• Sonuç bulunamadı

II. ELEKTRONİK HABERLEŞME HUKUKUNDAKİ İDARİ YAPTIRIM TÜRLERİ

1. İdari Para Cezaları

1.12. Rekabet İhlalleri

EHK’nın “Rekabetin Sağlanması” başlıklı 7.maddesi, elektronik haberleşme alanında rekabetin sağlanmasına yönelik özel düzenlemedir. Bu madde ile BTK’nın elektronik haberleşme sektöründe rekabete aykırı davranış ve uygulamaları re’sen veya şikâyet üzerine incelemeye, soruşturmaya ve rekabetin tesisine yönelik gerekli gördüğü tedbirleri almaya, görev alanına giren konularda bilgi ve belgelerin sağlanmasını talep etmeye yetkili olduğu hüküm altına alınmıştır.

Yaptırımlar Yönetmeliği’nin “Rekabet İhlalleri” başlıklı 16.maddesinde işletmecilerin rekabete ilişkin ihlallerin tespit edilmesi halinde idari para cezası uygulanacağı öngörülmüştür. Bu maddeye göre, rekabetin korunması ve rekabetin bozulması veya kısıtlayıcı uygulamaların giderilmesine yönelik düzenlemelerin ihlal edilmesi halinde işletmeci hakkında önceki yıldaki satışlarının yüzde üçüne kadar idari para cezası uygulanabilecektir. İdari para cezasının uygulanabilmesi için işletmecinin mevzuat gereği kendisine yüklenen rekabete ilişkin yükümlülükleri ihlal etmesi veya rekabete aykırı bir davranışta bulunması gerekmektedir. Madde metninde belirtilen “Rekabete aykırı davranış”ın tespitinde 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun hükümleri dikkate alınması gerekmektedir.

BTK bir kararında290; eşit şartlarda rekabet ortamı oluşturmayan işletmeci hakkında idari para cezası uygulanmasına karar vermiştir.

RK’nın elektronik haberleşme sektöründe meydana gelen rekabet ihlallerine ilişkin soruşturma yapma ve yaptırım uygulama yetkisi olduğunu yukarıda belirtmiştik. Bu başlık altında da bu yetkinin kapsamı üzerinde durulmasında yarar vardır.

RK, yapacağı inceleme ve tetkiklerde sonucunda rekabetin ihlali niteliğinde291

bir fiili tespit etmesi halinde 4054 sayılı Kanun’un 16.maddesi uyarınca

290

BTK’nın 30.04.2014 tarihli ve 2014/DK-SDD/229 sayılı kararı, (https://www.btk.gov.tr/tr- TR/Kurul-Kararlari), E.T:21.03.2018.

291 4054 sayılı Kanunun “Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar” başlıklı 4.maddesi veya “Hakim Durumun Kötüye Kullanılması” başlıklı 6.maddesi kapsamında bir fiilin tespit edilmesi halinde.

90 idari para cezası uygulanmasına karar verebilir292

. Ancak, RK’nın sektöre ilişkin vereceği idari yaptırım kararlarında Kurum’un görüşünü alması gerekir.

EHK’nın 7.maddesinin 2.fıkrası uyarınca, RK’nın sektöre ilişkin olarak yapacağı incelemelerde ve vereceği tüm kararlarda öncelikle Kurum’un görüşünü alması gerekir.

RK’nın Kurum’un görüşünü almadan elektronik haberleşme sektöründe ortaya çıkan rekabet ihlallerine ilişkin idari yaptırım uygulaması halinde, uygulanan idari yaptırım kararı hukuka aykırı olacaktır.

Nitekim, Rekabet Kurulu bir kararında293, bir işletmeci hakkında rekabet ihlali yönünden BTK’nın görüşü almadan soruşturma açılmamasına karar vermiş, bu kararın iptali talebiyle açılan davada soruşturma açılmaması işlemin iptaline karar verilmiştir294

. Danıştay İDDK bir kararında295, BTK’nın görüşünün alınmasının yasal bir zorunluluk olduğunu vurgulamıştır.

Aynı zorunluluk BTK tarafından elektronik haberleşme sektöründe ortaya çıkan rekabet ihlallere uygulanacak olan idari yaptırımlar açısından da geçerlidir. EHK’nın 6.maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre, BTK’nın sektöre ilişkin rekabet ihlallerinde Rekabet Kurumu’nun görüşünü alması gerekir. Bu durumda, her iki kurum da elektronik haberleşme sektöründe ortaya çıkan rekabet ihlalleri konularında idari yaptırım kararı vermeden önce birbirlerinden görüş alması gerekmektedir. Kanunda zorunlu görülen şekil kuralına uyulmayarak bu görüşün alınmaması, işlemin esasını etkileyen bir noksanlık oluşturacaktır.

İşletmecinin rekabet ihlali niteliğinde fiilinin tespit edilmesi halinde, aynı fiil nedeniyle hem BTK hem de Rekabet Kurulu idari yaptırım uygulanmasına karar verebilir mi? Rekabet ihlallerine ilişkin her iki kurumun da yetkili olduğu

292 RK’nın 09.06.2016 tarihli ve 16-20/326-146 sayılı kararında, işletmecilerin tesis paylaşımı başvurularını sözleşme yapmayı reddetmek suretiyle yapmayan ve bu şekilde sektördeki hakim durumunu kötüye kullandığı tespit edilen işletmeci hakkında idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Karar için bkz. (https://www.rekabet.gov.tr/tr/Kararlar), E.T:26.03.2018.

293 Rekabet Kurumu’nun 07.07.2015 tarihli ve 15-28/317-95 sayılı kararı, (https://www.rekabet.gov.tr/tr/Kararlar), E.T:28.03.2018.

294 Ankara 11. İdare Mahkemesi’nin 16.12.2016 tarih 2015/2776 E., 2016/4487 K. Sayılı kararı ile Rekabet Kurulu’nun işleminin iptaline karar verilmiştir. Söz konusu iptal kararının istinaf incelemesi yapılmış, Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nin 2017/236 E., 2017/204 K. Sayılı ve 21.6.2017 tarihli kararıyla istinaf talebinin reddine karar verilmiştir.

295 Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, T.25.02.2013, E.2008/653, K.2013/660, (www.kazancı.com), E.T:26.03.2018.

91 düşünüldüğünde böyle bir durum ile karşılaşılması mümkündür. Kanun koyucu, EHK’nın 6. Ve 7. maddelerinde, her iki kurumun da rekabet ihlallerine ilişkin incelemelerinde birbirlerinden görüş alması gerektiği kuralını koyması da her iki kurumun birbiriyle iş birliği içerisinde çalışarak farklı uygulamaların yaşanmasının önüne geçmeye çalışılmıştır.

Danıştay bir kararında296

, Rekabet Kurumu’nca şikayet konusu iddialar değerlendirilirken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun bu konu hakkındaki görüşü ve idari yaptırım niteliğinde işlem tesis edip etmediğinin dikkate alınması gerektiğini belirtmiştir.

Her iki kurum da farklı uygulamaların önüne geçmek ve rekabet ihlalleri açısından işbirliği yapmak amacıyla 22.01.2015 tarihinde İş Birliği Protokolü imzalanmıştır. Bu protokole kapsamında, sektöre ilişkin alınacak kararlarda her iki kurumun da işbirliği yapması öngörülmüştür.

Sonuç olarak, bu başlık altında belirtilen rekabet ihlalleri konularında BTK’nın yaptırım yetkisini kullanırken RK’nın görüşünü alması gerekir. Ayrıca, RK’nın aynı fiile ilişkin yaptırım uygulayıp uygulamadığını da değerlendirmesi gerekmektedir.