• Sonuç bulunamadı

EXAMİNİNG OF INTERFACE DESİGNS ON INTERNET NEWS SİTESİ

2. BİLGİSAYAR VE İNTERNET TEKNOLOJİLERİNİN GELİŞİMİ

Hayatımızın önemli bir parçası haline gelen bilgisayarlar yakın bir geçmişte hızlı bir gelişimle günümüzdeki hale gelmişlerdir. 19. yüzyılda elektrik kullanımı yaygınlaşmış, 20. yüzyılın ortalarına doğru da elektronik devreler üretilmeye başlanmıştır. Pennsylvania Üniversitesi araştırmacıları 1945 yılında elektron lambalarından oluşan ENIAC adlı bilgisayarı icat ettiler. Daha sonra icat edilen bilgisayarlar transistörlü ve elektron lambalı olarak üretildi. 1959-64 yılları arasında bilgisayarlar 2. kuşak transistörlü bilgisayarlardı. Entegre devreli bilgisayarlar 1964-1970 yılları arasında üretildi. 90’lı yıllardan sonra hız, hafıza ve teknik özellikler olarak oldukça gelişmiş, boyut olarak küçülmüş bilgisayarlar üretildi (Bal. 2002: s.30-31).

90’lı yıllar aynı zamanda kişisel bilgisayarların yaygınlaşmaya başladığı yıllardır. Bu yıllarda bilgisayarların üretimi artmış, fiyatları ucuzlamış, işletim sistemleri ve programlar daha nitelikli hale gelmeye başlamıştır. Bilgisayarların yaygınlaştığı bu dönemde bilgisayarların birbirine bağlanması için yapılan çalışmaların sonuna gelinmiştir.

1969 yılında Amerika’da İleri Araştırma Projeleri Ajansı (ARPA)’nın kurduğu ARPAnet geliştirilerek dünyadaki tüm bilgisayarların birbirine bağlandığı bir sistem haline gelmiştir. Bilgisayarların yaygınlaşmaya başladığı 90’lı yıllarda internet kullanımı için gerekli olan protokoller, sunucular, ağlar ve uygulamalar için büyük gelişimler yaşanmıştır.

Bilgisayar ve internet teknolojilerinin gelişimi sonucunda web tasarım teknolojilerinin gelişimi ile paralel ilerlemiştir. Web tasarımında kullanılan altyapı ve programlara her geçen gün bir yenisi katılmış, altyapısı daha sağlam ve estetik açıdan daha iyi web siteleri üretmek için arayışlar devam etmiştir.

a. Web Tasarım Teknolojileri ve Arayüz Tasarımları

Web tasarımı birçok disiplinle (animasyon, grafik tasarım, etkileşim tasarımı, fotoğraf sanatı, bilgi mimarisi, tipografi, kurumsal kimlik, iletişim tasarımı vb.) olan etkileşimin sonucunda, tasarım, yapı, teknoloji ve içerik olarak bir web sitesinin yayına hazır hale getirilmesini ifade etmektedir (Powell, 2002:s.4-14).

Web arayüz tasarımı için bazı özel programlar kullanılmaktadır. Her bir tasarım işinde olduğu gibi web tasarımda da planlamanın ardından tasarım aşamasına geçilmekte ve kullanılacak teknoloji göz önüne alınarak tasarıma bazı özel dokunuşlar yapılmaktadır.

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin KAHRAMANÖğr. Gör. Volkan YAVUZ

137 Web arayüz tasarımı, kullanıcı ile makine arasında bir iletişim ve etkileşim köprüsü görevi gören

kullanıcı arayüzlerinin tasarımı ile ilgili bir tasarım disiplinidir. Diğer bir deyişle, arayüz, iki farklı bağımsız sistem ya da unsurun (insan-bilgisayar, yazılım-donanım, yazılım-yazılım… vb.) iletişim kurmasını sağlayan ara katman – eleman olarak ifade edilebilmektedir (Beal, 2014).

Web arayüz tasarımları, web sayfalarının vitrinleri konumundadır. Arayüz tasarımı yapılırken güncel teknolojilerin göz önünde bulundurulması oldukça önemlidir. Tarayıcılar her geçen gün bu teknolojilere göre güncellenmekte ve yeni tasarım teknolojilerine adapte olmaktadır.

Web arayüzleri tasarlanırken günümüz şartlarında bazı prensiplerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu prensipler (Derel, 2016:s.12-14);

Basitlik: Web arayüz tasarımında önemle üzerinde durulması gereken prensiplerin başında

basitlik gelmektedir. Kullanıcıların amaca ulaşmaları için içeriklere rahatlıkla ulaşmaları gerekmektedir. Basit olmayan karmaşık bir arayüz tasarımında kullanıcılar istedikleri içeriklere kolay ulaşamazlar ve buda web sayfasının kullanıcı sayısını doğrudan etkiler.

Hiyerarşik yapı ve organizasyon: Web arayüz tasarımı, diğer sanat dallarında olduğu gibi belli bir

sıra ve hiyerarşik yapıya sahip olması gerekmektedir. Web arayüzlerinde bu hiyerarşi ve organizasyon özellikle menü kullanımı ile yapılmaktadır. Yeni web tasarım teknolojileri bu hiyerarşi için büyük imkanlar sunmakta ve her geçen gün web arayüzlerinin daha hiyerarşik yapıya sahip olduğu görülmektedir.

Görselliğin ön plana çıkarılması: Web tasarımda kullanılan arayüzler genellikle görsellerden

oluşmaktadır. Görsellerin kullanımı son yıllarda yapılan görsel iletişim çalışmalarında önemle ele alınmaktadır. Web sitelerinin arayüz tasarımlarında tematik vurguyu yapabilmesi için görsellerin ön plana çıkarılması, bunu yaparken de abartıdan ve uygunsuz içeriklerden uzak durulması gerekmektedir.

Hedef kullanıcıların ve hedef faaliyetlerin dikkate alınması: Web tasarımı internetin özelliği

nedeniyle dünyanın her yerinden kullanıcılara ulaşabilir ama web siteleri tasarlanırken hedef aldığı belli bir kitle vardır. Hedef kullanıcı ve faaliyetler, web arayüz tasarımları yapılırken göz önünde bulundurulmalı ve içerik buna göre belirlenmelidir. Hedef kullanıcı ve faaliyetlere uygun olmayan görsel, yazı ve diğer tasarım elemanları web arayüzlerinin başarısız olmasına neden olabilir.

Kullanıcıyla etkileşim: İnternet kullanımında bir milat olarak kabul edilebilecek web 2.0

teknolojisi ile web sayfaları kullanıcılar ile etkileşim içerisine girebilmektedir. Web 2.0’ın sunmuş olduğu bu özelliği uygun şekilde kullanarak kullanıcı ile etkileşim içerisine girebilen arayüz tasarımları başarıyı yakalamak için büyük bir adım atmış sayılmaktadır. Web kullanıcılarının büyük bölümü tek taraflı iletişim yerine etkileşimli web sitelerini daha çok tercih ettikleri görülmektedir.

Farklı sayısal sistemlerin kullanımı: Web arayüzleri tek tip cihazlarla görüntülenmemekte,

İnternet Haber Sitelerinin Arayüz Tasarımlarının İncelenmesi

138

web arayüzleri tasarlanırken bu arayüzlerin görüntülenebileceği cihaz ve teknolojiler göz önüne alınmalı ve kullanıcıların bu konuda sorun yaşamalarının önüne geçilmelidir.

b. Web Tasarımında Temel İlkeler

Sanat dalları gün geçtikçe değişmekte ve yenileri ortaya çıkmaktadır. Sanatın tarihsel gelişimine bakıldığında kabul görmüş sanat dalları oldukça az sayıdayken özellikle günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni sanat dalları ortaya çıkmıştır. Bilgisayarların hayatımıza girmesiyle birlikte masaüstü yayıncılık veya dijital yayıncılık adı altında yeni bir sanat dalı sanat dünyası tarafından kabul edilmiştir.

Profesyonel tasarımcılar, başarılı web siteleri geliştirmek için bir kanun gibi yazılı olmayan, ancak uygulamada yer olan bu kurallara mümkün olduğunca bağlı kalmaya çalışırlar (Canay 2016:s.13-14).

 Hız ilkesi

 Kullanılabilirlik ilkesi

 İçerik ilkesi

 Uyumluluk ilkesi

Web tasarımı her geçen gün daha fazla insanın istihdam edilmekte ve geleceğin meslekleri arasında gösterilmektedir. Her geçen gün web sitelerinin artması bu alanda bir rekabetin de doğmasına neden olmaktadır. Rekabet ortamında web sitelerinin temel tasarım ilkelerine ve web tasarım ilkelerine uygun olarak yapılması oldukça önemlidir.

Web tasarımında kullanılan temel ilkeler, temel tasarım ilkeleri ile de örtüşmelidir. Web tasarımı aynı zamanda bir sanat dalı olarak kabul edilen masaüstü yayıncılık alanında yapılan çalışmalardan oluşmaktadır. Temel tasarım ilkelerinin web tasarımında uygulanması, estetik açıdan daha değerli web sitelerinin oluşturulması için önemli bir kriterdir.

i. Web Tasarımda Hız

Web sayfaları, çeşitli tarayıcılar yardımıyla bilgisayarlar veya mobil cihazlarla görüntülenmektedirler. Web siteleri tasarımcılar tarafından belirli uzantılarla üretilirler ve alan adlarının bağlı bulunduğu sunuculara yüklenirler. Kullanıcılar da internete bağlı bilgisayar veya mobil cihazlarla tarayıcılarına bu internet sitesinin adresini yazarak giriş yaparlar. Bu aşama web tasarımı ve sonrasında kullanıcıların bu sitelere ulaşmasının teknik kısmını ifade etmektedir.

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin KAHRAMANÖğr. Gör. Volkan YAVUZ

139 Kullanıcıların web sitelerine hızlı bir şekilde giriş yapmaları ve içeriklere yine hızlı şekilde

ulaşmaları, web tasarımın en önemli ilkelerinden birisidir. Bazı durumlar, web sitelerinin girişini veya web sitesi içerisinde içeriklere ulaşılmasını geciktirmektedir. Resim kullanımında bazı hataların yapılması, server kaynaklı problemler, tasarımda yapılan ve tarayıcıların sayfayı açmasını geciktiren bazı sorunlar web sitelerinin hız ilkesini olumsuz olarak etkilemektedir.

Web tasarımında hızı etkileyecek bütün etkenler göz önüne alınarak siteler yayınlanmalıdır. Web sitelerine kullanıcıların geç giriş yapmaları ve web sitelerinde gezinti sırasında yavaşlık olması kullanıcılar açısından olumsuz bir durum olarak nitelendirilmektedir. Rekabetin yoğun olduğu bu alanda öncelikli olarak böyle sorunların yaşanmaması gerekmektedir.

Kullanıcıların web sitlerindeki içeriklere hızlı ulaşabilmesi için öncelikle sunucunun bu hızı etkilemeyecek şekilde tasarlanmış olması gerekir. Bazı web siteleri kendi bünyelerinde sunucuları bulundurmakta bazıları da dışarıdan sunucu hizmeti almaktadır. Kendi bünyelerinde sunuculara sahip olan web siteleri için mutlaka güçlü bilgisayarlar kullanılmalı, internet ve elektrik kesintileri için önlemler alınmalıdır. Web siteleri dünyanın her yerinden ulaşılabileceği göz önüne alınarak her an sunucular açık halde bulundurulmalıdır. Dışarıdan sunucu hizmeti alan web siteleri de bu hizmet sağlayıcıları araştırmalı ve kullanıcı sayılarına uygun olan hizmeti talep etmelidir.

Web sayfalarında kullanıcıların içeriklere hızlı ulaşabilmesi için web sayfalarında kullanılan argümanların uygun boyutlu olması, dünyanın her yerinde kabul gören yazı tipleri ve görsel formatların kullanılması gerekmektedir. Web sitelerine kullanıcıların hızlı giriş ve gezinti yapması teknik altyapı ve içeriğin uygun şekilde hazırlanmış olmasına bağlıdır.

ii. Web Tasarımda Kullanılabilirlik

Web tasarım, ticari yönü olması sebebiyle geniş kitlelere hitap etmektedir. Web siteleri, işlevselliğinin yanında tasarımsal öğelerle de kullanıcıları sıkmamalıdır. Web tasarımı aynı anda teknik bir altyapı kullanmakta ve bu altyapının üzerine tasarım inşa edilmektedir. Web sitelerini bir binaya benzetecek olursak binanın temeli ve kolonları web sitesinin teknik altyapısını temsil etmekte, binanın dış tasarımı da web sitesinin arayüzünü temsil etmektedir. Web sitelerinde etkili ve kullanışlı tasarım yapmanın en önemli kuralı web sitelerinin sadelik ilkesi ile tasarlanmasıdır.

Web tasarımın uygun bir teknolojik altyapı üzerine kurulması, web sitesinin kullanılabilirliği için önemli bir kriter oluşturmaktadır. Web siteleri tasarlanırken sunulması gereken hizmet ve içerikler belirlenmeli, bu hizmet ve içeriklere uygun altyapı kurulmalıdır.

İnternet Haber Sitelerinin Arayüz Tasarımlarının İncelenmesi

140

Web tasarımında trendler sürekli değişmekte, kullanılan teknolojilere, internet altyapısına ve tasarım programlara göre yenilikler yapılmaktadır. Örneğin bundan on yıl önceki internet altyapısı ile bugünkü web sitelerinin kullanılması mümkün değildir. Bu yüzden web siteleri içinde bulunulan teknolojik duruma göre tasarlanmalıdır. Estetik ve teknik beklentiler her geçen gün değişmekte ve web siteleri de bu iki unsuru göz önünde bulundurarak kullanılabilir halde tasarlanmalıdır.

iii. Web Tasarımda İçerik

Web tasarımları aynı zamanda doküman niteliği de taşımaktadır. Web sitelerinin kullanım amaçlarına göre içerikler değişmektedir. Özellikle bilgilendirme amaçlı kurulan web sitelerinde içeriğin hazırlanmasında dikkatli olunmalıdır.

Geleneksel medya araçlarından sonra bir medya mecrası olarak kabul edilen yeni medya araçları içerik konusunda zorunlu olarak denetime tabi olmadığı için bazı sıkıntılar yaşanabilmektedir. Geleneksel habercilikte editörler içeriklerin kontrol edilmesini sağlamakta ve kamuoyuna onaylanmış bilgiler ulaştırılmaktadır. Yeni medya alanı oldukça hızlı bir şekilde insanların hayatına girdiği için içeriklerin kontrolü de büyük oranda sağlanamamıştır. Kurumsal yapıların oluşturduğu yeni medya platformlarında geleneksel habercilikte olduğu gibi denetim süreci işletilmekte ama yeni medyada sadece kurumsal yapılar yer almamaktadır.

Yakın süreçte internet içerikleri ile ilgili yasalar çıkarılmış ve bu alanda denetimler artırılmıştır. Geleneksel medya araçları, basın ve yayın ürünlerinin denetimi daha sıkı bir şekilde yapılabilirken internette içerik üretenler internet kullanıcıları ile aynı sayıda olduğu için bu denetim sağlıklı yürütülememektedir.

Web tasarımında içerik web sitesinin amacı ile örtüşmelidir. Gereksiz bilgilerden kaçınıldığı gibi yeterli içeriğin de web sitelerinde olması sağlanmalıdır.

iv. Web Tasarımda Uyumluluk

İnternet ilk çıktığı günsen bu yana kullanıldığı cihazlar açısından oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Sadece masaüstü bilgisayarlarda kullanılan internet daha sonra dizüstü ve sonrasında da mobil cihazlarda kullanılır hale gelmiştir. İnternet bağlantısını kullanan cihazlar sadece bilgisayar ve mobil cihazlar değildir. Akıllı ev cihazlarından otomobillere kadar birçok araç interneti kullanmaktadır. Bu araçların arasında konu ile ilgili olanlar web sitelerinin görünümünü gerçekleştiren cihazlardır. Web

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin KAHRAMANÖğr. Gör. Volkan YAVUZ

141 siteleri günümüzde bilgisayarlar ve mobil cihazlarda görüntülenmektedir. Web sitelerinin görüntülendiği

cihazlar farklı yazılım ve işletim sistemleri kullanabilmektedir.

Web sitelerinin tasarımında asgari ölçüde bütün cihazlarda görüntülenebilir olması önemlidir. Bunun için tasarımcının ve yazılımcının dünyada web tasarımındaki trendleri ve teknolojiyi yakından takip etmesi gerekmektedir.

3. MATERYAL VE YÖNTEM

Bu çalışma kapsamında 5 tane internet haber sitesinin ara yüzleri, web tasarım ilkeleri baz alınarak incelenmiştir. İncelemeye alınan internet haber sitleri 2017 yılınca comScore’un Türkiye’de en çok ziyaret edilen internet haber sayfaları araştırmasının sonucunda belirlenmiştir. Bu çalışma, masaüstü ve mobil cihazlar için ayrı şekilde yapılmıştır. Araştırma kapsamında masaüstü cihazlarda internet haber sitelerine yapılan giriş listesi referans alınmıştır. Bu araştırmanın sonucunda Türkiye’de en çok ziyaret edilen internet haber siteleri aşağıdaki şekilde sıralanmıştır (Medyatava - comScore).

 www.hurriyet.com.tr

 www.milliyet.com.tr

 www.haber7.com

 www.sozcu.com.tr

 www.sabah.com.tr

Belirlenen bu beş internet haber sitesine belirli bir tarih ve saatte giriş yapılarak incelemeler yapılmış ve bu internet haber sitelerinin arayüzleri değerlendirilmiştir. İnternet haber siteleri sürekli güncel tutuldukları için haberler sık şekilde değişmekte bazen tasarımları da değiştirebilmektedirler. Bu yüzden ilgili internet haber siteleri sadece belirtilen tarih ve saatteki görüntüleri üzerinden değerlendirilmiştir.

Uygulama bölümünde inceleme altına alınan internet haber sitelerinin değerlendirilmesi için literatür kısmında üzerinde durulan tasarım ilkeleri göz önüne alınarak bazı kriterler belirlenmiş ve bu kriterlere uygunluğu tespit edilmiştir. İnternet haber sitelerinin incelenmesinde dikkate alınan kriterler şunlardır;

Siteye giriş hızı: Aynı internet bağlantısını kullanarak bütün internet haber sitelerine giriş

İnternet Haber Sitelerinin Arayüz Tasarımlarının İncelenmesi

142

Siteye girişte kullanıcıyı karşılayan görüntü: Bazı internet haber sitelerinin girişinde kullanıcıyı

olumsuz etkileyen ve ekranı kaplayan reklam uygulaması kullanılabilmektedir. Kullanıcı bir internet haber sitesine giriş yapacağı zaman ilk olarak haberlerle karşılaşmak ister. Bu aşamada internet haber sitelerinin girişte kullanıcıyı karşılama şekli değerlendirilmiştir.

Menülerin yeri ve kullanımı: Arayüz tasarımında kullanıcıların web sitesini daha etkin

kullanabilmesi için mutlaka kullanışlı bir menü sisteminin eklenmesi gerekmektedir. Bu aşamada internet haber sitesinde menülerin kullanımı değerlendirilmiştir.

Renk kullanımı: Arayüz tasarımında renk kullanımı kullanıcıların sitede daha çok vakit

geçirebilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu aşamada internet haber sitelerinde kullanılan hâkim renkler incelenmiştir.

Font kullanımı: İnternet haber sitelerinde kullanılan fontlar, kullanıcıların rahat okuma

yapabilecekleri ve habercilik anlayışına uygun olması gerekmektedir. Ayrıca uygun font kullanımı daha geniş kitlelerin internet haber sitesini görüntüleyebilmesine imkân vermektedir. Çalışmanın bu bölümünde font kullanımı incelenmiştir.

İçerik: İnceleme kapsamında ülkemizin en çok ziyaret edilen siteleri ele alındığı için bir ulusal

basın aracının sahip olması gereken geniş içeriğin bulunum bulunmadığı bu aşamada incelenmiştir.

Tarayıcılar arası uyumluluk: Farklı tarayıcılardan inceleme kapsamındaki web sitelerine giriş

yapılmış ve uyumlulukları test edilmiştir.

Kurumsal kimlik bütünlüğü: İnceleme kapsamındaki internet haber siteleri aynı zamanda

kurumsal medya işletmelerine bağlıdırlar. Bu yüzden internet haber sitelerinin arayüz tasarımlarının kurumsal yapılarına uygun olarak yapılıp yapılmadığı değerlendirilmiştir.

Reklam kullanımı: İnternet haber sitelerinin temel gelir kaynakları reklamlar olduğu için reklam

uygulamaları önem arz etmektedir. İnternet ortamında çok farklı reklam uygulamaları bulunmaktadır. Bazen bu reklam uygulamaları kullanıcıları rahatsız etmektedir. İnceleme kapsamındaki internet haber sitelerinin reklam uygulamaları da bu aşamada değerlendirilmiştir.

Boşluk kullanımı: İnternet haber sitelerinin arayüz tasarımlarında boş bırakılan kısımlar ve

bunların sayfadaki oranları ile konumları oldukça önemlidir. Bu aşamada tasarımda kullanılan boşluk alanlar değerlendirilmiştir.

Medya kullanımı: İnternet haber siteleri resimler, yazılar, videolar, seslerden oluşmaktadır ve

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin KAHRAMANÖğr. Gör. Volkan YAVUZ

143 vakit geçirmeleri için oldukça önemlidir. Bu aşamada internet haber sitelerinde medya kullanımları

değerlendirilmiştir.

4. UYGULAMA

Bu bölümde inceleme kapsamına alınan beş adet internet haber sitesinin değerlendirilmesi için bir tablo oluşturulmuştur. Tabloda internet haber sitelerinin değerlendirildiği kriterler yazılmış ve kritere bağlı olarak puanlama veya yorumlama yapılmıştır.

Çalışmanın sonunda inceleme yapılan bütün internet haber sayfalarının görülebildiği bir tablo daha eklenmiş ve bu internet haber sitelerinin belirlenene kriterlere göre karşılaştırmaları yapılmıştır.

a. www.hurriyet.com.tr

Resim 1. Hürriyet Web Sayfası

Tablo 1. Hürriyet Web Sayfası Değerlendirmesi

KRİTER UYGUNLUK

Siteye giriş hızı Siteye giriş oldukça hızlıdır. Siteye giriş denemelerinin hepsinde sorun

yaşamadan hızlı giriş sağlanmıştır.

Siteye girişte

kullanıcıyı karşılayan görüntü

Site ilk açıldığında manşet ve üstte bulunan logo ile birlikte menüler görülmekte ve birkaç saniye içinde reklamlar yerini almaktadır. Kullanıcıların beklentisi olan habere doğrudan ulaşım bu sitede

İnternet Haber Sitelerinin Arayüz Tasarımlarının İncelenmesi

144

mümkündür. Sitenin en merkezi yeri olan üst orta bölümde büyük bir reklam alanı bulunmaktadır.

Menülerin yeri ve kullanımı

Logo, başlık ve menüler sitenin üst bölümünde bulunmaktadır. Haber seçeneklerinin yanında sayfanın üst sağ bölümünde tıklanınca açılan ve içeriğinde çok sayıda seçenek bulunan menü bulunmaktadır.

Renk kullanımı Logo ve menülerin olduğu en üst bölümün hemen altında son dakika

haberlerinin yer aldığı kırmızı bir şerit bulunmaktadır. Gazetenin kurumsal rengi olan kırmızının bu şeritte kullanılması kurumsal bütünlüğe katkı sağlamıştır. Sayfanın boş alanları açık gri renktedir. Manşet haberlerin sol tarafında da siyah arka plan kullanılmış bu da kurumsal bütünlüğe dahil olmuştur. Gazetenin kurumsal rengi olan kırmızı, frekans değeri yüksek olduğu için kullanıcıları uzun süreçte rahatsız edebilirdi. Site kırmızı kullanımını kullanıcıları rahatsız etmeyecek düzeyde kullanmıştır.

Font kullanımı İnternet haber sitesinin genelinde kullanıcıların kolay okumasını

sağlayan tırnaksız fontların kullanıldığı görülmüştür. Font kullanımı genel olarak habercilik ciddiyetine uygun şekilde gerçekleştirilmiştir.

İçerik Kullanıcıları karşılayan üst bölümde güncel haberler yer almakta alt

tarafa geldikçe de farklı türden içerikler yer almaktadır. Kullanıcıların uzun vakit geçirebilecekleri düzeyde içerik bu internet haber sitesinde görülmüştür. Bütün tarayıcılarda sayfa aynı şekilde görüntülenmektedir.

Tarayıcılar arası uyumluluk

Safari, Chrome ve İnternet Explorer tarayıcılarında girişlerde hızlı olduğu, sayfanın görüntülenmesinde herhangi bir sorun olmadığı tespit edilmiştir.

Kurumsal kimlik bütünlüğü

Hürriyet gazetesinin kurumsal kimliği bu internet haber sitesinde de hissedilir durumdadır. Kurumsal imajın uyandırılmasını sağlayan renkler yeterli düzeyde kullanılmıştır.

Reklam kullanımı Arayüz tasarımında sağ ve sol taraflarda simetrik boşluklar

bulunmaktadır. Sol taraftaki boşlukta sayfa hareketiyle sayfayı takip eden ve sürekli görüntülenen bir reklam alanı bulunmaktadır. Siteye girişte de orta üst bölümde büyük bir reklam alanı vardır. Sitede gezindikçe tasarımın içine yerleştirilmiş değişik boyutlarda ve değişik yerlerde reklam alanları bulunmaktadır. Tacizkar reklamlara

rastlanmamıştır. Reklamların bazıları hareketli olup dikkat çekmektedir.

Boşluk kullanımı Haber sitesi sayfanın orta bölümüne yerleştirilmiş, sayfanın sağ ve sol

bölümleri boşluktur. Gri renkte olan bu boşluklar kullanıcıyı rahatlatmaktadır.

Medya kullanımı Sayfanın geneline resimler ve yazılar hakimdir. Girişteki reklamda video

kullanılmıştır ama sesi kapalıdır. Kullanıcılar sesi istedikleri zaman açabilmektedir. Alt taraflarda video bölümü vardır ve videolar bu