• Sonuç bulunamadı

MEKÂNSAL PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mevzuat Çalışmaları Mevzuat Çalışmaları

Belgede İDARE FAALİYET RAPORU (sayfa 130-142)

mekânsal planlama, kentsel dönüşüm proje ve uygulamaları ile altyapı hizmetlerini yürütmek, ulusal coğrafi bilgi sistemini kurmak

TEKLİF VE İLAN EDİLEN RİSKLİ ALAN SAYISI

3.2.1.5. MEKÂNSAL PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mevzuat Çalışmaları Mevzuat Çalışmaları

Mera, Yaylak Ve Kışlaklarda Geçici Yerleşme Yerlerinin Tespiti İle Bu Yerlerin İdaresi Hakkında Yönetmelik

3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununun ek 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına dayanılarak mera, yaylak ve kışlaklarda geçici yerleşme yerlerinin tespitine, plânlanmasına, tahsisine ve bu yerlerdeki yapılaşmaların, geleneksel kullanım amacına uygun olarak ve yöresel malzeme kullanılmak suretiyle yöresel mimariye, bilim, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun inşa

edilmesine, tamir ve tadiline ilişkin esas ve usulleri belirlemek amacıyla Yönetmelik Taslağı hazırlanmış ve son şekli verilmiştir.

Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik

Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik; yürürlüğe giren planlama konusunda yeni düzenlemeler, planlamanın ve uygulamanın bütüncül olarak ele alınması, planlamada yatay ve dikey ilişkilerin kurulması, plan süreçlerinin ve plan türlerinin yeniden tanımlanması, günümüzde ortaya çıkan ihtiyaçların giderilmesi, uygulamadan kaynaklanan sorunların çözülmesi ve planların kalitesinin artırılması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği sağlanarak yeniden gözden geçirilmektedir. Bu amaçla konuyla ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşların, büyükşehir belediyelerin görüşleri alınarak Taslak oluşturulmuş ve çalışmalara devam edilmektedir.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca 15 Aralık 2012 tarihli ve 28498 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan yönetmelik ile ilgili çalışmalarda bulunulmuş, planlama süreci ve planların değerlendirilmesi ile ilgili düzenlemeler öngörülmüştür.

Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte 02.04.2013 tarih ve 28606 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak revizyona uğramıştır.

Başbakanlık Genelgesi

Bakanlığımızın planlama konusunda yetkilerini açıklayan Başbakanlık Genelgesi taslağı hazırlanmıştır.

Temel Faaliyetler

Mekânsal Strateji Planları Çalışmaları

2013 yılında 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 8. maddesinde yapılan değişiklik ile mekânsal strateji planları, imar planları ve çevre düzeni planlarının üstünde, bu planları yönlendiren ve stratejik planlama yaklaşımı ile hazırlanan bir üst ölçekli mekânsal plan olarak kademelenmedeki yerini almıştır.

Mekânsal strateji planları ile yatırımların yer seçiminde bütüncül ve hızlı bir işleyişin getirilmesi sağlanacaktır. Ayrıca, sektörlerin öncelikleri, hükümet programı, kalkınma planı ve ulusal politika belgeleri ile birlikte değerlendirilecek ve mekânsal öngörüler, afet tehlike ve riskli alanlar da dikkate alınarak, bütüncül olarak ele alınacaktır.

Başta Kalkınma Bakanlığı olmak üzere kamu kurumları ve üniversitelerle işbirliği halinde sürdürülmesi planlanan mekânsal strateji planlaması çalışmaları ile ülkenin sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde, ekonomik, sosyal ve mekânsal gelişiminin sağlanması temel ilke olmak üzere ülke, bölge ve kent ölçeğinde planlama kademeleri arasında dikey, sektörler arasında da yatay ilişkiyi güçlendiren bir planlama sistemi oluşturulması ve uygulama araçlarının geliştirilmesi hedeflenmektedir.

2013 yılı içerisinde yatırım programına alınarak 2014 yılında gerçekleştirilecek olan “Ülke ve Belirlenecek Pilot Bölgede Mekânsal Strateji Planlarına İlişkin Veri Toplama, Araştırma ve Analizlerin Yapılması” projesi kapsamında çalışmalara başlanılmıştır. Ülke ve belirlenecek pilot bölgede mekânsal strateji planlarına altlık oluşturacak veri toplama, araştırma, analiz, sentez ve alternatif mekânsal gelişme senaryolarının yapılması ile bunların gerektireceği çalışma toplantılarının düzenlenmesi hazırlıkları 2013 yılında başlatılmış ve İLBANK A.Ş. Genel Müdürlüğü ile bir ana protokol imzalanmıştır. Bunun yanı sıra Bakanlığımızca yürütülen Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliğin “Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği” olarak yeniden düzenlenmesi çalışmaları tamamlanmıştır. Taslak yönetmelik kapsamında, mekânsal strateji planlarının tanımı, planlama alanı, ilke ve esasları, unsurları, uygulama ve izleme süreci, veri yapısı ve analizleri tanımlanmıştır.

Çevre Düzeni Planlama Çalışmaları

644 sayılı KHK’nin 7.maddesi uyarınca tabii kaynakların rasyonel kullanımını sağlayacak arazi kullanım kararlarını belirlenmesi için ölçülebilir kriterler olarak her tür ve ölçekteki Çevre Düzeni Planı yapılması, onaylanarak yürürlüğe girmesi ve uygunluk denetimi için gerçekleştirilen çalışmalar esas alınmıştır.

Bakanlığımız Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü yatırım projeleri kapsamında kalan “Çevre Düzeni Planları (Erzurum-Erzincan-Bayburt ve Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgeleri 1/100.000

ölçekli Çevre Düzeni Planları)” projesi 2011 yılında başlamış, çalışmalar 2013 yılında son aşamaya getirilmiş olup, 2014 yılının ilk çeyreği içerisinde her iki plan onaylanacaktır.

Afyon-Uşak-Kütahya Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı için 2013 yılı sonu itibari ile ihale süreci başlatılmış olup, ihale sürecinin tamamlanması sonrasında yüklenicisi ile sözleşme imzalanarak çalışmalar başlatılacaktır.

Bütünleşik Kıyı Alan Planı Çalışmaları

2013 Yılı Yatırım Programında Bakanlığımız Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü yatırım projeleri kapsamında kalan “Bütünleşik Kıyı Yönetimi Stratejisi ve Eylem Planı Hazırlama Projesi”

03.06.2013 tarihinde tamamlanmıştır.

Proje ile Ülkemiz kıyı alanlarına ilişkin “Ulusal Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi (BKAY) Strateji Dokümanı” ile BKAY standart, prensip ve uygulama araçlarının, kıyı mekânsal stratejileri ve BKAY kapsamında kıyı alanları planlama amaç, prensip ve standartlarının tespit edilmesi ve bu çerçevede Barselona Sözleşmesi kapsamındaki “BKAY Protokolü” için etki analizinin gerçekleştirilerek, standartların uygulanmasına dair rehber hazırlanmıştır.

Ülkemizin BKAY Protokolüne taraf olmasının sağlanması ile buna ilişkin orta ve uzun vadeli eylem planının hazırlanması ve BKAY kapsamında yasal, idari ve hukuki kurumsallaşma ile kıyı planlaması pratiğinin uygulamaya ivedilikle geçirilmesi projenin ana vizyonlu projede; kıyı alanlarının rasyonel ve sürdürülebilir yönetimini sağlamak için yasal, kurumsal ve idari yapılanmayı, kısa, orta ve uzun vade öncelikleri, hedefleri ve uygulama programını içeren ulusal strateji dokümanının hazırlanması ile kıyı alan kullanımlarına yönelik prensip ve standartların belirlenmesi ve kamuoyu farkındalığın arttırılmasına yönelik genel çerçeve tanımlanmıştır.

Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı (KENTGES) Çalışmaları

Bakanlığımızın ve Genel Müdürlüğümüzün hedeflerine paralel olarak mekânsal planlama, çevre, dönüşüm ve zarar azaltma konularında, Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılını hedef alan bir kentleşme ve imar vizyonu olan Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı (KENTGES) Bakanlığımız koordinasyonunda, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği halinde yürütülmektedir.

Bugüne kadar KENTGES eylemlerinin uygulanmasına yönelik çok sayıda faaliyet yürütülmüştür.

Bunlar arasında; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kurulması, İmar Kanununda yapılan değişiklik ile etkin izleme ve denetleme sisteminin belirlenmesi, periyodik bölge eğitim seminerlerinin düzenlenmesi kapsamında yerel yönetimlerin kapasitelerinin güçlendirilmesi, coğrafi bilgi sistemi uygulamaları, 6306 sayılı Kanun ve kentsel dönüşüm çalışmaları, iklim değişikliğine uyum, enerji etkinliği, kentlilik bilinci ile ilgili proje ve faaliyetler önemli çalışmalar olarak öne çıkmaktadır.

2013 yılı içerisinde KENTGES’in daha etkin bir biçimde uygulanabilmesi amacıyla Mali Araçlar Komisyonu kurulmuş ve çalışmalarına başlamıştır. Ayrıca yerel yönetimlerin KENTGES

eylemlerini uygulamadaki durumunu ortaya koyan Belediyeler Anketi 2013 yılı içerisinde tekrarlanmış olup, sonuçları değerlendirilmektedir.

Tüm bu çalışmalar ışığında; geçtiğimiz yıllar içerisinde ülkemiz şehirleşme gündeminde yaşanan gelişmelere paralel olarak, KENTGES’in revize edilmesi ve yeniden düzenlenmesi çalışmaları tamamlanma aşamasına gelmiştir. Bu sayede sürdürülebilir, güvenli ve sağlıklı, yaşanabilir marka şehirlerin oluşturulması sağlanacaktır.

Kırsal Alan Çalışmaları

Bakanlığımızca kırsal alanda yerel özelliklerin muhafaza edilmesi, sağlıklı ve güvenli yapılaşmanın sağlanması ve kırsal çevrenin korunmasına yönelik stratejiler geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Bu doğrultuda 2013-2014 yıllarını kapsayan “Köylerde Yöresel Özellikler Ve İhtiyaçlar Dâhilinde Yapılaşma Koşullarının Belirlenmesi Projesi” ile kırsal alanlarda yapılaşma koşullarının belirlenmesi ve üst ölçekli planlarda kullanılması hedeflenmiştir. Proje kapsamında 2013 yılında ihale yapılmış, ancak ihale başvurularında yeterli koşulları sağlayan firma olmadığından ihale iptal edilmiştir. 2014 yılı içerisinde projenin tamamlanması hedeflenmektedir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Koordinatörlüğünde yürütülmekte olan “Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi” belgesi kapsamında Çekirdek Grup Toplantılarına ve İzleme Komitesi toplantılarına katılım sağlanmıştır. Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi (UKKS) Taslak II’de Stratejik Amaç 3 kapsamındaki öncelik ve tedbirler 3.1.6 ‘da yer alan “Yerel Mimariye Dayalı Yapılaşmanın Yaygınlaştırılması” tedbirde Bakanlığımız sorumlu kurum olarak görevlendirilmiş yapılacak olan kırsal alan çalışmaları ile bu Stratejik amaç desteklenecektir.

Ülkemizdeki dört mevsimin farklı iklim, doğal çeşitlilik ve coğrafya koşullarıyla yoğrulmuş, binlerce yıllık geçmişle ve kültürler arası etkileşimle farklı tatlar kazanmış, göçebelikten yerleşik düzene kadar hemen her türlü mekân kurgusunu belirleyen yerel barınma özelliklerine sahip, yerel yaşam değerlerini yansıtan mozaik dikkate alınarak; kırsal yerleşmelerde yapılacak yapılara bu karakterin ve özelliklerin nasıl aktarılabileceği irdelenecektir.

Bakanlığımızın müşteri kurum konumunda olduğu, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi tarafından yürütülmekte olan “Koruma Odaklı Kırsal Alan Planlaması - Bir Model Önerisi Projesi”nin 01.12.2013 tarihinde bitirilmesi planlanmaktaydı. Ancak çalışmaların devam etmesi nedeniyle TÜBİTAK proje için ek süre alınmış olup, Projenin 01.06.2014 tarihinde bitirilmesi planlanmaktadır. Projenin 4.aşaması kapsamında kırsal planlama bibliyografyasının hazırlanması, proje sürecinde karşılaşılan yasal ve yönetsel sorunların değerlendirildiği Gelişme Raporu 01.06.2013 tarihinde teslim edilmiştir.

Mücavir Alan İşlemleri Faaliyetleri

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 45. maddesi kapsamında belediyelerce hazırlanan mücavir alan teklifleri belediye meclis kararı ve il idare kurulu kararı ile birlikte Bakanlığımıza gönderilmekte olup, belediyelerin teklifleri yasa maddesinde belirtilen hususlar ve ilgili genelgelerimiz doğrultusunda incelenip, sonuçlandırılmaktadır.

Bakanlığımızca yerel idarelerin planlamaya ve yapılaşmaya ilişkin hizmetlerinin düzenli sağlanabilmesi amacıyla mücavir alan tespitleri onaylanmakta, söz konusu tekliflerin sağlıklı hazırlanabilmesi için yerel yönetimlere rehberlik yapılmaktadır. Bu çerçevede yapılan çalışmalara ait kriterlerin belirlendiği altı genelge iptal edilerek bütün kriterlerin bir genelgede toplanması amacıyla 31 Temmuz 2013 tarih ve 11934 sayılı 2013/22 nolu Genelge yürürlüğe konulmuştur. Bu Genelge ile ayrıca mücavir alan işlemelerine süre getirilmiş ve mücavir alan tekliflerinin kısa sürede sonuçlanması amaçlanmıştır. Bunun yanı sıra mücavir alan onaylandıktan sonra köylerin bilgilendirilmesi ve paftaların bilgi amaçlı askıya çıkarılması hususları getirilerek yerel halkın bilgilendirilmesi sağlanmıştır.

2013 yılı içerisinde 13 mücavir alan teklifinin onaması yapılmış, 9 adet teklif reddedilmiş olup, 4 adet teklif ise inceleme aşamasındadır. Tekliflerin 4 adedinde yerinde inceleme yapılmış ve inceleme raporları düzenlenmiştir.

İmar Planlama Faaliyetleri

644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, 3194 sayılı İmar Kanunu, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve Özel Kanunlarla Bakanlığımıza verilen yetkiler kapsamında 2013 yılında aşağıda yer alan her tür, nitelik ve ölçekte plan onaylama işlemleri yapılmıştır.

 25 adet Enerji Santrali, 41 adet Askeri Alan, 319 adet 1/25.000, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Nazım ve Uygulama İmar Planı olmak üzere toplam 385 adet İmar Planı,

 9 adet Afetzede Yerleşme İmar Planı, 19 adet Gecekondu Önleme Bölgesi İmar Planı, 15 adet Koruma Amaçlı İmar Planı, 7 adet Özel Proje Alanı, 27 adet Riskli alan İmar Planı olmak üzere, toplam 77 adet imar planı imar planı,

 11 adet Patlayıcı Madde Deposu İmar Planı,

Ayrıca Onaylanan imar planlarına yapılan itirazları değerlendirilerek 66 adet onay işlemi gerçekleştirilmiştir.

Van İlinde Yapılan Çalışmaları

 Erciş ve Edremit ilçeleri ile Van Merkezde Bostaniçi, Kalecik, Kevenli ve Akköprü bölgelerinde yaklaşık 20.000 adet kalıcı konutun yapılacağı 1250 hektar büyüklüğündeki kalıcı konut alanlarının (TOKİ) imar planları AFAD ve TOKİ’nin talebi üzerine Bakanlığımızca hazırlanmış ve onaylanmıştır.

 Van ve Erciş Belediyelerinin talepleri doğrultusunda mevcut imar planlarının revizyonları ile ilave imar planlarının hazırlanması çalışmaları yürütülmektedir.

 2050 hedef yılı için yapılan öngörüler ve projeksiyonlar doğrultusunda Van Merkez ve çevresinde 15000 hektar, Erciş ilçesinde ise 5000 hektar büyüklüğündeki alanda imar planı ihaleleri yapılmıştır.

 Planlama ihaleleri toplam bedeli yaklaşık 1,5 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

 Önemli kamu yatırımlarına ait (Bölge Hastanesi, Tekstilkent Küçük Sanayi Alanı, MİT Yerleşkesi, İl Emniyet Müdürlüğü Mülteci Barınma Merkezi, Adalet Bakanlığı Lojman Alanı vb.) münferit imar planı değişiklikleri Bakanlığımızca hazırlanmış ve onaylanmıştır.

 Van Merkez planlama çalışmaları kapsamında yaklaşık 4500 hektar büyüklüğündeki Van çevre yolu ve kale çevresi etapları 18.10.2012 tarihinde onaylanmıştır.

 Erciş kent girişinde yaklaşık 500 hektar büyüklüğündeki alanda kentsel tasarım projeleri hazırlanmıştır.

Kıyı Alanları Planlama Faaliyetleri

2013 yılında, 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun 7. Maddesi kapsamında aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirilmiştir.

 17 kıyı düzenlemesi,

 13 liman,

 7 yat limanı,

 7 balıkçı barınağı,

 10 iskele,

 7 deniz yapısı,

 11 boru hattı,

 4 tersane,

 45 otoyol ve körfez geçişi,

 3 fiberoptik kablo hattı,

 2 havaalanı

 28 diğer olmak üzere toplam 154 imar planı,

2960 sayılı Boğaziçi Kanunu kapsamında;

 6 adet Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu Kararı ile Boğaziçi Öngörünüm Bölgesinde Uygulama İmar Planı değişikliği yapılmıştır. III. Köprü İstanbul Boğaziçi Geçişi planı da bu kapsamda onaylanmıştır.

 Boğaziçi Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgesinde 18 adet imar planı onay işlemi gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca 3621 sayılı Kıyı Kanunu, 3194 sayılı İmar Kanununun 8. Maddesi ile Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 59. Maddesine eklemeler yapmak suretiyle mevzuatta düzenlemeye gidilmiştir.

Bu kapsamda, Muğla İli Bodrum İlçesi Torba Mahallesinde mevzuata aykırı uygulamalara yönelik olarak Bakanlığımız teftiş kurulu, denetçileri ve İl Müdürlüğümüzce inceleme başlatılmıştır.

İncelemeler devam etmekte olup, ruhsatsız inşaa edilen 2 otel için yıkım kararı alınmıştır. Ayrıca 3 otelde mevzuata ve aykırılıkları sebebiyle mühürlenmiştir.

Özel Projeler ve Kentsel Tasarım Faaliyetleri

 İstanbul Finans Merkezi Projesi: Bakanlığımızca Mutabakat ve Protokol Metni çerçevesinde tüm sorumluluklar yerine getirilerek, İstanbul Finans Merkezi’ne ilişkin imar planları ve imar uygulamaları onaylanmış akabinde ise projeye ilişkin master plan tasarım el kitabı, mühendislik raporları ve zemin etüd raporu, müşavir firmaya tamamlattırılarak tüm paydaşlara dağıtılmıştır.

 İstanbul ili sınırları içerisinde olası afet riskini bertaraf etmek için 13.08.2012 tarih ve 2012/3573 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yaklaşık 38.500 ha.’lık alanda 644 sayılı KHK kapsamında Bakanlığımız yetkilendirilmiştir. Söz konusu alan yeni yerleşim alanı olarak

kullanılmak üzere 6306 sayılı Kanun kapsamında Bakanlık Makamı Olur’ları ile “Rezerv Yapı Alanı” olarak belirlenmiştir. Öncelikle söz konusu alanda bir master plan ve sonrasında da planlama ve tasarım çalışmalarının yerine getirilmesi hedefi doğrultusunda master plan ihalesi yapılarak Mart ayında sözleşme imzalanmış, alanın analizleri ve önemli yol, ulaşım ve plan bilgileri yükleniciye aktarılmıştır. Bu kapsamda Yüklenicisince hazırlanan Master Plan Ön Tasarısı Bakanlığımızca da uygun görülmüştür.

 Atatürk Kültür Merkezi: 6306 Sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” ve 644 sayılı KHK kapsamında, yaklaşık 1480 dönümlük alana sahip 5 bölgeden oluşan Atatürk Kültür Merkezi Alanına ilişkin Bakanlığımızca planlama ve tasarım çalışmalarına başlanılabilmesi için ilgili kurumlardan bilgi ve belge toplanılmış olup, ihaleye çıkılması için çalışmaya başlanmıştır.

 Bakırköy İlçesi, Kartaltepe Mahallesi Kentsel Tasarım Projesi: Alanda 869 Ada 19, 20, 93, 88, 112, 34, 35 ve 36 nolu parsellere ait Kentsel Tasarım Projesinin uygunluğuna karar verilmiştir.

 Bursa İli, Yıldırım İlçesi Kentsel Tasarım Projesi: Yıldırım İlçesi Riskli Alan 1. Etap imar planı Bakanlık Makamı’nın 27.05.2013 tarih ve 7937 sayılı Olur’u ile onaylanmış olup, Yıldırım İlçesi Mevlana ve Ulus Mahalleleri 7201/2 parsele yönelik Kentsel Tasarım Projesi 8/02.08.2013 karar nolu Estetik Kurulu kararı ile uygunluğuna karar verilmiştir.

 Tema Park İstanbul Kentsel Tasarım Projesi: Alanın Genel Vaziyet Planı ve akabinde Konut” parseline ait avan proje vaziyet planının uygunluğuna karar verilmiştir.

 İstanbul İli, Esenler İlçesi, Havaalanı Mahallesi Kentsel Tasarım Çalışmaları: Söz konusu alanın 6306 sayılı kanun kapsamında Riskli Alan ilan edilen kısmına ilişkin kentsel tasarım çalışmaları devam etmektedir.

 Beyoğlu İlçesi, İstiklal Mahallesi Kentsel Tasarım Çalışmaları: Söz konusu alanın 6306 sayılı kanun kapsamında Riskli Alan ilan edilen kısmına ilişkin kentsel tasarım çalışmaları devam etmektedir.

 Sultangazi İlçesi, Cumhuriyet Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi: Alanın ihalesi 12.03.2013 tarihinde yapılmış olup, 28.03.2013 tarihinde Hizmet Alım işi sözleşmesi imzalanmıştır.

 Büyük Çamlıca Özel Proje Alanı: Söz konusu alanda planlama çalışmaları sonuçlandırılmıştır. Büyük Çamlıca Özel Proje Alanında Kentsel Tasarım Projesi Hizmet Alımı işine ait sözleşme 04.04.2013 tarihinde imzalanmış olup, Büyük Çamlıca Özel Proje Alanı Tasarım Projesi’ne ait mimari ve peyzaj mimari projeleri Bakanlığımıza iletilmiştir.

Harita ve Emlak Faaliyetleri

İlbank A.Ş. ile Bakanlığımız arasında yapılan protokol gereği, muhtelif illerde 30 adet belediyenin sayısal halihazır harita yapımı işi Başkanlığımızca yaptırılmaktadır. Bu kapsamda 2013 yılı içerisinde 21 adet belediyenin ihale işlemi yapılmış olup, 17 adet belediyenin sayısal halihazır harita yapım işi kabulleri ve onayları tamamlanarak 932 adet 1/1000 ölçekli, 134 adet de 1/5000 ölçekli sayısal halihazır harita yapımı gerçekleştirilmiştir.

644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında ise muhtelif illerde 243 adet 1/1000 ölçekli, 51 adet 1/5000 ölçekli sayısal halihazır harita üretilmiş ve onaylanmıştır.

İmar Uygulama Parselasyon Faaliyetleri

Ankara ve İstanbul başta olmak üzere muhtelif illerimizde 3194 sayılı İmar Kanununun 15, 16 ve 18. Maddeleri gereği resmi kurumlar ağırlıklı olmak üzere toplam 60 adet imar uygulama işlemi onayı yapılmıştır.

Şekil 22. Parselasyon Planı Örnek Paftası

Kıyı Kenar Çizisi Tespit Çalışmaları

Ülkemiz deniz kıyı kesiminin kıyı kenar çizgisi tespitleri %98 oranında tamamlanmıştır. Ayrıca Van, Burdur ve Çıldır Göllerinin kıyı kenar çizgisi tespit işlemi tamamlanmıştır. 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve Kanunun Uygulama Yönetmeliği gereği Bakanlığımıza intikal ettirilen kıyı kenar çizgisi tespiti talepleri kapsamında 2013 yılında toplam 6105 adet ortofoto ve sayısal halihazır harita paftası üzerine kıyı kenar çizgisi tespiti ve aktarımına ilişkin onama işlemi yapılmıştır.

Şekil 23. Kıyı Kenar Çizgisi Tespiti Şekil 24. Ortofoto Harita

Yer Bilimsel Etüt Faaliyetleri

 Pilot Yerleşim Alanlarının Mikrobölgeleme Etüt Projesi Kalkınma Bakanlığına sunulmuştur.

 2013 Yılında, imar planına esas 8 adet Mikrobölgeleme Etüt Raporu ile 464 adet Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporu Genel Müdürlüğümüzce onaylanmıştır.

 Erzurum, Malatya, Konya ve İstanbul İllerinde Belediyeler, İl Özel İdareleri ve Bakanlığımızın taşra teşkilatlarına yönelik olarak gerçekleştirilen “İmar, Kıyı, Yapı ve Çevre Uygulamaları Bölgesel Seminerlerinde plana esas jeolojik-jeoteknik etütler konusunda eğitim verilmiştir.

 İstanbul’un Avrupa yakasında kurulacak Yeni Şehir Rezerv Yapı alanları kapsamında toplam 27.468 ha rezerv alanın İmar Planına Esas Mikrobölgeleme Etütleri ve Raporunun hazırlatılması işine ait ihaleler Bakanlığımızca 4 etap halinde gerçekleştirilmiştir. Bu alanlardan, MSB tarafından mikrobölgeleme etütlerine izin verilmeyen 2.994 ha askeri alan hariç, toplam 24.475 ha rezerv yapı alanın mikrobölgeleme etütleri tamamlanarak raporları onaylanmıştır.

 İzmir İli, Karabağlar İlçesindeki Riskli Alan ilan edilen bölgenin imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt raporu onaylanmıştır.

 Kahramanmaraş İli Merkezinde riskli alan ilan edilen bölge ve çevresinin imar planına esas mikrobölgeleme etüt raporu onaylanmıştır.

 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında riskli alanların belirlenmesine yönelik Tokat İli Erbaa İlçesinde 1115,34 ha, Niksar İlçesinde 413,97 ha ve Reşadiye İlçesinde 130,73 ha’lık alan için Bakanlığımızca ihalesi yapılan imar planına esas mikrobölgeleme etüt işleri tamamlanarak raporları onaylanmıştır.

 Eskişehir İli, Odunpazarı Belediyesi sınırları içinde kalan ve riskli alan ilan edilen bölgenin imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt işleri ihalesi gerçekleştirilmiş olup, imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt raporu onaylanmıştır.

 Riskli alan ilan edilen ve ihalesi Bakanlığımız yapılan Samsun İli, Canik İlçesi, Gaziosmanpaşa Mahallesi sınırları içindeki 29.40 ha alan ve İlkadım İlçesi Ulugazi,

 Riskli alan ilan edilen ve ihalesi Bakanlığımız yapılan Samsun İli, Canik İlçesi, Gaziosmanpaşa Mahallesi sınırları içindeki 29.40 ha alan ve İlkadım İlçesi Ulugazi,

Belgede İDARE FAALİYET RAPORU (sayfa 130-142)