• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 3. BULGULAR VE YORUM

3.2. KARAKTERLER

3.2.7. Saral’ın uyarlamasında Bihter Karakteri

Saral’ın uyarlamasında Bihter 25 yaşında Amerika’da eğitim almış güzel ve bakımlı bir kadındır. İyi bir eğitim almasına rağmen çalışmamaktadır. Adnan Bey’le evlendikten sonra sosyal yardım projelerinde yer almıştır. Annesinin babasını aldattığını görmüş bu nedenle babasının kalp krizi geçirerek öldüğüne şahit olmuştur. Gözlerinin önünde yaşanan olaylar nedeniyle annesinden nefret etmektedir. Babasının ölümünden sonra sıklıkla mezarlıkta karşılaştığı Adnan Bey’e karşı bir yakınlık duymuş, Firdevs Hanım’ın Adnan Bey’i yeni koca adayı olarak görmesi sebebiyle annesinden intikam almak amacıyla Adnan Bey’le evlenmeyi kafasına koymuştur. Evliliğinin ilk başlarında köşkte Behlül dışında herkesle arası çok iyidir. Nihal’le arkadaş olma çabasındadır. Bülent onu annesi gibi görmektedir. Adnan Bey’i sevmektedir. Firdevs Hanım’ın trafik kazası geçirip hastanede yattığı günlerde Behlül’ün ona destek olması aralarındaki buzları eritmeye başlamıştır. Zaman içerisinde Behlül’ün ona yaklaşması onun da içinde bir aşkın doğmasına sebep olmuştur. Behlül’le yakınlaşmasından sonra Adnan Beyle sıklıkla kavga etmeye başlamıştır. Bir süre sonra Adnan Bey’den hamile olduğunu öğrenmiştir. Ancak bu çocuğu istemez ve aldırır. Adnan Bey’le araları yavaş yavaş açılmaya başlamıştır. Firdevs Hanım köşke taşındıktan sonra Bihter ve Behlül arasındaki ilişkiyi fark etmiş onları ayırabilmek için Nihal’in Behlül’e olan aşkını kullanarak Nihal ve Behlül’ün nişanlanmasını sağlamıştır. Bihter Behlül’den hamile kalmıştır önce çocuğu aldırmaktan vazgeçmiş ama Behlül’ü kendisine döndüremeyeceğini anlayınca ikinci kez hamileliğine son vermiştir. Behlül’ün artık Nihal’i sevmesine ve onunla evlenmesine dayanamayarak Adnan Bey’in silahıyla intihar etmiştir.

72 3.2.8. Karşılaştırma

Roman ve Refiğ uyarlamasında Bihter 22 yaşındadır. Evde kalma korkusu ve zenginlik hayali onun Adnan Bey’le yanlış bir evlilik yapmasına neden olmuştur. Saral’un uyarlamasında Bihter 25 yaşındadır. Evde kalma korkusu ve zenginlik hayallerinden ziyade babasının annesi yüzünden öldüğünü görmüş, hem annesinden intikam almak hem de Adnan Bey’in ona yakınlığından kaynaklı Adnan Bey’le evlenmiştir. Saral’ın uyarlamasında Yöreoğlu soyadını taşırken Adnan Bey’le evlendikten sonra Ziyagil soyadını almıştır. Romanda Bihter biraz Türkçe biraz Fransızca az da olsa Rumca öğrenmiş, piyanoda vals, kadriller, romanslar çalmasını bilen bir kızdır. Refiğ uyarlamasında sadece düğün günü ud çaldığı görülmektedir. Saral’ın uyarlamasında Amerika’da öğrenim görmüştür. İyi bir eğitimi olmasına rağmen herhangi bir işle meşgul değildir. Her üç metinde de çalışmamakta erkek hegemonyası altında yaşamaktadır. Saral’un uyarlamasında sosyal statü gereği sosyal yardım derneklerinde görev almış bu faaliyetler için büyük organizasyonlar düzenlemiştir. Romanda Melih Bey takımı olarak gezmeye ve eğlenmeye düşkün olduklarından bahsedilir. Refiğ uyarlamasında Göksu gezintisi, Taksim’e gidilen alışveriş ve düğün evi dışında sosyal yaşantısı yoktur. Saral’ın uyarlamasında ailecek yemeklere gitmekte, yurt dışı seyahatleri yapmakta, günlük olarak dışarı çıkmakta, spor yapmaktadır. Her üç metinde de Peyker ve Firdevs Hanım dışında arkadaşı yoktur. Her üç metinde de Adnan Bey’le evliliğinin ilk dönemlerinde çocuklarla iyi anlaşmaktadır. Özellikle Nihal’e kendisini sevdirmeye çalışmış ancak başarılı olamamıştır. Romanda ve Refiğ uyarlamasında Adnan Bey’le ilişkisine ilişkin pek fazla bilgi yer almamaktadır. Saral’ın uyarlamasına Adnan Bey’le başta mutlu giden bir evliliği vardır. Onu kaybetmekten ve üzmekten korkmaktadır. Birlikte akşam yemeklerine ve seyahatlere çıkmaktadır. Adnan Bey’den hamile kalmış ama çocuğu aldırmıştır. Roman ve Refiğ uyarlamasında Bihter Behlül’ün yakınlaşması Göksu gezintisi sonrasında Bihter’in bedeninin artık bir aşkı arzulaması sonucu başlamıştır. Roman ve Refiğ uyarlamasında Bihter Behlül’e verdiği şeker siparişlerini almak üzere odasına gitmiş Behlül Bihter’i öpmüştür. Bihter ilk başta karşı koymak istese de kendisine engel olamamıştır. Saral’ın uyarlamasında Bihter’in sürekli olarak Adnan Bey’le anlaşmazlıklar yaşaması ve Behlül’ün Peyker’e sevgiliyken verdiği notu okuması Behlül’e karşı bir arzu uyandırmaya başlamıştır. Behlül nişanlısı Elif’i Bihter’in gözleri önünde öpmüştür. Bihter onları izlerken artık bedeni de onu istemektedir. Bir akşam Bihter Adnan Bey’in yaptığı çalışmalara bakmak üzere atölyeye gittiği esnada Behlül’de arkasından gider. Tartışırlar.

73

Behlül kendisine engel olamaz ve Bihter’i öper. O andan sonra yasak aşk başlamıştır. Roman ve Refiğ uyarlamasında Behlül ve Bihter’in görüşmeleri Behlül’ün odasında devam eder. Saral’ın uyarlamasında buluşma önce serada daha sonra Behlül’ün Riva’da tuttuğu taş evde devam eder. Her üç metinde de Bihter bu yaşadıklarından dolayı pişmanlık duyar. Annesi gibi olmaktan korkarken artık Firdevs Hanım’ın kızı olmuştur. Roman ve Refiğ uyarlamasında yer almamasına karşın Saral’ın uyarlamasınnda Bihter Behlül’den daha fazla ayrı kalmak istemediğini belirterek Behlül’le kaçma planları yapmıştır. Ancak Behlül amcasına bu ihaneti yapamayacağını belirterek vazgeçer. Bihter’in sürekli olarak Behlül’ü birlikte olmaya zorlaması Behlül’ün Bihter’den uzaklaşmasına neden olur. Bihter Adnan Bey’den boşanmayı kafasına koymuştur. Bu nedenle sürekli olarak kavga çıkartarak evi terk eder. Saral’ın uyarlamasında Bihter hem Adnan Bey’den hem de Behlül’den hamile kalmış ve aldırmıştır. Her üç metinde de Firdevs Hanım’ın Nihal ve Behlül arasında bir ilişkiyi başlatması Bihter’i kıskançlık krizine sokmuştur. Her üç metinde de Bihter bu kıskançlığına engel olamaz ve Firdevs Hanım’dan bu evlilik olayını bozmasını ister. Her üç metinde de Bihter her şeyi Adnan Bey’e anlatmaya kararlıdır. Roman ve Refiğ uyarlamasında zinanın yasak olduğu bir dönemde toplum baskısı ve namusu yüzünden intihar eder. Saral’ın uyarlamasında Behlül’ü artık Nihal’den ayıramayacağını anlayıp sevgisine karşılık bulamadığı için intihar eder.