• Sonuç bulunamadı

Erken Cumhuriyet Dönemi iç mekân donatılarının incelenmesinde sosyolojik bir yöntem olan “Toplumsal Yapı Analizi” kullanılmıştır. Donatılara ait bilgi verilerinden hareketle, sahip oldukları sosyokültürel ve sosyoekonomik değerler ve dönemin sosyokültürel olguların izleri araştırılarak Erken Cumhuriyet Dönemi toplumsal yapısı ve bunun iç mekân donatılarına etkileri incelenmiştir. Bu doğrultuda analiz sonrasında donatıların ortak özellikleri olabilen bileşenler tek tek ele alınarak, incelenen döneme ait donatıların toplumsal değerlerini tanımlayan senteze ulaşılmıştır. Hangi ihtiyaçları karşılamak için var olduklarını gösteren fonksiyonlarının niçin ve nasıl gerçekleşmesi gerektiğine ilişkin, bilişsel boyuttaki “olması gereken” ile fiili gerçekliği yansıtan “olan” arasındaki mesafe ancak bütüncü yaklaşımdan hareketle kurulan yapı analiz modeli ile incelenen örneklerde açıklanabilmiştir.

Alpullu Şeker Fabrikası gerek sanayi tesisleri gerekse de sosyal yapı ve alanları ile bir dönemin iktisadi ve sosyokültürel yapılanmasına etkisi ile Endüstriyel Miras tanımlanmasına uygun olarak “Endüstriyel Miras Değeri” taşımaktadır.

Yapı analizi modeliyle derinlemesine incelenerek elde edilen bilgiler doğrultusunda; bir döneme tanıklık etmenin yanında, devlet politikası olarak benimsenen “Modernleşme”nin halka ulaştırılmasında kullanılmış en önemli sanayi yapılarından biri olan Alpullu Şeker Fabrikası Yerleşkesi içinde bulunan gerek üretim tesisleri, gerekse sosyal ve kültürel tesisler ve bu yapıların iç mekânlarında kullanılan donatılar dönem özelliklerini yansıtması ve bir sistemin parçası olarak bir yapı oluşturması ve bu yapının görsel tezahürü sayılabilecek modern bir mimari stile sahip olması açısından “Belge Değeri” taşımaktadır.

Alpullu Şeker Fabrikası, ülke ekonomisinde döneminin önemli yerleşimi olarak gerek ekonomik boyutta gerek ülke kültürü bağlamında bir değer olduğu, Erken Cumhuriyet Dönemi’nde gerek fabrika çalışanlarını, gerek bölge insanını etkilemesi ve sosyal olanakları açısından, modern yaşamın kodlarını taşıması sebebiyle, “Modernist

120

Alpullu Şeker Fabrikası Yerleşkesinde, yerleşimin özgünlüğünün bozulmadan, sosyal donatılarının günlük yaşamda rekreatif ve kültürel yükleme ile donatılarak sürdürülebilir kapsamda gelecek kuşaklara aktarılabilir olması dolayısıyla “Yeniden

İşlevlendirilebilirlik” değeri taşımaktadır.

Erken Cumhuriyet Dönemi modernleşme araçlarından biri olan yerleşke, bir dönemin ve belirli bir coğrafyanın sosyokültürel yapısını etkilemiştir. Fabrika içinde bulunan hastane yalnızca fabrika çalışanlarına değil, bölge halkına da hizmet vermiştir. Bunun yanında spor tesisleri, (Türkiyenin ilk mini golf sahası, basketbol sahası, futbol sahası, yüzme havuzu vb) lojmanlar, restorant, balo salonu, sinema vb alanlar bölge insanının fiziksel ve sosyokültürel gelişiminde etkili olmuştur. Ergene Köşkü iç mekân donatıları açısından incelendiğinde yöredeki iç mekân kurgularını ve donatılarını etkilemiştir. Sosyal yaşamın en büyük göstergelerinden biri olan iç mekânlar ve donatıları bir dönemin sosyal ve kültürel değişimine tanıklık etmesi sebebiyle “Sosyokültürel” değer taşımaktadır.

Yerleşke içinde Fabrikanın ilk müdürü Alman Herman Gutherz için yapılan ve sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu MK Atatürk başta olmak üzere birçok devlet adamın konakladığı Ergene Köşkü’de (günümüzde Atatürk Müzesi olarak koruma altındadır) yerleşke içinde yer almaktadır. Köşk’ün iç mekânlarında bulunan donatılar, Erken Cumhuriyet Dönemi’nde dünyanın birçok yerinde etkisini gösteren Dönemin çağdaş tarzı olan Art Deco akımının etkisinde yapılması itibariyle dönem özelliklerini taşımaktadır. Donatıların konstrüksiyonları döneme özgüdür. Köşk içinde bulunan donatılar ilk yapıldığı hali ile sağlamlığını koruması ve hala kullanılabilir olması sebebiyle “Kullanılabilirlik” değeri taşımaktadır.

121

Öneriler;

Çağdaş koruma yaklaşımları kapsamında bugün sanayi dönemine ve üretim kültürüne ait kalıntılar ait oldukları dönemin bilimsel, teknolojik, mimari, estetik, sosyal ve kültürel özelliklerini yansıtmalarından dolayı Endüstri / Sanayi Mirası olarak tanımlanmaktadır. Bu kalıtlar üretim, ulaşım ve kamusal hizmetlere (elektrik üretimi, altyapı, vb.) ait mimari yapı ve makineler ile buralarda çalışan insanlar için planlanmış toplu konut, eğitim ve dini yapıları gibi sosyal, kültürel mimari çevrelerden oluşmaktadır. Tanıklık ettiği döneme ait üretim teknik ve süreçlerinin bilimsel, teknolojik, mimari ve estetik özelliklerini sunan, döneminin fiziksel, sosyal, kültürel ve ekonomik yapısını yansıtan sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan bu alanlar ve yapılar korunması gerekli kültür mirasıdır [84].

2863 sayılı (5226 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile çeşitli kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun ile) Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nda Kültür varlıkları; “Tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi yada tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde ve yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklardır” denilmektedir. Aynı yasa bu konudaki devletin sorumluluğunu, şöyle tariflemiştir; “Devlete, kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar ile özel hukuk hükümlerine tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan taşınmazlarda varlığı bilinen veya ileride meydana çıkacak olan korunması gerekli taşınır taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları “Devlet Malı” niteliğindedir” [85].

Alpullu Şeker Fabrikası ve Ergene Köşkü gerek tarihe tanıklık etmesi gerek mimarisi ve iç mekân donatılarının taşıdığı özellikler bağlamında özgün bir yapıdır. Köksal’a göre “Fransızca kökenli olan “Endüstri” kelimesi Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre “Sanayi” kelimesi ile eş anlamlı olup “ham maddeleri işlemek, enerji kaynaklarını yaratmak için kullanılan yöntemlerin ve araçların bütünü” olarak tanımlanmaktadır. “Endüstri Mirası” ise, sanayi kültürünün tarihsel, teknolojik, sosyal, mimari ve bilimsel değere sahip kalıntılarını içerir. İmalathane ve fabrikalar, makineler, atölyeler, madenler ile işleme ve arıtma alanları, ambarlar ve depolar, enerji üretim ve iletim tesisleri, demiryolu, liman gibi ulaşım alanları, ayrıca sanayi

122

alanlarındaki hizmet yapılarından oluşur” [66]. Bu tanımlamaya uygun olarak 12.09.1997 tarihinde T.C Kültür Bakanlığı Edirne kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulunun 12.09.1997-4108 nolu kararı ile fabrika alanı kentsel sit alanı, fabrika kompleksi-sanayi tesisi, Ergene Köşkü Atatürk müzesi olarak koruma altına alınmasına ilişkin Kırklareli Valiliği’nin başvurusu üzerine kurul “Erken Cumhuriyet Dönemi’nde yapılan Alpullu Şeker Fabrikası kompleksinin imar paftasında işaretlenen sınırları itibariyle doğal tarihi ve kentsel sit alanı olarak tescil edilmesine” karar vermiştir. Karar raporuna göre “Kırklareli ili Babaeski ilçesi Alpullu Kasabası’nda İstanbul-Edirne ve Kırklareli-Babaeski demiryolu hatlarının kesiştiği Alpullu istasyonunun yanında bir komplex olarak yer almaktadır. Fabrika 26.11.1926 tarihinde üretime başlamış, Türkiye’nin ilk şeker fabrikası olma özelliğine sahiptir. Fabrika ile aynı dönemlerde inşa edilmiş olan sosyal tesisler (lojman, okul, hastane, sinema, lokanta, misafirhane vb) çeşitli ağaçların ve zengin bir yeşilliğin içerisinde, tam anlamıyla korunması gerekli bir kültür ve tabiat varlığı özelliği taşımaktadır. Kampüs içerisinde yer alan Ergene (Atatürk) Köşkü ise tam anlamıyla bir Atatürk müzesi kapasitesine sahiptir. Bunlarla beraber mevcut tren istasyonu ve saray binasının da korunma altına alınması faydalı olacaktır”.

Alpullu Şeker Fabrikası Yerleşkesi gerek üretim tesisleri gerekse de sosyal alanları ile tarihe tanıklık etmesi, bir mimari üsluba ait olması özellikleri ile koruma altına alınan yerleşkenin, üretim ve sosyal tesislerin üretime devam edememe durumunda, farklı alternatiflerle sosyal amaçlı olarak değerlendirilmesi önerilebilir.

Yeniden işlevlendirilmesi düşünülebilecek sözü edilen yerleşke için, 1931 yılında Carta Del Restaaura’ın 4. maddesinde, “Yaşayan, yani ayakta duran anıtlara, yalnızca özgün işlevinden çok uzak olmayan ve binada gerekli uyarlamaların önemli hasara neden olmayacak şekilde yapılabileceği yeni kullanımlar verilmesi kabul edilebilir” yaklaşımı ele alınabilir.

Venedik Tüzüğü (Mayıs 1964)’nün Tanımlar kısmının 1.maddesinde “Tarihi anıt kavramı sadece bir mimari eseri içine almaz, bunun yanında belli bir uygarlığın, önemli bir gelişmenin, tarihi bir olayın tanıklığını yapan kentsel ya da kırsal bir yerleşmeyi de kapsar. Bu kavram yalnız büyük sanat eserlerini değil, ayrıca zamanla kültürel anlam kazanmış daha basit eserleri de kapsar” Amaç bölümünün 3.maddesinde

123

“Anıtların korunmasındaki amaç, onları bir sanat eseri olduğu kadar, bir tarihi belge olarak da korumaktır”. 5.maddesinde “Anıtların korunması, her zaman onları herhangi bir yararlı toplumsal amaç için kullanmakla kolaylaştırılabilir. Bunun kullanma arzu edilir, fakat bu nedenle yapının planı, ya da bezemeleri değiştirilmemelidir. Ancak bu sınırlar içinde yeni işlevin gerektirdiği değişiklikler tasarlanabilir ve buna izin verilebilir”.

Amsterdam Bildirgesi (1975), b bendi “Mimarlık mirası yalnız üstün nitelikli tek yapıları ve çevrelerini değil, tarihsel ve kültürel özelliği olan tüm kentsel ve kırsal alanları içerir”. K bendi ‘Bugünün yeni yapıları yarının mirası olacağından, çağdaş

mimarlığın yüksek kaliteli olması için her türlü çaba gösterilmelidir”. Tarihi Alanların Korunması ve Çağdaş Rolleri Konusunda Tavsiyeler (Unesco, 30

Kasım 1976, Nairobi) Tanımlar kısmında a bendinde “Tarihi ve mimari (geleneksel de dahil) alanlar, arkeolojik, tarih öncesi ve tarihi, estetik veya sosyokültürel açıdan bütünlükleri ve değerleri kabul edilmiş yapı grupları, yapılar, arkeolojik ve paleontolojik sitlerde olmak üzere açık alanlar anlamını taşıyacaktır. Nitelikli çok farklı olan bu alanlar arasında özellikle aşağıdakileri belirlemek olanaklıdır; prehistorik sitler, tarihi kentler, eski kentsel mahalleler, köyler veya homojen anıtsal gruplar ki, bunların değiştirilmeden korunmuş olmaları kuralı vardır”. B bendinde ‘’Çevre’’, bu alanların algılanış biçimini statik veya dinamik olarak etkileyen veya bu alanlara mekânsal olarak veya sosyal, ekonomik ve kültürel bağlarla doğrudan bağlı olan veya insan eliyle oluşturulmuş yer anlamına gelir”. C bendinde “Koruma” tarihi veya geleneksel alanlar ve çevrelerinin tanımlaması, onarımları, sağlıklılaştırılmaları, bakımları ve yeniden canlandırılmaları anlamına gelir”. Genel İlkeler 3. madde de “Her tarihi alan ve çevresi, özel karakteri ve dengesi, onu oluşturan parçaların birbirleriyle kaynaşmasına bağlı olan yapılar, mekânsal organizasyon ve çevresi kadar insan faaliyetlerini de içeren bir bütün olarak görülmelidir. Bütün geçerli öğeleri, insan etkinlikleri de dâhil olmak üzere ne kadar yalın olurlarsa olsunlar, bütüne oranla göz ardı edilemeyecek olan bir anlam taşırlar”.

Tüm bu kurumsal oluşumları Alpullu üzerinde irdelediğimizde, yerleşke değerlerinin tanımlamalara uyduğunu söylemek mümkündür. Yurt dışında örneklerine

124

sıkça rastladığımız endüstriyel mirasın korunması ve değerlendirilmesi kapsamında, ülkemizde de bu örneklere rastlanmaktadır.

Kayseri Sümerbank Bez Fabrikası, ‘Abdullah Gül Üniversitesi’ olarak kullanılmak üzere Mimar Emre Arolat tarafından projelendirilerek üniversite kampüsüne dönüştürülerek “Sümer Kampüsü” adıyla kullanılacaktır.

Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası ise Nazilli Kaymakamlığı ile Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) arasında 2003 yılında imzalanan devir protokolü ile eğitime kazandırılarak, Sümer Kampüsü içeriğinde Devlet Konservatuvarı, Nazilli Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu olarak, hizmet vermektedir.

İstanbul da Silahtarağa Elektrik Santrali 2004 yılında Enerji Bakanlığı ile imzalanan protokol sonrasında çalışmalara başlanmıştır. 2007 yılında renovasyon’u tamamlanarak “Santral İstanbul” adıyla Bilgi Üniversitesi Kampüs’ü olarak kullanılmaktadır. Santral İstanbul bünyesinde, eski makine dairelerinin korunarak dönüştürülmesiyle oluşturulan, Türkiye’nin ilk endüstriyel arkeoloji müzesi olan ve 2012’de Avrupa Müze Akademisi tarafından “DASA Ödülü”ne layık görülen Enerji Müzesi; çağdaş sanat sergilerin ve kültürel etkinliklerin gerçekleştirildiği “International Architecture Awards 2010” ödüllü Ana Galeri binası; özel bir izleme tekniği ile kurgulanmış olan Krek tiyatrosu; eski santralin tamirhane ve depo binalarının dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan tasarım ödüllü yeme-içme mekânları ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin eğitim binaları yer almaktadır.

Alpullu Şeker Fabrikası üretim tesislerinin ömrünü tamamlaması sonrası (2013 yılı itibari ile üretim yapılmamaktadır), ülke ekonomisinde, döneminin önemli yerleşimi olarak gerek ekonomik boyutta gerek sosyokültürel bağlamda bir değer olduğu ve yaşamsal kod değeri taşıdığı görülür. Bu nedenle yerleşimin özgünlüğünün bozulmadan, yeniden işlevlendirilmesi ve eğitim, spor veya kültürel tesis olarak korunması- kullanılması, sosyal donatılarının günlük yaşamda rekreatif ve kültürel yükleme ile donatılarak sürdürülebilir kapsamda gelecek kuşaklara aktarımı önerilebilir.

125

ÖZGEÇMİŞ

24.08.1979 tarihinde Saray/Tekirdağ’da doğdu. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mobilya ve Dekorasyon Öğretmenliği bölümünden 2003 yılında mezun oldu. 2004 yılında Trakya Üniversitesi-Kırklareli Meslek Yüksekokulu’nda Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2007 yılında Kırklareli Üniversitesinin kurulması ile birlikte Kırklareli Üniversitesinde çalışmaya başladı. 2009 yılında Trakya Üniversitesi Mimarlık ABD’de yüksek lisansını tamamladı. 2009 yılında aynı fakültede başladığı doktora tez çalışmasını 2014 yılında tamamladı. Ali Mülayim evli ve bir çocuk babasıdır.

126

EKLER

128

Ek-B İncelenen Sanayi Yapılarının Özelliklerini Gösteren Tablo

Sektör Gıda Sektörü

Özellikleri Alpullu Şeker

Fabrikası Uşak Şeker Fabrikası Eskişehir Şeker Fabrikası Turhal Şeker Fabrikası Kuruluş Tar. 1926 1926 1933 1934 Sermaye %78 İş Bankası- %22 Girişimci Grup Nuri Şeker- Hisse Senedi %50 İş Bankası- %24,5 Ziraat Bankası-%24.5 Sanayi ve Maadin Bankası İş Bankası- Ziraat Bankası Kurucu Firma Maschinen Buckau Wolf (Alman) Skoda (Çek) Maschinen Buckau Wolf (Alman) Maschinen Buckau Wolf (Alman) Sosyal

Tesis Var Var Var Var

Yeşil Alan Var Var Var Var

Tren Yolu Var Var Var Var

Mimarı x x Fritz A.

Breuhaus

Fritz A. Breuhaus

Stil Modern Mimari Modern Mimari Modern Mimari Modern Mimari

Bugünkü

129

130 B B A A Ön Görünüş Üst Görünüş Yan Görünüş B-B Kesiti A-A Kesiti 10 15 20 25 5 C C - Detayı D - Detayı D

Yer Aldığı Mekan MimariAkım-Eğilim ve Stil

Oturma Yemek Yeme Yatma

Giriş Banyo Vernik Lake

Konstrüksiyon Özellikleri

Masif Ahşap Izgara Ahşap Döşeme Ayna Cam

Ceviz Kayın Meşe Deri Rodaj Bizote

Fonksiyon ve Konstrüksiyon Özellikleri: : Salonda yemek yeme bölümünde depolama amaçlı kullanılan aynı zamanda üzerine süs

eşyalarının konulduğu mobilya. Arkalıklar tek taraflı ızgara konstrüksiyondur. Kapaklar ızgara konstrüksiyon ve ceviz kaplama, raflar ve çekmeceler masif ahşap tabladır.Art Deco örneklerinden biridir.Kaplama işçiligi dikkat çekicidir.

Kulp Kontraplak Cam Metal Ahşap Duvar Arc Deco-Zigzag Menteşe Arc Deco-Streamline

Ceviz Kayın Meşe

Metal

Kumaş Ahşap Metal

Mazeme Özellikleri Kaplama Yüzey Özellikleri

22

131 B B A A Üst Görünüş B-B Kesiti A-A Kesiti Ön Görünüş Yan Görünüş C-Detayı C D-Detayı 10 20 30 40 50 D

Yer Aldığı Mekan

Oturma Yemek Yeme Yatma

Giriş Banyo Arc Deco-Streamline

Konstrüksiyon Özellikleri Izgara Ahşap

Masif Ahşap Metal Döşeme Ayna Cam

Ceviz Kayın Meşe Kumaş Deri Ahşap Metal

Vernik Lake

Fonksiyon ve Konstrüksiyon Özellikleri:Salonda yemek yeme bölümünde yemek tabaklarının saklandığı, aynı zamanda üzerine süs

eşyalarının konulduğu ayna kenarında kademeli yükselen geometrik formlu, doğal ahşap kaplamalı mobilya.Kaplamalar ceviz kök kaplamadan yapılmıştır. Arkalıklar tek taraflı ızgara konstrüksiyondur. Tablalar ve kapaklar ızgara konstrüksiyon ceviz kaplama, raflar ve dikmeler masif tabladır.

Kulp Arc Deco-Zigzag

Kaplama Yüzey Özellikleri Mimari Akım-Eğilim ve Stil

Rodaj Bizote Mazeme Özellikleri

Ceviz Kayın Meşe Kontraplak Cam Metal Ahşap Duvar Menteşe 23

132 Ön Görünüş Yan Görünüş Plan A A A-A Kesiti B B B-B Kesiti 5 10 15 20 25

Yer Aldığı Mekan

Oturma Yemek Yeme Yatma

Giriş Banyo

Konstrüksiyon Özellikleri

Metal Döşeme Ayna Cam

Kumaş Deri Rodaj Bizote

Vernik Lake

Fonksiyon ve Konstrüksiyon Özellikleri:Salonda yemek yeme bölümünde yemek tabaklarının saklandığı aynı zamanda üzerine süs eşyalarının konulduğu ayna kenarında kademeli yükselen geometrik formlu mobilya.Kaplamalar ceviz kök kaplamadan yapılmıştır. Arkalıklar tek taraflı ızgara konstrüksiyondur. Tablalar ve kapaklar ızgara konstrüksiyon ceviz kaplama, raflar ve dikmeler masif tabladır. Arkalık lambalı olarak tablalara bindirilmiştir.

Kulp Ahşap Metal Masif Ahşap

Ceviz Kayın Meşe

Izgara Ahşap Ceviz Kayın Meşe

Arc Deco-Zigzag Arc Deco-Streamline

Kaplama Yüzey Özellikleri Mimari Akım-Eğilim ve Stil

Mazeme Özellikleri Kontraplak Cam Metal Ahşap Duvar Menteşe C D C-Detayı D-Detayı 24

133

Plan

Ön Görünüş Yan Görünüş A

A

A-A Kesiti B-B Kesiti B B 10 20 30 40 50 10 20 30 40 50 D C D - Detayı C-Detayı

Yer Aldığı Mekan

Oturma Yemek Yeme Yatma Mutfak Banyo

Konstrüksiyon Özellikleri

Masif Ahşap Metal Döşeme Cam

Ceviz Kayın Meşe Kulp Deri

Fonksiyon ve Konstrüksiyon Özellikleri:Salonda yemek yeme bölümünde yemek takımlarının saklandığı,aynı zamanda üzerine dekoratif eşyaların konulduğu mobilya.Değerli eşyaların sergilenebilmesi için bir bölüm camlı yapılmıştır.Arkalıklar tek taraflı ızgara konstrüksiyondur.Tablalar ve kapaklar ızgara konstrüksiyon, raflar ve dikmeler masif tabladır.Camlı bölmedeki raflarda camdan yapılmıştır.

Arc Deco-Streamline

Kaplama Yüzey Özellikleri

Arc Deco-Zigzag

Mimari Akım-Eğilim ve Stil

Mazeme Özellikleri Kontraplak Cam Metal Ahşap Duvar Menteşe Izgara Ahşap Ceviz Kayın Meşe

Vernik Lake Kulp Ahşap Metal Ayna Rodaj Bizote 25

134 Ön Görünüş Üst Görünüş B-B Kesit A A B B A-A Kesit Yan görünüş B-B Kesit C C-Detayı D D - Detayı

Yer Aldığı Mekan

Oturma Yemek Yeme Yatma

Giriş Banyo

Konstrüksiyon Özellikleri

Metal Döşeme Ayna Cam

Kumaş Deri Rodaj Bizote

Vernik Lake

Fonksiyon ve Konstrüksiyon Özellikleri: salonda çok işlevli dolap olarak kullanılan mobilya. Arkalıklar tek taraflı ızgara

konstrüksiyondur. Tablalar ve kapaklar ızgara konstrüksiyon, raflar ve dikmeler masif tabladır. Dolabın her iki tarafındaki eğrisel köşelerdeki tasarım ve işçilik dikkat çekicidir.Arkalık lambalı olarak tablalara bindirilmiştir.

Kulp

Ahşap Metal

Masif Ahşap Ceviz Kayın Meşe

Izgara Ahşap Ceviz Kayın Meşe Kontraplak Cam Metal Ahşap Duvar Menteşe

Arc Deco-Zigzag Arc Deco-Streamline

Mimari Akım-Eğilim ve Stil Kaplama Yüzey Özellikleri

Mazeme Özellikleri 5 10 15 20 25

26

135

Üst Görünüş

Ön görünüş Yan görünüş A-A Kesiti

C C B B A B-B Kesiti A 10 20 30 40 50

Yer Aldığı Mekan

Oturma Yemek Yeme Yatma

Giriş Banyo

Konstrüksiyon Özellikleri

Masif Ahşap Metal Döşeme Cam

Ceviz Kayın Meşe Kumaş Deri

Vernik Lake

Fonksiyon ve Konstrüksiyon Özellikleri:Yatak odasında asılması gereken eşyaların saklandığı çamaşır depolanması için gerekli çekmecelerin bulunduğu, kapakta traş gereçlerinin konması için bir bölmenin bulunduğu kapak içinde aynanın olduğu dolaptır. Konstrüksiyonda ızgara konstrüksiyon kullanılmıştır. Dolap arkalığında tek taraflı ızgara konstrüksiyon, kapaklarda ise ızgara konstrüksiyon yapılmıştır. Çekmece ve raflar kayın masif ahşaptan yapılmıştır.Arkalık lambalı olarak tablalara bindirilmiştir.

E D E-Detayı C-CKesiti D-Detayı Kulp Ahşap Metal Ayna Rodaj Bizote Kontraplak Cam Metal Ahşap Duvar Menteşe

Arc Deco-Zigzag Arc Deco-Streamline

Mimari Akım-Eğilim ve Stil

Mazeme Özellikleri

Izgara Ahşap Ceviz Kayın Meşe

Kaplama Yüzey Özellikleri

27

136

Üst Görünüş

Ön görünüş Yan görünüş A-A Kesiti

C C B B A B-B Kesiti A 10 20 30 40 50

Yer Aldığı Mekan Oturma Yemek Yeme Yatma

Giriş Banyo

Konstrüksiyon Özellikleri

Metal Döşeme Cam

Kumaş Deri

Vernik Lake

Fonksiyon ve Konstrüksiyon Özellikleri:Yatak odasında asılması gereken eşyaların saklandığı çamaşır depolanması için gerekli

çekmecelerin bulunduğu, kapakta traş gereçlerinin konması için bir bölmenin bulunduğu kapak içinde aynanın olduğu dolaptır. Konstrüksiyonda ızgara konstrüksiyon kullanılmıştır. Dolap arkalığında tek taraflı ızgara konstrüksiyon, kapaklarda ise ızgara konstrüksiyon yapılmıştır. Çekmece ve raflar kayın masif ahşaptan yapılmıştır.Arkalık lambalı olarak yan tablalara bindirilmiştir.

Kulp E D E-Detayı C-CKesiti D-Detayı Kontraplak Cam Metal Ahşap Duvar Menteşe Ahşap Metal Ayna Rodaj Bizote Masif Ahşap

Ceviz Kayın Meşe

Izgara Ahşap Ceviz Kayın Meşe

Arc Deco-Streamline Arc Deco-Zigzag

Kaplama Yüzey Özellikleri Mimari Akım-Eğilim ve Stil