• Sonuç bulunamadı

5. PERFORMANS BİLGİLERİ

5.1. PLANLAMA, PROJE VE FAALİYET BİLGİLERİ

5.1.2. Proje ve Faaliyet Destekleri

Kalkınma Bakanlığı 2012 yılında Ajansların strateji geliştirme yılı olarak belirlenmesi ve istisnai Ajanslar dışında hiçbir Ajans mali destek programı başlatılmaması kararı almıştır. Dolayısıyla 2012 yılının ilk 6 aylık dönemi Program Yönetim Birimleri açısından Doğrudan Faaliyet Desteği ve Teknik Destek mekanizmalarının yürütüldüğü bir süreç arz etmiştir.

Ajansımız Program Yönetim Birimi, 2012 yılı başında 2011 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’nın değerlendirme ve sözleşme imzalanması süreçlerini tamamlamıştır. Mali Destek Programı kapsamında teslim alınan 65 projeden başarılı bulunan 12 tanesi ile sözleşme imzalanmış ve projeler ve sözleşme dosyaları İzleme Değerlendirme Birimi’ne devredilmiştir.

Teslim Alınan Proje Sayısı Başarılı Bulunan Proje Sayısı

Gaziantep 36 6

27

Adıyaman 19 4

Kilis 10 2

TOPLAM 65 12

30 Ocak 2012 tarihinde gerçekleştirilen Ajans Yönetim Kurulu toplantısı ile tamamlanan Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı değerlendirme süreci sonrasında, 6-10 Şubat 2012 tarihlerinde gerçekleşen Mali Yönetim Yeterliliği için gerekli olan hazırlık sürecine başlanmıştır.

20 Ocak 2012 tarihinde Gaziantep Polis Meslek Okulu’na verilen Proje Yazma Eğitimi gibi faaliyetlerle Program Yönetim Birimi çalışmalarına devam edilmiştir.

13 Mart 2012 tarihinde Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’ndan gelen uzmanlarla Doğrudan Faaliyet Desteği ve Teknik Destek Programları konusunda tecrübe paylaşımında bulunmak üzere toplantılar gerçekleştirilmiştir.

22-23 Mart 2012 tarihlerinde Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen, 01-02 Aralık 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen toplantının devamı niteliğindeki “Program Yönetim Birimleri Tecrübe Paylaşım Toplantısı”na katılım sağlanmıştır. Toplantıda, Program Yönetim Birimleri’nin mevzuat açısından yaşadığı sıkıntılar ve çözüm önerileri üzerine çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

2012 yılı Mayıs ayının ilk haftası Gaziantep Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü tarafından Ajansımıza görevlendirilen personele Proje Döngüsü Yönetimi ve Ajans Destek Programları hakkında eğitim verilmiştir.

18-19 Haziran 2012 tarihlerinde Kalkınma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Köprüler Programı” başlıklı toplantıya katılım sağlanarak, oluşturulan çalışma gruplarından birinin Ajansımız ev sahipliğinde Temmuz ayı içerisinde düzenlenmesine karar verilmiştir.

Program Yönetim Birimi olarak Ajansımızca düzenlenen birçok hizmet içi eğitime katılım sağlanmakla birlikte, Ajansımızın verdiği Teknik Destek Programı kapsamında yer alan ya da Gaziantep’teki çeşitli kurum ve kuruluşlar eliyle düzenlenen eğitimlere de katılım sağlanmıştır.

5.1.2.1. 2012 yılı Doğrudan Faaliyet Destekleri

2012 yılı Ocak-Şubat ayları içerisinde hazırlıkları tamamlanan Doğrudan Faaliyet Desteği Programı, 1 Mart 2012 tarihinde ilan edilmiştir. Programla ilgili öncelikler, uygun başvuru sahipleri, uygun faaliyet konuları, başvuru süreci gibi detaylı bilgilerin bulunduğu Başvuru Rehberi Ajans internet sitesinde ilan edilmiştir. Ajans veri tabanında kayıtlı üyelere program ilanı ile ilgili gerekli bilgilendirme maili gönderilmiştir. Program başvuru rehberi matbu olarak Ajans merkez binasında potansiyel başvuru

28 sahiplerine sunulduğu gibi, Kilis ve Adıyaman’daki Yatırım Destek Ofisleri aracılığıyla da ilgililere ulaştırılması sağlanmıştır. Adıyaman’da 19 Nisan 2012 tarihinde gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’na katılım sağlanarak, Doğrudan Faaliyet Desteği Programı hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

2012 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı’nın bütçesi Ajans yıllık gider bütçesinin %2’sini geçmeyecek şekilde 495.000,00 TL olarak belirlenmiştir. Programa “Valilikler, Kaymakamlıklar, Bölge İl İlçe Müdürlükleri, Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar ile Enstitüler, Yerel Yönetimler, Üniversiteler, Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları, STK’lar, Kar Amacı Gütmeyen Kooperatifler, OSB’ler, KSS’ler, Teknoparklar, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Endüstri Bölgeleri, İŞGEM’ler, Yukarıda Adı Geçen Kurum ve Kuruluşların Kurduğu veya Ortağı Olduğu İşletmeler”

başvurabilmektedir. 2012 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında her bir faaliyet teklifine verilebilecek minimum ve maksimum tutarlar, Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği’nde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda 25.000,00 ile 75.000,00 TL olarak belirlenmiştir. Program için son başvuru tarihi 31.12.2012 olarak belirlenmiş olmakla birlikte program bütçesinin son başvuru tarihinden önce bitmesi durumunda program kapatılacaktır.

2012 yılı Doğrudan Faaliyet Programı kapsamında Temmuz ayı ortasına kadar olan süreçte toplam 25 proje teslim alınmıştır. Teslim alınan 25 projeden 3 tanesi ile sözleşme imzalanmış olup, projelerin uygulanması devam etmektedir. Yönetim Kurulu onayından geçerek sözleşme imzalamaya davet edilen proje sayısı 7, değerlendirme komisyonundan geçerek Yönetim Kurulu onayını bekleyen proje sayısı ise 1’dir.

Teslim Alınan Faaliyet Desteği Talebi Sayısı

Gaziantep 13

Adıyaman 12

Kilis 0

TOPLAM 25

5.1.2.2. 2012 yılı Teknik Destek Faaliyetleri

2012 yılı Teknik Destek Programı, Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği’nde öngörülen usul ve esaslar doğrultusunda 3 Ocak 2012 tarihinde ilan edilmiştir. Programla ilgili öncelikler, uygun başvuru sahipleri, uygun faaliyet konuları, başvuru süreci gibi detaylı bilgilerin bulunduğu Başvuru Rehberi Ajans internet sitesinde ilan edilmiştir. Ajans veri tabanında kayıtlı üyelere program ilanı ile ilgili gerekli bilgilendirme maili gönderilmiştir. Program başvuru rehberi

29 matbu olarak Ajans merkez binasında potansiyel başvuru sahiplerine sunulduğu gibi, Kilis ve Adıyaman’daki Yatırım Destek Ofisleri aracılığıyla da ilgililere ulaştırılması sağlanmıştır.

2012 yılı Teknik Destek Programı’nın bütçesi Ajans yıllık gider bütçesinin %2’sini geçmeyecek şekilde 247.500,00 TL olarak belirlenmiştir. Programa “Yerel Yönetimler ve Mahalli İdare Birlikleri, Üniversiteler, Meslek Okulları, Araştırma Enstitüleri, Diğer Kamu Kurum Kuruluşları, Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları, STK’lar, Birlikler ve Kar Amacı Gütmeyen Kooperatifler”

başvurabilmektedir. 2012 yılı Teknik Destek Programı 2’şer aylık 6 dönemi (Ocak-Şubat, Mart-Nisan, Mayıs-Haziran, Temmuz-Ağustos, Eylül-Ekim, Kasım-Aralık) kapsamaktadır.

2012 yılı Teknik Destek Programı kapsamında ilk 3 aylık dönemde teslim alınan 78 destek talebinden toplam 28 teknik destek talebi başarılı bulunarak desteklenmiştir.

Teslim Alınan Teknik Destek Talebi Sayısı

Başarılı Bulunan Teknik Destek Talebi Sayısı

Gaziantep 63 21

Adıyaman 9 4

Kilis 6 3

TOPLAM 78 28

Teslim Alınan Teknik Destek Talebi Sayısı

Başarılı Bulunan Teknik Destek Talebi Sayısı

Ocak-Şubat 46 16

Mart-Nisan 23 8

Mayıs-Haziran 9 4

TOPLAM 78 28

5.1.2.3. Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Mali Destek Programı

18 Ekim 2006 tarihinden itibaren yürürlükte olan Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı, yereldeki koordinasyonu Ajanslar tarafından yapılmak üzere 22 Eylül 2010 tarihli ve 27707 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Program Yönetmeliği’ne göre 01 Ocak 2011 tarihi itibariyle yürüttüğü

30 tüm iş ve işlemler ile İpekyolu Kalkınma Ajansı’na devredilmiştir. Ancak Program, Kalkınma Bakanlığı’nın 29 Kasım 2011 tarih ve 4325 sayılı yazısı ile 6 ay süreyle askıya alınmıştır. Sürenin bitimi ve Kalkınma Bakanlığı’nın onayı ile teklif çağrısının gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

2012 yılı içerisinde Program kapsamında, I. II. ve III. çağrıdan kalan projelerin nihai raporları kontrol edilmiş ve projeler kapatılmıştır.