• Sonuç bulunamadı

5. BÖLÜM SONUÇ VE ÖNERİLER

5.1. Sonuçlar

İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersindeki Atatürkçülük konularına hazır bulunuşluk düzeyini tespit etmek amacıyla yapılan bu çalışmada ortaya çıkan sonuçlar şöyle sıralanabilir.

Araştırmanın birinci alt probleminde İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersindeki Atatürkçülük konularından “Atatürk’ün Hayatı ve Kişisel Özellikleri” konusunda hazır bulunuşluğu hangi düzeydedir? Sorusuna cevap aranmış ve bunun için başarı testi oluşturulmuştur.

Başarı testi için sorular hazırlanırken Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersindeki Atatürkçülük konularının ilköğretim için belirlenen amaç ve davranışları dikkate alınmıştır. Bu davranışlardan Atatürk’ün hayatı ile ilgili sorularda 3. 4. 5. Sınıflarda Atatürk’ün kişisel özellikleri ile ilgili sorularda da 5. 6. ve 7. sınıflarda amaç ve davranış tekrarları yapıldığı bilinmektedir.

Araştırmanın birinci alt problemini oluşturan “Atatürk’ün hayatı ve kişisel özellikleri” konusunda öğrencilere on iki soru sorulmuştur. 486 öğrencinin cevapladığı on iki sorunun genel ortalamasına bakıldığı zaman 306 öğrencinin sorulara %63,0 oranında doğru cevap verdikleri, 144 öğrencinin %29,8 oranında yanlış cevap verdikleri ve 36 öğrencinin %7,2 oranında fikir belirtmedikleri

anlaşılmaktadır. Bu verilerden hareketle öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerinin %63,0 oranında ve orta düzeyde olduğu görülmektedir.

Araştırmanın birinci alt probleminde “Atatürk’ün hayatı ve kişisel özellikleri” bölümü, “Atatürk’ün hayatı” ve “Atatürk’ün kişisel özellikleri” olmak üzere iki kısımda incelenmiştir.

Atatürk’ün hayatı ile ilgili sorulara verilen öğrenci cevapları incelendiğinde Atatürk’ün çocukluğu ile ilgili sorulardaki doğru cevap verme oranının, Atatürk’ün askerlik ve savaşları ile ilgili sorulara oranla daha yüksek olduğu görülmektedir. Bu durum Atatürk’ün askerlik ve savaşları kısmında öğrenci hazır bulunuşluğunun istenilen seviyede olmadığı ve Atatürk’ün hayatı konusunda davranış tekrarına bağlı ön bilgilerin iyi düzeyde olduğu şeklinde yorumlanabilir.

Atatürk’ün kişisel özellikleri ile ilgili kısımda ise öğrencilere dört soru sorulmuştur. Üç soruda orta düzeyde sonuç alınırken bir soruda çok zayıf sonuç alınmıştır. Atatürk’ün kişisel özellikleri ile ilgili sorularda başarının öğrencilerin yaşları itibariyle soyut kavramları algılamada güçlük çektikleri bir dönemde oldukları kabul edilirse, hazır bulunuşluklarının iyi düzeyde olduğu söylenebilir. Bu noktadan hareketle araştırmanın birinci alt problemi “Atatürk’ün hayatı ve kişisel özellikleri” konusunda öğrencilerin hazır bulunuşluklarının istenilen düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Araştırmanın ikinci alt probleminde İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersindeki Atatürkçülük konularından “Atatürk İlkeleri” konusunda hazır bulunuşluğu hangi düzeyde olduğu sorusuna cevap aranmıştır.

Atatürk ilkeleri ile ilgili hazır bulunuşluğu belirlemek için söz konusu sorular hazırlanırken Atatürkçülük konularının ilköğretim için belirlenen amaç ve davranışlarından 5. 6. ve 7. sınıflarda amaç ve davranış tekrarları yapıldığı dikkate alınmıştır

Araştırmanın ikinci alt problemini oluşturan “Atatürk ilkeleri” konusunda öğrencilere on iki soru sorulmuştur. 486 öğrencinin cevapladığı on iki sorunun genel ortalamasına bakıldığı zaman sorulara 271 öğrencinin %55,7 oranında doğru cevap verdikleri, 174 öğrencinin %35,8 oranında yanlış cevap verdikleri ve 41 öğrencinin ise %8,5 oranında fikir belirtmedikleri anlaşılmaktadır. Söz konusu sonuçlara göre “Atatürk ilkeleri” konusunda öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerinin %55,7 oranında ve orta düzeyde olduğu görülmektedir.

Atatürkçülükle ilgili konular içerisinde ilgili bölüm için amaç ve davranış tekrarlarının en sık yapıldığı ilkeler, Devletçilik, Laiklik ve İnkılâpçılık ilkeleridir. Başarı testinde bu ilkelerle ilgili hazır bulunuşluğun diğer Atatürk ilkelerinden daha yüksek çıkmadığı gözlenmiştir. Buradan hareketle Atatürk ilkeleri konusunda davranış tekrarı şeklinde olan kazanımların öğrenci hazır bulunuşluğuna etki etmediği ve “Atatürk ilkeleri” konusunda öğrencilerin hazır bulunuşluklarının yeterli olduğu söylenebilir.

Araştırmanın üçüncü alt probleminde İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersindeki Atatürkçülük konularından “Atatürk inkılâpları” konusunda hazır bulunuşluklarının hangi düzeyde olduğu araştırılmıştır.

Atatürkçülük konularından “Atatürk İnkılâpları” için belirlenen amaç ve davranışlarından 5. 6. ve 7. sınıflarda tekrarların yapıldığı dikkate alınarak hazırlanan on iki sorunun genel ortalamasına bakıldığında aşağıdaki sonuca ulaşılmıştır.

Test sonuçları yapılandırıldığında sorulara 486 öğrenciden 241 öğrencinin %50,7 oranında doğru cevap verdikleri, 197 öğrencinin %40,5 oranında yanlış cevap verdikleri ve 43 öğrencinin %8,8 oranında fikir belirtmedikleri anlaşılmaktadır. Söz konusu sonuçlara göre “Atatürk İnkılâpları” konusunda öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerinin %50,7 oranında ve orta düzeyde olduğu görülmektedir.

Atatürkçülükle ilgili konular içerisinde ilgili bölüm için amaç ve davranış tekrarlarının en çok yapıldığı kadın hakları ile ilgili sorularda öğrenciler daha başarılı olurken, medeni kanun ve diğer inkılâplarda aynı başarı gözlenmemiştir. Genel ortalamaya bakıldığında ise öğrencilerin “Atatürk İnkılâpları” konusunda hazır bulunuşlukları yeterli düzeyde olmadığı söylenebilir.

Araştırmanın dördüncü alt probleminde ise İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersindeki Atatürkçülük konularından “Atatürk’ün İç ve Dış Siyaseti” konusunda hazır bulunuşluklarının hangi düzeyde olduğu sorusuna cevap aranmıştır.

Bu bölümde öğrencilere “Atatürk’ün iç ve dış siyaseti” konusunda dört soru sorulmuştur. 486 öğrencinin cevapladığı dört sorunun genel ortalamasına bakıldığı zaman sorulara 234 öğrencinin %48,1 oranında doğru cevap verdikleri, 205 öğrencinin %42,2 oranında yanlış cevap verdikleri ve 47 öğrencinin %9,7 oranında fikir belirtmedikleri görülmüştür. Söz konusu sonuçlara göre “Atatürk’ün iç ve dış siyaseti” konusunda öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerinin %48,1 oranında ve geçer düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Amaç ve davranış tekrarlarının 5. 6.ve 7. sınıflarda ve sık yapıldığı dikkate alınırsa “Atatürk’ün iç ve dış siyaseti” konusunda öğrencilerin hazır bulunuşluklarının oluşmasında tekrar edilen davranışların bir etki sağlamadığı ve hazır bulunuşluğun yeterli düzeyde olmadığı söylenebilir.

.

Öğrencilerin açık uçlu soruya ilişkin yaptıkları görüş, öneri ve dersten beklentileri yapılandırılarak şu sonuçlara ulaşılmıştır. Öğrencilerin görüş ve önerileri ders işleniş yöntem ve tekniği konusunda %44,91, ders kitabı %12,56, ders öğretmeni %4,19, ders dışı etkinlikler (milli bayramlar, belirli gün ve haftalar) %7,78 ve diğer görüş ve öneriler ise %31,86 olmak üzere yapılandırılmıştır.

Öğrencilerin yaptıkları değerlendirme ve yorumlar dikkate alındığında 8. sınıf öğrencilerin Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi ile Atatürkçülük konularına hazır bulunuşlukları vardır denilebilir.

Benzer Belgeler