• Sonuç bulunamadı

Öğretmenlerin 8.sınıf ölçme-değerlendirme boyutuna ilişkin on yedi ifadeden “katılıyorum” görüşünü %50 ve üstü oranında belirttikleri ifade sayısı

4.4. Orta Sed Okul

4.4.3. Programın Öğrenme-Öğretme Sürecine İlişkin Bulgular ve YorumYorum

4.4.3.4. Etkinlikler

Öğretmenler sınıf düzeyi yükseldikçe etkinliklerin basitleştiği, bunun programın sarmal anlayışla düzenlenmesinden kaynaklandığı görüşündedirler. Orta düzey okul öğretmeni (Ort-Öğr1) sarmal anlayışla yapılandırılan etkinliklerin ancak öğrenci dosyalarının saklanması durumunda yarar sağladığını düşünmektedir. Ort-Öğr1;

“Etkinliklerin altı, yedi ve sekizde birbirini takip eden bir şekilde olması, dosyalarını muhafaza edebilirlerse güzel. O zaman ders çok aktif geçiyor. Çocuklar birbirlerini ve kendi bir önceki fikirlerini karşılaştırıyorlar.

O zaman süper oluyor. Yoksa konular, etkinlikler birbirine çok yakınmış gibi oluyor sıkılıyorlar, aralarında çok hafif nüanslar var.”

cümleleri ile belirtmiştir.

Ort-Öğr2 programın etkinliklerine ilişkin düşüncelerini:

“Kurgu çalışmasında çocuk geliyor hayallerini anlatıyor, çocuk bir kere anlatıyor, mesela bu hafta anlattı, önümüzdeki hafta çocuk üzerinde geliştirme yapıyor, ertesi hafta tekrar geliştirme yapıyor, ama bir üçüncü haftaya yeni bir konu vermen gerekiyor, yani bu şekilde ama çocuk bir şeyi iki kez yaptıktan sonra sıkılmaya başlıyor. Bu sefer de ne yapıyorum, aşağıya indiriyorum slayttan seyrettiriyorum, ama bunu ben yapıyorum, bir öğretmen de oturuyor. Bir de etkinliklerin yani aynı şekilde sürdüğünü düşünüyorum, tamam onda mutlaka bir amaç var, çocuklar altı da nasıldı, yedi de nasıl oldu, sekizde nasıl oldu, ama hani biraz basite indirgenmiş, ben biraz daha ağırlaştırılması gerektiğini düşünüyorum”

şeklinde ifade etmiştir.

Orta sed okul öğretmeni (Ort-Öğr1) düzen ve kurgu kuşağı etkinliklerinin başarı ile gerçekleştiğini ancak öğrencilerin kurgu kuşağında hayal ettiklerini ürüne dönüştürmekte zorlandıklarını şöyle ifade etmiştir:

“Düzen çalışmasında çok rahat, düzen kuşağından tamam kurguya geçiyor, kurgudan yapım aşamasına geçemiyor. Kurgu aşamasında çocuklar hep hayal ediyorlar, hayal ettiklerinizi yapım aşamasında gerçekleştirebileceğiz denildiğinde orada kalıyorlar. Bu sefer yapılabilecek bir hayal bulmakta zorlanıyorlar, SBS sınavı da olunca iş zorlaşıyor.”

Öğretmen (Ort-Öğr1) ifadesine göre, SBS sınav endişesi ve hazırlığının dersin etkinliklerine gereken özenin gösterilmesine engel olduğunu söylenebilir. Öğretmenler programdan çıkartılmasını istedikleri herhangi bir etkinlik belirtmemekle birlikte etkinliklerin sınıf düzeylerine göre

çeşitlendirilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Öğretmenlerden biri ise etkinlik olarak origaminin eklenebileceği önerisini getirmiştir.

“Düzen, kurgu, yapım aşamalarında o bizim tüm altı dönem boyunca yaptığımız çalışmayı 6. sınıfa yerleştirmek, 7. sınıflarda farklı, 8 çok daha farklı etkinlikler eklemek gerek. Yani kalkıp da böyle ne bileyim her sınıfta devamlı çocuğa birimden bütüne yaptırmaktansa mesela origami etkinliğine geçmek” (Ort-Öğr2)

“Birinci sınıfta düzen çalışması yapıyorsunuz, tamam hazır birimler, ikinci sınıfta da farklı kartonlarla ama üçüncü sınıfta buna sadece renk ve boyut eklemek yetmiyor.” (Ort-Öğr1)

6. sınıf öğrencileri düzen ve yapım kuşağında tasarladıkları ürünleri yapmakta zorlandıklarını ve sıkıldıklarını, kurgu kuşağını ise yaratıcı düşünmelerine katkı sağladığı için sevdiklerini belirtmişlerdir. Orta sed 6. sınıf öğrencileri etkinlikler hakkındaki düşüncelerini aşağıdaki şekilde dile getirmişlerdir:

“Düzen kuşağında biraz birleştirmek zor oldu, aynı şeyleri yaptık bardak, kulak çöpü birleştir dur, bilmiyorum yani sıkıcı gelmişti bana.”

(Ort6-Öğrn4)

“Kurgu kuşağı etkinliklerini sevdim, hayal gücü sınırsızdı, bir şeyler tasarlamak eğlenceli geliyordu”. (Ort6-Öğrn5)

“Ben de en çok kurgu kuşağını sevdim, işte üç tane aşamamız oluyordu, birincisinde ilk ödevleri yapıyorduk, sonra geliştiriyorduk, onları geliştirmek insana zevk veriyordu.” (Ort6-Öğrn3)

“Düzen kuşağı da sinir bozucu idi ama yapım kuşağı kadar değil, yapım kuşağında çok sıkıldım. Yapım daha sıkıcı idi, malzeme alıyorsun birleştiriyorsun olmuyor, bozuluyor falan.” (Ort6-Öğrn1)

7. sınıf öğrencilerinin dördü ve 8. sınıf öğrencilerinin dördü tasarımlarını üretmek için malzeme bulma ve yapım aşamasında zorluklar çektiklerini şöyle belirtmişlerdir;

“Ben birimlerimi çok küçük yapmışım bir sürü küçük birim bir türlü üremedi, sıkıldığım için zorlandım.” (Ort7-Öğrn2)

“Ben ev yaparken biraz zorlandım, malzeme olarak mukavva, tahta, yapıştırıcı kullandım, yapışmadı zorluklar oldu.” (Ort7-Öğrn3)

Ben zil butonunu yerleştirmede zorlandım, hani olmuyordu, bağlıyordum olmuyordu, en sonunda uğraştım, babama söyledim.” (Ort7-Öğrn5)

şeklindeki ifadesi ile yapım kuşağı etkinliğinde zorlandığı görülmektedir.

“Ben daha çok aklıma gelen sorunları makete çevirmede birazcık zorlanıyorum.” (Ort8-Öğrn6)

“...yapım da arkadaşlarımızın da dediği gibi sorun ve çözümü maket haline getirmede, bazı ihtiyaçları bulamıyoruz, bazılarını bulup onları da birleştiremeyebiliyoruz.” (Ort8-Öğrn1)

“Bir bütünü bir araya getirirken birleştirme ve monte etmede zorluk çektim.” (Ort8-Öğrn3)

6 ve 7. sınıf öğrencilerinin programdan çıkartılmasını istedikleri bir etkinlik olmamıştır. Bununla birlikte 6. sınıf öğrencilerinden biri düzen kuşağında birimleri birleştirme çalışmasını daha az yapmak istediğini belirtmiştir:

“…..daha az zaman ayıralım şu birleştirme işine ”(Ort6-Öğrn6)

Ort6-Öğrn5 programa eklenmesini istediği bir etkinliği:

“Bu derste imkânlarımız olup, elektronik aletler tasarlamayı isterdim, yani daha ilginç ve keyifli olur.”

olarak ile dile getirmiştir.

7.sınıf öğrencilerinden üçü mevcut etkinliklere el işi etkinlerinin eklenmesi önerisini getirmişlerdir.

“Düzen kuşağında genellikle kartondan kâğıttan bir tasarım yapıyoruz. Yani işte bir şey tasarlıyoruz bunların yanında böyle boncuklardan falan takılar gibi bir şeylerde yapsak daha iyi olur.(Ort7-Öğrn2)

“Seramik yapmak isterdim, ondan sonra boyamak, ondan sonra tahta boyamayı yapmak yani bu tarz şeylere eklenebilir.” (Ort7-Öğrn5)

“Tasarım da girdiği için araya çeşitli kumaşlardan elbise modelleri yapabiliriz, yine el emeği ve tasarıma giriyor, daha sonra teknoloji alanında slaytlar yapıp burada arkadaşlarımıza sunabiliriz.” (Ort7-Öğrn6)

“Genellikle biz hani karton, tahta falan kullanıyoruz, bence teknoloji biraz daha gelişmiş şeylerle uğraşmak istiyorum, elektronik ürünler yapmak”

Orta sed okul 8. sınıf öğrencilerinin dördü mevcut etkinlikleri yeterli bulduklarını belirterek herhangi bir öneride bulunmazken öğrencilerden biri kurgu, diğeri ise yapım kuşağı etkinliklerinin tamamen kaldırılması önerisi getirmiştir. Ort8-Öğrn2 ise aşağıda verilen alıntıda da görüleceği üzere etkinliklerin aynen kalması görüşündedir.

“Bence, hiçbir etkinliğin kalkmaması gerekir. Çünkü düzen kuşağında bir şeyler ortaya çıkarıyoruz, kurguda şeyler hayal edip, yapımda da ona göre yeni bir şeyler ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bence üçünün de kalkmaması lazım ama bunlara daha eğlenceli etkinler eklenebilir.

Ort8-Öğrn4, kurgu kuşağında bütün sınıf düzeylerinde aynı etkinliklerin yapıldığını, kurgu kuşağı etkinliklerinin 8. sınıftan kaldırılması görüşünde olduğunu belirtmiştir:

“8. sınıfta kurgunun kalkmasını istiyorum, çünkü üç sene mesela düzen kuşağında farklı bir şeyler yapıyoruz, yapım kuşağında da becerilerimizi sunuyoruz, kurgu kuşağında üç seneden beri sadece hayallerimizi kâğıda geçiriyoruz, başka bir şey yaptığımız yok yani.”

Ort8-Öğrn5, ise yapım kuşağı etkinliklerinin kaldırılması görüşündedir:

“Yapım kuşağı etkinliklerini hiç yapmasak olurdu bence gereksizdi, yani becerisi olan var, yapamayan var. Kurguda öyle bir şey olmuyor, kurguda sadece hayal ediyorsun.”

Orta sed okul öğretmenleri sarmal anlayışla düzenlenmiş program anlayışının etkinlik örneklerini çok yakınlaştırdığı, sınıf düzeyleri arasında olan farklılıklara rağmen öğrencilerin sıkıldıkları ve etkinler arası farkın biraz daha belirginleştirilmesi gerektiği görüşündedirler. Öğretmenler programdan çıkartılmasını istedikleri herhangi bir etkinlik belirtmezken, etkinliklerin sınıf düzeylerine göre çeşitlendirilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Öğretmenlerden biri ise etkinlik olarak origaminin eklenebileceği önerisi getirmiştir.

Orta sed okul öğrencileri çoğunlukla düzen ve yapım kuşağında tasarladıkları ürünleri yapmakta zorlandıklarını belirtmişlerdir. Öğrenciler genel olarak programdan çıkarılmasını önerdikleri bir etkinlik belirtmezken, programa eklenmesini önerdikleri etkinliklerin biribirinden farklı olduğu görülmektedir.