• Sonuç bulunamadı

PARTICIPATION IN INSURANCE AND EFFICIENCY ANALYSIS IN TURKEY

4. Sonuç ve Öneriler

İslami finans ürünleri son dönemde ihtiyaçlara paralel olarak gelişimini artırmış ve finans dünyasında kendine önemli bir alan oluşturmaya başlamıştır. Katılım bankalarının Türkiye’de gelişimine müteakiben Katılım Sigortacılığı da gelişimini son mevzuatla birlikte güçlenerek sürdürmektedir. Bu çalışmada da katılım sigortacılığının konvansiyonel sigortacılık ile farklarına

Dr. Öğr. Üy. İsmail TUNA Dr. Öğr. Üy. Veysel YILMAZ Arş. Gör. Aylin MERCAN

21

değinilerek Türkiye’de faaliyet göstermekte olan 2014-2018 yılları arasındaki 5 katılım sigorta şirketinin etkinliği ölçülmüştür.

Çalışmada girdi olarak Sigorta ve Emeklilik Şirketlerinin Acenteleri ve Şube Sayıları, Şirketlerin maddi duran varlıkları, Şirketlerin nakit ve nakit benzeri varlıkları, Özkaynaklar; çıktı olarak da Toplanan prim tutarı, Dönem net kârı ve zararı alınarak girdi yönelimli veri zarflama analizine tabi tutulmuştur. Çalışma sonucunda göre girdi yönelimli CCR ve BCC modeline göre tüm yıllarda ve modellerde Doğa Sigorta A.Ş. tam etkin konumdadır. Bereket Sigorta A.Ş. ise göre tüm yıllarda ve modellerde etkin olmayan karar verici birim olarak bulunmuştur. Bereket Sigorta A.Ş. (Işık) ve Katılım Emeklilik ve Hayat A.Ş. kendilerine rol model olarak Neova Sigorta A.Ş.’yi seçtiklerinden Neova tam etkinlik skoru almamasına rağmen analiz sonuçlarında etkin çıkmıştır.

Çalışmada Türkiye’de faaliyette bulunan katılım sigorta şirketi sayılarının azlığının analiz sonuçlarında anlamlılığı azaltabileceği söylenebilmektedir. Ancak sektörün henüz çok taze ve gelişmeye açık yapısı şirketlerin verimliliğini ortaya koyabilmenin önemini artırmaktadır. Çalışmanın bu alandaki şirketlere hangi firmaları rol model alabilecekleri konusunda rehber olabileceği düşünülmektedir. Tüm katılım sigorta şirketlerine bakıldığında şirketlerin etkinliklerini artırabilmek için acente ve şube sayılarını (dağıtım kanalları) artırmaları gerektiği ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte şirketler toplanan prim tutarlarını iyileştirebilmeli ve girdi düzeylerini artırmalıdırlar.

Kaynaklar:

Akhtar ,Muhammad Hanif, (2018) Performance analysis of Takaful and conventional insurance companies in Saudi Arabia. An International Journal. 25(2), 677-695.

Al-Amri, K., Al-Muharrami, S. (2014) Analyzing the technical efficiency of insurance companies in GCC. The Journal of Risk Finance. 13(4), 344-353.

Altıntaş, K. M. (2016) Katılım Bankacılığı Çerçevesinde Alternatif Bir Sigorta Sistemi: Tekafül Sigorta Sisteminin Türkiye’de Uygulanabilirliği. AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 16(2),115-142.

Aslan, H. (2015) Türkiye’de Tekafül (İslami Sigorta) Uygulamaları: Problemler ve Çözüm Önerileri. Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırmaları Dergisi. 1(1), 93-117.

Kaklauskas, A. Zavadskas, E.K. Naimaviciene, J. Krutinis, M. Plakys, V. Venskus, D. (2010) Model For A Complex Analysis Of Intelligent Built Environment. Automation in Construction. 19, 326-340.

Kaklauskas, A. Zavadskas, E.K. Trinkunas, V. (2007) A Multiple Criteria Decision Support On- Line System For Construction. Engineering Applications Of Artificial Intelligence. 20, 163-175.

Türkiye’de Katılım Sigortacılığı Ve Etkinlik Analizi

22

Karande, P. ve Chakraborty, S. (2012) Application Of Multi-Objective Optimization On The Basis Of Ratio Analysis (MOORA) Method For Materials Selection. Materials And Design. 37, 317–324.

Kecek, G. (2010). Veri Zarflama Analizi: Teori ve Uygulama Örneği. 1. Baskı. Ankara: Siyasal Kitabevi.

Okumuş, S. (2014) İslami Sigorta (Tekafül) Türkiye Uygulaması. İstanbul: Türkmen Kitabevi. Öner, Muhammed Hadin (2018) Katılım Sigortacılığı Yönetmeliği Perspektifinde İslami Sigortacılığın Gelişimi. Journal of Emerging Economies And Policy. 3(1) 59-71.

Sezal, L. (2017) Türkiye Sigortacılık Sektörünün Değerlendirilmesi Ve Faizsiz Sigortacılık Sisteminin Uygulanabilirliği. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. 52(10) 1157-1167.

Soualhi, Y. (2017) Challenges of developing a takāful retirement annuity plan in Malaysia. ISRA International Journal of Islamic Finance. 9(1) 95-99.

Yakob, R., Yusop, Z., Radam, A., Ismail, N., (2014) Financial Management Efficiency Performance of Insurers and Takaful Operators in Malaysia. Jurnal Pengurusan. 40, 25-40.

Yıldırım, İ. (2014) Tekafül (İslami) Sigortacılık Sisteminin Dünyadaki Gelişimi Ve Türkiye’de Uygulanabilirliği. Organizasyon Ve Yönetim Bilimleri Dergisi. 6 (2), 49-58.

23 SANAL PARA VE BLOCKCHAİN TEKNOLOJİSİ

Arş. Gör. Sinan ŞEKEROĞLU Prof. Dr. Haşim ÖZÜDOĞRU

Giriş

Sanal paralar özgün bir ödeme aracı olması, ayrıca dağıtık defter-i kebir teknolojisini kullanması ile son dönemde en çok konuşulan finansal yenilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Sanal para birimleri en çok itibari para, emtia para ve elektronik para ile paranın üç ana fonksiyonu bağlamında birbirleri ile karşılaştırılmakta olup ayrıca sanal para birimlerinin benzer yönleri kadar farklı yönleri de bulunmaktadır. Günümüze baktığımızda, ilk sanal para birimi örneği olarak Bitcoin’in bilinmesine rağmen sanal para birimi teknolojisini esas alarak farklı yapılarda üretilmiş yüzlerce sanal para birimi mevcuttur. Sağladıkları faydaya baktığımızda geleneksel ödeme araçlarına göre sanal para birimlerinin ilerleyen zamanla beraber daha çok tercih edilir hale gelmektedir. Dağıtık defter-i kebirin madencilik faaliyetlerinin finansal piyasalarda yeni ortaya çıkan kavramlar olması sebebiyle ilgiyle karşılanmış, bununla birlikte finansal piyasalarda kullanılabilme olasılıkları tartışılmaya başlanmıştır. Sanal para birimlerinin düzenlenmesi günümüzde yeni bir olay olarak görülse de aslında, dağıtık defteri-i kebir teknolojisinin kullanılmasına dair projeler bundan daha önce hayata geçmiştir. Varlıkların bir ağda paylaşılması ve bu ağı izleme sürecini kolaylaştıran aynı zamanda yapılan işlemlerimde kayıt altında tutan dağıtık kayıt şekline blok zinciri denmektedir. Blok zinciri sistemi, bir noktadan diğer bir noktaya herhangi bir aracıya gerek kalmaksızın kripto para transferi sağlamasının yanında birçok farklı imkanlar da sunmaktadır. Bu sistem sayesinde, tek bir noktadan işlemlerin yapılmasını sağlarken, işlemlerin süresi ve masrafları açısından bakıldığında önemli tasarruflar sağlamaktadır. Bu çalışmada blok zinciri teknolojisinin temel kavramları ve kripto paraların arka planındaki dağıtık yapıları açıklanmakta, bu teknolojinin gelişimi ve kullanımı ve finansal uygulama alanları üzerinde özellikle elektronik ödemeler konusundaki gelişimi incelenmiştir.