• Sonuç bulunamadı

Öğretmenlerin 8.sınıf ölçme-değerlendirme boyutuna ilişkin on yedi ifadeden “katılıyorum” görüşünü %50 ve üstü oranında belirttikleri ifade sayısı

4.4. Orta Sed Okul

4.4.3. Programın Öğrenme-Öğretme Sürecine İlişkin Bulgular ve YorumYorum

4.4.3.1. Öğrenme Ortamı

Orta sed okul grubunda olan öğretmenler iki atölyeleri olduğunu, sınıf mevcutları az olduğu için atölye sayısının ve genişliğinin uygun olduğunu belirtmişler, okulun fiziki imkanlarını şöyle ifade etmişlerdir:

“Bizim sınıf mevcutlarımız az, düşünün sekizinci sınıflar onsekiz öğrenci, bir öğretmene dokuz öğrenci düşüyor. Benim ders yaptığım atölye bodrum katta ama geniş, rahat, masalar, tabureler, sandalyeler, çok rahat ders işliyoruz.…”(Ort-Öğr1)

“… bana göre atölyem güzel, çocuklarım sığıyor, yaptığı faaliyetleri güzel yapıyorlar” (Ort-Öğr2)

Orta sed okul öğretmenler atölyelerindeki depolama alanları ve malzeme dolabı eksikliklerini ve sahip olması gereken özellikleri şöyle ifade etmişlerdir:

“Şimdi her sınıfa ait bir dolabın olması gerekiyor, öğrenciyi vazgeçtim, her sınıfın dolabının olması gerekiyor, geniş ve kilitli, çocuklar gerekirse dosyalarını, günlüklerini sınıfa ait o dolaba bırakmalılar ve kilitleyip gitmeliler. Öğrenci malzememi unuttum diyor, unuttum diyene ne yapacağız, bunu engellemiş olacağım, yaptığı çalışmayı unutma riski olmayacak. Bir de ürününün kırılma riski olmayacak böyle bir düzenin olması gerekiyor.” (Ort-Öğr1)

“Çocuklar ürünlerini getirip götürürken bazen bozuyorlar, haydi baştan malzeme bul, yap, ürünlerini taşımasa daha iyi olur ama saklamak için gerekli düzenleme yok.” (Ort-Öğr2)”

Öğretmenler atölyelerde öğrencilerin anında araştırma yapmalarını sağlayacak internet bağlantısı olan bilgisayar ve projeksiyon düzeninin olması gerektiğini de belirtmişlerdir. Ort-Öğr1, atölyelerde bilgisayar ve projektör olması gerektiğine dair görüşünü şöyle ifade etmiştir:

“Teknoloji tasarım diyoruz, teknoloji tasarım işliklerinde bilgisayarın ve internet bağlantısının mecburi olması gerek, buna inanıyorum.

Çocukları alıp konferans salonuna gitmemiz büyük bir sıkıntı oluyor. Bu bizim elimizin altında olacak, bizim denetimimizde orada görsellerden yaralanacağız, ayrıca çocuk slayt hazırlasın deniliyor, bu da bir proje deniliyor, hazırladığı slaydı nerede sergileyeceğiz?”

Ort-Öğr2 ise bu konudaki görüşünü şöyle ifade etmiştir:

“Atölyeler bilgisayar ve projeksiyonlu olmalı uygulamayı göstereceksin, farklı çalışmaları göstereceksin, çocuklara araştırma görevleri vereceksin ...”

Orta sed okul öğrencileri de atölye sayısını yeterli, fiziki koşulları ise Teknoloji ve Tasarım dersi için çoğunlukla uygun bulduklarını belirtmişlerdir.

“İki atölyemiz var yeterli bence”(Ort6-Öğrn1)

“Bizim teknoloji tasarım atölyemiz diğer atölyeden daha küçük, yani bazen sıkışık oluyor ama genel olarak memnunuz”(Ort6-Öğrn3)

“Sandalyeler, tabureler, masa uygun küçük bir camımız var, cam da zaten yarı açılıyor ama geniş bir atölye” (Ort6-Öğrn5)

“Şu an bulunduğumuz atölye küçük ama sayımız az o yüzden çok kötü de sayılmaz fakat bir atölyemiz daha var, orası gayet uygun, atölyelerde çalışabiliyoruz,” (Ort7-Öğrn3)

“Atölyede az da olsa dolaplar var bazen ürünlerimizi onlara koyma şansımız oluyor, ama sınıfta yaparsak, sıraya falan koyduğumuz için olmuyor.” (Ort7-Öğrn1)

“Çalışma koşulları tarafından bakıldığında atölyelerimiz iyi” (Ort8-Öğrn4)

Atölye koşullarını olumsuz yönde değerlendiren Ort6-öğrn2 kullandıkları atölye hakkında:

“Kullandığımız atölye yarı uygun, yarı uygun değil, bir tane cam var, havasız kalıyor bazen, bazen rutubet oluyor.” şeklinde görüşünü belirtmiştir.

Ort6-Öğrn1 atölyelerinde masa ve oturma düzeninin uygun olmadığı görüşünü şu şekilde ifade etmiştir:

”Tabure yerine sandalye olsa daha iyi. Dikdörtgen çevresine oturuyoruz böyle rahat çalışamıyoruz sıkışma oluyor, üç, dört kişi bir araya geldi mi malzemeler karışıyor, hangisi hangisinin anlaşılmıyor”

Ort7-Öğrn1 görüşünü;

“Bence diğer atölye buradan daha dipte, karanlık, bir de çok soğuk oluyor ayrıca yemekhanenin karşısında yemek kokuları falan geliyor bazen rahatsız olabiliyoruz.” şeklinde belirtmiştir.

Atölyelerden birinin 6, 7 ve 8. sınıfların eğitim gördüğü binadan farklı bir bina oluğunu söyleyen Ort8-Öğrn3 bu durumun zorluk yarattığını söylemiştir:

“Bu atölye diğer atölyeye göre çok küçük diğeri geniş. Ama o da diğer binada, 6, 7, 8’ler bu binada oldukları için sınıf ikiye bölünce bir kısım diğer binaya gitmek zorunda kalıyor keşke iki atölye de orada olsaydı diye düşünüyorum. Çünkü oraya gidip gelirken zorlanıyoruz, bir eşyamızı unutuyoruz mesela gidip gelmek sorun“

Orta sed okul 6. sınıf öğrencileri öğrenme ortamının nasıl olması gerektiğine ilişkin görüşlerini:

“Araştırmalarımız, sunumlarımız için bilgisayarımız, projektörümüz olsun isterdim. Ayrıca bir tane dolabımız olsun isterdim, o dolapta da mukavvalar falan çok olsun isterdim.” (Ort6-Öğrn6)

“Herkesin kendisine özel masası olmasını isterdim, çünkü masada hep kavga oluyor, burası benim diyor itiyor, bozuyor, ürünleri saklayacağımız dolaplar olsun” (Ort6-Öğrn2)

şeklinde ifade etmişlerdir.

Orta sed 6. sınıf öğrencilerinden 5’i sunum ve araştırmaları için atölyelerinde bilgisayar, projeksiyon cihazı, 4’de ürünlerinin bozulmaması için depolama alanları ve malzeme dolapları olmasını istediklerini belirtmişlerdir.

7. sınıf öğrencilerinin tamamı da depolama alanlarının olduğu, güneş ışığını daha iyi alan atölyeler arzu ettiklerini ifade etmişlerdir.

Öncelikle bence bu atölyemiz yerine büyük ve geniş, camlı, ferah bir atölye isterdim. Kilitli dolap olmalı bence, ürünleri saklamak için.”

(Ort7-Öğrn3)

“Ürünlerimizi getirip götürmek zor olduğu için, getirip götürmesi zor olan ürünleri öğretmenimiz dolaplara veya orada masa yanlarına bırakıyor. Dolaplar olsa iyi olur.” (Ort7-Öğrn5)

“Atölyenin ilk önce geniş olmasını isterdim, camlarının dışarıyı görebileceğimiz bir şekilde olmasını isterdim.”(Orta7-Üst4)

şeklinde ifade etmişlerdir

Orta sed okul 8.sınıf öğrencilerinin 5’i öğrenme ortamının geniş olmasını istemenin yanı sıra öğrenme ortamında görsel öğelere yer verilmesi önerisinde bulunmuşlardır.

“Atölyenin tabiî ki de geniş olmasını isterdim ve bodrum katında olmamalı, içerisi ışık almalı, slayt gösterisi yapabileceğimiz teknolojik araçlar olmalı, tabureler ve masalar kesinlikle rahat olmalı çünkü rahat olmayınca çalışılmıyor”. (Orta8-Üst2)

“Duvarları renkli, sandalyeler daha değişik, daha canlı bir atölye olabilirdi.” (Ort8-Öğrn1)

“Nasıl desem, ana sınıfları gibi böyle çok eğlenceli, duvarlarda işte şekiller, resimler. Mesela bir dolapta bir sürü malzemeler, boyalar falan öyle olsa daha iyi olabilirdi.” (Ort8-Öğrn3)

“Masalar tek kişilik daha kolay olur, malzeme dolabı olsun.

Eşyalarınızı, malzemelerini götürüp getirirken kırılabiliyor, kâğıtla bir ürün yaptığımızda buruşabiliyor, taşınması da zor oluyor, depo gibi herkesin ürünlerinin saklandığı eski dolap bir tanesi yapılabilir.” (Ort8-Öğrn4)

Görüşmeye katılan öğretmen ve öğrencilerin ifadelerinden teknoloji ve tasarım atölye sayısını yeterli buldukları, ancak öğretmenlerin atölye olanaklarını öğrencilere göre daha olumlu değerlendirdikleri söylenebilir.