• Sonuç bulunamadı

1. Dental asimetrinin grup içi karşılaştırılmasında, Sınıf II hipodiverjan grubundaki hastalarda sağ molar farkının sola göre fazla, sol mandibular molar dişin sağa göre sagital yönde daha önde ve maksillar arkın sol tarafının sağa göre daha uzun olduğu; Sınıf II normodiverjan grubundaki hastalarda ise yine maksillar arkın sol tarafının sağa göre daha uzun olduğu sonucuna varılmıştır. 2. Maksilla ve mandibulada yapılan asimetri ölçümlerinin grup içi

karşılaştırmalarında, yanlızca sağ ve sol gonion noktalarının sagital düzleme uzaklığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamış diğer tüm parametrelerde asimetri bulgularına rastlanmıştır.

3. Kondiler asimetrinin grup içi karşılaştırılmasında, Sınıf I normodiverjan grubunda 3 boyutlu ölçümde üst eklem boşluğunun sağ tarafta daha uzun olduğu bulgusuna varılmıştır. Sınıf I hiperdiverjan grubunda 3 boyutlu ölçümde kondil başının anteroposterior olarak sol tarafta daha uzun olduğu ve mediolateral yönde koronal düzleme göre eğiminin yine sol tarafta daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Sınıf II normodiverjan grubunda kondil başının en dış noktasının sagital düzleme uzaklığının sağ tarafta daha fazla olduğu; Sınıf II hiperdiverjan grubunda 3 boyutlu ölçümde kondil başının anteroposterior olarak sol tarafta daha uzun olduğu bulunmuştur. Son olarak Sınıf III hipodiverjan grubunda 2 boyutlu ölçümde kondil başının mediolateral olarak sol tarafta daha uzun olduğu ve yine üst eklem boşluğunun sol tarafta daha uzun olduğu tespit edilmiştir.

4. Koronal düzlemde ortogonal asimetri ölçümlerinin grup içi karşılaştırmala- rında, Sınıf I hipodiverjan, Sınıf I hiperdiverjan, Sınıf II normodiverjan, Sınıf II hiperdiverjan, Sınıf III hipodiverjan gruplarında orbitanın sagital yönde sol tarafta sağ taraftan daha önde olduğu tespit edilmiştir. Sınıf I normodiverjan grubunda sağ üst 1. molar dişin sola göre sagital yönde daha önde olduğu; Sınıf III normodiverjan grubunda ise kondil başının en üst noktasının ve temporal kemikteki glenoid fossanın en üst noktasının sağ tarafta sola göre daha önde olduğu tespit edilmiştir.

5. Aksiyal düzlemde ortogonal asimetri ölçümlerinin grup içi karşılaştırmala- rında, Sınıf I normodiverjan grubunda gonion noktasının aksiyal düzleme göre

sağ tarafta sola göre daha aşağıda olduğu tespit edilmiştir. Sınıf I normodiverjan, Sınıf I hiperdiverjan, Sınıf II hipodiverjan, Sınıf II normodiverjan, Sınıf III hiperdiverjan gruplarında kondil başının aksiyal düzleme göre sol tarafta sağa göre daha aşağıda olduğu bulunmuştur. Sınıf II normodiverjan grubunda, üst ve alt kanin dişlerin aksiyal düzleme göre sağ tarafta sol tarafa göre daha aşağıda olduğu bulgusuna varılmıştır. Sınıf III hipodiverjan grubunda üst kanin dişin aksiyal düzleme göre sağ tarafta sol tarafa göre daha aşağıda olduğu tespit edilmiştir.

6. Dental asimetrinin gruplar arası karşılaştırılmasında, sağ molar farkı ve overbite parametrelerinde tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Bunlar dışında sağ ve sol mandibular molar dişin Sınıf III normodiverjan grubunda Sınıf II normodiverjan grubuna göre daha önde olduğu ve sağ maksillar arkın Sınıf I hiperdiverjan grubunda Sınıf III hiperdiverjan grubuna göre daha uzun olduğu tespit edilmiştir.

7. Maksilla ve mandibuladaki asimetrinin gruplar arası karşılaştırılmasında, hipodiverjan, normodiverjan ve hiperdiverjan gruplarında mandibular düzlem açısı ve sağ ve sol gonion noktalarının sagital düzleme uzaklığı parametrelerinde Sınıf I, II, III gruplarından herhangi iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Bunlar dışındaki tüm parametlerde gruplar arası karşılaştırmada istatistiksel olarak anlamlı farklılığa rastlanmıştır.

8. Kondiler asimetrinin gruplar arası karşılaştırılmasında, Sınıf I hiperdiverjan ve normodiverjan gruplarında kondil başının Sınıf II ve III hiperdiverjan ve normodiverjan gruplarına göre hem mediolateral yönde hem de anteroposterior yönde uzun olduğu tespit edilmiştir. Kondil başının mediolateral yönde koronal düzleme göre eğiminin sağ tarafta Sınıf II hiperdiverjan ve normodiverjan gruplarında Sınıf I hiperdiverjan ve normodiverjan gruplarına göre daha fazla; sol tarafta Sınıf II normodiverjan grubunda Sınıf I normodiverjan grubuna göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Sağ kondil başının en dış noktasının sagital düzleme olan uzaklığının tüm gruplarda Sınıf I hastalarda Sınıf III hastalara göre daha fazla olduğu; sol kondil başının en dış noktasının sagital düzleme olan uzaklığının Sınıf I normodiverjan grubunda

Sınıf II ve Sınıf III normodiverjan gruplarına göre daha fazla olduğu bulunmuştur. Sağ kondil başının en iç noktasının sagital düzleme olan uzaklığının Sınıf II hiperdiverjan grubunda Sınıf III hiperdiverjan grubuna göre; sol kondil başının en iç noktasının sagital düzleme olan uzaklığının ise Sınıf I hiperdiverjan grubunda Sınıf III hiperdiverjan grubuna göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Son olarak sağ kondil başının en arka noktasının sagital düzleme olan uzaklığının Sınıf I hiperdiverjan grubunda Sınıf III hiperdiverjan grubuna göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

9. Koronal düzlemde ortogonal asimetrinin gruplar arası karşılaştırılmasında, sağ mandibular kanin dişin Sınıf III hiperdiverjan grubunda Sınıf II hiperdiverjan grubuna göre daha önde olduğu bulunmuştur. Anterior nazal spinanın Sınıf II normodiverjan grubunda, Sınıf I ve Sınıf III normodiverjan gruplarına göre daha önde konumlandığı tespit edilmiştir. Sol orbitanın Sınıf I hiperdiverjan grubunda Sınıf III hiperdiverjan grubuna göre daha önde, sağ orbitanın ise Sınıf II hipodiverjan grubunda Sınıf I hipodiverjan grubuna göre daha önde olduğu tespit edilmiştir. Mentonun ve pogonionun Sınıf III hastalarda Sınıf II ve Sınıf I hastalara göre daha önde olduğu bulgusuna varılmıştır. Sol kondil başının en ön noktasının Sınıf I hipodiverjan grubunda Sınıf II hipodiverjan grubuna göre daha geride olmasına rağmen, Sınıf I hiperdiverjan grubunda Sınıf II hiperdiverjan grubuna göre daha önde olduğu tespit edilmiştir. Son olarak artiküler eminensin en alt noktasının Sınıf II hipodiverjan grubunda Sınıf I hipodiverjan grubuna göre daha önde olduğu tespit edilmiştir.

10. Aksiyal düzlemde ortogonal asimetrinin gruplar arası karşılaştırılmasında, normodiverjan vertikal yüz boyutlarına sahip Sınıf III hastalarda dişlerin ve çene ucunun aynı gruptaki Sınıf I ve II hastalara göre daha yukarıda konumlandığı ve Sınıf II hastalarda Sınıf I ve III hastalara göre kondilin daha aşağıda konumlandığı tespit edilmiştir.

11. Sınıf I hipodiverjan ve Sınıf III hiperdiverjan gruplarında 3 boyutlu korpus uzunluğu, Sınıf I hiperdiverjan grubunda gonial açı ve kondilin başının koronal düzlem ile olan eğimi ve Sınıf I hipodiverjan grubunda sağ ve sol orbita ile koronal düzlem arasındaki mesafe parametreleri dışında hiçbir parametrede 2 mm’den fazla asimetri bulunamamıştır. Bu da, bulunan asimetrik değerlerin

istatistiksel olarak anlamlı olmasına rağmen klinik olarak ihmal edilebilir düzeyde olduğunu göstermektedir.