• Sonuç bulunamadı

Koruma Alanları (Milli Parklar, Tabiat Parkları, Sulak Alanlar, Tabiat Anıtları, Tabiatı Koruma

BÖLÜM IV: PROJE KAPSAMINDA ETKİLENECEK ALANIN BELİRLENMESİ VE BU ALAN

IV.2. Etki Alanı İçerisindeki Fiziksel ve Biyolojik Çevrenin Özellikleri ve Doğal Kaynakların Kullanımı

IV.2.9. Koruma Alanları (Milli Parklar, Tabiat Parkları, Sulak Alanlar, Tabiat Anıtları, Tabiatı Koruma

Alanları, Biyosfer Rezervleri, Doğal Sit ve Anıtlar, Tarihi, Kültürel Sitler, Özel Çevre Koruma Bölgeleri, Özel Çevre Koruma Alanları, Turizm Alan ve Merkezleri, Mera Kanunu Kapsamındaki Alanlar, Projenin Korunan Alanlara Uzaklıklarının 1/100.000’lik Ölçekli Haritada Gösterilmesi)

1. Ülkemiz mevzuatı uyarınca korunması gerekli alanlardan,

a) Proje alanı ve yakın çevresinde; 09.08.1983 tarihli ve 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 2 nci maddesinde tanımlanan ve bu Kanunun 3 üncü maddesi uyarınca belirlenen "Milli Parklar", "Tabiat Parkları", "Tabiat Anıtları" ve "Tabiat Koruma Alanları"

bulunmamaktadır.

b) Proje alanı ve yakın çevresinde; 01.07.2003 tarihli ve 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu uyarınca Çevre ve Orman Bakanlığı’nca belirlenen "Yaban Hayatı Koruma Sahaları ve Yaban Hayvanı Yerleştirme Alanları" bulunmamaktadır.

c) Proje alanı içerisinde; 21.07.1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının "Tanımlar" başlıklı (a) bendinin 1, 2, 3 ve 5 inci alt bentlerinde "Kültür Varlıkları", "Tabiat Varlıkları", "Sit" ve

"Koruma Alanı" olarak tanımlanan ve aynı kanun ile 17.06.1987 tarihli ve 3386 sayılı Kanunun (2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Kanuna Bazı Maddelerin Eklenmesi Hakkında Kanun) ilgili maddeleri uyarınca tespiti ve tescili yapılan alanlar bulunmamaktadır. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca yerinde yapılan incelemelerden sonra proje alanında herhangi bir kültür ve tabiat varlığına rastlamadı tespit edilmiştir. Konuya ilişkin Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün görüşü EK-1(f)’de verilmiştir.

ç) Proje alanı ve etki alanı içerisinde Ramsar Sözleşmesi kapsamına giren “Sulak Alanlar”, bilimsel araştırmalar için önem arz eden, ülkemiz için endemik türlerin yaşama ortamı olan alanlar, biyosfer rezevleri, biyotoplar, biyogenetik rezerv alanları, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 9. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından “Özel Çevre Koruma Bölgeleri” bulunmamaktadır.

d) Proje alanı ve yakın çevresinde; 31.12.2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nin 17, 18, 19 ve 20 nci maddelerinde tanımlanan alanlar bulunmamaktadır.

e) Proje alanı ve yakın çevresinde; 02.11.1986 tarihli ve 19269 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği’nin 49 uncu maddesinde tanımlanan "Hassas Kirlenme Bölgeleri" bulunmamaktadır.

f) Proje alanı ve yakın çevresinde; 09.08.1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 9 uncu maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından "Özel Çevre Koruma Bölgeleri" olarak tespit ve ilan edilen Özel Çevre Koruma Bölgeleri bulunmamaktadır.

g) Proje alanı ve yakın çevresinde; 18.11.1983 tarihli ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’na göre koruma altına alınan alanlar bulunmamaktadır.

ğ) Proje alanı ve yakın çevresinde; 31.08.1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanunu uyarınca orman alanı sayılan yerler bulunmaktadır. Proje kapsamında kullanılacak ormanlık alanlarla ilgili olarak 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 5192 Sayılı Kanun İle Değişik 17/3. Maddesi Gereğince Orman İzni alınacaktır.

h) Proje alanı ve yakın çevresinde; 04.04.1990 tarihli ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu gereğince yapı yasağı getirilen alanlar bulunmamaktadır.

ı) Proje alanı ve yakın çevresinde; 26.01.1939 tarihli ve 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda belirtilen alanlar bulunmamaktadır.

i) Proje alanı ve yakın çevresinde mera arazisi bulunmamaktadır.

j) Proje alanında 17.05.2005 tarih ve 25818 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nde belirtilen ve sulak alan niteliğinde olan Araç Çayı ve Kara Dere bulunmaktadır. Araç Çayı ve Kara Dere projenin ana su kaynağı olup, Kuzkaya-1 Regülatörü Araç Çayı üzerinde, Kuzkaya-2 Regülatörü Kara Dere üzerinde inşa edilecektir.

17.05.2005 tarih ve 25818 sayılı Resmi Gazetede (değişiklik:26.08.2010 tarih ve 27684 sayılı R.G.) yayımlanarak yürürlüğe giren Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’

Ek-2 “Tampon Bölgede Yapılması Bakanlık İznine Tabi Olan Faaliyetler Listesinde”

Madde 2.1.2’de yer almaktadır. Bu doğrultuda projenin inşaat faaliyetlerine başlamadan önce 17.05.2005 tarih ve 25818 sayılı Resmi Gazete’de (değişiklik:26.08.2010 tarih ve 27684 sayılı R.G.) yayımlanarak yürürlüğe giren Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne göre izin belgesi için müracaat formu doldurularak Çevre ve Orman Bakanlığı’na ve/veya Kastamonu İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne müracaat yapılarak gerekli izin belgesi alınacaktır.

Dolayısı ile proje alanının bir sulak alan olması nedeniyle inşaat ve işletme aşamalarında 17.05.2005 tarih ve 25818 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne titizlikle uyulacaktır.

2. Ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler uyarınca korunması gerekli alanlar

Proje alanı ve yakın çevresinde Ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler uyarınca korunması gerekli alanlar bulunmamaktadır.

3. Korunması gereken alanlar

a) Proje alanı ve yakın çevresinde, Onaylı Çevre Düzeni Planlarında, mevcut özellikleri korunacak alan olarak tespit edilen ve yapılaşma yasağı getirilen alanlar (Tabii karakteri korunacak alan, biogenetik rezerv alanları, jeotermal alanlar ve benzeri) alanlar bulunmamaktadır.

b) Tarım Alanları: Proje alanı ve etki alanında tarım alanı bulunmaktadır. (Bkz.

Bölüm IV.2.7) Tarım alanları ile ilgili olarak 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu hükümleri doğrultusunda gerekli izinler alınacaktır.

c) Sulak Alanlar: Doğal veya yapay, devamlı veya geçici, suların durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu, denizlerin gel-git hareketinin çekilme devresinde 6 metreyi geçmeyen derinlikleri kapsayan, başta su kuşları olmak üzere canlıların yaşama ortamı olarak önem taşıyan bütün sular, bataklık sazlık ve turbiyeler ile bu alanların kıyı kenar çizgisinden itibaren kara tarafına doğru ekolojik açıdan sulak alan kalan yerler: Kuzkaya-1 Regülatörü; Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nde belirtilen ve sulak alan niteliğinde olan Araç Çayı üzerinde inşa edilecektir. Kuzkaya-2 Regülatörü; Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nde belirtilen ve sulak alan niteliğinde olan Kara Dere üzerinde inşa edilecektir. Dolayısı ile proje alanının bir sulak alan olması nedeniyle inşaat ve işletme aşamalarında 17.05.2005 tarih ve 25818 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne titizlikle uyulacaktır.

MURAT KAAN ELEKTRİK ÜRETİM A. Ş.              KUZKAYA REGÜLATÖRÜ ‐  HES VE                              MALZEME OCAĞI PROJESİ ÇED RAPORU 

ç) Göller, akarsular, yeraltı suyu işletme sahaları: Proje alanı Araç ilçesinin önemli akarsuyu olan Araç Çayı ve Araç Çayı’nın bir yan kolu olan Kara Dere üzerinde yer almaktadır.

d) Proje alanı ve yakın çevresinde; Bilimsel araştırmalar için önem arz eden ve/veya nesli tehlikeye düşmüş veya düşebilir türler ve ülkemiz için endemik olan türlerin yaşama ortamı olan alanlar, biyosfer rezervi, biyotoplar, biyogenetik rezerv alanları, benzersiz özelliklerdeki jeolojik ve jeomorfolojik oluşumların bulunduğu alanlar bulunmamaktadır.

Merkez Av Komisyonunca 2010-2011 Av Döneminde Avın Yasaklandığı Sahalar:

Proje alanı içerisinde 26.05.2010 tarih ve 27592 sayılı R.G.’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2010-2011 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararınca avın yasaklandığı alanlar bulunmamaktadır. Kuzkaya-1, Kuzkaya-2 Regülatörü, HES ve diğer ünitelerinin inşası aşamasında 01.06.2009 tarih ve 27245 sayılı R.G.’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2010-2011 Merkez Av Komisyonu kararlarına uyulacaktır.

Örnek Avlak Olarak Tescil Edilen Ava Yasaklanan Sahalar:

Araç- Sepetçioğlu Örnek Avlağı; Doğusu: Evkaya Tepenin eteklerinden Araç- Boyalı karayolu boyunca Sıragömü Yaylasına kadar olan bölüm, Batısı: Çerçi Yaylasından Geley Yaylasına bağlantı yoluyla, buradan Soğucakçörte Dere sınır alınarak Kocagöynük Mahallesine bağlanır, Kuzeyi: Kocagöynük Mahallesinden Yukarıoba Köyüne giden karayolu ile buradan Fındıklı Köyünün güneyinden karayolu bağlantısı ile Evkaya Tepenin eteklerindeki Ara.- Boyalı karayoluna bağlanır, Güneyi: Sıragömü Yaylasından başlayarak kirazlı ve Doğanpınar köylerine kadar olan karayolu. Doğanpınar köyünden de Çerçi yaylasına giden yoldur. Proje alanı Özel Avlak sahasına 10 km (güneydoğu) uzaklıktadır (Bkz. Şekil-34)

10 km

Özel Avlak Sahası Proje Alanı

IV.2.10. İç Sulardaki (göl, akarsu) Canlı Türleri (bu türlerin tabii karakterleri, ulusal