• Sonuç bulunamadı

Mali Denetim Sonuçları İç Denetim İç Denetim

Belgede İDARE FAALİYET RAPORU (sayfa 58-62)

mekânsal planlama, kentsel dönüşüm proje ve uygulamaları ile altyapı hizmetlerini yürütmek, ulusal coğrafi bilgi sistemini kurmak

Hedef 4.4: Uluslararası ilişkiler ve Avrupa Birliği müktesebatı uyumlaştırma çalışmaları kapsamında kurumsal kapasite artırılmasına yönelik çalışmalar ve ulusal yükümlülüklerin yerine

S. A.4. Hızlı ve kaliteli hizmet sunumu için kurumsal kapasite gelişimini sağlamak

3. FAALİYETLERE İLİŞKİN BİLGİ VE DEĞERLENDİRMELER

3.1. Mali Bilgiler

3.1.2. Mali Denetim Sonuçları İç Denetim İç Denetim

İç denetim çalışmalarına ilişkin bilgiler İç Denetim Birim Başkanlığı faaliyetleri bölümünde ayrıntılı olarak verilmektedir.

Dış Denetim

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sayıştay’ın dış denetimine tabidir. Bakanlığımızın 2012 yılı faaliyetlerine ilişkin olarak gerek merkez teşkilatımızda gerekse Sayıştay Başkanlığınca belirlenen İl Müdürlüklerimizde mali denetimler gerçekleştirilmiştir. Denetimler sonucunda hazırlanmış olan denetim raporunda, genel bütçe işlemlerine ilişkin 10 bulguya, döner sermaye işlemlerine ilişkin ise 6 bulguya yer verilmiştir.

Denetim raporunda yer alan bulguların tekrarlanmaması için gerekli tedbirler alınmıştır.

3.2. Performans Bilgileri 3.2.1. Faaliyet ve Proje Bilgileri

3.2.1.1. ALTYAPI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Mevzuat Çalışmaları

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun Uygulama Yönetmeliği Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun Uygulama Yönetmeliği 15 Aralık 2012 tarih ve 28498 Resmi Gazete’de yayınlanmış olup, daha sonra 1 defa düzenlemeye gidilmiştir. Yönetmelikle ilgili son düzenleme 02.07.2013 tarih ve 28695 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Dönüşüm Projeleri Özel Gelir, Harcama, Kredi ve Kaynak Aktarımı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte yapılan değişiklik 14.06.2013 tarih ve 28677 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Yürütülen Projeler

Kentsel Altyapının Geliştirilmesine Yönelik Eğitim Projesi

Projenin amacı 644 sayılı KHK ile Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğüne verilen görevlerin yerine getirilmesi sırasında yerel yönetimlerin uygulamalarında yaşanan farklılık ve hataların giderilmesidir. 2013 yılında başlanmıştır ve devam etmektedir.

Altyapı Tesis Yapımına Ait Usul ve Esas Belirlenmesi Projesi

Proje ile altyapı hizmetleri sorunlarının çözümüne yönelik stratejilerin belirlenmesi, kurumlar ve sektörler arası işbirliğinin geliştirilmesi, fayda-maliyet analizlerinin yapılması, kaynakların etkin ve verimli kullanılması, mevzuat ve uygulamada birlikteliğin sağlanması amaçlanmaktadır. 2013 yılında, paydaş kurumlarla görüşmeler yapılmış, hizmet alımına yönelik teknik şartname hazırlanmış, ihalesine çıkılmıştır. Ancak ihale iptal edilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda sektörlere bölünmesi uygun görünmüş olup, çalışmalar devam etmektedir.

Özel Proje Alanları Kanalizasyon Projesi

Projenin amacı, şehirlerin marka değerini artırmaya ve şehrin gelişmesine katkı sağlayacak özel proje alanlarında; yaşanabilirlik düzeyinin, mekân ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi ile ekonomik, sosyal ve kültürel yapılarının güçlendirilmesine katkıda bulunmak amacıyla kanalizasyon tesislerine ait etüt ve projeler yapılmasıdır. Bu proje 2014 yılında devam ettirilmeyecektir.

Özel Proje Alanlarına Yönelik Etüt Hazırlama Projesi

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında mevcut ve özel alanlarda oluşabilecek trafik yükünü kontrol altında tutmak ve bu alanlarda alternatif güzergâhlar oluşturarak daha güvenli ve kesintisiz bir trafik akışını sağlamak, mevcut veya özel alanlarının kullanım amacına yönelik her türlü katlı kavşak, köprülü kavşak ve diğer altyapı hizmetlerinin etüt, plan ve projelerini yapmak ve yaptırmak projenin amaçlarındandır. 2013 yılında başlanmıştır ve devam etmektedir.

Teknik Altyapı Envanteri Çıkarılması Projesi

Ülkemizde altyapı bileşenlerine ait verilerin güvenli, sağlıklı bir ortamda ve tek çatı altında toplanmasının temini, yerel yönetimlerin ve izin verilen diğer kuruluşların veriye ulaşması ve veri girişinin hızlı bir şekilde sağlanması amaçlanmaktadır. 2013 yılında ‘Yol Haritası’

oluşturulması için ihalesi yapılmış ve sonuçlandırılmıştır.

İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Değerlendirilmesi Projesi

Proje ile 6306 Sayılı Kanunun uygulanması ile daha da artacak olan inşaat ve yıkıntı atıkları karşısında sürdürülebilir mekânsal ve ekonomik gelişmeyi gerçekleştirmek üzere doğal kaynakların korunması ve akılcı kullanımın sağlanması amaçlanmaktadır. 2013 yılında proje kapsamında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile Protokol imzalanmış, proje çalışmaları devam etmektedir.

Afet Risk Haritası Hazırlanması Çalışması

6306 sayılı Kanun kapsamında Bakanlığımızca, Bakanlar Kurulunca ilan edilmek üzere Başbakanlığa sunulacak olan “Riskli Alan Tekliflerinin” değerlendirilmesi veya yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere “Rezerv Yapı Alanların” belirlenmesinde veri altlığı olarak kullanılmak üzere ülke genelinde afet risk haritasının oluşturulması amaçlanmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile "Ortak Hizmet Uygulaması Protokolü"

imzalanmış, proje çalışmaları devam etmektedir.

Temel Faaliyetler

Riskli Alan Uygulamaları

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği kapsamında Bakanlığımız ve İdarelerden gelen talepler doğrultusunda riskli alanların tespit edilmesi iş ve işlemlerine başlanılmıştır.

37 ilde 106 alan riskli alan ilan edilmiştir. Söz konusu alanların yüzölçümü 6.931,20 hektar, yapı sayısı ise 164.301 adettir.

Yetki verilen ve Bakanlığımızca yürütülen riskli alanlar kapsamında;

 Toplam 60 il ve/veya ilçe belediyesi yetkilendirilmiştir.

 2 adet alanda maliklerince uygulama yapılacaktır. (İstanbul/Beyoğlu, Hacıhüsrev ve İstanbul/Üsküdar, Burhaniye Mah.)

 3 Riskli Alanda ise Toplu Konut İdaresi Başkanlığı yetkilendirilmiştir. Mardin (Merkez), İstanbul (Esenler, Oruçreis 1), İstanbul (Esenler, Oruçreis 2)

 25 Adet riskli alanda iş ve işlemler Bakanlığımızca yürütülmektedir.

 İlan edilen 6 adet Riskli Alanlarda ise yetkilendirme çalışmaları devam etmektedir.

(Trabzon (2 no.lu Erdoğdu Mah.), Adana (Yüreğir, Cumhuriyet Mah.), Adana (Yüreğir, Koza Mah.), Ağrı (Merkez,100. Yıl), Ankara (Mamak, Hüseyingazi Mah.), İstanbul (GOP, Bağlarbaşı Mah.), İstanbul (GOP, Sarıgöl Mah.)

Bakanlığımızca Yürütülen Riskli Alan Çalışmaları;

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğünce;

 Ankara, Çankaya, Namık Kemal Mah., Mimarlar Odası ve ATO ile alanda proje üretilmesine ilişkin protokol yapılma aşamasındadır.

 Ankara, Çankaya, Akpınar Mah., alana ilişkin kamulaştırma ve -Yerleşime uygun olmayan alanlarda; Artvin (Merkez, Çayağzı Mah), Karaman (Ermenek, Meydan Vd. Mah), Aksaray (Merkez, Hürriyet Mah), Tokat ( Merkez, Kaledibi Mah.) Hak sahipliği ve gayrimenkul değerleme çalışmaları ile rezerv yapı alanı belirlenmesi çalışmaları devam etmektedir.

 Erzincan (Üzümlü, Altınbaşak ) ve Erzincan (Merkez, Uluköy) ile belirlenen rezerv yapı alanlarındaki planlama, projelendirme gayrimenkul değerleme çalışmaları devam etmektedir.

Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğünce ise;

Hâlihazır ve yerbilimsel etüd çalışmaları yapılan riskli alanlar;

 Samsun (İlkadım), Samsun (Canik, G.O.P), Ağrı (Merkez, Yüzüncüyıl Mah.) Amasya (Merkez), Eskişehir (Odunpazarı, Gündoğdu Mah.), İzmir (Karabağlar-Buca, Osman Aksümer Mah.) Çorum (Osmancık)

 Ankara (Çankaya Karakusunlar Mah) İmar planı ve kentsel tasarım projesi hazırlanmaktadır.

 İstanbul (Kadıköy, Fikirtepe) planlama çalışmaları hazırlanmaktadır.

Ayrıca;

 Ankara (Yenimahalle, Demetevler Mah.) master plan hazırlanmaktadır.

 Tokat (Erbaa, Niksar, Reşadiye ilçeleri) mikro bölgeleme çalışmaları yapılmaktadır İhalesi Yapılan;

9 adet Alan;

 Erzurum (Yakutiye), Van (Erciş), İzmir (Karabağlar), Ağrı (Patnos), Erzincan (Demirkent), Diyarbakır (Suriçi), Kütahya (Pazarlar), İstanbul (Sultangazi), İstanbul (Sarıyer)

İhale Çalışmaları Devam eden;

 Elazığ (Merkez, Cumhuriyet Mah.), İzmir (2 adet alan Menemen, Ahıhıdır ve Tülbentli Mah.)

 Ülke genelinde Yöresel Mimari özelliklerine uygun tip konut projesi oluşturulmasına yönelik ihale çalışmaları devam etmektedir.

Şekil 2. İllere Göre Riskli Alan Dağılımı

Şekil 3. Teklif ve İlan Edilen Riskli Alan Sayısı

2013 yılında ilan edilen riskli alan teklifleri şunlardır:

 Ankara İlinde 10 adet “Riskli Alan” ilan edilmiştir. Riskli alanların toplam büyüklüğü 785 hektar, toplam nüfusu 80.655, toplam bina sayısı 15.333, toplam birim sayısı yaklaşık 28.968’dir. Alanlarda yapılacak uygulamaların bir kısmı Bakanlığımızca yürütülmekte olup, bir kısmı için de ilgili İdareler yetkilendirilmiştir. Ankara İli, Mamak ilçesi sınırları içerisinde 2000 konutluk Kentsel Dönüşüm projesinin temelleri atılmıştır.

 6306 sayılı kanun kapsamında, 25.11.2013 tarihi itibariyle, İstanbul İli’nin tüm İlçelerinde toplam 7.328 adet binada, 36.223 adedi konut, 5.106 adedi dükkân olmak üzere toplam 41.329 adet birimin riskli yapı tespiti yapılmıştır. 6306 sayılı kanun kapsamında risk tespiti yapılan binalardan 957 adet binanın yıkımı gerçekleştirilmiştir. Riskli yapı

0 5 10 15 20 25 30

Adana Afyonkarahisar Ağrı Aksaray Amasya Ankara Artvin Aydın Burdur Bursa Çorum Denizli Diyarbar Edirne Elazığ Erzincan Erzurum E.Şehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hatay İstanbul İzmir K.Mar Karaman Kocaeli Kütahya Mardin Nde Sakarya Samsun Şanlıurfa Tokat Trabzon Van Yalova

Belgede İDARE FAALİYET RAPORU (sayfa 58-62)