• Sonuç bulunamadı

EUROPEAN FOUNDATİON FOR QUALİTY MANAGEMENT (EFQM)

2.2.6. EFQM Mükemmellik Modeli Değerleme Araçları

2.2.6.1 Pusula Kartı

2.2.6.2.2. RADAR Mantığının Uygulanması

RADAR mantığı çeşitli durumlarda kolayca kullanılabilir. Bunlardan en yaygın olanı değerlendirme ve özdeğerlendirme olarak bilinir, ancak pek çok başka uygulama örneği de vardır. Bunlardan biri yönetim sisteminin oluşturulmasıdır. EFQM Mükemmellik Modelinin kriterleriyle birlikte RADAR’ın boyutları bir düşünce tarzı geliştirmek amacıyla kullanılabilir. Bu yöntem, kullanılacak yaklaşımlara ilişkin sorular sormayı, bu yaklaşımın nasıl yaşama geçirileceği ve uygulama etkililiğinin nasıl ölçüleceği konusunda yol gösterir. Bir başka örnek ise RADAR’ın yapısal bir sorun çözme yöntemi olarak kullanılmasıdır. RADAR’ın çeşitli boyutları bir süreci proje veya yaklaşım konusunda sağlam bir yapı içinde çalışılmasını ve sorunlu alanların belirlenmesini sağlar (Dikmen, 2010: 72).

İşletmeler RADAR değerlendirmeye karar verdiklerinde, Avrupa’daki en iyi

işletmelerle kıyaslama yapılmasını özendiren RADAR Puanlama Matrisi'ni kullanabilirler. RADAR mantığına göre işletmenin yapması gerekenler şöyledir (Duman, 2009: 93);

 Hedeflenen sonuçlar politika ve strateji oluşturma sürecinin bir parçası olarak ortaya koyulmalıdır. Bu sonuçlar işletmenin hem finansal hem de operasyonel açıdan gösterdiği performansı ve paydaşların algılamalarını kapsamalıdır. İşletmeler, hem şimdiki durumu, hem de gelecekte hedeflediği sonuçlara erişebilmesi için birbiri ile bütünleşmiş yaklaşımlar planlamalı ve bu yaklaşımları geliştirmelidir.

 Yaklaşımların yaşama geçirilmesini sağlamak üzere sistematik bir

biçimde yayılımını gerçekleştirmelidir. Elde edilen sonuçların izlenmesi ve analizine, sürekli öğrenme faaliyetlerine bağlı olarak, uygulanan yaklaşımları değerlendirmeli ve gözden geçirmelidir. Buna bağlı olarak, gereken yerlerde iyileştirme çalışmalarını belirlemeli, önceliklendirmeli, planlamalı ve uygulamalıdır.

 Modelin özdeğerlendirme aracı ile işletmelerde uygulanması için

RADAR mantığında yer alan sonuçlar, yaklaşım, yayılım, değerlendirme ve gözden geçirme boyutları, her bir girdi kriteri ile ve sonuçlar boyutunun da her bir sonuç kriteri ile ilişkilendirilmesi gerekir.

RADAR mantığını oluşturan boyutlar aşağıdaki kısımda tanımlanmıştır (Dikmen, 2010: 72).Bunlar;

Sonuçlar: Bu boyut, kuruluşun neler elde ettiğini içerir. Mükemmelliğe

erişmiş bir kuruluşta sonuçlar olumlu eğilimleri ve/veya sürekli iyi bir performansın varlığını göstermeli, hedefler uygun olarak belirlenmiş ve erişilmiş veya aşılmış olmalı, başka kuruluşlarla özellikle kendi alanında ve/veya dünya çapında en iyilerle karşılaştırıldığında performans yüksek olmalı ve tüm bu sonuçlarla uygulanan yaklaşımlar arasında açık bir neden sonuç ilişkisi bulunmalıdır. Bunlara ek olarak sonuçlar ilgili alan ve faaliyetleri kapsamalıdır (Duman, 2009: 93). Sonuçların daha iyi anlaşılabilmesi ve iyileştirme fırsatlarını daha iyi belirlenebilmesi için, sonuçların

örneğin, müşterilere veya kuruluşun içindeki birimleri göre kırılımları

Sonuçların ilgi ve uygunluk boyutunda sonuç verileri kapsamlı, zamanında, güvenilir, doğru, uygun biçimde kırılımlandırılmış, strateji ve ilgili paydaşların gereksinim ve beklentileri ile uyum içinde olmalıdır. Birbiriyle ilgili sonuçlar

arasındaki ilişki anlaşılmış olmalıdır. Temel sonuçlar belirlenmiş ve

önceliklendirilmiş olmalıdır. Sonuçların ilgi ve uygunluk boyutu unsurları sağlam temelli ve bütünleşik olmasıdır (Köyk, 2010: 1).

Sonuçların performans çıktıları boyutunda temel sonuçlar için uygun hedefler belirlenir, hedeflere erişilir veya hedefler aşılır. Aynı zamanda, temel sonuçlara ilişkin performans, dış kuruluşlarla karşılaştırılır; kuruluşun temel sonuçları dış kuruluşların sonuçlarına ve özellikle sektörde ve/veya dünya çapında en iyilere göre daha iyi durumdadır. Temel girdilerle temel sonuçlar arasındaki ilişkinin belirgin olması, kuruluşun olumlu performansının gelecekte de sürdürüleceğine ilişkin güven verir. Sonuçların performans çıktıları boyutu unsurları eğilimler, hedefler, karşılaştırmalar, yaklaşımdan kaynaklanmadır (Köyk, 2010: 1).

Yaklaşımlar: Kuruluşun ne yapmayı planladığını ve bunu yapmaktaki

nedenlerini içerir. Mükemmelliğe erişmiş bir kuruluşun sağlam temelli yaklaşımlara sahip olması gerekir. Sağlam temelli yaklaşımlar, anlaşır bir temele dayanır, kuruluşun mevcut ve gelecekle ilgili gereksinimleri üzerine kurulu, iyi tanımlanmış ve geliştirilmiş süreçler üzerinden yaşama geçirilir ve net bir biçimde paydaşların gereksinimlerine odaklanır. Ek olarak, bu yaklaşımlar birbirleriyle bütünleşiktir. Bütünleşik bir yaklaşım, bir yandan kuruluşun politika ve stratejisine uyum sağlarken, diğer yandan da uygun olduğu ölçüde diğer yaklaşımlarla ilişkilendirilmiş yaklaşımdır (Dikmen, 2010: 73). Girdilerin yaklaşım boyutu unsurları sağlam temelli ve bütünleşik yaklaşımlardır (Köyk, 2010: 1).

Yayılım: Bir kuruluşun yaklaşımını yaşama geçirmek için neler yaptığını

içerir. Mükemmelliğe erişmiş bir kuruluşta yaklaşımın ilgili alanlarla sistematik bir biçiminde uygulanması beklenir. Sistematik uygulama iyi planlanmış, yaklaşıma kuruluşa uygun bir biçimde yaşama geçirilmiş uygulamadır (Dikmen, 2010: 73). Yaklaşımlar kapsamında değişikliklerin yönetilebilmesi de uygun bir zaman

çerçevesi içinde gerçekleştirilir (Köyk, 2010: 1). Girdilerin yayılım boyutu unsurları uygulama ve sistematikliktir (Köyk, 2010: 1).

Değerlendirme ve İyileştirme: Bu boyut, bir kuruluşun yaklaşımını ve

yaklaşımının yayılımını değerlendirmek, gözden geçirmek ve iyileştirmek için neler yaptığını içerir. Mükemmelliğe erişmiş bir kuruluşta, yaklaşım ve yaklaşımın yayılımının düzenli olarak ölçülmesi, öğrenme faaliyetlerinin yapılması ve bu iki faaliyet sonucunda elde edilen bilgilerin iyileştirme çalışmalarının belirlenmesi, bu konuda önceliklerin saptanması, iyileştirmenin planlanması ve uygulama amacıyla kullanılması beklenir (Dikmen, 2010: 73). Girdilerin değerlendirme ve iyileştirme boyutu unsurları ölçme, öğrenme ve yaratıcılığın çıktıları; iyileştirme ve yenileşimi belirlemek, önceliklendirmek, planlamak ve uygulamak için kullanılır (Köyk, 2010: 1).