• Sonuç bulunamadı

Sonuç ve Tartışma

BÖLÜM IV Bulgular ve Yorumlar

5.1. Sonuç ve Tartışma

Sekizinci sınıf öğrencilerinin görsel matematik okuryazarlığı öz yeterlik algıları ile gerçek performansları arasında anlamlı bir ilişki çıkmamıştır.

Literatürde bulunan araştırmalarda matematik başarı ile matematik okuryazarlığı öz yeterlik algısı arasında pozitif yönde olumlu bir ilişki görülmektedir. Duran (2011) yaptığı çalışmada yedinci sınıf öğrencilerin görsel matematik okuryazarlığı öz yeterlik algıları ile görsel matematik başarıları arasında istatistiksel ve korelasyonel olarak pozitif yönde, orta düzeyde, doğrusal bir ilişki bulmuştur. Aynı zamanda görsel

matematik okuryazarlığı öz yeterlik algısının, görsel matematik başarısının anlamlı bir yordayıcısı olduğu bulgusuna ulaşmıştır. Tukun, Erdoğan ve Öztürk (2014) İlköğretim öğrencileri için görsel matematik okuryazarlığı öz yeterlik algı seviyelerine ilişkin yaptıkları çalışmada,ilköğretim öğrencilerinin görsel matematik okuryazarlığı öz yeterlik algı seviyelerini; cinsiyet, elde edilen matematik başarı düzeyleri, sınıf düzeyleri, elde edilen gelir ve ailelerinin eğitim seviyeleri yönünden incelemiştir.

Başarısı yüksek olan öğrencilerin görsel matematik okuryazarlığı öz yeterlik algı seviyesinin yüksek olduğu bulgusuna ulaşmışlardır. Fakat yaptığımız çalışmada sekizinci sınıf öğrencileri görsel matematik okuryazarlığı öz yeterlik algıları ile görsel matematik okuryazarlığı gerçek performansları tutarlı bir sonuç göstermemektedir.

Görsel matematik okuryazarlığı öz yeterlik algısı yüksek olan öğrencilerin görsel matematik okuryazarlığı gerçek performanslarının düşük olduğu, tam tersi görsel matematik okuryazarlığı öz yeterlik algısı düşük olan öğrencilerin görsel matematik okuryazarlığı gerçek performanslarının yüksek olduğu görülmüştür. Bu sonuca uygulanan öz yeterlik algı ölçeği ve gerçek performans testinin yanı sıra öğrencilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeyle de desteklenerek ulaşılmıştır. Öğrencilerin görsel matematik okuryazarlık öz yeterlik algıları ve gerçekteki performanslarının nasıl olduğuna ilişkin durumları görüşme yapılarak değerlendirilmiştir. Öğrencilerin görsel matematik okuryazarlığı gerçek performansıyla görsel matematik okuryazarlığı öz

yeterlik algısı arasında olumlu bir ilişki çıkmamasının nedenlerinin kaynağı incelenmiş, çevresel faktörlerle ya da aileyle ilişkili olmadığı görülmüştür. Bu durumun sebebi öğrencilerin bulundukları yaş grubu itibariyle kendi özelliklerini iyi tanımaması olarak ifade edilebilir. Çünkü öğrencilerin görüşme sorularına verdikleri cevaplar kendi öğrenme düzeylerinin ve bilişsel süreçlerinin çok da farkında olmadığı sonucunu ortaya koymuştur.

5.2. Öneriler

Görsel matematik okuryazarlık öz yeterliliği hem günlük hayatta hem de matematik eğitiminde önemli bir yere sahiptir. Çünkü yapılarda görselleştirilen matematik nesneler, aralarındaki ilişkinin kolayca anlaşılmasını sağlamaktadır. Bazı öğrenciler için, matematiği öğrenmek için görsel anlatımlar kesinlikle zaruridir.

Matematikte bu öğrencilerin başarısız olmasının sebebi, görselliğin yetersizliğidir. Bu öğrenciler için görsel düzenlemeler, öğrencinin başarılı olmasını ayrıca buna ilave olarak öğrencinin ilgisini ve derslerde katılımını sağlayacaktır. (Goldenberg and Couco, Middle Eastern & African Journal of Educational Research, Issue 8 Year 2014 21). İşte bu gibi sebeplerden ötürü görsel matematik okuryazarlığı eğitimi büyük önem

taşımaktadır. Yapılan araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda görsel matematik okuryazarlığının geliştirilmesine katkı sağlanması açısından bazı öneriler sunulmuştur:

Ülkemizde görsel matematik okuryazarlığı konusu ile ilgili çalışmalar

bakımından önemli bir boşluk bulunmaktadır. Bu konuyla ilgili daha yoğun çalışmalar yapılabilir.

Öğrencilerin görsel matematik okuryazarlığı ile ilgili yanlış algılarına ilişkin nedenlerin kaynağı araştırılabilir.

Görsel matematik okuryazarlığı algı ölçeğinin uygulandığı hedef kitle

değiştirilerek benzer çalışmalar yapılabilir. Ölçek lise öğrencilerine uygulanarak yapılan araştırmalarla karşılaştırılabilir.

İlkokul ve ortaokul öğrencileri için görsel matematik okuryazarlığını içeren konular sınıf içi- ders içi uygulamaları ile geliştirilebilir. Görsel matematik

okuryazarlığı içeren konulara ders içinde daha fazla yer ayrılabilir.

Ortaokul öğrencilerinin görsel matematik okuryazarlığı konusunda öğrencilerin eksiklikleri konusunda özel bir çalışma yapılabilir.

Görsel matematik okuryazarlığı konusunda özgüvenleri düşük öğrencilerin neden kendilerine az güvendikleri konusunda detaylı bir çalışma yapılabilir.

Görsel matematik okuryazarlığı konusunda öz yeterlik algısının düşük ya da yüksek olmasına ilişkin aile tutumu, öğretmen yaklaşımları, öğrencinin geçmiş yaşantıları incelenerek görsel matematik okuryazarlığı konusunda öğrenci gerçek performansları detaylı bir şekilde incelenebilir.

Görsel matematik okuryazarlığı ile ilgili bazı kriterler belirlenebilir. Bu kriterler her bir düzey ve yaş grubu için dereceli puanlama anahtarı kullanılarak uygulanabilir.

Genel amacın; ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin görsel matematik okuryazarlığı öz yeterlik algıları ile görsel matematik okuryazarlığı gerçek

performansları arasındaki ilişkileri araştırmak olduğu bu çalışmada, sonuç olarak;

“öğrencilerin gerçek performansları ile algı düzeyleri arasındaki uyumsuzluğun nedenlerine ilişkin daha detaylı araştırmaların yapılması ve bu uyumsuzluğun oluşmamasına/giderilmesine yönelik ne tür eğitimsel faaliyetlerin yapılabileceği”

konuları araştırmaya değer görülmektedir.

Kaynakça

Abraham, R. (1998). History of the visual math institute. The World Wide Web:

http://www.vismath.org/ .

Abraham, R. (1997). The mission of the visual math institute. The World Wide Web:

http://www.vismath.org/ .

Akarsu, S. (2009). Öz yeterlik, motivasyon ve PISA 2003 matematik okuryazarlığı üzerine uluslararası bir karşılaştırma: Türkiye ve Finlandiya. Yüksek lisans tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.

Akın, A. (2011). İlköğretim ikinci kademe öğrencileri için Matematik Öz-bildirim Envanterinin geliştirilmesi ve çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Yüksek lisans tezi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.

Akkaya, R. Ve Sezgin Memnun, D. (2012). Öğretmen adaylarının matematiksel okuryazarlığına ilişkin öz yeterlik inançlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19, 96-111.

Akkoyunlu, B. (2008). Bilgi okuryazarlığı ve yaşam boyu öğrenme- Information literacy and lifelong learning. Hacettepe University, Faculty of Education Department of Computer Education and Instructional Technologies, Ankara / Turkey.

Akkuş, N. (2008). Yaşam boyu öğrenme becerilerinin göstergesi olarak PISA 2006 sonuçlarının Türkiye açısından değerlendirilmesi. Yüksek lisans tezi,Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Akpınar, Y. (1999). “Bilgisayar Destekli Öğretim ve Uygulamalar”, Anı Yayıncılık, Ankara.

Alakoç, Z. (2003) The Turkish Online Journal of Educational Technology – TOJENT Jaurney 2003 ISSN: 1303 – 6521 volume 2 Issue 1 Article 7.

http://tojet.net/articles/v2i1/217.pdf adresinden 08.01.2015 tarihinde alınmıştır.

Alphan, G. (2008). Görsel Okuryazarlık ve Öğretim Teknolojisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5 (2), 74-102.

Ata, A. (2013). Öğretmen adaylarının olasılık konusuna ilişkin kavramsal ve işlemsel bilgi düzeylerinin incelenmesi. Yüksek lisans tezi, Eskişehir Osmangazi

Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.

Aşkar, P. ve Umay, A. (2001). İlköğretim Matematik Öğretmenliği Öğrencilerinin Bilgisayarla ilgili özyeterlik algısı. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi.21:1-8.

Avgerinou, M., Ericson, J. (1997). A review of the concept of visual literacy. British Journal of Educational Technology 28, October'97, 280-91.

Bamberger, R. (1975). “Promoting the Reading Habit”, UNESCO Publishing, Paris (1975).

Bandura, A. (1997) Self-efficacy: The exercise of control. New York : Freeman.

Bekdemir, M. ve Duran, M. (2012). İlköğretim öğrencileri için görsel matematik Okuryazarlığı öz yeterlik algı ölçeği (GMOYOYAO)’nin geliştirilmesi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 31 (1), 89-115.

Bleed ,R.(2005). “Visual Literacy İn Higher Education”.

https://net.educause.edu/ir/library/pdf/PUB7102g.pdf. Adresinden 04.10.2015 tarihinde erişilmiştir.

Brizee, H.A. (2003). “Teaching visual literacy and document design in first-year composition”, Master of Thesis, State University Faculty of the Polytechnic Institute, Virginia, 4-6.

Büyüköztürk, Ş. (2009). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı: İstatistik, araştırma deseni, SPSS uygulamaları ve yorum (9.baskı). Ankara: Pegem Yayınları.

Cole, D. A. (1987). Utility of confirmatory factor analysis in test validation research.

Journal of Consulting and Clinical Psychology, 55, 584-594.

Çalık, B. ve Çapa Aydın, Y. (2014). Development of Visual Mathematics Literacy Self- efficacy Scale for Prospective Teachers. ECER 2014, The Past, the Present and the Future of Educational Research 24. Mathematics Education Research.

Portugal, 09 Şubat.

Çalık Uzun, S. ve Çelik S. (2014). Analysis of Preser Vice Elemantary Teachers Visiual Mathematics Literacy. Education in Mathematics, Science & Technology.

Necmettin Erbakan University, Konya, Turkey, May 16-18.

Çolak, S. (2006). Materyal kullanımının altıncı sınıf öğrencilerinin geometri kavramları bağlamında matematiksel okuryazarlığına etkisi üzerine deneysel bir çalışma.

Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Debes, J. L. (1968). Some foundations for visual literacy. Audiovisual Instruction 13 (9), 961-964.

De Lange, J. (2003). Mathematics for literacy. New Jersey: National Council on Education and the Disciplines.

Driscoll, M. P. (2004). Psychology of learning for instruction (3rd ed.). Allyn & Bacon.

http://www.sesp.northwestern.edu/masters-learning-and-organizational- change/knowledge-lens/stories/2013/the-silent-team-member-how-a-lack-of- self-efficacy-can-lead-to-self-limiting-behavior-in-the-context-of-team-decision-making.html adresinden 21.02.2016 tarihinde erişilmiştir.

Duran, M. (2011). İlköğretim 7.sınıf öğrencilerinin görsel matematik okuryazarlığı öz- yeterlik Algıları ile görsel matematik başarıları arasındaki ilişki.

Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzincan.

Duran, M. (2013). İlköğretim 7.Sınıf Öğrencilerinin Görsel Matematik Okuryazarlığı Hakkındaki Görüşleri.Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2: 38-5.

Edge, G. (2003). New Literacy’s in Mathematics: Implications For Teacher Education,

http://www.aare.edu.au/publications-database.php/3056/new-literacies-in-mathematics-implications-for-teacher-education adresinden 24.09.2015 tarihinde erişilmiştir.

Erden, M, Akman, Y. ( 1998 ). Gelişim ve Öğrenme, Arkadaş Yayınları.

Ersoy, Y. (2003). Matematik Okur Yazarlığı-II: Hedefler, Geliştirilecek Yetiler ve Beceriler. http://www.matder.org.tr adresinden 11 Kasım 2014 tarihinde alınmıştır.

Ertürk, S.(1972). Eğitimde Program Geliştirme, Hacettepe Üniversitesi Basımevi, Ankara.

Fransecky, R. B. ve Debes, J. L. (1972). Visual literacy: A Way To Learn- A Way To Teach. Washington, DC: Association for Educational Communications and Technology. (pp. 1-35). http://files.eric.ed.gov/fulltext/ED064884.pdf.

adresinden 17.09.2015 tarihinde erişilmiştir.

Flowers, T. (2015). International Conference on Childhood and Visual Texts in/of Asia 2015. https://tonyflowersillustrator.wordpress.com/visual-literacy/ adresinden 21.02.2016 tarihinde erişilmiştir.

Günay, V.D. (2008). Görsel okuryazarlık ve imgenin adlandırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hakemli Dergisi, 1: 1-29.

Güneş, F. (1994). Okur-yazarlık kavramı ve düzeyleri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 27(2): 499-507.

Gürbüz, M. (2014).PISA matematik okuryazarlık öğretiminin pısa sorusu yazma ve matematik okuryazarlık düzeyleri üzerine etkisi. Yüksek lisans tezi, Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bursa.

Gürbüz, R. (2007). Students’ and Theır Teachers’ Opınıons About The Instructıon Based On The Materıals On Probabılıty Subject. Kastamonu University, Kastamonu Faculty of Education Journal, 15 (1), 259-270.

Gürcan, A. (2005). Bilgisayar Öz-yeterliği Algısı İle Bilişsel Öğrenme Stratejileri Arasındaki İlişki. Eğitim Araştırmaları, 19, 179-193.

Harms, T.J. (2003). “Analysis of Minnesota students’ mathematical literacy on TIMSS, NAEP, and MN BST”, Doctoral Dissertation, University of North Dakota, North Dakota.

Hoffman, G. (2000). Visual Literacy Needed in The 21st Century, Et Cetera, 57 (2), 219-222 Summ (Ulakbim).

Işıksal, M. (2002). Elektronik tablolama ve dinamik geometri yazılımının 7. sınıf öğrencilerinin matematik başarısı ve matematik okuryazarlığı öz yeterlik algısına etkisi. Yüksek lisans tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

İnan, D.D. 2005 “İlköğretim 1. kademe Öğrencilerinin Okuma Alışkanlıklarının İncelenmesi”. 14. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresinde sunulmuş bildiri.

Pamukkale Üniversitesi, Denizli.

İpek, İ. (2003). “Bilgisayarlar, görsel tasarım ve görsel öğrenme stratejileri”, The Turkish Online Journal of Educational Technology, 2(3): 68-76.

İş, Ç. (2003). Uluslararası Öğrenci Başarı Belirleme Programına Göre (Pisa) Matematik Okur Yazarlığını Belirleyen Faktörlerin Kültürler Arası Karşılaştırılması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, ODTÜ, Ankara.

İşler, A.Ş. (2002). Günümüzde görsel okuryazarlık ve görsel okuryazarlık eğitimi.

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(1): 153-161.

Jenks, C. (1995). "The Centrality of The Eye In Western Culture". Visual Culture. Chris Jenks (ed.). London&New York: Routledge.

Kellner, D. (2010). Medya Gösterisi, (Çeviri: Z. Paşalı), İstanbul: Açılım Kitap.

Kıran, I. (2008). İlköğretim 5.sınıf öğretmen ve öğrencilerinin görsel okuryazarlıkları üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, 18 Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale, 13-25.

Kline, R. B. (2005). Principles and practice of structural equation modeling (2nd Edition ed.). New York: The Guilford Press.

Köse, K. (2013). Sekizinci sınıf öğrencilerinin işlemsel ve ölçümsel tahmin becerileri ile matematik okuryazarlıkları arasındaki ilişki. Yüksek lisans tezi, Erzincan

Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzincan.

Kurbanoğlu, S. (2010). Bilgi Okuryazarlığı Kavramsal Bir Analiz. Hacettepe Üniversitesi Türk Kütüphaneciliği Dergisi, 24, 4, 723-747.

Kükey, E. (2013). Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin matematik okuryazarlık düzeylerinin matematik başarılarına etkisi. Yüksek lisans tezi, Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.

Lohr, L. (2008). Lesson in Visual Literacy. Creating Graphics for Learning and Performance, New Jersey Columbus, Ohio USA : Pearson Merril Prentice Hall.

Marcus, A. (2005). Supporting the evolution of a software visualization tool through usability studies.Proceedings of the 13th International Workshop on Program Comprehension (IWPC’05).St. Louis, Missouri, 15-16 May.

McCrone, S.S. & Dossey, J.A. (2007). Mathematical literacy – It’s become fundamental. Principal Leadership, 7(5), 32-37.

MEB (2005). Matematik Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu (9–12. Sınıflar), Ankara.

Milli Eğitim Bakanlığı. (2008). PISA’da okuma becerileri: PISA’da matematik okuryazarlığı. http://yegitek.meb.gov.tr internet adresinden 21.11. 2014 tarihinde alıntı yapılmıştır.

Nasibov, F. ve Kaçar, A. (2005). Matematik ve Matematik Eğitimi Hakkında.

Kastamonu Eğitim Dergisi 13(2), 339-346.

http://uvt.ulakbim.gov.tr/uvt/index.php?cwid=9&vtadi=TPRJ%2CTTAR%2CTT IP%2CTMUH%2CTSOS%2CTHUK&ano=128882_6e9fa98fe5f3a4499546185 1415cb1f1 adresinden 10.01.2015 tarihinde alıntı yapılmıştır.

OECD (2006). Assessing Scientific, Reading and Mathematical Literacy, A Framework for PISA 2006, www.oecd.org/dataoecd adresinden 27 Aralık 2014 tarihinde alıntı yapılmıştır.

Okur, S. (2008). PISA 2003 Matematik Okuryazarlığı Soruları Bağlamında Öğrenci Stratejileri, Adımları ve Üstbilişleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü, Ankara.

Özgen, K. ve Bindak, R. (2008). Matematik Okuryazarlığı Öz Yeterlik Ölçeğinin Geliştirilmesi, Kastamonu Eğitim Dergisi, 16(2), 517-528.

Pajares, F. (2002). Overview of social cognitive theory and of self-efficacy.

[Online]:http://www.des.emory.edu/mfp/eff adresinden 11. 06. 2015 tarihinde alıntı yapılmıştır.

Pajares, F., & Graham, L. (1999). Self-efficacy, motivation constructs, and Mathematics performance of entering middle school students. Contemporary Educational Psychology, 24, 124–139.

Pala, N. (2008). PISA 2003 sonuçlarına göre öğrenci ve sınıf özelliklerinin matematik okuryazarlığına ve problem çözmeye etkisi. Yüksek lisans tezi, Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir.

Parsa, A.F. (2004). İmgenin gücü ve görsel kültürün yükselişi. Ana Dili Dil Kültürü ve Eğitim Dergisi, 33: 59-66.

Petterson, R. (1993), Visual Information. NJ: Educational Technology, Englewood, Cliffs.

Polat, C. (2006). Bilgi Çağında Üniversite Eğitimi için Bir Açılım: Bilgi Okuryazarlığı Öğretimi. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, Cilt 12, Sayı 30.

Pugalee, D.K. (1999). Constructing A Model of Mathematical Literacy, Academic Reseach Library, 73: 19.

Robertson, M.S.M. (2007). Teaching visual literacy in the secondary english/language arts classroom: An exploration of teachers’ attitudes, understanding and

application. Unpublished doctoral dissertation, Kansas State University, Department of Curriculum and Instruction College of Education, Manhattan.

Sanalan, A. , Sülün, A. , Çoban, A. (2007).Görsel Okuryazarlık. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt-Sayı: 9-2, s.34.

Satıcı, K. (2008). Pisa 2003 sonuçlarına göre matematik okuryazarlığını belirleyen faktörler: Türkiye ve Hong Kong – Çin. Yüksek lisans tezi, Balıkesir

Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir.

Sautoy, P. (1996). La Planification et l’Organisation des Programmes d’Alphabetisation

des Adultes Afrique, Guides Pratiques Pour Extrascolaire. 4. Unesco.

Schirato T & S Yell ‘The Discourses and Politics of Childhood’ Southern Review.

August,1999.

Schunk, D. ; “Peer models and children behavioral change.” Review of Educati-onal Research, 57, 1990, s. 149-174.

Senemoğlu, N., “Gelişim Öğrenme ve Öğretim: Kuramdan Uygulamaya”, Gazi Kitabevi, Ankara (2009).

Siegle, D., “Influencing student mathematics self-efficacy through teacher training”, The Annual Meeting of the American Research Association, Chicago (2003).

Soytürk, İ. (2011). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Matematik Okuryazarlığı Öz- yeterlikleri ve Matematiksel Problem Çözmeye Yönelik İnanışlarının Araştırılması, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İlköğretim Ana Bilim Dalı, Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı.

Sümer, N. (2000). Yapısal eşitlik modelleri: Temel kavramlar ve örnek uygulamalar.

Türk Psikoloji Yazıları, 3(6), 49-74.

Şengül, S., Katrancı, Y., & Gülbağcı, H. (2012). İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin görsel matematik okuryazarlığı öz yeterlik algılarının incelenmesi. 21.Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, Marmara Üniversitesi, İstanbul, Turkey, 12-14 Eylül.

Tekin, B. ve Tekin, S. (2004). Matematik öğretmen adaylarının matematiksel okuryazarlık düzeyleri üzerine bir araştırma. http://matder.org.tr internet adresinden 21.11.2014 tarihinde alıntı yapılmıştır.

Tezbaşaran, A. (1997). Likert tipi ölçek geliştirme kılavuzu. (İkinci baskı), Türk Psikologlar Derneği Yayını, Ankara.

Titiz, T. (a) Ezbere Hayır, İnkılap Yayınları, İstanbul, (1996).

Tutak, T. Ve İlhan, A. (2015). Elementary Mathematics Teacher of Matematichs for Visual Literacy Scale’s Development. The International Congress on Education for the Future: Issues and Challenges, Ankara, Turkey, 13-15 May.

Tutkun, Ö. F., Edoğan, D. Ve Öztürk, B. (2014). Levels of Mathematics Literacy Self- Efficacy Perception of the Secondary School Students. Middle Eastern & African Journal of Educational Research, Issue 8.

Türk Dil Kurumu Kılavuzu (1983). Türk Dil Kurumları Yayınları

http://tdk.gov.tr/index.php?option=com_bilimsanat&view=bilimsanat&kategori get=terim&kelimeget=matematik&hngget=md adresinden 23.03.2015 tarihinde alıntı yapılmıştır.

Umay, A. (2002). Öteki Matematik. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 23: 275-281.

Uysal, E. (2009). İlköğretim Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Matematik Okuryazarlık Düzeyi. Yüksek lisans tezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.

Uysal, E. ve Yenilmez, K. (2011). Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Matematik Okuryazarlığı Düzeyi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12 (2), 1-15.

Van de Walle, J.A. Elementary and Middle School Mathematics Teaching Developmentally. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara (2013).

Wileman, R. E. (1993). Visual communicating. Englewood Cliffs, N.J.:Educational Technology Publications.

Yabaş, D. ve Altun, S. (2009). Farklılaştırılmış öğretim tasarımının öğrencilerin öz-

yeterlik algıları, biliş üstü becerileri ve akademik başarılarına etkisinin

incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (H. U. Journal of Education), 37, 201-214.

Yeşildere, S. (2006) Farklı Matematiksel Güce Sahip İlköğretim 6,7 ve 8. Sınıf Öğrencilerinin Matematiksel Düşünme ve Bilgiyi Oluşturma Süreçlerinin İncelenmesi, Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İlköğretim Ana Bilim Dalı, Matematik Öğretmenliği Programı.

Yılmazer, G. (2015). Ortaokul öğrencilerinin aritmetik performans puanları ve

matematik okuryazarlığı arasındaki ilişkinin bazı değişkenlere göre incelenmesi.

Yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.

Yurt, E. (2014). Sekizinci sınıf öğrencilerinin matematik başarılarını açıklayan bir yapısal eşitlik modeli. Doktora tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Ekler

Ek 1:

Ek 2:

Ek 3: