• Sonuç bulunamadı

Bölge Planı Önceliklerini Destekleyici Araştırmalar

5. PERFORMANS BİLGİLERİ

5.1. PLANLAMA, PROJE VE FAALİYET BİLGİLERİ

5.1.1. Planlama İle İlgili Faaliyetler

5.1.1.2. Bölge Planı Önceliklerini Destekleyici Araştırmalar

TRC1 Bölgesi Yaşam Kalitesi Araştırması: Bu araştırmayla, kentsel altyapı ve üstyapıya müdahale stratejileri kapsamında, nüfusun kentsel yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve ihtiyaç duyulan sosyal donatı, eğitim, sağlık tesisleri, açık yeşil alanların elde edilmesi ve altyapının daha sağlıklı hale getirilmesiyle yaşam kalitesinin artırılması amaçlanmaktadır.

Araştırma Kilis iliyle başlamıştır. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla yapılan mülakatlardan sonra, rapor için literatür taraması yapılmış, 2003 ve 2007 yılları AB Yaşam Kalitesi çalışmalarına temel teşkil eden AB Kentsel Şartı ve Lizbon Stratejisi incelenmiş ve anket formu hazırlanmıştır. Kilis ilinde, belirlenen bölgelerde 400 anket uygulanmıştır. Araştırmanın Adıyaman ve Gaziantep illerinde de uygulanması öngörülmektedir. Bu kapsamda, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis’in yaşam kalitesi göstergeleri izlenecek ve değerlendirilecek ve göstergelerle ilgili hazırlanacak yıllık rapor, üst yönetime, sorumlu birimlere sunulacak ve internet üzerinden kamuoyuna duyurulacaktır.

Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı: Afet Acil Durum Yüksek Kurulu tarafından başlatılan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı 2010-2023 (UDSEP) kapsamındaki Eylem B.1.1.2 ( İl Özel İdareleri, il gelişme ile çevre düzeni planlarının hazırlanması öncesinde ilin tehlike ve risklerini belirleyerek risk azaltma strateji planlarını geliştirecek ve bu planlarla çevre ve gelişme planlarının uyumunu sağlayacaklardır.) için Adıyaman ilinde düzenlenen aylık toplantılara katılım sağlanmıştır. Belediye, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, İl Afet Müdürlüğü ve Kalkınma Ajansının yer aldığı çalışmaların sonucuna ait ilk altı aylık rapor İçişleri Bakanlığına iletilmiştir.

Bölge Planı Paydaş Analizi: Bölge planı hazırlığı sürecinde Ajansımız dış paydaşlarına yönelik 21 soruluk bir anket formu hazırlanmış ve GAP Eylem Planı kapsamında sürdürülen kurum ziyaretlerinde uygulanmıştır. Örneklem sayısı hedefe ulaştığında rapor haline getirilecek ve yayımlanacaktır.

21 5.1.1.3. Diğer Analiz ve Araştırma Çalışmaları

TRC1 Bölgesi Konut Raporu: Raporun basımı tamamlanmıştır.

TRC1 Bölgesi Kadın İstihdamı Raporu: Basım aşamasındadır.

TRC1 Bölgesi İstihdam Raporu: Basım aşamasındadır.

Nizip Turizm Alan Yönetimi: Nizip Kaymakamlığı tarafından 2011 yılında Ajansımıza sunulan teknik destek kapsamında Turizm Alan Yönetim Planı hazırlanması teklifi kabul edilmiş, söz konusu plan kapsamında PPKB uzmanlarından bir kişi görevlendirilmiştir. Konuyla ilgili mevzuat ve ulusal uygulamaların incelenmesi sonrası çalışmalar başlatılmış, Nizip Kaymakamı Yaşar Karadeniz ile yapılan görüşme sonucu Kültür ve Turizm Bakanlığına resmi yazı ile görüş sorulmuştur. Nizip Turizm Alan Yönetimi Planı hakkında resmi yazışmalar Ajans koordinasyonu ile devam etmektedir.

5.1.1.4. Güdümlü Proje Ön Hazırlık Çalışmaları

2012 yılı çalışma programında ayrıntılarıyla yer almayan, ancak Güdümlü proje olarak desteklenmesi planlanan Mesleki Eğitim Kompleksi projesine 2012 yılı ikinci yarısında başlanarak, 2013 ve 2014 yılında da projeye devam edilecektir. Bilindiği gibi, günümüz küresel rekabet ortamında aynı ürünü aynı üretim teknolojileri kullanarak üreten birçok firma bulunmakta olup aynı ürünü üreten işletmeler için şartlar hemen hemen eşit durumdadır. Tüm girdiler aynı iken üretim miktarını arttırmak ve birim maliyeti azaltmak sadece insan kaynakları ile mümkün olmaktadır. Günümüz iş dünyasında teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, yatırımlara ne kadar büyük sermayeler ayrılırsa ayrılsın insan kaynaklarının doğru kullanılmaması teknoloji ve sermaye yatırımlarından beklenen kadar bir getiri gerçekleşmeyecektir. Doğru kişinin doğru işte çalıştırılması şüphesiz ki işletmelerin verimliliğini doğrudan etkileyecek bu da işletmenin maliyet etkin bir üretim süreci içerisine girmesinde etkili olacaktır.

Gaziantep’te hizmet verecek olan Mesleki Eğitim Kompleksi aracılığı ile sanayi ve hizmet sektöründe ihtiyaç duyulan kalifiye elemanların yetiştirilmesi, işletmelerin insan kaynaklarını en doğru şekilde ihtiyaçları doğrultusunda kullanmalarını ve üretim verimliliklerine değer katma noktasında önemli bir fırsat olacaktır. Orta ve uzun vadede bölgedeki tüm illerin kompleksten faydalanacak olması, bölgedeki tüm işletmelerin rekabet güçlerinin artmasında önemli katkılar sağlayacaktır.

5.1.1.5. Alınan Eğitimler

Toplumsal Cinsiyet Anaakımlaştırılması ve Cinsiyet Duyarlı Bütçeleme Eğitimi: Kadın ve Kadın STK’ların Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, ajans planlama uzmanları eğitime katılım sağlamıştır.

Yerel Eşitlik Eylem Planı Atölyesi: Kadın Dostu Kentler Projesi kapsamında Gaziantep’te gerçekleştirilen atölye çalışmalarına katılım sağlanmıştır.

22 5.1.1.6. Kurumlararası Koordinasyon Faaliyetleri

Kadın Dostu Kentler Projesi: Proje, İçişleri Bakanlığı, UNFPA ve UNDP işbirliğinde ve İsveç hükümetinin katkılarıyla yürütülmektedir. Projenin uygulandığı 12 pilot ilden birisi de Gaziantep’tir.

Bu kapsamda hazırlanması planlanan ‘Yerel Eşitlik Eylem Planı’ sürecine, Ajans olarak katkı sağlanmakta olup, projenin teknik alt kuruluna iki ajans uzmanı seçilmiştir. Proje kapsamında, stratejik planlama atölye çalışmasına ve tematik komisyon çalışmalarına katılım sağlanmıştır.

Gaziantep Kent Arşivi’nin Oluşturulması Toplantısı: Toplantı, Gaziantep Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde gerçekleştirilmiş olup Gaziantep iline ait kültür envanterinin çıkarılması planlanmaktadır.

Poverty Workshop: Dünya Bankası ve TÜİK tarafından Ankara’da organize edilen yoksulluk çalıştayına iki planlama uzmanı katılım sağlanmıştır. Çalıştayda, Dünya Bankası, Kalkınma Bakanlığı ve TÜİK uzmanları tarafından ülke ve dünya ölçeğinde yoksulluk tartışılmış olup, yoksullukla mücadele stratejileri ortaya konulmuştur.

Aktif İşgücü Programları Projesi Kapsamında Çalışma Ziyareti (İrlanda):

Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu kapsamında, kadınların işgücü piyasasına girişini destekleyen uygulamaların görülmesi amacıyla planlanan çalışma ziyaretleri Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti’ne gerçekleştirilmiştir. Bu ülkelerin seçilmesinin nedeni, Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti’nin eşitlik ve istihdam haklarının desteklenmesine dayalı istihdam ortaklıklarıyla bölgesel/yerel gelişimi hedefleyen aktif istihdam politikalarını ilk ve en başarılı şekilde uygulayan ülkeler arasında sayılmasıdır.

Çalışma Ziyareti, kadınların işgücü piyasasına girişlerinin ve istihdam edilmelerinin önündeki engelleri aşmak için oluşturulacak “Aktif İşgücü Piyasası Politikaları Modeli”ne katkı sağlayarak, AB' nin iyi uygulamalarının görülmesini hedeflemiştir.

Ziyaretin amacı, Çalışma Grubu üyelerinin aşağıda belirtilen alanlarda gözlem ve inceleme yaparak edindikleri deneyim ve bilgileri AİPP Modeli geliştirmek ve uygulamak alanında kullanmalarına katkı sağlamaktır.

 Özellikle kadınlar ve göçmenler gibi istihdam edilmeleri zor hedef gruplara yönelik istihdam hizmetleri,

 Kamu istihdam kurumları ve özerk kuruluşlar arasındaki yerel istihdam ortaklıkları,

 Eşitlik ve istihdam haklarının desteklenmesi ve uygulanması,

23

 Kadınların işgücüne katılımlarının artırılmasına yönelik alınan istihdam tedbirleri ve engellerle mücadele yöntemleri (bakım sorumlulukları, beceri eksikliği, ayrımcı uygulamalar)

Ayakkabı İmalat Sektörü Stratejisi Çalıştayı: Kalkınmada öncelikli bölgelerdeki sektörlerde sinerji doğurmak için ihracat kapasitelerini arttırmayı hedefleyen ‘KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi’

kapsamında Gaziantep ili için ‘Ayakkabı İmalat Kümesi’ belirlenmiş olup çalıştayda ayakkabı

24 kümesinin oluşturulmasındaki tehtid ve fırsatlar ve uluslararası alandaki iyi kümelenme örnekleri tartışılmıştır.

GAP Bölgesi Kalkınma Ajansları Planlama Birimleri Toplantısı: İpekyolu, Dicle ve Karacadağ Kalkınma Ajansları Planlama Birimleri periyodik olarak toplantılar düzenlemişlerdir. 2014-2018 Yıllarını kapsayacak olan bölge planlarının hazırlık sürecinde, özellikle benzer coğrafi ve sosyo-ekonomik karakteristiğe sahip GAP Bölgesi ajansları olarak, görüş alışverişinde bulunmak ve ortak analizler gerçekleştirmek üzere 2’şer ay arayla herbir ajans bölgesinde toplantılar gerçekleştirilmiştir. İlki 9 Mart 2012 tarihinde Karacadağ Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, hazırlanan Bölge Planları ile ilgili süreçler üzerinde durulmuştur. Dicle Kalkınma Ajansı’nda yapılan ikinci toplantıda, yeni hazırlanacak Bölge Planlarının stratejileri ve yol haritaları ele alınmıştır. Yapılan bu toplantıya GAP BKİ Başkanlığından yetkililer de iştirak ederek, işbirliği konularına ilişkin katkı vermişlerdir.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Planlama Birimleri Toplantısı: Kocaeli’nde Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen ve ajansların planlama uzmanlarının katılım sağladığı toplantıda, 2014-2023 Bölge Planı hazrılık çalışmaları ve eski planlama deneyimleri ile ilgili fikir alışverişinde bulunulmuştur.

GAP Eylem Planı Revizyon Çalışmaları: Revizyon çalışmaları kapsamında, sorumlu kuruluşların 2008-2012 dönemi itibariyle Plan’da yer alan uygulamalarına ilişkin beş yıllık bir değerlendirme yapmaları ve önümüzdeki dönemde bölgenin ekonomik ve sosyal gelişmesine ivme kazandıracak yeni projeler önermeleri istenmiştir. Yerel inisiyatifin planlama sürecine dahil edilmesinde, ajans planlama uzmanları TRC1 Bölgesi’ndeki çeşitli kurum ve kuruluşlara ziyaretlerde bulunarak, GAP EP kapsamında değerlendirilecek olan proje önerilerini kaydetmiş ve GAP BKİ tarafından düzenlenen istişare toplantılarına katılım sağlanmıştır.

Kalkınma Ajansları ve Sosyal Politikalar Buluşması: 23 Haziran 2012 tarihinde Gaziantep’te Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sn. Fatma ŞAHİN’in ve bazı milletvekillerimizin katılımı ile Kalkınma Ajansları ve Sosyal Politika Buluşması düzenlenmiştir. Kalkınma Bakanlığı ile işbirliği halinde İpekyolu Kalkınma Ajansının ev sahipliğinde düzenlenen tüm günlük bir buluşmada, Kalkınma Ajanslarının sosyal politika alanında daha etkin bir şekilde faaliyet göstermeleri amacıyla, sosyal politika alanında ulusal ve yerel düzeyde faaliyet gösteren kamu kurumları temsilcilerinin ve bu alanda çalışmaları olan akademisyenlerin, kalkınma ajansları çalışanları ile bir araya gelmiş ve Ajans uygulamalarını geliştirmeye yönelik tecrübe ve fikir alışverişi yapılmıştır. Ortaya çıkan öneriler, ajansların Bölge Planı ve Çalışma Programı hazırlık klavuzlarından teklif çağrısı içeriklerine kadar geniş bir alanı kapsamakta ve önümüzdeki yıllardaki çalışmalarımıza ışık tutma kapasitesine haizdir. Kurum ve kuruluşlara dağıtılmak üzere hazırlanan çalışmanın raporunun basım işlemleri tamamlanmıştır.

25

26 5.1.1.7. İKA Kurumsal Stratejik Plan Çalışmaları

İpekyolu Kalkınma Ajansı Kurumsal Strateji Dokümanı: Ajans Kurumsal Strateji Planı hazırlığı için MARKA, Zafer, Karacadağ ve Dicle Ajans'ın çalışmaları incelenmiştir. İç ve dış paydaş analizi tamamlanmasını müteakip çalışmalar hızlanacak, doküman yayımlanacaktır.

5.1.2. Proje ve Faaliyet Destekleri

Kalkınma Bakanlığı 2012 yılında Ajansların strateji geliştirme yılı olarak belirlenmesi ve istisnai Ajanslar dışında hiçbir Ajans mali destek programı başlatılmaması kararı almıştır. Dolayısıyla 2012 yılının ilk 6 aylık dönemi Program Yönetim Birimleri açısından Doğrudan Faaliyet Desteği ve Teknik Destek mekanizmalarının yürütüldüğü bir süreç arz etmiştir.

Ajansımız Program Yönetim Birimi, 2012 yılı başında 2011 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’nın değerlendirme ve sözleşme imzalanması süreçlerini tamamlamıştır. Mali Destek Programı kapsamında teslim alınan 65 projeden başarılı bulunan 12 tanesi ile sözleşme imzalanmış ve projeler ve sözleşme dosyaları İzleme Değerlendirme Birimi’ne devredilmiştir.

Teslim Alınan Proje Sayısı Başarılı Bulunan Proje Sayısı

Gaziantep 36 6

27

Adıyaman 19 4

Kilis 10 2

TOPLAM 65 12

30 Ocak 2012 tarihinde gerçekleştirilen Ajans Yönetim Kurulu toplantısı ile tamamlanan Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı değerlendirme süreci sonrasında, 6-10 Şubat 2012 tarihlerinde gerçekleşen Mali Yönetim Yeterliliği için gerekli olan hazırlık sürecine başlanmıştır.

20 Ocak 2012 tarihinde Gaziantep Polis Meslek Okulu’na verilen Proje Yazma Eğitimi gibi faaliyetlerle Program Yönetim Birimi çalışmalarına devam edilmiştir.

13 Mart 2012 tarihinde Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’ndan gelen uzmanlarla Doğrudan Faaliyet Desteği ve Teknik Destek Programları konusunda tecrübe paylaşımında bulunmak üzere toplantılar gerçekleştirilmiştir.

22-23 Mart 2012 tarihlerinde Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen, 01-02 Aralık 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen toplantının devamı niteliğindeki “Program Yönetim Birimleri Tecrübe Paylaşım Toplantısı”na katılım sağlanmıştır. Toplantıda, Program Yönetim Birimleri’nin mevzuat açısından yaşadığı sıkıntılar ve çözüm önerileri üzerine çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

2012 yılı Mayıs ayının ilk haftası Gaziantep Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü tarafından Ajansımıza görevlendirilen personele Proje Döngüsü Yönetimi ve Ajans Destek Programları hakkında eğitim verilmiştir.

18-19 Haziran 2012 tarihlerinde Kalkınma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Köprüler Programı” başlıklı toplantıya katılım sağlanarak, oluşturulan çalışma gruplarından birinin Ajansımız ev sahipliğinde Temmuz ayı içerisinde düzenlenmesine karar verilmiştir.

Program Yönetim Birimi olarak Ajansımızca düzenlenen birçok hizmet içi eğitime katılım sağlanmakla birlikte, Ajansımızın verdiği Teknik Destek Programı kapsamında yer alan ya da Gaziantep’teki çeşitli kurum ve kuruluşlar eliyle düzenlenen eğitimlere de katılım sağlanmıştır.

5.1.2.1. 2012 yılı Doğrudan Faaliyet Destekleri

2012 yılı Ocak-Şubat ayları içerisinde hazırlıkları tamamlanan Doğrudan Faaliyet Desteği Programı, 1 Mart 2012 tarihinde ilan edilmiştir. Programla ilgili öncelikler, uygun başvuru sahipleri, uygun faaliyet konuları, başvuru süreci gibi detaylı bilgilerin bulunduğu Başvuru Rehberi Ajans internet sitesinde ilan edilmiştir. Ajans veri tabanında kayıtlı üyelere program ilanı ile ilgili gerekli bilgilendirme maili gönderilmiştir. Program başvuru rehberi matbu olarak Ajans merkez binasında potansiyel başvuru

28 sahiplerine sunulduğu gibi, Kilis ve Adıyaman’daki Yatırım Destek Ofisleri aracılığıyla da ilgililere ulaştırılması sağlanmıştır. Adıyaman’da 19 Nisan 2012 tarihinde gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’na katılım sağlanarak, Doğrudan Faaliyet Desteği Programı hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

2012 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı’nın bütçesi Ajans yıllık gider bütçesinin %2’sini geçmeyecek şekilde 495.000,00 TL olarak belirlenmiştir. Programa “Valilikler, Kaymakamlıklar, Bölge İl İlçe Müdürlükleri, Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar ile Enstitüler, Yerel Yönetimler, Üniversiteler, Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları, STK’lar, Kar Amacı Gütmeyen Kooperatifler, OSB’ler, KSS’ler, Teknoparklar, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Endüstri Bölgeleri, İŞGEM’ler, Yukarıda Adı Geçen Kurum ve Kuruluşların Kurduğu veya Ortağı Olduğu İşletmeler”

başvurabilmektedir. 2012 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında her bir faaliyet teklifine verilebilecek minimum ve maksimum tutarlar, Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği’nde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda 25.000,00 ile 75.000,00 TL olarak belirlenmiştir. Program için son başvuru tarihi 31.12.2012 olarak belirlenmiş olmakla birlikte program bütçesinin son başvuru tarihinden önce bitmesi durumunda program kapatılacaktır.

2012 yılı Doğrudan Faaliyet Programı kapsamında Temmuz ayı ortasına kadar olan süreçte toplam 25 proje teslim alınmıştır. Teslim alınan 25 projeden 3 tanesi ile sözleşme imzalanmış olup, projelerin uygulanması devam etmektedir. Yönetim Kurulu onayından geçerek sözleşme imzalamaya davet edilen proje sayısı 7, değerlendirme komisyonundan geçerek Yönetim Kurulu onayını bekleyen proje sayısı ise 1’dir.

Teslim Alınan Faaliyet Desteği Talebi Sayısı

Gaziantep 13

Adıyaman 12

Kilis 0

TOPLAM 25

5.1.2.2. 2012 yılı Teknik Destek Faaliyetleri

2012 yılı Teknik Destek Programı, Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği’nde öngörülen usul ve esaslar doğrultusunda 3 Ocak 2012 tarihinde ilan edilmiştir. Programla ilgili öncelikler, uygun başvuru sahipleri, uygun faaliyet konuları, başvuru süreci gibi detaylı bilgilerin bulunduğu Başvuru Rehberi Ajans internet sitesinde ilan edilmiştir. Ajans veri tabanında kayıtlı üyelere program ilanı ile ilgili gerekli bilgilendirme maili gönderilmiştir. Program başvuru rehberi

29 matbu olarak Ajans merkez binasında potansiyel başvuru sahiplerine sunulduğu gibi, Kilis ve Adıyaman’daki Yatırım Destek Ofisleri aracılığıyla da ilgililere ulaştırılması sağlanmıştır.

2012 yılı Teknik Destek Programı’nın bütçesi Ajans yıllık gider bütçesinin %2’sini geçmeyecek şekilde 247.500,00 TL olarak belirlenmiştir. Programa “Yerel Yönetimler ve Mahalli İdare Birlikleri, Üniversiteler, Meslek Okulları, Araştırma Enstitüleri, Diğer Kamu Kurum Kuruluşları, Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları, STK’lar, Birlikler ve Kar Amacı Gütmeyen Kooperatifler”

başvurabilmektedir. 2012 yılı Teknik Destek Programı 2’şer aylık 6 dönemi (Ocak-Şubat, Mart-Nisan, Mayıs-Haziran, Temmuz-Ağustos, Eylül-Ekim, Kasım-Aralık) kapsamaktadır.

2012 yılı Teknik Destek Programı kapsamında ilk 3 aylık dönemde teslim alınan 78 destek talebinden toplam 28 teknik destek talebi başarılı bulunarak desteklenmiştir.

Teslim Alınan Teknik Destek Talebi Sayısı

Başarılı Bulunan Teknik Destek Talebi Sayısı

Gaziantep 63 21

Adıyaman 9 4

Kilis 6 3

TOPLAM 78 28

Teslim Alınan Teknik Destek Talebi Sayısı

Başarılı Bulunan Teknik Destek Talebi Sayısı

Ocak-Şubat 46 16

Mart-Nisan 23 8

Mayıs-Haziran 9 4

TOPLAM 78 28

5.1.2.3. Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Mali Destek Programı

18 Ekim 2006 tarihinden itibaren yürürlükte olan Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı, yereldeki koordinasyonu Ajanslar tarafından yapılmak üzere 22 Eylül 2010 tarihli ve 27707 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Program Yönetmeliği’ne göre 01 Ocak 2011 tarihi itibariyle yürüttüğü

30 tüm iş ve işlemler ile İpekyolu Kalkınma Ajansı’na devredilmiştir. Ancak Program, Kalkınma Bakanlığı’nın 29 Kasım 2011 tarih ve 4325 sayılı yazısı ile 6 ay süreyle askıya alınmıştır. Sürenin bitimi ve Kalkınma Bakanlığı’nın onayı ile teklif çağrısının gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

2012 yılı içerisinde Program kapsamında, I. II. ve III. çağrıdan kalan projelerin nihai raporları kontrol edilmiş ve projeler kapatılmıştır.

5.1.3. Tanıtım İşbirliği Faaliyetleri

5.1.3.1. İletişim, Tanıtım ve Kurumsal Kimlik Altyapısının Sağlanmasına Yönelik Faaliyetler

Ajans web sitesi güncellemeleri ile Ajans sosyal medya ağlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca Ajans kurumsal kimlik çalışmaları ve promosyon ürünleri hazırlanmıştır. Ajans Görünürlük Usul ve Esasları Kitapçığı uygulamaya alınmıştır.

5.1.3.2. Ajansın Çıktılarının Tasarım ve Baskısına Yönelik Faaliyetler

Ajans tarafından hazırlanan yazılı ve görsel materyallerin tasarımı ve basım işleri yapılmıştır. Bu kapsamda aşağıdaki materyallerin basımı tamamlanmıştır.

 2012 Yılı Teknik Destek Programı Tanıtım Broşürü

 Doğrudan Faaliyet Desteği Tanıtım Broşürü

 Bulgur Sektör Raporu

 Tarım Raporu

 TRC1 Bölgesi Kadın İstihdamı Raporu

 TRC1 Bölgesi Konut Sektörü Raporu

 TRC1 Bölge Planı Özeti

 2011 Yılı Ajans Faaliyet Raporu

 Ajans Yönergeler Kitapçığı

31 5.1.3.3. Organizasyonel Faaliyetler (Toplantı, Seminer Konferans, Sempozyum

vs.) Faaliyetler

 Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığınca Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen

“Ortak Akıl Toplantısı” na iştirak edilmiştir.

 GAP BKİ Başkanlığı tarafından 19-20.01.2012 tarihlerinde organize edilen “GAP BKİ – GAP Kalkınma Ajansları – UN (UNDP, FAO, UNIDO) Koordinasyon Toplantısı”na iştirak edilmiştir.

2.KALKINMA AJANSLARI KONFERANSI:

Birincisi 16-19 Haziran 2011 tarihlerinde Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın ev sahipliğinde Erzurum’da gerçekleştirilen Kalkınma Ajansları Konferansı’nın ikincisi 6-8 Mayıs 2012 tarihlerinde Ajansımızın ev sahipliğinde Gaziantep’te gerçekleştirileceği planlanmaktaydı. Ancak zaruri nedenlerden dolayı konferans ileri bir tarihe ertelenmiştir. Ajansımızın başkanlık ettiği organizasyon komitesi hazırlık çalışmaları kapsamında Ankara, Gaziantep ve Diyarbakır illerinde toplam 6 adet toplantı yaparak hazırlık çalışmalarını yürütmüştür.

Amaç: 2. Kalkınma Ajansları Konferansı’nın ana temasını kapsayacak şekilde üç amacı olmuştur:

1) Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi’ni (BGUS’ u) takdim etmek

32 2) Kalkınma ajansları ve paydaşları arasında bölgesel gelişme konusunda işbirliklerini

geliştirmek

3) Kalkınma ajansları ile paydaşları arasında bilgi ve deneyim paylaşımını sağlamak

Organizasyon Komitesi: KALK!2’nin ev sahipliğini yapan İpekyolu Kalkınma Ajansı ile Dicle, Karacadağ, Mevlana, Güney Ege, Orta Anadolu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı uzmanları ve birim başkanlarından oluşmaktadır. Komite, konferansın başarıyla gerçekleşmesi için her türlü hazırlığı yapmakla yükümlüdür.

Konferans Programı: KALK!2: BGUS’ a Doğru” konferans programı kapsamında 38 oturum ve her oturumdan sorumlu olan kurumlar ve ajanslar belirlenmiştir. Oturumların içeriğinin oluşturulması sürecinde ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılmış ve konferans programı, kolektif bir çabanın ürünü olarak ortaya çıkmıştır.

Konferans Katılımcıları:KALK!2’nin amacına hizmet edecek şekilde aşağıdaki katılımcıların davet edilmesi planlanmıştır. Yaklaşık 1.500 katılımcının konferansa iştirak etmesi beklenmiştir.

 Bakanlar

 Milletvekilleri

 Valiler

 Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu

 Kalkınma Bakanlığı Yetkilileri

 Ekonomi Bakanlığı Yetkilileri

 Kültür ve Turizm Bakanlığı Yetkilileri

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yetkilileri

 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yetkilileri

 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yetkilileri