• Sonuç bulunamadı

MESLEKİ HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Belgede İDARE FAALİYET RAPORU (sayfa 142-150)

mekânsal planlama, kentsel dönüşüm proje ve uygulamaları ile altyapı hizmetlerini yürütmek, ulusal coğrafi bilgi sistemini kurmak

TEKLİF VE İLAN EDİLEN RİSKLİ ALAN SAYISI

3.2.1.6. MESLEKİ HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Mevzuat Çalışmaları

Yapı Malzemeleri Alanında Yapılan Mevzuat Çalışmaları

Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmelik Kapsamında Eurogap Belgelendirme Ve Özel Eğitim Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti.’Nin Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu Olarak Görevlendirilmesine Dair Tebliğ 22.03.2013 tarihli ve 28595 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği Kapsamında Polistren Üreticileri Derneği Çevre Enerji Verimlilik Ve Kalite Kurulu İktisadi İşletmesi’nin Onaylanmış Kuruluş Olarak Görevlendirilmesine Dair Tebliğ (Tebliğ No: MHG/2012-07)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 22.3.2013 tarihli ve 28595 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmelik Kapsamında Yapı Araştırma Derneği-İnşaat Teknik Ve Bilimsel Araştırma Kurulu İktisadi İşletmesi’nin Gerçekleştireceği Teknik Onay Yayımlama Faaliyetlerine Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 22.3.2013 tarihli ve 28595 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği Kapsamında Tebar Test Belgelendirme Araştırma Ve Geliştirme Ticaret A.Ş.’nin Onaylanmış Kuruluş Olarak Görevlendirilmesine Dair Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 17.4.2013 tarihli ve 28621 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği Kapsamında Era Laboratuvarları A.Ş.’nin Onaylanmış Kuruluş Olarak görevlendirilmesine Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 10.05.2013 tarihli ve 28643 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Avrupa Komisyonunca yayınlanan Yapı Malzemeleri Tüzüğü’nün uyumlaştırılma çalışmaları tamamlanmış ve Yapı Malzemeleri Yönetmeliği adı altında 10.7.2013 tarihli ve 28703 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış ve Yapı Malzemeleri Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği Kapsamında Onaylanmış Kuruluşların Görevlendirilmesine ve Denetlenmesine Dair Tebliğ 18.08.2013 tarihli ve 28739 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Enerji Verimliliği Alanında Yapılan Mevzuat Çalışmaları

“Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik” revize edilmektedir.

Enerji Verimliliği Komisyonları Hakkında Yönetmelik Taslağı hazırlanmaktadır.

Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlarına ve Eğitici Kuruluşlara Verilecek Eğitimlere Dair Tebliğ revize edilmektedir.

Binanın enerji performansını etkileyen enerji verimliliği uygulamaları hakkında “Enerji Verimliliği” konulu Genelge hazırlama çalışmaları devam etmektedir.

Yapı Kooperatifleri Alanında Yapılan Mevzuat Çalışmaları

 Yapı kooperatifleri ve üst birliklere ilişkin örnek ana sözleşmelerin hazırlanması,

 Yapı Kooperatifleri ve Üst Birliklerin Denetim İşlemleri Genelgesi,

 Yapı kooperatifleri ve Üst Birliklerinin İşleyiş ve Takibinin E-Kooperatif Otomasyon Sistemi üzerinden Takip Edilmesi Genelgesi

 Kooperatifçilik Uygulamaları Genelgesi hazırlanması öngörülmüştür.

Yapı Kooperatifi Örnek Ana sözleşmeleri 22.05.2013 tarih ve 4705 sayılı Makam Olur’u ile revize edilerek hazırlanmıştır.

İmar Hizmetleri Alanında Yapılan Mevzuat Çalışmaları

3194 sayılı İmar Kanununda 02/08/2013 tarih ve 28726 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6495 sayılı Kanunla yapılan değişiklik dikkate alınarak, Kanunun uygulanmasına ilişkin 01/06/2013 tarih 28664 sayılı ve 08/09/2013 tarih ve 28759 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliklerle Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde değişiklik yapılmıştır.

Yapı Malzemeleri Alanında Yürütülmüş Projeler

 Onaylanmış Kuruluşların Değerlendirme Şartname Sayısının Artırılması

İlk altı ayda 8 adet teknik şartname kapsamında Onaylanmış Kuruluş görevlendirilmiştir. 50 adet standart Uygunluk Teyit Sistemi 4 kapsamındadır. Diğer bir deyişle, işlemlerde Onaylanmış Kuruluşun görevi yoktur ve bazı standartlarda üretici firmaların ülkemizde az olması sebebiyle Onaylanmış Kuruluşlar bu alanda yatırım yapmamaktadırlar. Ayrıca 01.07.2013 tarihinde yeni Yapı Malzemeleri Yönetmeliği yürürlüğe girmiş, eski yönetmeliğe göre görevlendirilmiş tüm Onaylanmış Kuruluşların görevlendirmeleri iptal olmuştur. Yeni Yönetmelik kapsamında kuruluş başvuruları alınmış ancak görevlendirme tebliğleri 2013 yılı içinde yayımlanamadığından yılsonu itibariyle Onaylanmış Kuruluşların değerlendirdiği şartname sayısı sıfırlanmıştır.

 Yapı Malzemelerinin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Hizmetlerinin Arttırılması

TSE ile yapılan protokol gereği TSE'ye yaptırılan deneyler için ödeme yapılmıştır. 02-04 Mart 2013 tarihinde 182 kişinin katılımıyla ''Piyasa Gözetimi ve Denetimi Temel Seviye Eğitimi'' yapılmıştır. Eğitim için kitap basımı yaptırılmıştır. Antalya ilinde 14-17 Aralık 2013 tarihlerinde

"Yapı Malzemeleri 2013 yılı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Değerlendirme Toplantısı"

gerçekleştirilmiştir. İstanbul ilinde 23 Aralık 2013 tarihinde "Yapı Malzemeleri Mevzuatı Bilgilendirme Semineri" gerçekleştirilmiştir.

 Merkez Laboratuvarının Deney Hizmetlerinin Güçlendirilmesi

Proje çalışmalarına 2010 yılında başlanmış olup projenin 2015 tarihine kadar yürütülmesi planlanmaktadır. Proje ile ihtiyaç duyulan ve yenilenmesi gereken alet-cihazların temini sağlanarak, Merkez Laboratuvarın hizmet kalitesinin arttırılması hedeflenmektedir. Merkez Laboratuvarınca belirlenen deney metotları kapsamında akreditasyon çalışmaları proje dahilinde yürütülmektedir.

 İl Laboratuvar Hizmetlerinin Güçlendirilmesi

Proje çalışmalarına 2010 yılında başlanmış olup projenin 2015 tarihine kadar yürütülmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında İl Müdürlükleri bünyesinde bulunan yapı malzemeleri laboratuvarlarınca uygulanan; taze beton deneyleri, sertleşmiş beton deneyleri ve beton çelik çubukları çekme deneyi başta olmak üzere tüm deney hizmetlerinin daha sağlıklı yürütülebilmesi ve ihtiyaç duyulduğunda kapsamlarının genişletilmesi amacıyla gerekli olan alet-cihazların temini sağlanarak hizmet kalitesinin artırılması hedeflenmektedir. Ayrıca, İl Müdürlüklerinden gelen talepler doğrultusunda, deney metotları ile ilgili uygulamalı ve teorik eğitim programları düzenlenmektedir.

 Yapı Malzemelerini Düzenleyen Teknik Şartnamelerin Sayısının Arttırılması

Uyumlaştırılmış standart sayısı 421'den 432’ye yükselmiştir. Ulusal Teknik Onay Sayısı 32’ye ulaşmıştır.

Yürütülen Projeler

Kamu Binalarında Enerji Etüdü Projesi

Toplam bedeli 39.400,00 TL olan projenin süresi 30 gün olup, proje tamamlanmıştır.

BEP-TR Yazılımının Geliştirilmesi

Projenin 2013 yılı bütçesi 1300 TL olup, ulusal projedir. Proje kapsamında, Binalarda Enerji Performansı Hesaplama Yönetim Yazılımının Bakım Onarım ve Destek İşi İntersan Yazılım firmasına 117.000,00 TL götürü bedeli olarak yaptırılmış olup, tamamı ödenmiştir. Bu proje ile Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında enerji performans sınıflarının belirlenmesi, sertifikalandırılması ve veritabanı oluşturulması için kullanılan yazılım programı BEP-TR’nin bakım işi gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca “Binalarda Enerji Performansı Hesaplama Yöntemi ve Algoritması Revizyon Çalışmaları”, TÜBİTAK MAM üzerinden Yıldız Teknik Üniversitesine “Binalarda Enerji Performansı Yazılımı Ulusal Hesaplama Metodolojisi’nin İyileştirilmesi” projesi kapsamında 398.500 TL bedel ile yaptırılmaktadır. Bu proje ile ulusal hesaplama metodolojisinin iyileştirilmesi sağlanacaktır.

Çevre Dostu Yeşil Bina Sertifikası İçin Altyapı Oluşturulması Projesi

2013-2014 yıllarını kapsayan proje ile Bakanlık olarak ulusal düzeyde; enerji verimli, çevre dostu, az su kullanan, bulunduğu yerin coğrafi özelliklerini kullanan sürdürülebilir bina uygulamalarının yaygınlaştırılması, yenilenebilir enerji teknolojilerinin teşvik edilmesi, CO2 emisyonlarının azaltılması, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji konularında farkındalığın ve kapasitenin geliştirilmesi, sürdürülebilir binaların inşaatının teşviki amacıyla sertifika kriterlerinin ele alınması ve ülkemiz gerçekleri ile örtüşen sürdürülebilir bina sertifika programının oluşturulması hedeflenmektedir.

Proje kapsamında, 13.11.2013 tarihinde İLBANK A.Ş Macunköy Sosyal ve Eğitim Tesisleri’nde bir gün süreli ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, meslek odalarının, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile bir çalıştay düzenlenmiştir.

AB IPA - Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Projesi

Amaç; Türkiye’de ekonomik kazanç sağlamak ve iklim değişikliğine ve enerji tedarik güvenliğine olumlu katkı yapmak için enerji verimliliğinin artırılmasıdır. Proje ile;

 Mevcut durumun kurumsal analiz ve değerlendirmesini yaparak BEP için sistem ve araçlar ile kurumsal kapasitenin geliştirilmesi,

 BEP uygulanması için politika ve mevzuat çerçevesi geliştirilmesi,

 4 iklim bölgesindeki mevcut bina stoğuna göre bina tipolojilerinin analizinin yapılması,

 Merkez ve yerel düzeyde yeni ve eski binalarda enerji verimliliği ile ilgili farkındalık ve bilgi birikimi artırılması faaliyetleri yürütülecektir.

Projenin tamamlanmasını müteakip 5 yıl için enerji tüketiminde % 10 tasarruf beklenmektedir.

Binalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) kapsamında finans sağlayıcı kuruluş olan Küresel Çevre Fonu (GEF) Destekli “Binalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi”nin yürütücüsü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’dür. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı proje ortaklarıdır.

2011 – 2015 yıllarını kapsayan projenin genel amacı Türkiye’de binalarda tüketilen enerjinin ve buna bağlı sera gazı salımlarının azaltılmasıdır. Proje ile hedeflenen eylemler;

 Binalarda enerji performansına yönelik yasal mevzuatın geliştirilerek ilgili kurum ve kuruluşlarda kapasite güçlendirilmesi,

 “Bütünleşik Bina Tasarımı Yaklaşımı (BBTY)” ile üç demo bina inşa edilmesi, maliyet etkin enerji verimliliği çözümlerinin uygulanması ve tanıtılması,

 Binalarda enerji performansını değerlendirmeye yönelik araçlar geliştirilmesi ve

“Bütünleşik Bina Tasarımı Yaklaşımı” el kitabı hazırlanması,

 Proje içerisinde gerçekleştirilecek bütünleşik bina tasarımı yaklaşımı tanıtımı, teşvik edilmesi ve uygulanması, binalarda enerji performansı mevzuatının gözden geçirilmesi ve diğer eylemlerin sonuçlarının ölçülmesine yönelik bir metodolojinin geliştirilmesi, proje sonuçlarının ve tecrübelerinin ilgili tüm taraflarla paylaşılması ve böylece proje sonuçlarının sürdürülebilirliğinin sağlanması.

E-kooperatif (Yapı Kooperatifleri Yazılımı Sistemi) Projesi

Proje ile yapı kooperatiflerin iş ve işlemlerinin interaktif ortamda aktif olarak tutulması ve kooperatifçilik uygulamalarında birliğin sağlanması hedeflenmektedir. Projenin tüm bileşenlerinin 2013-2015 yılları içerisinde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Nisan 2011 tarihi itibariyle projenin kabulü yapılmış, 1 yıl süre ile (Mayıs 2012) paydaşlar tarafından gelen talepler doğrultusunda güncelleme işlemlerine devam edilmiştir. Ancak gerek paydaşlar tarafından gelen talepler gerekse de sistemin interaktif olmasından (teknik yardım gereksinimi) dolayı, adı geçen bakım sürecinin uzatılması kaçınılmaz hale gelmiştir. 2014 ve 2015 yıllarında, sistemin bakım-geliştirme-müşavirlik desteğinin sürdürülmesi ve uygulamaya yönelik eğitimlerin devam ettirilmesi planlanmaktadır.

Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi (YAMBİS) İşletme, Bakım, Onarım ve Güncellemesi 01/01/2012 tarihi itibariyle kullanılmaya başlayan Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi (YAMBİS) ve bileşeni Müteahhitlik Bilişim Sistemi (MÜBİS)’nin 2013 yılında da aksamadan yürütülebilmesi ve entegrasyonların yapılabilmesi için sistemin 2013 yılında işletme, bakım, onarım ve güncelleme işlemleri yaptırılmıştır. Proje 159.241 TL bedelle 31.12.2013 tarihi itibariyle tamamlanmıştır.

Merkez Hakem ve İhtisas Laboratuvarı Binası İnşaatı

Yapı malzemeleri deney sonuçlarında ortaya çıkan anlaşmazlıkların giderilmesi, yapı malzemeleri laboratuvar uygulamalarında rol model olunması amacıyla Yapı Malzemeleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren laboratuvarın donanım ve kapasite genişletilmesi ihtiyacı doğmuştur. Bu çerçevede “Merkez Hakem ve İhtisas Laboratuvarı” binası inşaa edilmesi projesi 2012 yılı yatırım programına, yıl sonu revizyonu ile girmiştir. Proje dönemi 2012-2014 olup, toplam 4.000.000 TL proje revize ödenek tahsis edilmiştir. Temmuz 2013 itibari ile Laboratuvar Binası tamamlanarak hizmete girmiştir.

Gölbaşı Kampüsü Enerji Verimli Hale Getirilmesi

“Bakanlığımız Gölbaşı Laboratuvarı Kampüsünün Enerji Verimli Hale Getirilmesi Projesi” 2013 yılı 3. çeyreğinde yeni proje olarak 2013 yılı yatırım programında yer almıştır. Proje dönemi 2013-2014 olup, toplam proje ödeneği 2.700.000 TL dir. Bu ödeneğin 850.000 TL’ si, 2013 yılı içerisinde yapılan ihalenin iptal edilmesi nedeniyle kullanılmamıştır. 2014 yılı programı ise devam etmektedir.

Temel Faaliyetler

Yapı Malzemeleri Alanındaki Çalışmalar

Merkez Laboratuvarınca TS EN ISO/IEC 17025 “Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar” standardı kapsamında TÜRKAK’a başvuru yapılarak akreditasyon süreci başlatılmıştır. 19-20 Aralık 2013 tarihlerinde Laboratuvar Şube Müdürlüğü belirlenen

deney metotları doğrultusunda, başarılı bir denetim geçirmiştir. 2013 Yılı içerisinde mevcut laboratuvarlarımıza ek olarak Kimya Laboratuvarı ve Ahşap Laboratuvarı kurulmuştur.

Merkez Laboratuvarları tarafından 2013 yılı içerisinde piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri kapsamında alınan numuneler dahil toplam 345 adet deney raporu düzenlenmiştir.

Enerji Verimliliği Alanındaki Çalışmalar Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak için, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren Enerji Kimlik Belgesini (EKB) hazırlamak için geliştirilen BEP-TR yazılım programı faaliyetlerini yürütülmesi sağlanmıştır.

BEP-TR yazılım programının ikinci versiyonunun hazırlanması amacıyla “Ulusal Hesaplama Metodolojisi”nin iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır. Mevcutta kullanılan “Ulusal Hesaplama Metodolojisi”nin ilgili standartlara uyum ve güncel veriler açısından değerlendirilerek iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede mevcutta kullanılan yazılım daha fazla kullanıcı dostu bir ara yüze kavuşturularak, fotovoltaik, kojenerasyon, jeotermal gibi yenilenebilir enerji sistemleri ile binalarda kullanılan daha yeni teknolojik sistemlerin de binaların enerji performansı içerisinde değerlendirilmesi sağlanacaktır.

Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik’i kapsamında başvuru yapan 60 adet şirkete

“Yetkilendirilmiş Ölçüm Şirketi” Yetki belgesi verilmiştir.

Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlarına ve Eğitici Kuruluşlara Verilecek Eğitimlere Dair Tebliğ kapsamında 104 adet ilgili meslek odası ve enerji verimliliği danışmanlık firmasına eğitici kuruluş yetkisi verilmiş, bu kuruluşlardan toplam 265 kişi EKB Uzmanı eğiticisi olarak eğitilerek yetkilendirilmiştir.

BEP-TR uygulamaları ve enerji verimliliği mevzuatı ile ilgili olarak taşra teşkilatına 2012 yılında iki, 2013 yılında bir defa olmak üzere toplam üç adet eğitim verilmiştir.

Tablo 21. 2013 Yılında Enerji Verimliliği Alanı İle İlgili Sayısal Veriler

Sayı Enerji Kimlik Belgesi Düzenlenen Bina Sayısı 85.191 Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Uzmanı Sayısı 860

(EKB) Uzmanı Eğitici Sayısı 9

Yetki Belgeli Eğitici Kuruluş Sayısı 2

Enerji Denetçisi Eğitimi Verilen Personel Sayısı 166

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı başkanlığında Kurum ve Kuruluşlar ile STK’ların üst düzey yöneticilerinin katılımıyla üç ayda bir Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nde Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, Başkanlığını Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı’nın yaptığı Okuma ve Gider Paylaşımı Yetkilendirme Komisyonu; Gider Paylaşımı için incelemesi biten kuruluşların yetkilendirilme kararlarını almaktadır.

10. Kalkınma Programı kapsamında “Binalarda Enerji Verimliliğinin İyileştirilmesi” başlıklı 4.program bileşeninin sorumluluğu Bakanlığımıza verilmiştir. “Yalıtımı düşük ve/veya yetersiz yalıtıma sahip eski binalarda, binayı çevreleyen dış yapı zarfının ve ısıtma sistemlerinin yürürlükteki standartları sağlayacak şekilde ısı yalıtımlı niteliğe dönüştürülmesi” başlığı ile ilgili;

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü paydaş kuruluşları ile yapılan toplantı doğrultusunda 2014 yılı Eylem Planının Taslağı Başkanlığımızca hazırlanmıştır.

Aynı bileşen altıdaki “Proje sonrasında sağlanan tasarruflarla geri ödemeye imkân veren enerji performans sözleşmesi (EPS) borçlanma modeli dâhil olmak üzere, çeşitli finansman yöntemleriyle kamu binalarındaki enerji verimliliği yatırımlarının yaygınlaştırılması” başlığı ise Bakanlığımız faaliyet alanları ile doğrudan ilgili olmadığı için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü koordinatörlüğündeki 2. Bileşen altına alınması sağlanmıştır.

Yapı Kooperatifleri Alanındaki Çalışmalar

 Yapı Kooperatifleri ve Birliklerinin kuruluş başvurularının değerlendirilmesi,

 Yapı Kooperatifleri ve Birliklerinin denetlenmesi,

 Yapı Kooperatifleri ve Birliklerinin ana sözleşme değişiklik taleplerinin değerlendirilmesi,

 Yapı Kooperatifleri ile ilgili gelen başvuruların değerlendirilmesi,

faaliyetleri yürütülmüş ve Yapı Kooperatifi Örnek Ana sözleşmeleri 22.05.2013 tarih ve 4705 sayılı Makam Olur’u ile revize edilmiştir.

Ayrıca, yapı kooperatiflerine yönelik uygulamalar, denetim iş ve işlemleri ve e-kooperatif sistemine dair Genelgeler ile Kooperatifçilik Uygulamaları Genelgesi çalışmaları yürütülmektedir.

Müteahhitlik Hizmetleri Alanındaki Çalışmalar

 İnşaat ve tesisat müteahhitlerine yetki belgesi numarası verilmesi,

 Kayıtların tutulması,

 Şantiye şefleri ve fen elemanlarının görev yetki ve sorumluluklarına ilişkin düzenlemelerin yapılması,

 İnşaat ustalarına yetki belgesi verilmesi ve kayıtlarının tutulması,

 Yurt içi ve yurt dışı müteahhit ve müşavirlik kuruluşları ile harita plan müelliflerinin

yeterlilik belgesi başvurularının değerlendirilmesi ve müteahhitlik karnesi ile yeterlilik belgesi verilmesi ve kayıtlarının tutulması,

 Seferberlik ve savaş halinde TSK’nın ihtiyacı olan özel inşaat firmalarının kaynak bilgilerinin tespiti ve görevlendirilmeleri ile ilgili işlemlerin yapılması faaliyetleri yürütülmüştür.

İmar Hizmetleri Alanındaki Çalışmalar

644 sayılı KHK nin 2 nci maddesinin (ğ) ve (h) bentleri kapsamında, ruhsat işlemlerine ilişkin;

 543 adet yapı ruhsatı,

 445 adet yapı kullanma izin belgesi,

düzenlenmiş olup, düzenlenen söz konusu belgeler anlık veri istendiğinde sunulmak üzere kayıt altına alınmıştır.

İmar Kanunu ile uygulamaların iyileştirilmesine dair teknik alandaki gelişmelerin ve diğer mevzuat hükümlerinde yapılan değişikliklerin mevzuata yansıtılabilmesi hususları çerçevesinde, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu, Otopark Yönetmeliği, Otopark Yönetmeliği Hakkında Genel Tebliğ, Sığınak Yönetmeliği, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ve Karayolları Kenarında Yapılacak Tesisler Hakkında Yönetmelikle ilgili konularda tereddüde düşülen hususlara dair olarak 2.038 adet görüş yazısı oluşturulmuştur.

Mevzuata aykırı uygulamalara dair ihbar ve şikâyetler inceletilmek üzere ilgili kurumlara gönderilmiş olup, 4982 sayılı Kanun kapsamında başvuru sahiplerine gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. 3194 sayılı İmar Kanunun Ek-5 inci maddesi kapsamında ilgili Başkanlığa iletilen idarelerin imara dair yönetmeliklerinin incelenmesi çalışmaları yapılmıştır.

3.2.1.7. TABİAT VARLIKLARINI KORUMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Belgede İDARE FAALİYET RAPORU (sayfa 142-150)