• Sonuç bulunamadı

Bilgi ve Belgelerin Verilmesine İlişkin Yükümlülüklerin İhlali

II. ELEKTRONİK HABERLEŞME HUKUKUNDAKİ İDARİ YAPTIRIM TÜRLERİ

1. İdari Para Cezaları

1.14. Bilgi ve Belgelerin Verilmesine İlişkin Yükümlülüklerin İhlali

EHK’nın 6.maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendine göre BTK, elektronik haberleşme sektörüne ilişkin olarak, işletmeciler, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerden ihtiyaç duyacağı her türlü bilgi ve belgeyi alma yetkisine sahiptir. EHK’nın 12.maddesinin 2.fıkrasının (f) bendinde, BTK’nın işletmecilere bilgi ve belge verilmesi yükümlülüğü getirebileceği düzenlenmiştir.

Yetkilendirme Yönetmeliği’nin 19.maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca, işletmeciler BTK tarafından istenen bilgi ve belgeleri, süresinde, doğru ve eksiksiz olarak vermekle yükümlüdürler. Bu hükümler dışında, mevzuatta işletmecilere bilgi ve belge verilmesi konusunda çeşitli yükümlülükler getirilmiştir300

.

İşletmeciler getirilen bu yükümlülükler kapsamında BTK’ya belirlenen konularda bilgi ve belge vermek mecburiyetindedir. Bu yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeciler hakkında Yaptırımlar Yönetmeliği’nin 23-26.maddeleri uyarınca idari para cezası uygulanacaktır.

298 BTK’nın 04.11.2014 tarihli ve 2014/DK-BTD/537 sayılı kararı, (https://www.btk.gov.tr/tr-

TR/Kurul-Kararlari), E.T:26.03.2018. 299

Aynı şekilde belgelendirme yükümlülüğüne aykırı davranan bir işletmeci hakkında, BTK’nın 12.03.2014 tarihli ve 2014/DK-BTD/141 sayılı kararıyla idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Karar için bkz. (https://www.btk.gov.tr/tr-TR/Kurul-Kararlari), E.T:26.03.2018. 300 Elektronik Haberleşme Sektöründe Hizmet Kalitesi Yönetmeliği’nin 7.maddesi ile Tarife

93

a- Bilgi ve Belgelerin Süresinde Verilmemesi(m.23)

Yaptırımlar Yönetmeliği’nin “Bilgi ve/veya belgelerin süresinde verilmemesi” başlıklı 23.maddesinin birinci fıkrasına göre, BTK tarafından talep edilen bilgi ve/veya belgelerin süresi içerisinde BTK’ya verilmemesi halinde işletmecinin uyarılacağı ya da işletmeci hakkında önceki yıldaki net satışlarının yüzbinde üçü tutarında idari para cezası uygulanacağı öngörülmüştür.

İşletmecinin bilgi ve belgeleri süresinde vermemesi durumunda sabit oranda idari para cezası uygulanacağı öngörülmüş olup, para cezasının miktarını belirleme açısından BTK’ya takdir hakkı tanınmadığı görülmektedir. Ayrıca, idari para cezası uygulanmadan önce işletmecinin uyarılabileceği de belirtilmiştir. Ancak bu uyarma kararının, Yaptırımlar Yönetmeliği’nin 44.maddesinde sayılan haksız ekonomik kazancın veya zararın ya da tekerrürün varlığı, aynı madde ihlaline ilişkin son beş yılda işletmeciye uygulanan idari yaptırım olup olmadığı ve iyiniyetin varlığı gibi ölçütler dikkate alınarak verilebilecektir.

Bilgi ve belgenin süresinde verilmemesi nedeniyle uyarı kararı verilmeden idari para cezası uygulanması halinde, kararın gerekçesinde 44.maddedeki ölçütler belirtilerek hangi nedenden dolayı doğrudan idari para cezası uygulandığına ilişkin yeterli açıklamalara yer verilmesi gerekmektedir. Aksi durum, uygulanan idari para cezasının yargısal denetimini de zorlaştırır301. İdari yargı organı tarafından uyarı

kararı verilmemesinin gerekçelerine yer verilmemesi nedeniyle uygulanan idari para cezasının iptaline karar verilmesi muhtemeldir.

Uygulamada BTK tarafından bilgi ve belge istenen işletmecinin süresi içerisinde bilgi ve belgeyi ibraz etmemesi halinde işletmecinin uyarılmasına karar verildiği görülmektedir302. İşletmecinin bilgi ve belgeyi süresinde vermemesi ve

uyarılması üzerine, aynı bilgi ve belgeyi BTK tarafından istenen sürede vermemesi halinde bu fıkra hükmü uygulanmayacaktır.

Yaptırımlar Yönetmeliği’nin 23.maddesinin ikinci fıkrasına göre, anılan bilgi ve/veya belgenin tekrar istenmesine rağmen süresi içinde verilmemesi halinde

301

AKILLIOĞLU, Tekin, Yönetsel İşlemlerde Gerekçe İlkesi, Amme İdaresi Dergisi, C.15, Sy.2, 1982, s.220.

302 BTK’nın 23.11.2015 tarihli ve 2015/DK-SDD/521 sayılı kararı; ayrıca bkz. BTK’nın 14.07.2015 tarihli ve 2015/DK-YED/320 sayılı kararı, (https://www.btk.gov.tr/tr-TR/Kurul-Kararlari), E.T:26.03.2018.

94 işletmecinin bir önceki yıldaki net satışlarının yüzbinde üçünün iki katından az olmamak üzere yüzde birine kadar idari para cezası uygulanacağı öngörülmüştür. Bu fıkra hükmünde, bilgi ve belgenin ikinci kez süresinde verilmemesi yaptırıma bağlanmış ve uygulanacak olan para cezasının alt ve üst sınırı belirlenmiştir. Ayrıca, bu fıkra kapsamında uyarma kararı verilemeyecektir.

b- Yanlış bilgi ve/veya belge verilmesi(m.24)

Yaptırımlar Yönetmeliği’nin 24.maddesinin birinci fıkrasında, BTK tarafından talep edilen bilgi ve/veya belgelerin yanlış olması halinde işletmecinin uyarılacağı ya da işletmeciye bir önceki yıldaki net satışlarının yüzbinde ikisi oranında idari para cezası uygulanacağı öngörülmüştür. Bu fıkra kapsamında da, idari para cezası uygulanmasına karar verilmeden önce 44.maddedeki ölçütler dikkate alınarak uyarma kararı verilebilecektir.

BTK bir kararında303

, işletmecinin önceden de benzer fiil işleyerek yanlış bilgi ve/veya belge verdiği dikkate alınarak doğrudan idari para cezası uygulanmasına karar vermiştir.

BTK bu konudaki kararlarının bir kısmında işletmecilerin uyarılmasına304

, bir kısmında ise doğrudan idari para cezası uygulanmasına karar verdiği305

görülmektedir.

Anılan maddenin ikinci fıkrasında, yanlış olan bilgi ve/veya belgelerin tekrar istenmesine rağmen verilmemesi veya eksik olarak verilmesi halinde işletmeci hakkında bir önceki yıldaki net satışlarının yüzbinde ikisinin iki katından az olmamak üzere yüzde birine kadar idari para cezası uygulanacağı öngörülmüştür. Bu fıkra hükmünde, yanlış verilen bilgi ve belgelerin tekrar istenmesine rağmen doğru bir şekilde tamamlanmaması hali yaptırıma bağlanmış ve uygulanacak olan para cezasının alt ve üst sınırı belirlenmiştir. Ayrıca, bilgi ve/veya belgenin süresinde verilmemesinde olduğu gibi bu fıkra kapsamında da uyarma kararı verilemeyecektir.

303 BTK’nın 23.07.2014 tarihli ve 2014/DK-SDD/389 sayılı kararı, Karar için bkz. (https://www.btk.gov.tr/tr-TR/Kurul-Kararlari), E.T:26.03.2018.

304 BTK’nın 03.08.2016 tarihli ve 2016/DK-SDD/354 sayılı kararında, BTK’ya gönderilen ortalama alan değerlerini farklı hesaplamak suretiyle yanlış raporlama yapan üç işletmecinin uyarılmasına karar verilmiştir. Karar için bkz. (https://www.btk.gov.tr/tr-TR/Kurul-Kararlari), E.T:26.03.2018. 305 BTK’nın 23.11.2015 tarihli ve 2015/DK-SDD/522 sayılı kararıyla yanlış bilgi ve/veya belge veren

işletmeci hakkında doğrudan idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Karar için bkz. (https://www.btk.gov.tr/tr-TR/Kurul-Kararlari), E.T:26.03.2018.

95

c- Eksik bilgi ve/veya belge verilmesi(m.25)

Yaptırımlar Yönetmeliği’nin 25.maddesinin birinci fıkrasında, BTK tarafından talep edilen bilgi ve belgelerin eksik olması durumunda, işletmeci hakkında bir önceki takvim yılındaki net satışlarının yüzbinde ikisi oranında idari para cezası uygulanacağı öngörülmüştür. İkinci fıkrada da, eksik olan bilgi ve/veya belgelerin tekrar istenmesine rağmen verilmemesi durumu yaptırıma bağlanmıştır.

BTK tarafından istenen bilgi ve belgelerin eksik olması durumunda işletmecinin uyarılmasına karar verebileceği gibi işletmeci hakkında doğrudan idari para cezası uygulanmasına da karar verilebilir. Eksik olarak verilen bilgi ve/veya belgenin BTK tarafından tamamlanmasının istenmesine rağmen eksikliğin giderilmemesi halinde uyarma kararı verilemeyecektir.

d- Yanıltıcı bilgi ve/veya belge verilmesi(m.26)

Yaptırımlar Yönetmeliği’nin 26.maddesinde, BTK tarafından talep edilen bilgi ve/veya belgelerin yanıltıcı olması durumunda işletmeci hakkında bir önceki takvim yılındaki net satışlarının yüzde ikisine kadar idari para cezası uygulanacağı öngörülmüştür. Verilen bilgi ve/veya belgenin yanıltıcı olması durumunda uygulanacak olan idari para cezası oranının üst sınırı belirlenmiştir. Bilgi ve/veya belgenin süresinde, yanlış ve eksik verilmesinde öngörülen işletmecinin uyarılması mekanizmasına bu maddede yer verilmemiştir.