• Sonuç bulunamadı

REHBERLİK VE TEFTİŞ BAŞKANLIĞI

Belgede İDARE FAALİYET RAPORU (sayfa 183-187)

mekânsal planlama, kentsel dönüşüm proje ve uygulamaları ile altyapı hizmetlerini yürütmek, ulusal coğrafi bilgi sistemini kurmak

TEKLİF VE İLAN EDİLEN RİSKLİ ALAN SAYISI

3.2.1.10. REHBERLİK VE TEFTİŞ BAŞKANLIĞI

Raporumuzun önceki bölümlerinde de yer detaylı olarak yer verdiğimiz, Kurul tarafından, inşaat sektörünün proje ve yapım işleri uygulamalarında kullanılmak üzere, ortak terminoloji ve teknik şartlar ile maliyetlere ilişkin tespitler yapılmakta ve bu kapsamda; “Rayiç, Birim Fiyat, Tarif ve Analizler”,

“Yapım Uygulamalarına İlişkin Tebliğler” ve “Genel Teknik Şartnameler” hazırlanarak yayımlanmaktadır.

Bu çalışmalar, planlama, tasarım ve inşaat süreçlerindeki maliyet tahminlerinin olabildiğince doğru ve gerçekçi verilerle yapılabilmesini sağlamakta ve mevcut kaynakların etkin ve verimli kullanılmasına katkı vermektedir.

Başkanlığımızın da öncelikleri, yukarıda belirtilen teknik politikalar doğrultusunda hazırlanacak hukuki ve teknik düzenlemelere en etkin biçimde katılabilmemizdir.

3.2.1.10. REHBERLİK VE TEFTİŞ BAŞKANLIĞI

Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından 2013 yılında gerçekleştirilen teftiş ve denetim faaliyetleri aşağıda sıralanmıştır.

Mevzuat Çalışmaları

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Yönetmeliği 20.09.2013 tarihli ve 28771 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

İnceleme Faaliyetleri

2013 yılı içerisinde 19 adet ihaleli işler, 18 adet yapı denetim, 24 adet yapı kooperatifi, 3 adet çevre ile ilgili ve 51 adet diğer muhtelif konuları içeren toplam 115 adet görev emri kapsamında yer alan 205 konu hakkında inceleme yapılmıştır.

Tablo 29. 2013 Yılında Konularına Göre Görevler ve Raporlar Verilen

Görev Emri

İncelenen Konu

Düzenlenen Rapor

Önceki Yıldan Devir

2014 Yılına Devir

İhale Konuları 19 19 14 10 4

Yapı Denetim

Konuları 18 105 79 11 7

Yapı Kooperatifi

Konuları 24 25 23 18 2

Çevre Konuları 3 3 2 1 1

Diğer Konular 51 53 33 13 20

Toplam 115 205 151 53 34

2013 yılı içerisinde müfettişlerce 14 adet ihaleli işler, 79 adet yapı denetimi, 23 adet yapı kooperatifi, 2 adet çevre ile ilgili ve 33 adet diğer muhtelif konuları içeren toplam 151 adet inceleme raporu düzenlenerek Başkanlığa sunulmuştur.

Tablo 30. 2013 Yılında Düzenlenen İnceleme Raporları ile İlgili Başkanlık Değerlendirmesi

İnceleme Raporları Sayı

2012 Yılından Devir Raporlar 85

2013 Yılında Sunulan Raporlar 151

Olura Bağlanan Raporlar 116

Değerlendirilmesi Devam Eden Raporlar 119

2013 yılında düzenlenen 151 adet ve 2012 yılında olura bağlanamayan 85 adet olmak üzere toplam 236 adet inceleme raporu değerlendirilmiştir. Maddi hatalar tespit edilen 28 adet inceleme raporundaki eksikliğin ilgili müfettişinden tamamlatılması yazılı olarak istenilmiştir.

17 adet inceleme raporunun eksiklikleri tamamlanarak Başkanlığa sunulmuş olup, bunlardan 9 adet inceleme raporu yapılan değerlendirme sonucunda Makam Oluruna bağlanmıştır. 11 adet inceleme raporundaki eksiklikler ise müfettişlerce tamamlanmaktadır. 1 inceleme görevi, Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığının koordinatörlüğünde yürütülmüştür.

2013 yılı içerisinde 20 adet ihaleli işler, 21 adet yapı denetimi, 28 adet yapı kooperatifi, 2 adet çevre ile ilgili ve 45 adet diğer muhtelif konuları içeren toplam 116 inceleme raporu Makam Oluruna bağlanmıştır.

119 adet inceleme raporu halen Başkanlıkça değerlendirilmekte olup, maddi hatalar tespit edilerek eksikliğin ilgili müfettişinden tamamlatılması istenilen 11 adet inceleme raporu da dahil olmak üzere, 34 görev emri kapsamında bulunan 53 konu hakkındaki inceleme 2014 yılına devretmiştir.

Ön İnceleme Faaliyetleri

2013 yılı içerisinde verilen 23 adet ve önceki yıldan devreden 2 adet olmak üzere toplam 25 adet ön inceleme görevi üzerine müfettişler incelemede bulunmuştur. 23 adet ön inceleme raporu düzenlenerek Başkanlık Makamına sunulmuş olup, 4483 sayılı Kanun’un 9.maddesi uyarınca ilgilisine, şikayetçisine ve ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilmiştir.

İçişleri Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müfettişleri ile birlikte yürütülen inceleme sonucunda düzenlenen 1 adet inceleme raporu gereği için İçişleri Bakanlığı’na, bilgi için Bakanlığımıza sunulmuştur. Raporu hazırlanamayan 1 adet ön inceleme görevi 2014 yılına devretmiştir.

Soruşturma Faaliyetleri

2013 yılı içerisinde verilen 11 adet ve önceki yıllardan devreden 3 adet olmak üzere toplam 14 adet adli soruşturma görevi üzerine müfettişler soruşturmada bulunmuştur.

12 adet adli soruşturma raporu Başkanlık Makamına sunulmuş olup, gereği için ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına ve Kamu davasına müdahil olunması için de Bakanlığımız Hukuk Müşavirliğine gönderilmiştir. 1 adet adli soruşturma raporu Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı’na sunulmuştur. Raporu hazırlanamayan 1 adet adli soruşturma görevi 2014 yılına devretmiştir.

2013 yılı içerisinde verilen 10 adet ve önceki yıldan devreden 1 adet olmak üzere toplam 11 adet idari soruşturma görevi üzerine müfettişler soruşturmada bulunmuştur.

9 adet idari soruşturma raporu Başkanlık Makamına sunulmuş olup, gereği için Personel Dairesi Başkanlığı ve ilgili Valiliğe gönderilmiştir. Raporu hazırlanamayan 2 adet idari soruşturma görevi 2014 yılına devretmiştir.

Araştırma Faaliyetleri

2013 yılında aşağıda yer alan konular üzerinde araştırma çalışmaları yürütülmüştür.

 Alo 181 Çevre ve Şehircilik hattına gelen kentsel dönüşümle ilgili şikayetlerin değerlendirilmesi ve söz konusu hattın geliştirilmesi

 Deprem sonrası yapı hasarlarının değerlendirilme ölçütleri ve derecelendirilmesi

 İklim değişikliklerinin dereler ve nehirlerin akımlarına etkilerinin Doğu Anadolu ölçeğinde incelenmesi

 Başkanlığımızca yapılacak rehberlik faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülebilmesini teminen kapsam, hedefler, usul ve esaslar ile izlenecek yol

İlk 3 konuya ilişkin araştırma tamamlanarak rapora bağlanmış olup, son konuya ilişkin araştırma faaliyeti devam etmektedir.

Yürütülen Projeler

Ana faydalanıcısı Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı olan ve Başkanlığımızın da arasında bulunduğu 9 eş faydalanıcı ile birlikte yürütülen “Yolsuzlukla Mücadele Politikalarının ve Uygulamalarının Koordinasyonunun Güçlendirilmesi” konulu AB projesi kapsamında bugüne kadar, 1 konferans ve 7 toplantı yapılmış, Başkan ve Başkan Yardımcısı düzeyinde katılım sağlanmış, 4 ayrı alt çalışma grubuna toplam 8 müfettiş görevlendirilmiş olup, çalışmalar halen devam etmektedir.

Rehberlik Faaliyeti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda İstanbul Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştirilen “Yapım İşlerinde Yeni Fiyat Farkı Kararnamesi” konulu panele katılım sağlanmıştır. Ayrıca,

 644 Sayılı KHK ile Bakanlığımızın yetkileri

 İhale işlemleri

 3194 sayılı İmar Kanunu

 Yapı Denetimi Kanunu Hakkında yapılan değişiklikleri Kapsamında İl Müdürlüklerinin Eğitimi

 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu Uygulamaları ve Sonuçları

 5543 Sayılı İskân Kanunu Uygulamaları

 4483 Sayılı Kanuna Dair Uygulama Esasları

 657 sayılı Kanun’un Disiplin Hükümleri ve Disiplin Soruşturması ve Disiplin Cezaları

konularında Bakanlığımızın merkez ve taşra teşkilatında muhtelif birimlerdeki personel için rehberlik faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.

Hizmet İçi Eğitim Faaliyetleri

 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun Kooperatiflere Yansıması ve Kooperatifler Mevzuatı

 Kişisel Gelişim Eğitimi

 Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü İşlemleri

 Hava Yönetimi İşlemleri

 Atık Yönetimi İşlemleri

 Yapı Denetimi Hakkında Kanun Uygulamaları

 Su Yönetimi İşlemleri

 Kamu İhale Kanunu Uygulamaları

konularındaki hizmet içi eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca,

 Türkiye 2013 Yıkım Konferansı’na

 Kamu İhale Kurumu Düzenleme Dairesi Başkanlığı’nca düzenlenen, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri uyarınca gerçekleştirilen yapım işleri ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesine yönelik mevzuat değişikliği çalışmalarında dikkate alınacak hususlar konulu toplantısına

 Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsünce düzenlenen 11.Kamu Etiği Kongresi’ne katılım sağlanmıştır.

3.2.1.11. İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI

Belgede İDARE FAALİYET RAPORU (sayfa 183-187)