diğer kurumlarda yapılan araştırma sonuçları ile bu araştırmanın sonuçları benzerlik göstermektedir. Ancak bazı araştırma bulguları yöneticilerin farklılıkları yönetme konusunda görüşleri hem genel hem de boyutları bazında cinsiyet değişkenine göre değişmemesi dikkati çekmektedir.

6. İlkokul yöneticilerinin farklılıkları yönetme yeterlilik görüşlerinin yaş değişkenine göre görüşlerinin bireysel tutum ve davranışlar ile örgütsel değer ve normlar

boyutlarında bakıldığında; 22-30 yaş grubunda yer alan öğretmenler ile 41-50 grubunda yer alan öğretmenlerin görüşleri arasında farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Yönetsel uygulamalar ve politikalar boyutunda ise 22-30 yaş grubunda yer alan öğretmenler ile 31-40 yaş ve 41-50 yaş grubunda yer alan yöneticilerin görüşleri arasında farklılık olduğu görülmektedir. Araştırma sonuçları incelendiğinde, her bir boyutta yaş değişkenine göre genelde 22-30 yaş grubu ile 41-50 yaş grublarında görüşlerin değiştiği görülmektedir. Eğitim kurumlarında yapılan araştırmaların bulguları ile benzerlik göstermektedir. Çetin ve Bostancı (2011), çalışanların farklılık algısı ile yaş değişkeni arasında anlamlı farklılıklar olduğu sonucuna varmıştır. Memduhoğlu ve Ayyürek (2014) ise, öğretmenlerin farklılıkların yönetimine ilişkin algılarının yaş değişkenine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği sonucuna varmıştır. Gerek yapılan araştırmanın gerekse bahsi geçen iki araştırmadan farklı olarak Memduhoğlu (2007) yöneticilerin ve öğretmenlerin algılarında bireysel tutum ve davranışlar, örgütsel değerler ve normlar ile yönetsel uygulamalar ve politikalar boyutlarında yaşa göre görüşlerin değişmediği bulgu ve sonucuna ulaşmıştır. Benzer şekilde Balyer ve Gündüz (2010), yaptığı araştırmada çalışanların yaş durumları ile farklılıkların yönetimi ilkeleri bakımından görüşlerin değişmediği sonucuna varmıştır.

7. İlkokul yöneticilerinin farklılıkları yönetme yeterlilik görüşleri, (bireysel tutum ve davranışlar, örgütsel değer ve normlar, yönetsel uygulamalar ve politikalar) bütün boyutlarda incelendiğinde medeni hal değişkenine göre öğretmen ve okul yöneticilerinin görüşlerinin farklı olmadığı görülmektedir. Alanyazındaki araştırma bulgu ve sonuçları incelendiğinde medeni hal değişkenine göre irdelenmediği araştırmacının taramaları sonucunda ulaşılmıştır. Bu araştırma da çalışanların farklılıkların yönetimi medeni hal değişkenine bağlı olarak görüşlerinin değişmediği bulgu ve sonucuna ulaşılmıştır.

8. İlkokul yöneticilerinin farklılıkları yönetme yeterlilik görüşleri, öğrenim durumuna göre (bireysel tutum ve davranışlar, örgütsel değer ve normlar, yönetsel uygulamalar ve politikalar) bütün boyutlarda incelendiğinde öğretmen ve okul yöneticilerinin görüşlerinin farklı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Alanyazındaki araştırma bulgu ve sonuçları incelendiğinde bu araştırma bazı araştırma sonuçlarıyla benzerlik göstermektedir (Balyer ve Gündüz, 2010; Memduhoğlu, 2007; Memduhoğlu ve Ayyürek 2014). Bu araştırmalarda da çalışanların farklılıkların yönetimi öğrenim durumuna bağlı olarak görüşlerinin değişmediği bulgu ve sonucuna ulaşılmıştır.

9. İlkokul yöneticilerinin farklılıkları yönetme yeterlilik görüşleri, mesleki kıdeme göre bireysel tutum ve davranışlar boyutunda öğretmen ve okul yöneticilerinin görüşleri arasında fark yoktur. Ancak örgütsel değer ve normlar boyutunda 22-30 yaş grubunda yer alan öğretmenler <5 yıl ile 11-15 yıl mesleki kıdeme sahip yöneticilerin görüşleri arasında farklılık gösterdiği görülürken yönetsel uygulamalar ve politikalar boyutunda, 22-30 yaş grubunda yer alan öğretmenler <5 yıl, 16-20 yıl ile >21 yıl mesleki kıdeme sahip yöneticilerin görüşleri arasında farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Kamu kurumlarının farklılıkların yönetimi anlayışına bakış açılarını inceleyen araştırmalara bakıldığında, yöneticilerin farklılıkları desteklemesinin motivasyon, verimlilik, iletişim ve kurumsal çıktıları olumlu etkilediği ve işgörenlerin mesleki kıdemleri bakımından farklılaştığı sonuçlarına ulaşmak mümkündür. Özelde eğitim kurumlarında farklılıkların yönetilmesi araştırmaları incelendiğinde, Bu araştırmanın yukarıda ifade edilen bulguları, ilgili alan yazında daha önce yapılan bazı araştırma sonuçlarıyla uyumludur. Kamu liselerinde farklılıkların yönetimini yönetici ve öğretmenlerin algılarına göre inceleyen Memduhoğlu (2007), yöneticilerin ve öğretmenlerin görüşlerinde bireysel tutum ve davranışlar, örgütsel değerler ve normlar ile yönetsel uygulamalar ve politikalar boyutlarında kıdemlerine göre anlamlı bir farkın olmadığını bulgulamıştır. Çetin ve Bostancı (2011), öğretmenlerin kıdemlerine göre yöneticilerin öğretmenler arasındaki farklılıkları yönetme durumlarına yönelik görüşlerinin farklılıkları fark etme, farklılıkları kabul etme, farklılıkları yönetme ve farklılıklardan yararlanma alt boyutlarında anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna varmıştır. Memduhoğlu ve Ayyürek (2014), anaokullarında farklılıkların yönetimine ilişkin katılımcıların görüşlerinin kıdemlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığını bulgulamıştır. Öte yandan, yapılan başka bir araştırmada ise öğretmenlerin farklılıkların yönetimine ilişkin algı düzeylerinde bireysel tutum ve davranışlar, örgütsel değerler ve normlar alt boyutlarında kıdem değişkenine göre anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna varılmıştır (Balyer ve Gündüz, 2010). Genel olarak değerlendirildiğinde eğitim kurumları olarak okullarda yapılan araştırma sonuçları ile bu araştırmanın sonuçları farklılık göstermektedir. Ancak bazı araştırma bulguları yöneticilerin farklılıkları yönetme konusunda görüşleri hem genel hem de boyutları bazında mesleki kıdem değişkenine göre değişmesi dikkati çekmektedir. 10. İlkokul yöneticilerinin farklılıkları yönetme yeterlilik görüşleri, branşa göre (bireysel

tutum ve davranışlar, örgütsel değer ve normlar, yönetsel uygulamalar ve politikalar) bütün boyutlarda incelendiğinde öğretmen ve okul yöneticilerinin görüşlerinin farklı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Alanyazındaki araştırma bulgu ve sonuçları

incelendiğinde bu araştırmanın bazı araştırma sonuçlarıyla benzerlik göstermektedir (Balyer ve Gündüz, 2010; Memduhoğlu, 2007; Memduhoğlu ve Ayyürek 2014). Bu araştırmalarda da çalışanların farklılıkların yönetimi branşlarına bağlı olarak görüşlerinin değişmediği bulgu ve sonucuna ulaşılmıştır.

11. İlkokul yöneticilerinin farklılıkları yönetme yeterlilik görüşleri, farklılık yönetimi hakkında hizmet içi eğitim alıp almama durumuna göre, bireysel tutum ve davranışlar boyutunda öğretmen ve okul yöneticilerinin görüşleri farklılık göstermemekle beraber, örgütsel değer ve normlar ile yönetsel uygulamalar ve politikalar boyutlarında farklı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

12. Farklılıkların yönetimi ölçeğinin her alt boyutunda (bireysel tutum ve davranışlar, örgütsel değerler ve normlar, yönetsel uygulamalar ve politikalar); ilkokul yöneticilerinin görüşleri, öğretmenlerin görüşlerinden daha olumludur. Alan yazındaki araştırma bulgu ve sonuçları incelendiğinde, okul yöneticilerinin farklılıkları yönetme konusunda kendilerini olumlu buldukları sonucuna araştırmacının taramaları neticesinde ulaşılmıştır. Bu araştırmada farklılıkların yönetimi konusunda okul yöneticilerinin kendilerinin farklılıkları yönetmeleri bakımından olumlu buldukları bulgu ve sonucuna ulaşılmıştır.