• Sonuç bulunamadı

Projenin Yeri (İlgili Valilik veya Belediye tarafından doğruluğu onanmış olan proje yerinin, lejant

BÖLÜM II. PROJE İÇİN SEÇİLEN YERİN KONUMU

II.1. Projenin Yeri (İlgili Valilik veya Belediye tarafından doğruluğu onanmış olan proje yerinin, lejant

İmar Planları üzerinde, bu planlar yoksa mevcut arazi kullanım haritası üzerinde gösterimi)

Kuzkaya-1 Regülatörü ve HES ile Kuzkaya-2 Regülatörü ve HES tesislerinden oluşan Kuzkaya Projesi, Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Kastamonu İli, Araç İlçesi’nde, 41°

13’ 40” ve 41° 14’ 40” kuzey enlemleri ile 33° 01’ 50” ve 33° 07’ 30” doğu boylamları arasında yer almaktadır. Proje sahası, 1/25.000 ölçekli KASTAMONU – F 30 - d1 nolu topoğrafik harita içerisinde bulunmaktadır.

Proje alanı ve proje kapsamında işletilecek olan malzeme ocağı, içme ve kullanma suyu temin edilen kıta içi yüzeysel su havzasında kalmamaktadır. Proje alanının kıta içi yüzeysel su havzasında kalmadığına dair DSİ XXIII. Bölge Müdürlüğü’nün görüşü EK-1(e)’de verilmiştir.

Ayrıca regülatörün inşaa edileceği alan ile malzeme ocağının bulunduğu saha taşkın yataklarından olduğundan dolayı proje inşaatına başlamadan önce DSİ XXIII. Bölge Müdürlüğü’nden uygun görüş alınacaktır.

Söz konusu proje yeri yer bulduru haritası Şekil 5’de, proje yeri Fotoğrafları Şekil 6- Şekil-9’da, Uydu görüntüleri Şekil 10’da ve Şekil 11’de verilmiştir. Ayrıca proje yerinin işaretlendiği 1/25.000 Ölçekli Topoğrafik Harita EK-2’de verilmiştir.

Proje alanı DSİ Başköy sulama proje sahasında kalmaktadır. Bu nedenle kati proje aşamasında DSİ XXIII. Bölge Müdürlüğü’nden görüş alınacak ve iletim kanalı için hazırlatılacak olan detay projeleri dere geçişleri açısından ve sulama projesinin kanal güzergahları açısından DSİ XXIII. Bölge Müdürlüğü’ne onaylatılacak ve uygulama aşamasında ise DSİ XXIII. Bölge Müdürlüğü kontrolünde uygulama yapılacaktır.

Kuzkaya-1 Regülatörü:

Kuzkaya-1 Regülatörü yeri, kuşuçuşu İgdir (Samatlar) bucak merkezinin 1,5 km batısında yer alır. Kuzkaya-1 Regülatör alanına en yakın duyarlı yapı (konut) ise 250 m güney doğusunda yer alan konutlardır. Söz konusu regülatör ve rezervuar yeri Sinop - Kastamonu – Çankırı Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında kayalık-taşlık-kumul alan olarak işaretlenmiş olup, Çevre Düzeni Planı EK-3’de verilmiştir.

Kuzkaya-1 İletim Kanalı:

Kuzkaya-1 Regülatörü ve HES Projesi kapsamında yapımı önerilen iletim kanalı, Araç ilçesine bağlı Samatlar, Aşağıçobanözü ve Saltuklu köyü sınırları içerisinde kalmaktadır. Kuzkaya-1 İletim yapıları güzergahı Sinop - Kastamonu – Çankırı Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında Orman Alanı ve tarım alanı olarak işaretlenmiş olup, Çevre Düzeni Planı EK-3’de verilmiştir.

Kuzkaya-1 HES:

Hidroelektrik santral binası (HES) yeri Kastamonu ili, Araç ilçesi, Saltuklu köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. HES yeri, Saltuklu köyünün kuşuçuşu 1300 m

m güneydoğusunda yer almaktadır. HES yeri, EK-3’de verilen Sinop - Kastamonu – Çankırı Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında orman alanı olarak işaretlenmiştir.

Kuzkaya-2 Regülatörü:

Kuzkaya-2 Regülatörü yeri, Saltuklu Köyü’nün kuşuçuşu 1,5 m güneybatısında yer alır. Kuzkaya-2 Regülatör alanına en yakın duyarlı yapı (konut) ise 1000 m kuzey doğusunda yer almaktadır. Söz konusu regülatör ve rezervuar yeri Sinop - Kastamonu – Çankırı Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında kayalık-taşlık-kumul alan olarak işaretlenmiş olup, Çevre Düzeni Planı EK-3’de verilmiştir.

Kuzkaya-2 İletim Kanalı:

Kuzkaya-2 Regülatörü ve HES Projesi kapsamında yapımı önerilen iletim kanalı, Araç ilçesine bağlı Kayabaşı, Kayaboğazı, Oycalı ve Saltuklu köyü sınırları içerisinde kalmaktadır. Kuzkaya-1 İletim yapıları güzergahı Sinop - Kastamonu – Çankırı Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında tarım alanı olarak işaretlenmiş olup, Çevre Düzeni Planı EK-3’de verilmiştir.

Kuzkaya-2 HES:

Hidroelektrik santral binası (HES) yeri Kayaboğazı köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. HES yeri, Kayaboğazı köyünün kuşuçuşu 250 m güneyinde yer almaktadır.

Kuzkaya-2 HES sahasına en yakın duyarlı yapı 100 m güneyinde yer alan Kayaboğazı köyüne bağlı konutlardır. Kuzkaya-2 HES yeri, EK-3’de verilen Sinop - Kastamonu – Çankırı Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında kayalık-taşlık-kumul alan olarak işaretlenmiştir.

Kum-Çakıl Malzeme Ocağı:

Proje kapsamında işletilecek olan kum-çakıl malzeme ocağı; Kuzkaya-2 regülatör yerinin yaklaşık 250 m güney doğusunda, Kuzkaya-1 HES’in 350 m güneyinde yer almaktadır. Kum-çakıl ocak alanına en yakın yerleşim yeri 1800 m kuzeyindeki Saltuklu Köyü’dür. En yakın duyarlı yapı ise 300 m kuzeydoğusunda yer alan konuttur. Kum-çakıl malzeme ocağı yeri, Sinop - Kastamonu – Çankırı Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında kayalık-taşlık-kumul alan olarak işaretlenmiş olup, Çevre Düzeni Planı EK-3’de verilmiştir.

09.10.2006 tarih ve 26284 sayılı R.G.’de yayımlanan 2006/27 sayılı genelge hükümlerine göre kum-çakıl malzeme ocağının 1000 m mansabında ve 750 m membaında köprü bulunmamaktadır.

Şantiye ve Geçici Depolama Tesisleri: Proje kapsamında ünitelerin inşaat aşamalarında ayrıca 1 adet şantiye ve 3 adet geçici depolama tesisi işletilecektir.

Şantiye Tesis Alanı:

Kuzkaya-1 HES yapı yerinin 400 m doğusunda yer almaktadır. Şantiye tesisi sahası, Saltuklu köyünün kuşuçuşu 1300 m güneyinde yer almaktadır. Şantiye sahası EK-3’de verilen 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında orman alanı olarak işaretlenmiştir.

Geçici Hafriyat Depolama Sahası-1:

Kuzkaya-1 Regülatör yapı yerinin yaklaşık 200 m kuzeyinde yer almaktadır.

Hafriyat depolama sahası-1’e en yakın duyarlı yapı 400 m doğusunda yer almaktadır.

MURAT KAAN ELEKTRİK ÜRETİM A. Ş.              KUZKAYA REGÜLATÖRÜ ‐  HES VE                              MALZEME OCAĞI PROJESİ ÇED RAPORU 

Geçici hafriyat depolama alanı-1, mevcut durumda arazi kullanımı çalılık alan olup, EK-3’de verilen 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında makilik-fundalık-çalılık alan olarak işaretlenmiştir.

Geçici Hafriyat Depolama Sahası-2:

Kuzkaya-1 iletim kanalı güzergahının kuzeyinde, Aşağıçobanözü Köyü’nün yaklaşık 1700 m güneybatısında yer almaktadır. Geçici hafriyat depolama alanı-2, mevcut durumda arazi kullanımı çalılık alan olup, EK-3’de verilen 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında makilik-fundalık-çalılık alan olarak işaretlenmiştir.

Geçici Hafriyat Depolama Sahası-3:

Kuzkaya-2 iletim kanalı güzergahının kuzeyinde, Kayabaşı Köyü’nün yaklaşık 1300 m doğusunda yer almaktadır. Geçici hafriyat depolama alanı-3, mevcut durumda arazi kullanımı çalılık alan olup, EK-3’de verilen 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında tarım ve makilik-fundalık-çalılık alan olarak işaretlenmiştir.

Çevre Düzeni Planı Özel Hükümlerinde Tarım Alanı için Madde 8.3.’de verilen özel hükümlere, Orman Alanı için Madde 8.10’da verilen özel hükümlere ve Makilik ve Fundalık Alanlar için Madde 8.13’de verilen özel hükümlere titizlikle uyulacaktır.

7.42. no’lu plan hükmünde; “Bu plan ile belirlenen planlama alt bölgeleri içinde veya dışında ihtiyaç olması halinde güvenlik, sağlık, eğitim vb. sosyal donatı alanları, büyük kentsel yeşil alanlar, kent veya bölge/havza bütününe yönelik her türlü atık bertaraf tesisleri ve bunlarla entegre geri kazanım tesisleri, arıtma tesisleri, sosyal ve teknik altyapı, karayolu, demiryolu, havaalanı, baraj, enerji üretimi ve iletimine yönelik kullanımlara ilişkin alt ölçekli planlar, bu planın koruma, gelişme ve planlama ilkesi doğrultusunda kamu yararı gözetilerek, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri dikkate alınarak, Çevre Düzeni Planı değişikliğine gerek olmaksızın, ilgili idaresince hazırlanır.

Hazırlanan planlar Bakanlığı’nın uygun görüşü alınmadan onaylanamaz. Onaylanan planlar sayısal ortamda veri tabanına işlenmek üzere Bakanlığa gönderilir. Söz konusu tesisler/tesis alanları amacı dışında kullanılamazlar.” ifadesi yer almaktadır. Bu doğrultuda söz konusu faaliyet, 7.42 no’lu plan hükmü kapsamında gerçekleştirilecektir.

Ayrıca 8.29.1 no’lu plan hükmünde “Enerji üretim alanlarında ilgili kurum ve kuruluşlardan izinler ve/veya enerji piyasası düzenleme kurumunca verilecek lisans kapsamında, T.C. Çevre Ve Orman Bakanlığı’nın uygun görüşünün alınması kaydıyla 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliğine gerek kalmaksızın, imar planlarının ilgili kurum ve kuruluş görüşleri doğrultusunda ilgili idaresince onaylanmasını müteakip uygulamaya geçilir. Onaylı imar planları, sayısal ortamda, bilgi için Bakanlığa gönderilir.”

ifadesi yer almaktadır. Bu doğrultuda söz konusu faaliyet, 8.29.1 no’lu plan hükmü kapsamında gerçekleştirilecektir.

Proje alanının işaretlendiği ve aslı gibidir onaylı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Ek-3’de verilmiştir.

Şekil 5. Proje Alanı Yer Bulduru Haritası

PROJE ALANI

MURAT KAAN ELEKTRİK ÜRETİM A. Ş.              KUZKAYA REGÜLATÖRÜ ‐  HES VE                              MALZEME OCAĞI PROJESİ ÇED RAPORU 

REGÜLATÖR YERİ

İLETİM KANALI GÜZERGAHI

İLETİM KANALI GÜZERGAHI

Şekil 7. Proje Alanı Fotoğrafları-2

KUZKAYA-1 HES YERİ KUZKAYA-1 KARA DERE

YÜKLEME HAVUZU YERİ

KUZKAYA-1 CEBRİ BORU

GÜZERGAHI

KUZKAYA-1 SANTRAL VE KUYRUK SUYU KANALI GÜZERGAHI

MURAT KAAN ELEKTRİK ÜRETİM A. Ş.              KUZKAYA REGÜLATÖRÜ ‐  HES VE                              MALZEME OCAĞI PROJESİ ÇED RAPORU 

KUZKAYA-2 REGÜLATÖR YERİ

KUZKAYA-2 İLETİM KANALI GÜZERGAHI

KUZKAYA-2 İLETİM KANALI GÜZERGAHI

Şekil 9. Proje Alanı Fotoğrafları-4

KUZKAYA-2 SANTRAL YERİ

KUZKAYA-2 YÜKLEME HAVUZU YERİ

CEBRİ BORU GÜZERGAHI

MURAT KAAN ELEKTRİK ÜRETİM A. Ş.                                    KUZKAYA REGÜLATÖRÜ ‐  HES VE       

                                          MALZEME OCAĞI PROJESİ ÇED RAPORU 

Şekil 10. Proje Alanı Uydu Görüntüsü

Kuzkaya‐1  İletim Kanalı 

Hafriyat Depolama  Sahası‐1  Hafriyat Depolama 

Sahası‐2   Şantiye Tesisi  

Kuzkaya‐1  Yükleme Havuzu 

Kuzkaya‐1  Cebri Boru Kuzkaya‐1 

HES 

Malzeme  Ocağı 

Kuzkaya‐1  Regülatörü  Kuzkaya‐2 

Regülatörü 

Şekil 11. Proje Alanı Uydu Görüntüsü Kuzkaya‐2 HES 

Kuzkaya‐2  Yükleme Havuzu 

Hafriyat Depolama  Sahası‐3 

Kuzkaya‐2 İletim  Kanalı 

Kuzkaya‐2  Regülatörü 

Kuzkaya‐1   HES 

MURAT KAAN ELEKTRİK ÜRETİM A. Ş.              KUZKAYA REGÜLATÖRÜ ‐  HES VE                              MALZEME OCAĞI PROJESİ ÇED RAPORU 

II.2. Proje Kapsamındaki Ünitelerin Konumu (bütün idari ve sosyal ünitelerin,