• Sonuç bulunamadı

Öğretmenlerin 8.sınıf ölçme-değerlendirme boyutuna ilişkin on yedi ifadeden “katılıyorum” görüşünü %50 ve üstü oranında belirttikleri ifade sayısı

4.4. Orta Sed Okul

4.4.1. Programın Genel Amaçları ve Kazanımlarına İlişkin Elde Edilen Bulgular ve Yorum

Orta sed okul öğretmenleri programın genel amaçlarını olumlu yönde değerlendirmişlerdir.

“Genel amaçların bir eksiklik yani eklenmesi, değişmesi gereken bir şey olduğunu görmedim. Benim için çok uygun, ulaşılabilir, hiçbir problem yok.(Ort-Öğrn1)

“Genel amaçlarda problem yok. Yalnız ben bu dersin sadece altı, yedi, sekizler için değil ilköğretim üç, dört, beşe kadar indirilmesi taraftarıyım.”(Ort-Öğr2)

Orta sed okul öğretmenleri kazanımların gerçekleştirilebilecek nitelikte öğrenci gelişim seviyesine uygun, hayal gücü gelişmiş, düşünen birey özellikleri kazandırdığını ve kazanımları birbirini takip eder nitelikte bulduklarını belirtmişler; ancak kazanımların sarmal anlayışla düzenlenmesini, kazanımların tekrar ettiği düşüncesi ile olumsuz yönde eleştirmişlerdir. Ort-Öğrt1 görüşlerini şöyle belirtiyor:

“… kazanımlar güzel ifade edilmiş, bence hayal gücünü genişletiyor çocukların, en büyük yararı bu, arkadaşları eleştiriyor, kendi fikirlerini söylüyorlar, çocukları araştırmaya sevk ediyor, kaygılı başlasalar bile, hayal güçlerinin genişlediğini görüyorum, daha geniş düşünebiliyorlar.

Yanlışlar da var, tekrarlar var yani yedi ile sekiz kazanımları arasındaki en büyük fark oran, denge, renk ama bu fark öğrenciye yetmiyor.”

Ort-Öğr2 ise görüşünü:

“…düzen, kurgu ve yapım kuşağı için altıda, yedide ve sekizinci sınıfta aynı ritimde gidiyoruz, tamam çocuğu alıp altıdan sekize geliştiriyoruz, ama birbirine benzeyen çok şeyler var, mesela bazı kazanımların, bir önceki kazanımı kapsadığını görüyorsunuz.

Kazanımların biraz tekrar ettiğini düşünüyorum” şeklinde belirtmiştir.

Bununla birlikte öğretmenler kazanımların gerçekleşmesinde karşılaştıkları engelleri, öğrenci alışkanlıkları ve SBS olarak görmektedirler.

Öğretmen (Ort-Öğr1) görüşlerini;

“Kazanımlarla ilgili burada bizden kaynaklı bir sıkıntı yok, tamamıyla verebiliyoruz. Kurgu kuşağındaki kazanımlar da ancak şu var çocuklar hayallerini sunma ile ilgili kazanımlarını gerçekleştirirken zorluk yaşıyorlar. Rahat bir ortam sağlamaya çalışmamıza rağmen, hayallerinizi, sınırlamayın ki görüş açınız geniş olsun dememize, çocukları teşvik etmemize rağmen, bazılarının düşüncelerini yansıtmada sıkıntı yaşadığını görüyorum. Bunun da bence diğer derslerle çok alakası var, az kitap okumak, çocukların diğer derslerde hata yapacaklarından korkma durumunun olması. Bir de en büyük sıkıntıyı yapım kuşağında yaşıyoruz. Orada eksikliklerimiz oluyor, özellikle şu hani ambalajlama, sekizinci sınıfta özellikle, işte slogan, reklam konularında son dönemde SBS hazırlıkları içerisinde zaten sekizlerde hiç öğrenci bulamıyoruz ve o konulara ait kazanımları gerçekleştirmek mümkün olmuyor. Zaten şenliğimizi yapıp bittikten sonra, ki biz, ayın 13’ünde şenliğimizi de yaptık, çocuklar gelmiyor. O konuda biraz eksikliğimiz var, bilmiyorum diğer arkadaşlarda da bu yaşanıyor mu?” şeklinde belirtmiştir.

Öğretmen (Ort-Öğr1) sekizinci sınıfların dönem sonuna gelen kazanımlarını SBS sınav sistemi yüzünden gerçekleştiremediklerini, bu kazanımların çıkarılabileceğini belirtmiştir.

“…. Sekizinci sınıfın son dönem kazanımları çok bir işe yaramıyor çünkü dediğim gibi sınavdan zaman yetmiyor, onlar çıkarılabilir ya da daha farklı bir formülle daha öne çekilebilir. ”

Orta sed okul 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri Teknoloji ve Tasarım dersi ile el becerisi kazandıklarını, hayal gücü ve yaratıcılıklarını geliştirdiklerini ifade etmişlerdir.

“Ben el becerilerimin geliştiğini anladım, fikirlerimi çok fazla etkiledi”(Ort6-Öğrn1)

“Ben de yaptığımız şeylerden neden sonuç çıkarttım, el becerilerimin ve hayal gücümün geliştiğini ve alternatif seçenekler bulabildiğimi gördüm”(Ort6-Öğrn2)

“Teknoloji tasarım dersi yaratıcılığı geliştiriyor diye düşünüyorum, hani çünkü elimizin altında bulunan sorunlara çözüm arıyoruz, yani gündemle de alakası var, sosyal çevremizde, insanların yaratıcılığını geliştiriyor diyebilirim.”(Ort6-Öğrn1)

“Teknoloji tasarım dersini işlerken yapım kuşağında özellikle yaptığımız şeyleri gerçekleştirirken el becerilerimizi geliştirdiğini düşünüyorum ben.”(Ort7-Öğrn 2)

“Bence bu ders ilk önce sorumluluklarımızı zamanında, yerinde ve düzgün, konudan çok sapmadan, amacını bilerek yapmamızı sağlıyor, onun dışında diğer arkadaşlarımızın söylediği görüşlere katılıyorum.”(Ort7-Öğrn4)

“Bizim özgüvenimizi artırıyor, sosyal hayatta daha atılgan kişiler halinde yetişmemizi sağlıyor.”(Ort7-Öğrn5)

“Benim için de iyi, benim el işim güzel yani severim, onun için o açıdan iyi olumlu yönde. Teknoloji tasarım dersini seviyorum. Olumsuz bulduğum özelliği yok. “(Ort8-Öğrn2)

“Bir kere hayal dünyam daha olanaklı oluyor, yani etrafa pozitif yönle bakıyorum, etrafa bir nevi gözlemleyip ona uygun çözümler yaratmayı öğrendim. “(Ort8-Öğrn3)

“Hayal dünyamız gelişiyor, yapabileceklerimiz artıyor, gelişiyor. Bizi her açıdan olumlu yönde etkiliyor. “(Ort8-Öğrn4)

Orta sed okul 8. sınıf öğrencileri Teknoloji ve Tasarım dersinin el becerisi, hayal gücü, yaratıcılıklarını geliştirmenin yanı sıra SBS ve diğer derslerine olumlu katkılar sağladığı görüşündedirler ve görüşlerini şöyle ifade etmişlerdir.

“SBS’ye katkı sağlıyor çünkü okuldan gelen puan var, işte teknoloji tasarımın bunda katkısı çok büyük, yükseltiyor. Ayrıca zaten SBS’de bütün sorular fen ve matematik bile yoruma dayalı oluyor bazı sorular.“

(Ort8-Öğrn5)

“Sosyalde (Sosyal Bilgiler Dersi) çok uzun paragraflar olup yoruma dayalı olduğu için teknoloji tasarım dersinde yorum yapmayı öğrenebiliyoruz, bu açıdan da yararlı bence. “(Ort8-Öğrn6)

Bununla birlikte öğrencilerden bazıları ürünlerini yapıştırmakta, tasarımın yapım aşamasına ait becerileri gerçekleştirmekte, günlük yazmakta, sorunlara özgün çözüm önerisi getirmekte zorlandıklarını belirtmişlerdir.

“Hangi birimler sonsuza kadar gider ve birleştirme kısmında zorlandım.” (Ort6-Öğrn1)

“Ben de kibritlerle bir tane bütün oluşturmayı denemiştim, kibritleri yapıştırmakta zorlandım.” (Ort6-Öğrn2)

Günlük yazmaktan nefret ettim, günlük yazmayalım ” (Ort6-Öğrn1)

“Yapım kuşağında düşündüklerimi makete geçirmekte biraz zorlanıyorum. Şöyle normalini diyelim çizdim, oluşturuyorum, hani sadece bir yer kaldı, ama oraya hani olmuyor, bir şekilde yapamıyorum.” (Ort7-Öğrn1)

“Ben de arkadaşlarım gibi yapım kuşağında zorlandığımı düşünüyorum, bunun sebebi de mesela kurgu kuşağında hayal gücümüzü geliştiriyoruz, yani gerçekleştirmemiz gereken sonuçlarına varmamız gereken bir çalışma yok. Ama yapım kuşağında somut bir örnek gerektiği için daha sınırlı bir alanda düşünmemiz gerekiyor, konuları çok fazla dağıtmadan yapabileceğimiz, çözümünü hayata geçirebileceğimiz bir alanda çalışmamız gerekiyor, bunun fikrini bulmak ve bunu hayata geçirmek lazım hocam, bunun dışında beni çok zorladığını söyleyemem.” (Ort7-Öğrn3)

“Benim yapım kuşağı ve günlük yazmakta zorlanıyorum.” (Ort7-Öğrn6)

“Günlüğümüze istediğimiz şeyi yazamıyorsunuz, o zaman kalksın zorla ne yazılır ki günlüğe” (Ort7-Öğrn2)

“… en zorlandığımız yapım kuşağı oluyor. Fikir üretmek, yazmak tamam, oluyor ama fikirleri yapmaya geçirmek zor oluyor.” (Üst8-Öğrn4)

“Yapım kuşağını biraz geliştirmek artık sorun bulunması hani kolay oluyor ama çözüm bulurken hep başkalarının yaptığı çözümler oluyor.

Hani sorun buluyoruz, çözüm bulmakta zorlanıyoruz.” (Ort8-Öğrn1)

Orta sed okul 6 ve 7. sınıf öğrencileri yapım kuşağında malzeme kullanımı sırasında yaşadıkları sorunlara dayalı olarak malzeme özellikleri bilgisine sahip olmak istediklerini aşağıdaki şekillerde ifade etmişlerdir.

“Aslında hani ilk başta zorlandığım için yapıştırma ile ilgili bir bilgim olmasını isterdim.” (Ort6-Öğrn2)

“Ben de düzen kuşağında yapıştırma yöntemlerini bilmeyi isterdim.”

(Ort7-Öğrn4)

Orta sed 8. sınıf öğrencileri ise öğrenmek istedikleri bilgi ve becerileri şöyle ifade etmişlerdir:

“Bence şey, önceki gibi iş teknik dersleri varmış önceden, oradaki gibi işte dikiş dikmeyi falan, öyle şeyler öğrensek daha iyi olurdu bence.”

(Ort8-Öğrn3)

Orta sed okul öğretmenleri kazanımların hepsinin öğrenciler açısından gerçekleştirilebilecek nitelikte, açık, anlaşılır, etkin öğrenmeyi sağlayacak, gözlenebilir, olumlu duyuşsal özellikler kazandıracak nitelikte bulduklarını belirtmişlerdir. Öğretmenlerden biri sekizinci sınıflarda bazı kazanımlara ulaşmak için zaman yetmediğini bu kazanımların çıkartılabileceği önerisini getirmiştir. Öğretmenler bazı kazanımların gerçekleşmesinde yaşanan zorlukların, öğrencilerin sınav odaklı çalışma alışkanlıkları ve SBS’den kaynaklandığını düşünmektedirler.

Öğrenci ifadelerinden programda kazandırılmak istenen bilgi, beceri, tutum ve alışkanlıklara ulaşıldığı söylenebilir. 8. sınıf öğrencilerinden beşi teknoloji ve tasarım dersinin SBS ve diğer derslerine olumlu katkılar sağladığı görüşündedir.