• Sonuç bulunamadı

5. PERFORMANS BİLGİLERİ

5.1. PLANLAMA, PROJE VE FAALİYET BİLGİLERİ

5.1.5. Yatırım Destek Ofisleri

5.1.5.3. Kilis Yatırım Destek Ofisi

İpekyolu Kalkınma Ajansı TRC1 istatistikî bölgesinde kurulmuş olup Ajans kapsamında Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illeri bulunmaktadır. Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkındaki kanunun 15. Maddesine göre; bölge illerinde, yönetim kurulu kararı ile biri koordinatör olmak üzere en fazla beş uzmandan oluşan yatırım destek ofisleri teşkil edilir. Ayrıca yatırım destek ofislerinde çalışan personel sayısı, bölge ve ilin ihtiyaçlarına cevap veremez hale geldiği takdirde bu sayı, yönetim kurulu kararı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığının onayı ile arttırılabilmektedir.

Bu amaçla Kilis ilinde Kilis Yatırım Destek Ofisi kurulmuş olup biri koordinatör olmak üzere iki uzman görevlendirilmiştir.

Yatırım destek ofisleri; bölge illerinde özel kesimdeki yatırımcıların kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yetki alanına giren izin ve ruhsat işlemleri ile diğer idari iş ve işlemlerin, ilgili mevzuatta belirtilen süre içerisinde, ilgili mevzuatta bir süre belirtilmemişse öncelikle ve ivedilikle sonuçlandırmak üzere yönetim kurulu adına tek elden takip ve koordine etmek, yatırımları izlemek, ilgili mevzuattaki başvuru koşulları ve istenen belgeler doğrultusunda yatırımcıya bilgi vermek ve yol göstermek, başvurular hakkında ön inceleme yapmak, iş ve işlemler konusunda valiliğe ve genel sekreterliğe bilgi vermek görev ve yetkilerine sahip olmaktadır.

Bu amaçlar doğrultusunda İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın Dr. Bülent ÖZKAN’ın görevlendirmeleriyle; Kilis Yatırım Destek Ofisi (YDO) Kilis Ticaret ve Sanayi Odası binasındaki ofisinde, 01 Kasım 2010 tarihinden itibaren faaliyete başlamıştır. Ofisin temel amaçları; ildeki kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonun sağlanması ile birlikte ilin mevcut potansiyelinin analiz edilerek yatırımcıları teşvik etmek ve kalkınmışlık düzeyini arttırmaktır.

88 19 Haziran 2012 tarih 28328 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı ile Kalkınma Ajansları için yeni stratejik görevler tanımlanmıştır:

MADDE 2 – (1) (k) Yerel birimler: Kalkınma Ajansları, sanayi odaları ve Bakanlıkça görevlendirilecek diğer odaları,

MADDE 6 – (1) Teşvik belgesi müracaatları, tebliğle belirlenecek bilgi ve belgelerle Bakanlığa yapılır.

Ancak, genel teşvik uygulamaları kapsamında yer alan ve sabit yatırım tutarı onmilyon Türk Lirasını aşmayan, tebliğle belirlenecek yatırımlar için yatırımcının tercihine bağlı olarak yatırımın yapılacağı yerdeki yerel birimlere de müracaat edilebilir.

MADDE 20 – (6) Kalkınma Ajansları, Bakanlıkça düzenlenen teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımların gerçekleşmelerini izleyerek gerçekleşme durumlarını altışar aylık dönemler halinde Bakanlığa bildirirler.

MADDE 24 – (5) Bakanlıkça, yatırımların tamamlama vizesi işlemleri için Kalkınma Ajansları, ticaret ve sanayi odaları, sanayi odaları, bankalar veya yatırımın bulunduğu il valiliği görevlendirilebilir.

Bu karar ile Kalkınma Ajansları özellikle Yatırım Destek Ofisleri ile Teşvik Uygulamalarında etkin rol oynayacaktır.

Kilis Yatırım Destek Ofisinde 2 adet uzman personel görev yapmakta olup isimleri ve görev unvanları aşağıda bildirilmiştir:

Tablo 1. Kilis Yatırım Destek Ofisi personel kadrosu

Adı Soyadı Branş Görev Unvanı

Ahmet PAKSU Elektrik-Elektronik Müh. Koordinatör

Hasan Emre Şentürk Uluslararası İlişkiler Uzman

2012 Yılı Faaliyetleri

Kilis Yatırım Destek Ofisi mevzuatta belirtildiği üzere yatırımcıların izin ve ruhsat işlemleri ile diğer idarî iş ve işlemlerini ilgili mevzuatta belirtilen süre içerisinde, ilgili mevzuatta bir süre belirtilmemişse öncelikle ve ivedilikle sonuçlandırmak üzere tek elden takip ve koordine etmek ve yatırımları izleme işini yürütmektedir. Ofis mevzuatta belirtildiği üzere yatırımcılara yer tahsisi konusunda da yardımcı olmaktadır. Bu kapsamda bölgeye gelen yatırımcılar gerek halihazırdaki OSB gerekse proje

89 aşamasındaki Polateli OSB konusunda bilgilendirilmekte ve OSB’ler için yer tahsisi başvuruları alınmaktadır.

Kilis Yatırım Destek Ofisi mevzuatta belirtilen görevler çerçevesinde bilgilendirme ve danışmanlık faaliyetlerinde bulunmuştur. Kurum ziyaretleri gerçekleştirmiştir. Çalıştay, toplantılar ve eğitimlere katılım sağlamıştır.

Tablo 2. Kilis Yatırım Destek Ofisinin Verdiği Bazı Hizmetler ve Kişi Sayıları

Verilen Hizmet Kişi/Firma Sayısı

Bilgilendirme ve Danışmanlık 85

Kurum Ziyareti ≈150

Fuarlarla ulaşılan firma sayısı ≈500

Tablo 3. Kilis Yatırım Destek Ofisinin İştirak Ettiği Çalıştaylar, Toplantılar, Eğitimler

Konu Düzenleyen Tarih

1 Kilis Yorgancılar Kooperatifi ile Mali Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı

İKA-KİYDO 02.01.2012

2 Polateli İlçe Tarım Müdürlüğü ile Teknik Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı

İKA-KİYDO 03.01.2012

3 Koyun ve Keçi kooperatifi ile Mali ve Teknik Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı

İKA-KİYDO 10.01.2012

4 Özel Sporcular Derneği ile Bilgilendirme Toplantısı

İKA-KİYDO 16.01.2012

5 Kilis Valiliği Proje Döngüsü Eğitimi İKA-Kilis Valiliği 16.01.2012-20.01.2012

90 6 Kilis Valiliği Proje Ofisi ile toplantı İKA-KİYDO/ Kilis Valiliği

Proje Ofisi

23.01.2012

7 Uygulamalı Girişimcilik Kursu koordinasyon toplantısı

İKA-KİYDO/ Kilis Ticaret ve Sanayi Odası /KOSGEB

26.01.2012

8 Kilis İl Koordinasyon Kurulu toplantısı

Kilis Valiliği 27.01.2012

9 Kilis Sanayi ve Ticaret Odası Meclis

14 Irak Başkonsolusu ile toplantı İKA-KİYDO 30.03.2012 15 Kosgeb ile Girişimcilik Eğitimi Aluminyum sektörü hakkında toplantı

91

19 Kilis Yorgancılar Kooperatifi ile toplant

İKA-KİYDO 23.04.2012

20 Kilis SGK bilgilendirme toplantısı Kilis SGK İl Müdürlüğü 24.04.2012 21 Kilis Osb Müdürlüğü ile toplantı İKA-KİYDO/Kilis Osb

Müdürlüğü

02.05.2012

22 Kamu ihale mevzuatı eğitimi İKA/Kilis Sanayi ve Ticaret Odası

16.05.2012-03.06.2012 23 Çevre Envanteri Çalışma Toplantısı İKA 22.05.2012

24 “Kilis Koyun ve Keçi Birliği” ile toplantı

İKA-KİYDO 28.05.2012

25 Kilis Kosgeb Destek Tanıtım Toplantısı

Kilis Kosgeb Müdürlüğü 29.05.2012

26 Gaziantep Tekmer İşbirliği Şubesi teknik destek bilgilendirme toplantısı

İKA-KİYDO / Kilis Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi

31.05.2012

29 Kilis Ticaret ve Sanayi Odası ile Gap eylem planına ilişkin istişare toplantısı

İKA-KİYDO/Kilis Sanayi ve Ticaret Odası

31.05.2012

30 Çevre Envanteri Çalışma Toplantısı İKA 11.06.2012

31 “Etkili Konuşma ve Sunum TODAEİ 22.06.2012

92 Teknikleri” Eğitimi

32 “Zaman ve Toplantı Yönetimi

“Eğitimi

TODAEİ 23.06.2012

33 “Rapor Yazma Teknikleri” Eğitimi TODAEİ 29.06.2012 34 GAP güneş enerjili sulama

sistemleri bilgilendirme toplantısı

İKA-KİYDO/ Kilis İl Tarım Müdürlüğü

26.06.2012

Tanıtım Faaliyetleri

2012 yılı İpekyolu Kalkınma Ajansı Kilis Yatırım Destek Ofisi tanıtım faaliyetleri kapsamında, çeşitli imkân ve araçlar kullanılarak bölgemizdeki ve bölge dışındaki kişi ve kurumların Ajans’ın bölgedeki misyonu ve faaliyetleri hususunda bilgilendirilmeleri sağlanmıştır.

Halkla İlişkiler Faaliyetleri: Bölgemiz hakkında basın mensuplarının bilgilendirilmesine yönelik olarak hazırlanan basın bildirileri ilgili ajans ve basın yayın kuruluşlarına gönderilerek bilgilendirme faaliyetleri yürütülmüştür.

Fuar Faaliyetleri: Kalkınmada önemli rol oynayan iktisadi, ticari ve hizmet sektörlerine yön veren önemli ulusal ve uluslararası fuar, konferans ve seminerlere katılım gerçekleştirilmiştir. Ajans’ın tanıtımı açısından bir fırsat ve bölgesel kalkınmada bir araç olarak görüldüğü için, 2012 yılı içinde bölgemizde gerçekleştirilecek olan ekonomik, kültürel ve bilimsel faaliyetler (sergi, fuar, festival, yarışma, gösteri, kongre, sempozyum, konferans, tanıtım faaliyetleri vb.) yakından takip edilerek gerekli görülen bu etkinliklere katılım gerçekleştirilmiştir.

Tablo 4 – İştirak Edilen Fuarlar

Fuar Faaliyetleri Tarihi

16.Doğu Akdeniz Turizm Fuarı( EMITT) 09/02/2012-12/02/2012

GAPFOOD

8. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj Fuarı

23/02/2012-26/02/2012

93 2. Triko- Triko İpliği ve Konfeksiyon Fuarı 21/06/2012-24/06/2012

16.Doğu Akdeniz Turizm Fuarı( EMITT)

Emitt 16. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’ nda İpekyolu Kalkınma Ajansı katılımcı olarak yer almıştır. Fuarın açılış töreni Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul GÜNAY tarafından yapılmış olup açılış törenine "onursal ülke" sıfatıyla Arjantin Turizm Bakanı Carlos Enrique MEYER başta olmak üzere pek çok ülke bakanı katılım sağlamıştır. Yurtiçi ve yurtdışı 1114 katılımcının yer aldığı fuar 12 salonda gerçekleştirilmiştir. TRC1 Bölgesini temsilen İpekyolu Kalkınma Ajansı ile birlikte Gaziantep, Adıyaman ve Kilis İl Kültür Turizm Müdürlükleri fuara katılım sağlamışlardır. Yatırım Destek Ofisleri’nin katıldığı fuarda TRC1 Bölgesi’nin Turizm alanında tanıtımı gerçekleştirilmiş, ayrıca Ajans faaliyetleri ve destekleri hakkında ziyaretçilere bilgilendirme yapılmıştır.

GAPFOOD 8. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj Fuarı

8. GAPFood Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj Fuarı ve 3. GAPTarım Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı’nda İpekyolu Kalkınma Ajansı katılımcı olarak yer almıştır. Fuarın açılış töreni Gaziantep Milletvekili Sayın Nejat KOÇER tarafından yapılmış olup açılış törenine bölgemizin önde

94 gelen işadamları ve siyasetçileri iştirak etmişlerdir. Ajansımızı temsilen Yatırım Destek Ofisleri’nin katıldığı fuarda Ajans Faaliyetleri ve yatırımlarda uygulanan devlet yardımları hakkında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.

2.TRİKO, TRİKO İPLİĞİ, KONFEKSİYON VE TEKNOLOJİLERİ FUARI (TRİKONFEKS)

Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde 21 Haziran 2012’de açılan fuara İpekyolu Kalkınma Ajansı tanıtım desteğiyle katkıda bulundu. Türk triko sektörünün en gelişmiş teknolojileri kullanan ve en fazla işçi çalıştıran sektörlerden birisi olduğunu belirtilen fuarda, triko sektörünün Gaziantep ekonomisinde de önemli bir yeri olduğunu belirtilmektedir. Geniş bir ürün yelpazesine sahip sektörde, yoğun istihdam söz konusudur. Fuarlar kenti olarak anılan Gaziantep'te, dünyanın bir çok ülkesinden triko üreticileri bu fuarla buluştu.

Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Trikotajcılar Odası'nın desteklediği fuarda kış modasına yönelik hazırlanan kreasyonlar sergilendi. Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuara sektör temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Türk firmaları ile İtalya, Yunanistan, Çin ve Kore'den firmaların da stant açtığı fuarda Rusya ve İran hedeflendi. Fuar, 4 gün boyunca açık kaldı.

95 Proje Destekleme Faaliyetleri

Kilis Yatırım Destek Ofisi Program Yönetim Birimi tarafından yürütülen destek faaliyetleri başvuru ve kabul sürecinde Program Yönetim Birimi ile işbirliği halinde çalışmaktadır. İldeki kamu,STK ve KOBİ’lere başvuru süreci hakkında bilgilendirme yapan ofis aynı zamanda başvuru kabulü de gerçekleştirmektedir. Ofis çalışanları kurumlarla destek süreçleri hakkında toplantılar düzenlemektedir.

İzleme ve Değerlendirme Faaliyetleri

Kilis Yatırım Destek Ofisi bölgedeki projelerin izlenmesi ve değerlendirilmesi sürecinde İzleme ve Değerlendirme Birimi ile işbirliği içinde çalışmaktadır. Ofis yararlanıcılara gerek raporlama faaliyetleri hakkında bilgi vermekte gerekse ön kontrolleri yapmaktadır. Ofise teslim edilen rapor ve diğer evrak Gaziantep ‘deki İzleme ve Değerlendirme Birimine iletilmektedir. Ofis İzleme Biriminden gelen talepler doğrultusunda makina/ekipman teslimatlarına katılmakta, gerekli görsel ve yazılı dökümanları oluşturmaktadır. İlde ajans teknik desteği kapsamında gerçekleştirilen eğitim vb.

faaliyetler ofis tarafından izlenmektedir.

96 Girişimcilik Ruhunun Geliştirilmesine Yönelik Faaliyetler

Kilis KOSGEB Müdürlüğü ve Kilis Sanayi ve Ticaret Odası işbirliği ile Kilis’ te Uygulamalı girişimcilik eğitimleri düzenlenmektedir.

Eğitim programlarından mezun olup işini kuran girişimcilere KOSGEB Yeni Girişimci Desteği ile finansal destek sağlanabilmektedir.

Yeni girişimci desteği ile verilecek hibe desteği 27.000 TL, geri ödemeli destek limitini de 70.000 TL’dir.

Yeni girişimci desteği oranı %70’dir. Kadın girişimciler %10 oranında daha fazla destek alma imkanına sahipler.

29.03.2012-20.04.2012 tarihinde düzenlenen eğitimde 30 girişimci Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini başarıyla tamamlayıp sertifika almaya hak kazanmıştır.

31.03.2012-22.04.2012 tarihinde düzenlenen eğitimde 30 girişimci Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini başarıyla tamamlayıp sertifika almaya hak kazanmıştır.

97 24.04.2012-16.05.2012 tarihinde düzenlenen eğitimde 30 girişimci Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini başarıyla tamamlayıp sertifika almaya hak kazanmıştır.

98 28.04.2012-20.05.2012 tarihinde düzenlenen eğitimde 30 girişimci Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini başarıyla tamamlayıp sertifika almaya hak kazanmıştır.

YDO Mevzuat Çalıştayı

Türkiye’deki 26 kalkınma ajansının tüm illerde faaliyet gösteren yatırım destek ofisleri (YDO) uzmanları,Antalya’daki ‘Kalkınma Ajansları Yatırım Destek Ofisleri Mevzuat Çalıştayı’nda biraraya geldi. YDO’ların kuruluşlarından bu yana uygulamada karşılaşmış oldukları sorunlar ile çözümlerine ilişkin görüşler çalıştaki atölye çalışmalarında ele alındı ve raporlar hazırlandı.

99 Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) koordinasyonunda ‘Kalkınma Ajansları Yatırım Destek Ofisleri Mevzuat Çalıştayı’, Antalya’da yapıldı. 28 Şubat- 1 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen çalıştaya katılan BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN, ülkemizde faaliyet gösteren 26 kalkınma ajansına bağlı olarak tüm ilerde faaliyet gösteren YDO’lardaki uzmanların katılımı için memnuniyet duyduğunu söyledi.

Çalıştayda YDO’ların kurulmuş oldukları günden itibaren uygulamada karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlarınçözümüne ilişkin görüş ve önerilerin ele alındığını kaydeden Tuncay ENGİN, çalıştaydaki konuşmasında başarılı olmanın yolunun dünyayla iş dünyasıyla bağlar kurmaktan, yatırımcı çekmekten, yatırımı takip etmekte etkin rol almak olduğunu belirtti.

100 Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü Bölgesel Rekabet Edebilirlik Dairesi Başkanı Serkan VALANDOVA ile Kalkınma Bakanlığı uzmanları da çalıştaya katıldı. Kalkınma ajanslarının çok önemli kurumlar olduğunu, yerelden kalkınmada önemli görevler yürüttüğünü ve kalkınma ajansı çalışanlarıyla daha sık biraraya gelmek istediklerini belirten Serkan VALANDOVA, Kalkınma Ajansları YDO Mevzuat Çalıştayı’nın başarılı olması dileklerinde bulundu.

101 Kalkınma ajanslarının YDO’lar mevzuatı hakkındaki görüş ve önerilerini paylaştıkları 3 grup, atölye çalışması gerçekleştirdi. Atölye çalışmaları sunumları oturum başkanları tarafından yapıldı. Atölye çalışmalarının, yürürlükteki YDO mevzuatı ile uyumlaştırılması ve sonuç raporlarının hazırlanması gerçekleştirildi. Çalıştay, son gün genel değerlendirme, görüş ve önerilerin ele alındığı toplantıyla tamamlandı.

Kurumlarla İletişim

Kilis Yatırım Destek Ofisi olarak bölgedeki Kamu kurumları, STK ‘lar ,KOBİ’ler vb. ‘ne ait kurum iletişim bilgileri ve kurumdaki personele ait iletişim bilgilerinin olduğu bir iletişim veritabanı hazırlamış bulunmaktayız. Veritabanı her geçen gün güncellenmektedir.

102