• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUMLAR

5.1 Sonuçlar

Bu çalışmada işgören güçlendirme ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin konaklama işletmeleri çalışanları açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca güçlendirme ve örgütsel bağlılık algılarının demografik değişkenler olan cinsiyet, yaş, eğitim durumu, departman, çalışma süresi ve gelir değişkenleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemeye yönelik analizler de yapılmıştır.

Yapılan korelasyon analizi sonucunda konaklama işletmelerinde güçlendirme ile örgütsel bağlılık arasında (r=498) düzeyinde anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuç H1 hipotezini destekler nitelikte olup ayrıca literatürle de uyumludur. Ayrıca, işgören güçlendirmenin örgütsel bağlılığa olan etkisini belirlemeye yönelik olarak regresyon analizi yapılmıştır. Buna göre güçlendirmenin örgütsel bağlılığa olan etkisi % 24,8 olarak tespit edilmiştir. Araştırmada güçlendirme ve örgütsel bağlılık algılarının demografik değişkenler açısından elde edilen verilere bakıldığında; cinsiyet değişkeni açısından örgütsel bağlılık ve işgören güçlendirme algıları farklılık göstermemektedir.

İşgören güçlendirme ve örgütsel bağlılık ile yaş değişkenleri arasıdaki farkılışamaya bakıldığında elde edilen verilerde anlamlı bir faklılık tespit edilmiştir. İşgörenlerin güçlendirme ve bağlılık algılarında oluşan pozitif yönde farklılaşmanın ileri yaşlarda gelişen örgütsel uyumun yüksek olması ve iş olanaklarındaki sınırlılıklar neticesinde gerçekleştiği düşünülmektedir.

Eğitim durumuna göre elde edilen verilerde güçlendirme algısında anlamlı bir farklılık tespit edilmemekle birlikte, örgütsel bağlılık düzeyinde farklılaşma bulguları elde edilmiştir. En yüksek bağlılık düzeyi ilkokul mezunu işgörenlerde olmuştur. Bağlılık

düzeyi en düşük olan işgörenler lisans mezunları olurken genel adalet duygusu en düşük olan işgörenler önlisans mezunları olmuştur. İlkokul mezunlarının örgütsel bağlılık düzeylerinin en yüksek çıkması, bu grupta yer alan işgörenlerin iş kaygı düzeylerinin yüksek olması ve eğitim durumlarının düşüklüğünden kaynaklı güven eksikliğinden gerçekleştiği düşünülmektedir..Çünkü ilkokul mezununu olarak iş bulmak diğer eğitim düzeylerine göre zor olmaktadır.

Çalışma yılı değişkenlerine ilişkin güçlendirme algılarında farklılaşma tespit edilemezken, örgütsel bağlılık düzeyinde pozitif yönde farklılaşma bulguları elde edilmiştir. En yüksek 21 yıl ve üzerinde tecrübesi olan işgörenler olurken en düşük olanlar ise 11-15 yıl arası tecrübeye sahip işgörenler olmaktadır. Bu durum zamanla işgörenlerin işletmeye yönelik algılarında değişmelerin oluşmasından kaynaklanmış olabilir. Sonuç olarak işletmeye duyulan örgütsel bağlılık algısının yüksekliği işgörenlerin güçlendirme seviyesini etkileyecek ve bu olumlu etkinin sonucunda işgörenler görevlerini daha iyi bir şekilde yerine getirecektir.

Departmanlarda çalışan işgörenlerin güçlendirme algılarında farklılaşma tespit edilmemiştir. Örgütsel bağlılık ile departman değişkenleri arasında ise anlamlı bir farklılaşma tespit edilmiştir. Yiyecek içecek departmanında görülen algı ortalaması düşüklüğü bu departmanda çalışan işgörenlerin diğer departmanlarda çalışan işgörenlere göre daha hareketli ve stresli bir ortamda çalışmalarıdır.

İşgörenlerin örgütün hedef ve değerlerini kendi hedef ve değerleri ile aynı görmeleri hem güçlendirme hem de bağlılık duygularını arttırmaktadır. Bulundukları pozisyon gereği kararlar katılımın ve insiyatif almanın daha fazla olduğu üst kademelerde işgörenlerin güçlendirme ve örgütsel bağlılık algılarının kuvvetli ve pozitif yönde olduğu görülmektedir.

Araştırmaya katılan işgörenlerinin cinsiyetlerine göre güçlendirme ve örgütsel bağlılık ilişkisine bakıldığında p<0,01 anlamlılık düzeyinde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Tespit edilen etkinin kadınlarda erkek işgörenlere göre daha kuvvetli olduğu görülmektedir.

İşgörenlerin yaş dağılımı değişkenleri açısından güçlendirme ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkisine bakıldığında p<0,01 anlamlılık düzeyinde tüm yaş aralıklarında

pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Veriler incelendiğinde 18-24 yaş aralığı işgörenlerin örgütsel bağlılığında güçlendirmenin etkisinin daha yüksek olduğu görülmektedir. Eğitim durumu değişkeni açısından güçlendirme ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiye bakıldığında p<0,01 anlamlılık düzeyinde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Eğitim seviyesi yükseldikçe güçlendirmenin örgütsel bağlılığa olan etkisini arttığı görülmektedir.

Araştırmaya katılan işgörenlerin çalışma yılı değişkeni açısından güçlendirme ile örgütsel bağlılık ilişkisine bakıldığında p<0,01 önem düzeyinde, 1-5 yıl, 6-10 yıl, 11-15 yıl ve 16-20 yıl aralıklarında bir ilişkinin bulunduğu tespit edilmiştir. Tablo-17’ de görüldüğü gibi 21 yıl ve üzeri işgörenler için anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Araştırmaya katılan işgörenlerin işyerindeki pozisyonunda göre güçlendirme ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiye bakıldığında p<0,01 önem düzeyinde anlamlı bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Tabla 18’ de görüldüğü gibi önbüro departmanındaki ilişkinin katsayısı 0,487 iken, kat hizmetleri departmanı katsayısı 0, 746 ve diğer departmanların (muhasebe, güvenlik, satınalma, insane kaynakları ve teknik servis) katsayısı 0, 525 olarak belirlenmiştir. Buna karşın yiyecek içecek departmanında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir.

Araştırmaya katılan işgörenlerin işyerindeki pozisyonu açısından güçlendirme ile örgütsel bağlılık ilişkisine bakıldığında p<0,01 önem düzeyinde, işgören ve üst kademe yöneticilerde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Tablo 18’ de görüldüğü gibi ilişkinin katsayısı işgörenlerde 0, 575, üst kademe yöneticilerde 0, 995 olarak tespit edilmiştir. Buna karşın alt ve orta kademe işgörenlerde anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Araştırmaya katılan işgörenlerin gelir değişkeni açısından güçlendirme ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkisine bakıldığında p<0,01 anlamlılık düzeyinde bir ilişkinin bulunduğu tespit edilmiştir. Tablo 20’ de görüldüğü gibi, güçlendirmenin gelir durumu yüksek olan işgörenlerde örgütsel bağlılığa olan etkisinin kademeli olarak azaldığı tespit edilmiştir.

Benzer Belgeler